Rejser til Australien

I Australien kan man opleve skønne strande, livlige byer og den kæmpe 'outback' i den røde midte af kontinentet. Rejsende vil ikke opleve mangel på seværdigheder i Australien, men måske tid til at se dem alle. Her kan du læse om rejser til Australien hvor du bor på nøje udvalgte hoteller i din ferie.

I New South Wales finder man Sydney og de nærliggende Blue Mountains. Her kan du læse om et par få af de mange seværdigheder du finder i dette enorme land. Værd at nævne er det også, at australierne er et usædvanligt venligt, udadvendt og hjælpsomt folkefærd, hvilket også forklarer en stor del af landets popularitet som turistdestination.

>> Læs også om rejser til Thailand her

Hvordan bestiller jeg en rejse til Australien?

I skrivende stund sælger vi ikke rejser til Australien hos Escapeaway, men det er et af flere rejsemål du snart vil kunne rejse til. Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få besked når vi åbner op for salget af rejser til Australien og andre spændende nyheder.

Mange måder at opleve Australien på

Australien er en drømmedestination for mange europæere, og som næsten alle andre rejsemål er den rykket meget tættere på i takt med billigere flyrejser og forbedret transport. Mange er så vilde med alt det, dette solbeskinnede land har at byde på, at de som unge river et helt år ud af kalenderen for at kombinere arbejde på for eksempel en fårefarm med ferie, vandsport og naturoplevelser; en såkaldt "working holiday", som Australien har specialiseret sig i.

Man kan dog heldigvis sagtens få den ægte, australske oplevelse på langt mindre tid end et år - men 3 uger vil generelt være det anbefalelsesværdige minimum, hvis man ønsker at opleve flere sider af det mangefacetterede land, og hverken gå glip af byferie eller vildmarkseventyr.

Sydney, Melbourne og Red Center

Start for eksempel i hovedstaden Sydney, hvor du blandt andet kan beundre operahuset, svømme med delfiner og gå ture i det charmerende havnekvarter. Rejs videre langs den imponerende kystlinje til storbyen Melbourne, hvor shopping, vinbarer og jazzcaféer venter.

Afslut dit australske eventyr i vildmarken "Red Center". Det kaldes den centrale del af Australien, som er en ørken, hvor blandt andet det berømte og drømmeagtigt smukke, røde bjerg Ayers Rock - også kaldet Uluru - har hjemme. I dette område er der rig mulighed for at fordybe sig i den oprindelige australske befolknings, the Aboriginals, kunst og kultur. Afstandene er store i Australien, så det vil være nødvendigt at flyve fra Sydney til Alice Springs, hvis du ønsker at opleve Ayers Rock i løbet af en rejse på et par uger eller tre, hvor du har Sydney som udgangspunkt.

Det er dog også muligt at tage udgangspunkt i for eksempel den tropiske by Darwin, som er kendt for sin lækre mad, sit dejlige klima og sine mange festivaler, og derfra bruge 2 eller 3 dage på at køre langs Stuart Highway til Alice Springs.

Oplev fåreavl

Bathurst og Dubbo er navnene på ægte australske landlige byer med fåreavl. Broken Hill og Lake Mungo er historisk vigtige, mens Snowy Mountains og Mount Kosciuszko National Park er mest populære om vinteren. Byron Bay mod nord er meget tilbagelænet og er populært blandt surfere.

Guldkysten - surfernes paradis

Den travle og livlige Guldkyst i Queensland inkluderer Surfers Paradise. Sunshine Coast, nord for Brisbane, er lidt mere eksklusiv, og et eventyr i firhjulstrækker kan man opleve på Fraser Island, som også er på UNESCOs verdensarvsliste. Langs Capricorn Coast finder man Great Barrier Reef og de smukke Whitsunday Islands, og Cairns er også populær blandt dykkere. Længere mod nord finder man den utrolige regnskov i Daintree og Cape Tribulation.

