Rejser til Albanien

Albanien var et lukket land i årtier, og først de sidste 20 år har det været muligt for feriegæster og andre almindelige rejsende at besøge landet. Nu promoveres det som rejsedestination overfor potentielle feriegæster, og der er bestemt noget at komme efter: En blændende smuk kystlinje, vilde bjerge, ældgamle ruiner og en spændende historie. 

Det schweiziske nyhedssite swissinfo.com skriver om dets besøg i Albanien, at "maden er god og billig, hotellerne er generelt rene og har rimelige priser, og bjergene og kystområderne er magiske."

Befolkningen siges at være venlig og behagelig - den største dagligdags fare for en gæst lader til at være trafikken og hullerne i vejene. Infrastrukturen er bestemt ikke i top, og sådan noget som håndtering af affald er et problem, man i Albanien erkender og arbejder på at forbedre.

At Albanien, trods visse ulemper, kan være et rigtigt rart sted at rejse til, opdager flere og flere. Landet har i de senere år oplevet en betydelig stigning i besøgende fra så forskellige lande som Schweiz, Grækenland, Italien og Tyskland samt nabolandene Kosovo, Makedonien og Montenegro.

De fleste af de gæster, der rejser fra Vesteuropa, tager på hiking-ture i bjergene, eller på særlige kulturelle eller uddannelsesmæssige rejser. Krydstogts-ferier langs Albaniens fantastiske kystlinje er dog også ved at vinde indpas.

Velkommen til Albanien med Escapeaway, vi er specialister i rejser hvor du bor på nøje udvalgte hoteller i din ferie.

Rejs til Albanien før alle de andre

Du finder en meget smuk natur og dejlige strande, og Albaniens kultur og historie er ganske interessant. Du kan roligt rejse til Albanien, og gør det mens der ikke er overfyldt af turister, for med det meget lave prisniveau er det et oplagt rejsemål i feriebyerne ved kysten som  Saranda og Durres. Det er også oplagt at kombinere en rejse til Albanien med besøg på andre rejsemål i Kroatien eller Montenegro. Hos Escapeaway kan du skræddersy din egen rundrejse i bil, og har du brug for hjælp er du naturligvis altid velkommen til at kontakte os for et tilbud på en rundrejse.

Rejsemål i Albanien

 • Saranda
  13 hoteller
  Kystbyen Saranda ligger ved en hesteskoformet bugt for foden af bjergene i det sydlige Albanien. Langs bugten og længere ude af kysten kan du slappe af på skønne strande ved det krystalklare, lune hav. Inde i baglandet venter talrige spændende ... seværdigheder. Læs mere
 • Gæstebedømmelser 6,3
  Durres
  7 hoteller
  Den 10 kilometer lange sandstrand ved Durres indbyder til en afslappende badeferie, men der er også meget andet at bruge en ferie til på her. Vil du ikke kun slappe af ved vandet, er hovedstaden Tirana og talrige andre spændende udflugtsmål ikke langt væk.
 • Berat
  3 hoteller
  Den spændende UNESCO-middelalderby Berat ligger centralt i Albanien, ca. 70 km syd for hovedstaden Tirana, og byder på et værd af historiske seværdigheder og en smuk omkringliggende natur med mange udflugtsmuligheder området.
 • Tirana
  3 hoteller
  Tirana er Albaniens dynamiske hovedstad, som ligger mellem Middelhavskystens lange strande og de grønne bjerge. Byen har gennemgået en bemærkelsesværdig forvandling siden kommunismens fald og er i dag et af de kulturelt mest mangfoldige rejsemål i landet.
 • Vlore
  3 hoteller
  Vlore på Albaniens Adriaterhavskyst er med dejlige badestrande og en smuk beliggenhed for foden af bjergene en ideel destination for børnefamilier såvel som par og vennegrupper. Her kan I kombinere strandliv med spændende udflugter og kulturelle ... oplevelser. Læs mere

Populære hoteller i Albanien

Albanien, Durres
9,0
Fabelagtigt
374 anmeldelser
 • Nærmeste lufthavn: 33 km
 • Nærmeste strand: ca. 100 m
 • Internetadgang/Wi-Fi
Albanien, Saranda
8,6
Meget godt
278 anmeldelser
 • Nærmeste lufthavn: 258 km
 • Nærmeste strand: ca. 350 m
 • Internetadgang/Wi-Fi
Albanien, Berat
8,7
Meget godt
502 anmeldelser
 • Nærmeste lufthavn: 117 km
 • Afstand til centrum: ca. 1 km
 • Internetadgang/Wi-Fi

Information og fakta

Her har jeg samlet lidt information og fakta for dig der skal rejse på ferie til Albanien. Husk du også kan finde mere inspiration til din rejse på vores blog, hvor vi skriver om egne oplevelser, og de forskellige rejsemåls historie, kultur, maden og meget mere.

Da Albanien i 1990’erne vågnede op fra en Tornerose-lignende søvn efter en benhård kommunistisk isolation, var Albanien en fremmed fra en anden tid. Albaniens byer var ikke blevet kvalt af bilrøg, dens strande var forblevet uspolerede. Albaniens folk, som havde lidt længe, var lidt fortumlede og forvirrede. Selvom tingene har ændret sig meget siden da, har dette gamle land stadig noget meget sjældent at byde på - et blik ind en kultur, der er helt dens egen. Bygget på isolation og afsavn. Albanien er helt sig selv.

