Rejser til Tirana

Albanien er et bakket og bjergrigt land beliggende ud til Adriaterhavet i Middelhavet. Den farverige hovedstad Tirana breder sig dog ud over en flad slette, men kigger du ned ad de lange boulevarder, ser du for enden bjergene rejse sig omkring byen.

Mange som rejser til Tirana, fortsætter straks videre op mod de albanske alper eller ud til kystens strande. Men det er en skam at springe Tirana over. Indrømmet: Lige efter det kommunistiske styres fald i 1991 var den albanske hovedstad ikke et specielt attraktivt rejsemål. Efter årtier bag Jerntæppet fremstod byen ærligt talt noget grå og trøstesløs. Meget har heldigvis forandret sig siden da. Rejseguiden Lonely Planet beskriver således bymidten som "ugenkendelig" efter den forvandling, som Tirana har undergået i det nye årtusinde.

I dag kan du på en billig rejse til Tirana opleve en af Europas mest farverige hovedstæder, bogstaveligt talt, med masser at byde på for den nysgerrige rejsende. Byen er ikke blot landets vigtigste økonomiske og politiske centrum, men har også et spirende og alsidigt kulturliv. Bydelen Blloku, hvor de kommunistiske ledere tidligere boede under streng beskyttelse, har for eksempel nu en ungdommelig puls med talrige caféer og liv i store parker.

Shopping og restaurantliv

Prisniveauet er lavt i Tirana sammenlignet med de fleste andre mere veletablerede rejsemål omkring Middelhavet. Du har derfor en oplagt chance for at fordybe dig i den albanske hovedstads restaurant- og forretningsliv uden fare for at sprænge feriebudgettet.

Historisk har der været tætte forbindelser mellem Albanien og Italien. Når du på rejsen til Tirana begiver dig ud i restaurantlivet, vil du tydeligt bemærke den italienske indflydelse. De fleste steder tilbyder for eksempel tilbyder pizza og/eller pasta. Hvis du ønsker, kan du dog også sagtens finde steder med traditionelle albanske retter på menuen. Der er desuden talrige små boder og butikker rundt langs vejene i hele byen, hvor du kan få billig 'street food' som sufllaqe, döner og gjiro til meget beskedne priser. Prøv også den lokale specialitet, byrek (en tærte bestående af kød, spinat og ost).

Når det gælder spisesteder og butikker, kan de fleste ønsker opfyldes i Blloku-bydelen. Der er dog også spændende tilbud andre steder i centrum. Det gælder for eksempel den moderniseret basar ved Avni Rustemi pladsen. Her sælges hver dag friske grøntsager, frugt, fisk og skaldyr og kød. Der er derudover kunsthåndværk og andre lokale produkter, hvis du er på udkig efter et flot souvenir fra rejsen. Selv hvis du ikke har planer om at købe noget, er det et hyggeligt sted at slentre rundt. I weekenderne er der ofte også forskellige aktiviteter med live musik og teater for børn. Ved markedet er der adskillige restauranter, hvor du kan slå dig ned og betragte livet omkring det summende marked.

Seværdigheder

Tirana har en lang og fascinerende historie. Den har sat sig spor i form af ikke bare monumenter, men også en smeltedigel af kulturer med elementer helt tilbage fra den osmanniske tid til den italienske besættelse og det langvarige totalitært regime. Det er en by, som til stadighed overrasker med sin mangfoldighed og kontraster, hvor grå relikterne fra det gamle regime nu står over for farverige bygninger.

Selvom byen er blevet forskønnet de senere år med farverige arkitekturer og livlige boulevarder, må det med hånden på hjertet siges, at Tirana endnu ikke kan regnes blandt Europas smukkeste hovedstæder. Det er dog i disse år uden tvivl en af de mest dynamiske hovedstæder, hvor nye højhuse er skudt i vejret i hæsblæsende tempo.

Bymidten i Tirana er ikke større, end at du kan udforske de mest kendte seværdigheder til fods. Omdrejningspunktet er Skanderbegpladsen med statuen af nationalhelten Skanderbeg (Gjergj Kastrioti). Her finder du Etehem Bey-moskéen (befolkningen i Albanien er overvejende muslimsk) og kulturpaladset med opera, teater og bibliotek. Ikke langt herfra ligger desuden nationalmuseet og kunstmuseet, som også er et besøg værd. Byen måske mest kendte bygningsværk, den pyramideformede betonbygning, som i 1987 blev bygget til ære for den kommunistiske diktator Enver Hoxha, ligger også nærved. Selvom bygningen er afspærret og efterhånden temmelig forfalden, er den stadig et fascinerende vartegn.