Ayers Rock

Den mest populære seværdighed i det nordlige Australien er Uluru eller Ayers Rock, og det nærliggende Kata Tjuta, også kaldet Olgas. Alice Springs har en stærk aboriginal karakter, og en tur til Kings Canyon og Catherine Gorge udgør en anbefalelsesværdig smuttur på vej til Kakadu National Park nær Darwin.

Delstaten, Western Australia, ligger lidt afsides og er meget stort, men Margaret River, Karri skovene, Monkey Mia, Bungle Bungles, stromatolitterne og Catherine er alle seværdigheder som gør Western Australia et besøg værd. De mest markante seværdigheder i det sydlige Australien er vinmarkerne, Barossa og McLaren, Kangaroo Island samt Flinders Range.

Den spektakulære Great Ocean Road, som ligger i Victoria, byder på de meget fotograferede Twelve Apostles, og Phillip Islands og Wilson Promonitory er meget populære naturområder i Australien. Yarra Valley, Dedenong Range og Victorian Alps, finder man indenfor let rækkevidde af Melbourne. Mod sydvest finder man Ballarat; en velbevaret guldmineby, og Grambian Mountains som byder på det unikke bushlandskab.

Seværdigheder i Tasmanien

Tasmanien er et spektakulært og vildt område, som ofte minder om det engelske landskab, og som har mange seværdigheder fra UNESCOs verdensarvsliste, samt den historiske Port Arthur, Wineglass Bay, Walls Of Jerusalem National Park, Cradle Mountain og Lake St. Claire.

Det er en god idé at leje en bil, hvis du virkelig ønsker at opleve Australien. Afstandene er store med bushlandskabet i den såkaldte 'outback' og alene størrelsen på landområderne er en stor oplevelse. Nullabor Plain i det vestlige Australien kaldes også kærligt for 'The Great Nothing'. Det er her man finder verdens længste, helt lige jernbanestrækning på ikke mindre end 478km, uden så meget som den mindste bue på sporet.

Hoteller i Australien

Vigtige byer i Australien

Bortset fra Perth, som ligger på vestkysten, så ligger alle de store, Australske byer langs den østlige kyst, som er domineret af bjergkæden Great Dividing Range i baglandet. Det giver et behageligt klima, som selv europæere kan klare.

Det er naturligvis en rent subjektiv vurdering, men vi vil absolut kalde Sydney for en af verdens smukkeste byer. Her er alt bare i orden, og bymidten er overalt behagelig og spændende at opholde sig i, med sin havn, sine broer, operahuset, den botaniske have, og ikke mindst havneområderne; Circular Quay, Darling Harbour og The Rocks. Byens centrum er moderne, men har også nogle historiske perler. Chinatown er interessant og Darling Harbour er et nyt forlystelsescenter på havnen. Manly, Bondi og Coogee er nogle af Australiens mest fantastiske strande i behagelig afstand fra centrum og Toronga-akvariet og det olympiske stadium er også populære seværdigheder. Sydney har over 4,5 mio. indbyggere og er den 6.-største storby på Den Sydlige Halvkugle.

Brisbane er en moderne og hyggelig by beliggende i delstaten Queensland et par timers flyvning nord for Sydney ved bredden af den bugtende Brisbane-flod. Her er klimaet nærmest sommerligt hele året, og det er også her man finder stednavne som Gold Coast og Surfers Paradise.

Perth er vestkystens eneste storby og opleves som en levende, relativt ny og afslappet by. De bedste strande finder man ved Crawley, Peppermint Grove og Como, mens Freemantle er en skøn lille kystby.

Adelaide er hovedstad i delstaten South Australia og en hyggelig og rolig by, fuld af bygninger i kolonial arkitektur og grønne parkområder. Man kan tage en køretur med en gammel sporvogn til den maleriske badeby, Glenelg. Området er bl.a. domineret af vinproduktion og en stor andel efterkommere af tyske immigranter.

