Rejser til Saranda

Et dejligt mildt middelhavsklima med over 300 solskinsdage om året, en smuk beliggenhed for foden af bjergene ved det azurblå hav og ikke mindst en perlerække af indbydende badestrande gør Saranda til et af de mest attraktive rejsemål på den albanske riviera. Denne populære ferieby, som ligger i den sydlige del af Albanien overfor den græske ø Korfu, er desuden kendt for sit restaurant- og natteliv, ligesom der i de populære sommermåneder altid er masser af liv nede på byens hyggelige, kilometerlange kystpromenade.

Slap af ved det azurblå middelhav

Saranda, der lokalt er kendt som Sarandë, er med andre ord perfekt til en afslappende strandferie uden noget fastlagt program. Her går dagene let med bare at nyde solen ved det krystalklare hav og den lækre mad på de mange restauranter. Den populære kystby giver dig dog samtidig et glimrende udgangspunkt for at udforske andre dele af rivieraen, hvor der venter endnu flere og mere uberørte strande, charmerende fiskerbyer og historiske seværdigheder af høj international klasse. 

Ikke ret langt mod syd ligger for eksempel Ksamil, en idyllisk ferieby inde i Butrint Nationalparken, der er opkaldt efter en oldtidsby, som er indskrevet på UNESCOs Verdensarvsliste. Det er værd at bruge mindst et par timer på at udforske ruinerne på en rejse til Saranda, hvis du har blot den mindste interesse i historie. Ruinbyens spor efter romerne og grækerne er dog bare én af mange spændende seværdigheder i området, der vidner om regionens rige og til tider dramatiske historie.

Selvom kystbyer som Saranda med rette tiltrækker en hel del feriegæster, både lokale og udenlandske, er Albanien på mange områder endnu et uopdyrket rejsemål sammenlignet med for eksempel nabolandet Grækenland. Vil du opleve det autentiske, uspolerede Albanien, behøver du derfor ikke bevæge dig ret langt op i baglandet. 

Rejser til Albanien

Læs mere om Albanien og find inspiration til din næste rejse her

Find rejsen til Albanien her

Hoteller i Saranda

Populære hoteller i Saranda

Albanien, Saranda
9,7
Fabelagtigt
258 anmeldelser
  • Nærmeste lufthavn: 281 km
  • Nærmeste strand: ca. 50 m
  • Internetadgang/Wi-Fi
Albanien, Saranda
8,8
Meget godt
122 anmeldelser
  • Nærmeste lufthavn: 276 km
  • Nærmeste strand: ca. 65 m
  • Internetadgang/Wi-Fi
Albanien, Saranda
9,9
Fabelagtigt
38 anmeldelser
  • Nærmeste lufthavn: 260 km
  • Nærmeste strand: ca. 500 m
  • Internetadgang/Wi-Fi

Udflugter og oplevelser

Herunder har jeg kort beskrevet nogle af de mange oplevelser, som venter dig på en rejse til Saranda. Hvis du vil læse om de mange andre seværdigheder og spændende rejsemål i Albanien, anbefaler jeg dig at besøge vores rejseblog, hvor du kan finde inspirerende artikler om de største oplevelser. God fornøjelse og god rejse!

Historiske seværdigheder

Der er sket meget i Saranda siden den blot var en stille fiskerby. Bevæger du dig op i de høje bakker bag byen, vil du opdage, at denne del af kysten faktisk har historiske rødder, som rækker langt længere tilbage end moderne turisme. Heroppe finder du for eksempel Lekuresi-borgen, der stammer fra den osmanske tid, hvor byen i sin nuværende form blev grundlagt. I dag ligger her en restaurant, som har byens nok bedste beliggenhed trods den lidt afsides placering. Her kan du nemlig nyde en forfriskning, mens du beundrer den fantastiske udsigt ned over byens strande og havet helt ud til Korfu. Det er et populært sted at se solnedgangen, hvilket du da også bør prøve mindst én gang i løbet af ferien. Det tager omkring 45 minutter at gå derop, men du kan også blot tage en taxi.

Et endnu ældre bygningsværk er Sarandaklosteret fra 400-tallet, som byen er opkaldt efter. Der er ganske vist ikke så meget tilbage af klosteret, som som nazisterne anvendte som base under 2. verdenskrig og derfor blev sønderbombet af englænderne. Udsigten fra klosteret, som også ligger oppe i bakkerne bag byen, er ligeledes storslået. Her er dog ingen restaurant, men tæt ved findes dog en populær vinbar.

Er du historisk interesseret, kan det også anbefales at lægge vejen forbi udgravningerne af byens gamle synagoge i hjertet af byen. Ruinerne fra 400-tallet, som først blev genopdaget i 1984, er måske ikke i sig selv særligt imponerende. Det er dog et af de ældste spor efter jødiske samfund på Balkan.

Ovenstående er blot nogle af de historiske seværdigheder i eller lige omkring Saranda. Derudover findes der adskillige berømte seværdigheder lidt længere væk. Få kilometer fra Ksamil ligger for eksempel oldtidsbyen Butrint med fascinerende spor efter både romerne og grækerne. Ikke overraskende er Butrint optaget på UNESCO's Verdensarvsliste. Det samme er Gjirokastra, en af de smukkeste byer i Albanien, der ligger inde i baglandet blot en times kørsel fra Saranda. Her fornemmer du tydeligt byens over 2.500 år lange historie i de smalle, brolagte gader blandt de små huse med skifferstenstage og ikke mindst oppe ved borgen.

Smuttur til Korfu

Det tager under en halv time at sejle over det smalle stræde til den gæske ø Korfu. Det er derfor oplagt at bruge en dag på at besøge en af Grækenlands mest kendte ferieøer og nyde godt af dens fine strande, nyd en god moussaka og eventuelt købe nogle græske souvenirs.

Det er et populært udflugtsmål fra Saranda i sommermånederne, hvor man kan tage en færge over tidligt om morgenen og hjem igen om aftenen. Rejser du hertil uden for sæsonen, er der kun én daglig forbindelse. Så må du tage en overnatning på øen.