Særligt om sommeren er der om aftenen næsten altid liv og leben på Skanderbegpladsen. Den bruges således jævnligt til koncerter, markeder og lignende arrangementer, som samler byen. Vil du se pladsen lidt oppefra, kan du for et beskedent beløb komme op i klokketårnet, Kulla e Sahatit. Derfra kan du se de alle de farverige bygninger omkring pladsen og har udsigt til bjergene omkring Tirana.

Det kan også anbefales at kigge indenfor på nationalmuseet, der med sit farverige vægmaleri i sovjetpropaganda-stil er svært at overse. Er du historisk interesseret, kan du sagtens bruge et par timer på at studere udstillingerne der. Det nationale kunstmuseum er også et besøg værd. Det er ikke så stort, men har en fin samling af albansk kunst.

Udflugter

Et populært udflugtsmål er nær Tirana er svævebanen, der går næsten op til toppen af Dajti-bjerget (1611 m), hvorfra du kan nyde en flot panoramaudsigt over byen. Der ligger en restaurant oppe ved den øverste kabelbanestation.

Der er også gode muligheder for at bruge Tirana som udgangspunkt for længere dagsudflugter. Vil du gerne opleve ægte middelalderstemning, finder du det for eksempel til overflod i Berat, som er optaget på UNESCO's verdensarvsliste. Den ligger omkring 98 kilometer mod syd. Der kører bus, som tager et par timer.

Ægte middelalderstemning finder du også i Kruja, som ligger tættere på Tirana (ca. 30 km). Den er kendt for at være stedet, hvor den albanske helt Gjergj Kastrioti Skanderbeg kæmpede mod osmannerne i det 15. århundrede. Hovedattraktionen er den imponerende borg.

Rejser til Albanien

Læs mere om Albanien og find inspiration til din næste rejse her

Find rejsen til Albanien her

Hoteller i Tirana

Godt at vide

Her får du lidt nyttige informationer om Tirana, som forhåbentlig kan være en hjælp på rejsen. Der må tages forbehold for faktuelle fejl. Hvis du ønsker flere tips din rejse, vil vi anbefale dig også at tjekke vores blog, hvor du kan finde spændende artikler om Tirana og vores andre rejsemål i Albanien. God fornøjelse og god rejse!

Transport

Tirana International Airport Nënë Tereza ligger 11 kilometer nordvest for byen. Der er busforbindelse ind til centrum. Takket være hovedstadens centrale beliggenhed i landet har den længe været et vigtigt trafikalt knudepunkt. Herfra er der gode vejforbindelser til de andre dele af Albanien og til nabolandene. Fra Tirana er der derfor blandt andet daglig busforbindelse til Athen (Grækenland) og Pristina i Kosovo.

I selve Tirana er busser og taxi de eneste muligheder for at komme omkring, hvis du ikke vil gå. Der er planer om at etablere en letbane, men det ligger stadig ude i fremtiden. Bymidten, hvor de fleste seværdigheder ligger, er dog kompakt nok til, at du kan udforske den til fods. Der er de senere år etableret systemer med udlejning af bycykler. Vær dog opmærksom på, at ikke alle veje er sikre at cykle på.

Inde i byen giver det ikke mening at have en bil til rådighed. Trafikken kan være tæt og parkering er et problem. Vil du rejse videre fra Tirana til andre dele af landet, er det dog en fordel at leje en bil. Så kan du for eksempel køre ud til kystbyen Durres, der lokker med kilometerlange strande eller op mod til de albanske alper, Prokletije, hvor storslået natur indbyder til vandreture.

Penge

Valutaen i Albanien hedder LEK. I centrum af Tirana er der talrige hæveautomater. Selvom Tirana er en moderne by, hvor man modtager kreditkort mange steder, er brugen af kreditkort i Albanien generelt ikke lige så udbredt, som vi er vant til herhjemme. Sørg derfor for at have kontanter, hvis du for eksempel vil handle på markeder, i små butikker eller når du skal ud og spise.

Det er normalt, at man giver 10-15% i drikkepenge.

Sprog

Albansk. De fleste ansatte på hoteller taler engelsk. Særligt blandt byens unge er engelsk i det hele taget hastigt på vej til at blive andetsproget. Mange af de ældre indbyggere taler også italiensk.