Melbourne er Victorias store hovedstad med 4 mio. indbyggere, og byen afspejler Guldfeberens storhedstid i Australien på en moderne kulturel måde, med spændende bygninger i Art Nouveau-stil, gamle sporvogne, træbevoksede boulevarder, den smukke botaniske have, Chinatown, spændende museer, Melbourne Cricket Ground, South Bank Arts-distriktet, Rialto-tårnet, samt den dejlige forstad ved havet; St. Kilda. Man spiser fantastisk i Melbourne og i starten af året - mens det stadig er sommer down under - kan man opleve sport på højeste plan i Australian Open tennis og med Formel 1 motorløb.

Hobart er hovedstad på øen Tasmanien og er Australiens næstældste by, med en skøn bjergrig beliggenhed, en livlig havnefront og lille nok til at udforske til fods. Den danske Kronprinsesse Mary er født og opvokset her.

Geografi

Denne enorme ø, som samtidig er et helt kontinent, ligger mellem Stillehavet og Det Indiske Ocean, lige syd for Indonesien og Papua Ny Guinea. Australien er verdens 6. største land og måler omkring 4000 km på tværs og 3200 km på langs.

En stor del af det indre Australien er fladt (faktisk verdens fladeste kontinent), goldt og tyndt befolket (kun ca. 24 mio. indbyggere), og størstedelen af befolkningen befinder sig på øst- og sydkysterne. Great Dividing Range er verdens 3.-længste bjergkæde der løber fra nord til syd langs i den østlige del af Australien. Denne bjergkæde adskiller de kystnære flade områder fra de mere tørre områder inde i landet, men selvom den er enorm i omfang, er den ikke særlig høj - kun ca. 2.200 meter ved Mount Kosciuszko i det, der kaldes Snowy Mountains.

The Great Barrier Reef er navnet på verdens største koralrev, som strækker sig hele 2000 km ud fra kysten fra Torres Strædet til Gladstone.

Store naturoplevelser

Australien er rig på flora og fauna, og de mest karakteristiske er gummitræet og eukalyptus, som findes stort set overalt blandt de yderligere 700 plantearter. Andre almindelige planter er akacie, banksia, waratahs, bottlebrush, paperbark og tea tree.

På en rejse til Australien har man også mulighed for at opleve nogle af verdens farligste dyr. Australien har mange giftige slanger blandt andet Brown Tiger, Death Adder og Copperhead-slangen, og man skal også holde øje med krokodillerne, som man både kan finde i saltvand og i ferskvand. Der findes også farlige edderkopper, nemlig Redback og Funnel Web.

Nogle af de mest karakteristiske dyrearter i Australien er kænguru, koala, emu, næbdyr, myrepindsvin, possum, wombat og dingo. Der findes også mange interessante fuglearter såsom papegøjer, kakaduer og grinefugle, ligesom der findes utallige arter af krybdyr og insekter. Med mere end 500 nationalparker, regnskove, ørkener, bjerge og kystklitter, så er det australske landskab en sand fryd for øjet.

Vejret når du rejser

De australske sæsoner er stik modsat i forhold til Europa og Nordamerika; sommeren starter i december, efteråret starter i marts, vinteren i juni og i september begynder foråret i Australien.

Årstiderne i Australien er meget moderate og varierer kun lidt i temperatur, men langt inde i landet kan temperaturerne variere fra meget brændende i dagtimerne til under frysepunktet om natten.

Der er tendens til at falde mere regn i den nordlige del af Australien, hvor man også har en højere luftfugtighed om sommeren, i forhold til sydpå, hvor sommeren kan være særdeles tør. Her findes udstrakte regnskove, og Australiens nordlige storby, Darwin, ligger i et monsun-bælte, hvor der kan forekomme oversvømmelser under de meget våde somre.

Den bedste årstid at besøge Australien?

Turister strømmer til de sydlige stater i sommermånederne (altså når det er vinter i Danmark), men det er faktisk bedre at besøge området i foråret eller efteråret når temperaturerne er mere milde. Om foråret finder man et helt spektakulært udvalg af vilde blomster.

Sommermånederne bliver ubehageligt varme de fleste steder i Australien, og man skal huske at beskytte sig mod solens farlige stråler.