Uberørte strande

Du fortsætter med at finde smukke uberørte strande på dele af den ioniske kyst (prøv den charmerende by Saranda), fascinerende klassiske steder som gamle Berat, og dramatiske bjergcitadeller. Squat toiletter er ikke længere normen, og du kan endda tage en cocktail i smarte barer, mens du lytter til rock bands, samtidig med at det nordlige Albanien holder landets ry som en vild grænse i live, med dystre bjerge og lejlighedsvise blodfejder. Albanien er et varmt og inderligt gæstfrit land. Fascinerende osmanniske byer fyldt med historie, storslåede bjerglandskaber og charmerende landsbyer. Vandrere vil elske de Albanske Alper eller Tomorri Massivet, mens cyklister vil finde et netværk af gamle stier på kryds og tværs af landet.

Spændende kunst og historie

Arkæologiinteresserede kan tilbringe timer i Butrint og Byllis, historie-elskere kan udforske gamle slotte, osmanniske fæstninger og museeumsbyerne Berati og Gjirokastra. Kunstkendere skulle besøge de lidt kendte middelalderlige kirker, med deres smukke kalkmalerier, og ikonsamlingerne i Tirana, Korca og Berati. Efter en hel dags udforskning skal man nyde menuer af lækre fisk og skaldyr, lam, økologisk frugt og grøntsager og selvfølgelig fortræffelig albansk vin. 

Ønsker ikke masseturisme

Selvom Albanien klart satser på, at kysterne i stigende grad skal blive et populært feriemål for udlændinge, ønsker man ikke en masseturisme ved strandene, som den, man ser nogle steder i for eksempel Spanien og Grækenland. Fra en talsmand for Albaniens officielle bureau for turisme lyder det, ifølge swissinfo.com, at man prioriterer miljøhensyn og naturbevaring højt, hvilket sætter grænser for, hvor meget kysterne vil kunne bruges til masseturisme.

Hvis du ønsker at opleve en bid af "det gamle Østeuropa", som Albanien stadigvæk på mange måder repræsenterer, er det måske en god idé at overveje en rejse hertil i løbet af de kommende år. Du vil opleve imødekommende og snakkesalige hyrder i vejkanten med deres køer, får eller geder, fiskere, der sælger deres fangst til højestbydende, landmænd, der pløjer med en gammeldags håndplov og æsler belæsset med træ, korn og meget andet.

Fænomener, der sikkert vil blive mere ualmindelige med tiden, efterhånden som landet langsomt bliver moderniseret.

Natur

Albanien er rigt på mineraler, især krom og kobber. Tidligere stod minesektoren for en betydelig del af eksportindtægterne, men siden er både produktionen og antallet af arbejdere faldet kraftigt, bl.a. på grund af forældet teknik og lejlighedsvise strømsvigt. Minedriften er nu næsten helt på private hænder, og enkelte udenlandske selskaber har investeret i mineindustrien.

Næsten al den energi, der produceres i Albanien, stammer fra vandkraft. Mange af vandkraftværkerne trænger dog til reparation og modernisering. Det, i kombination med en øget efterspørgsel og tørke, har ført til energimangel og lange strømafbrydelser i de senere år. Det har derfor været nødvendigt at importere energi. Der er blevet udvundet olie i Albanien siden 1918, og i dag udvindes der også små mængder af naturgas.

Landbrug og industri

Knap en fjerdedel af Albaniens areal, hovedsageligt kystsletterne, er egnet til landbrug. De vigtigste afgrøder er hvede, majs, kartofler, grønsager og frugt.

Under kommunismen blev landbruget kollektiviseret, men siden er sektoren blevet fuldstændig omstruktureret gennem en række jordreformer, og i 1995 var stort set al landbrugsjord atter på private hænder.

Privatiseringen resulterede dog i en række problemer. Opsplitningen på små jordlodder hindrer et effektivt, mekaniseret landbrug. Mange af de mindste gårde er familiebrug, der ikke sælger noget, men blot dyrker til selvforsyning.

Industrisektoren er lille. Den industri, der blev udviklet under kommunismen, byggede først og fremmest på udvinding af kobber, krom og andre metaller. Der er kommet mange nye små og mellemstore virksomheder til inden for byggesektoren samt i tekstilbranchen. Især har italienske og græske forretningsmænd startet produktion af sko og tøj i Albanien, lokket dertil af billig arbejdskraft og landets nærhed til de vesteuropæiske markeder. Væksten i industrien er stærk i disse år, men udgangspunktet var også meget lavt. Der er dog stort behov for flere udenlandske investeringer, hvis erhvervslivet for alvor skal blive en vækstmotor i landets økonomi.

Infrastruktur og turisme

Vejnettet i Albanien er i så dårlig stand, at det hæmmer udviklingen af landbruget og turisterhvervet. Vejene er ofte smalle og hullede, og kun en tredjedel er asfalterede. De fleste albanere rejser stadig med bus. Det 700 km lange jernbanenet trænger ligeledes til en gennemgribende istandsættelse.

Durrës er den vigtigste havneby - her passerer cirka 90 procent af Albaniens udenrigshandel. Den internationale lufthavn Rinas ligger 30 km uden for hovedstaden.

Albanien har gode forudsætninger for at blive et turistland. Det kræver imidlertid store investeringer i infrastrukturen samt ro og stabilitet i landet.

Det gode er dog at der i disse år virkelig er sat gang i udviklingen af bla. infrastruktur og rejser du til Albanien vil du opleve at veje etc. i stor hast bliver istandsat.

Turistinformation

Det albanske turistbureau tilbyder en række praktisk oplysninger og beskrivelser af alt det Albanien har at byde på. På Albaniens turistbureaus hjemmeside er der bl.a. et fotogalleri, som giver et godt indtryk af hvad Albanien har at tilbyde sine besøgende. Der er ligeledes en række inspirerende oplysninger om hvilke seværdigheder, der er i Albanien.

Hvad siger gæsterne i Albanien?

7,1
Samlet gæstebedømmelser
Baseret på 14 anmeldelser