Mod nord er det mere vådt, og luftfugtigheden kan blive ret ubehagelig på dette tidspunkt. De frodige grønne landskaber er dog særdeles smukke. Fra juni til august er det køligere og tørrere i det nordlige Australien. Det er et godt tidspunkt at besøge Queensland eller det indre Australien. Hvis man er på udkig efter skiløjper, så skal man søge til New South Wales eller Victoria.

Historie

Australiens oprindelige indbyggere, aboriginalerne, har en lang kulturel historie med rødder helt tilbage til den sidste istid. De første mennesker ankom via søvejen fra Indonesien for omkring 70.000 år siden og blev efterfulgt cirka 20.000 år senere af forfædrene ti de australske aboriginaler. Omkring det 16. århundrede var europæerne begyndt at dukke op, herunder de portugisiske søfarere, efterfulgt af hollandske opdagelsesrejsende og den dristige engelske pirat, William Dampier. Kaptajn James Cook sejlede ned ad østkysten i 1770 og standsede i Botany Bay på sin vej. Efter at have rundet Kap York, erklærede han området som værende engelsk territorium og gav det navnet New South Wales.

I 1887 blev fanger transporteret til New South Wales fra Storbritannien, i et forsøg på at løse problemet med overbelastning af de britiske fængsler. Den første flåde som sejlede til Botany Bay var under kommando af kaptajn Arthur Philip, som var blevet koloniens første guvernør. Denne flåde bestod af 11 skibe, 750 mandlige og kvindelige fanger, fire hold marinesoldater, samt forsyninger til to år. Efter ankomsten flyttede de nordpå til Sydney Cove, hvor der var bedre forhold for jord og vand. Sammenlignet med Storbritannien, så var dette område barskt og tørt, og en konstant trussel om hungersnød hang over kolonien i mindst 16 år.

Andre nybyggere begyndte at blive tiltrukket af Australien i løbet af de næste årtier, især efter opdagelsen af guld i 1850’erne. En stor tilstrømning af indvandrere resulterede i overtagelsen af aboriginalernes land, som blev brugt til landbrug og minedrift. Landets økonomi blev betydeligt styrket på grund af opdagelsen af guld, og den industrielle revolution i England, som krævede store mængder råvarer. 1. januar 1901 blev Australien en nation, og de særskilte kolonier blev sammensluttet til en føderation, men der blev bibeholdt mange relationer med England. Australske tropper kæmpede sammen med briterne under Boerkrigen, og både 1. og 2. Verdenskrig. Tilhørsforholdene ændredes dog under 2. Verdenskrig, hvor USA beskyttede Australien fra den japanske invasion. Senere støttede Australien USA i både Korea- og Vietnam-krigen.

Efter 2. Verdenskrig ankom endnu en strøm af europæiske indvandrere samt flygtninge fra forskellige asiatiske lande, især Vietnam, hvilket resulterede i en rig kulturel mangfoldighed, som man stadig finder i Australien den dag idag. Der var atter stor efterspørgsel efter australske råvarer, hvilket havde positiv effekt på landets økonomi.

I 1993 vedtog man ”The Native Title Act”, som omhandlede flygtningepolitik, og som pressede på for en officiel undskyldning fra regeringen til aboriginalerne, på grund af de uretfærdigheder, som var blevet påført dem i løbet af årene. Vilkårene for aboriginalerne blev forbedret, og det indfødte folk fik en platform til at udtrykke deres utilfredshed med fortiden.

Transport

Med mindre du ejer en privat yacht eller en veludrustet tømmerflåde – så er fly den eneste måde at rejse til Australien på. Det meste af trafikken er langdistancefly, og flybilletter til Australien er normalt ikke billige. Her kan du læse mere om de transportformer du kan benytte på en rejse rundt i landet.

Fly fra Europa til Australien

Fra de fleste lufthavne i Europa kan man rejse til Australien med 2 mellemlandinger, og fra de større lufthavne kan man nøjes med en enkelt mellemlanding. Den samlede flyvetid er typisk omkring 24 timer, og dertil skal så lægges mellemlandinger. De mellemøstlige flyselskaber har specialiseret sig i flyvninger mellem Europa og Australien, så man kan flyve via Dubai eller Abu Dhabi, eller man kan benytte et af de asiatiske selskaber og fx. flyve via Bangkok eller Singapore. Sidst har Australien også sine egne flyselskaber Quantas og Virgin, som har gode forbindelser til særligt England.

Tidsforskellen er 8 timer til Sydney når det er sommer i Danmark. Pga. skifte til vintertid/sommertid øges denne forskel til 10 timer når det er vinter i Danmark. Tilsvarende tal for Perth er 6 og 8 timer.

Lufthavne

Der findes mange internationale lufthavne i Australien, men særligt to af dem har gode forbindelser til Europa. I Sydney hedder lufthavnen Kingsford-Smith og er en travl og veludstyret lufthavn med forbindelser til Asien, Europa, Stillehavsøerne og Nordamerika. Der kører regelmæssige tog til centrum, og der kører ligeledes busser til de sydlige og østlige forstæder.

Den internationale lufthavn i Melbourne ligger i området Tullamarine og har forbindelser til stort set lige så mange regioner som Sydneys lufthavn. Der er regelmæssige indenrigsafgange, og der er et velfungerende transportnet i byen. Det kræver dog bustransport eller taxa/lejebil at komme ud til lufthavnen, som ligger en halv times kørsel fra centrum.

Adelaide har et mindre antal internationale flyvninger, men har mange daglige forbindelser til større australske storbyer. Der kører regelmæssige busser fra lufthavnen til byen.

Hovedstaden Canberra har ikke en international lufthavn. Rejsende ankommer til Canberra fra andre større byer.

Brisbanes internationale lufthavn er travl på grund af de mange besøgende til kysterne. Her finder man forbindelser til Asien, Europa, Stillehavsøerne, Nordamerika, New Zealand og Papua Ny Guinea. Brisbane kan også nås fra lufthavnen i Gold Coast, en time syd for byen.

Enkelte oversøiske flyselskaber ankommer til Perth, som har fordel af den tættere beliggenhed til Europa.

De eneste internationale flyforbindelser til Hobart er til og fra Christchurch i New Zealand, men der er hyppige forbindelser til byer på fastlandet.

Darwin har fly til et begrænset antal internationale destinationer, såsom Dili og Bali. Det er populært at rejse ind i Australien via Darwin, hvis man er backpacker og rejser ind via små hop i Asien.

Store afstande

Afstandene i Australien er store og fly er helt klart det bedste transportmiddel, hvis man skal rejse rundt i Australien. Billetpriserne er generelt billige på de store ruter som fx. Melbourne til Sydney, som er en af verdens travleste flyruter. Landets tognet er ikke så omfattende som busserne, og billetpriserne er dyrere, men rejsen er dog så også noget mere behagelig.

Australien har to luksus-jerbanelinjer, nemlig The Ghan mellem Adelaide og Darwin (Nord-Syd) og Indian Pacific mellem Sydney og Perth (Øst-Vest). Her skal man have den store pung op af lommen, men får så også en togrejse på 3-4 dage med luksuskahyt og gourmetmad.

Billeje

Det er både nemt, billigt og sikkert at leje bil i Australien. Husk at man kører i venstre side og rattet sidder i højre. Det kræver lidt tilvænning, men lej en bil med automatgear, så du kun skal tænke på at træde på speederen og komme ud over stepperne.

Turistinformation

Der er ingen mangel på seværdigheder og oplevelser i Australien, men skulle du alligevel have brug for inspiration kan du med fordel besøge Australiens turistbureaus hjemmeside. På Australiens officielle turistbureau hjemmeside kan du blandt andet læse om forskellige muligheder for aktiv ferie, og om aktuelle begivenheder. Desuden er der en hel sektion omhandlende Australiens oprindelige befolkningsgruppe, Aboriginerne. Læs om bland andet om Aboriginernes kunst og religion.