Rejser til Bruxelles

Bruxelles er ikke bare Belgiens hovedstad, men også én af i alt tre administrative regioner i landet sammen med Flandern og Wallonien. Udover sin vigtige rolle i Belgien som hovedstad og central region er byen også en internationalt betydningsfuld by, fordi den huser en række af Europas og den vestlige verdens største politiske institutioner, herunder hovedkvarteret for NATO og EU's centrale institutioner, som f.eks. Kommisionen og ét af de to parlamenter. På grund af de mange EU-institutioner i byen bliver den ofte uformelt omtalt som EU's hovedstad.

Men en rejse til Bruxelles byder på meget andet end store politiske institutioner. Byen rummer en rig historie, der blander arven fra en middelalderlig flamsk by med de grandiose arkitektoniske projekter, der blev indledt, efter at den blev hovedstad i den nye belgiske nation i 1830, samt den imponerende moderne arkitektur, der senere - i det tyvende århundrede - blev opført for at kunne huse de mange internationale institutioner. 

Byen byder også på store, unikke seværdigheder, såsom Grand Place (Grote Markt), som er en af Europas smukkeste pladser, Musées Royaux des Beaux Arts, der blandt andet rummer unik flamsk malerkunst, Musée Magritte Annexe, der rummer verdens største samling af surrealistiske malerier og tegninger, Music Village, der er Belgiens førende jazz-klub, indrettet i en bygning fra det syttende århundrede, og det belgiske tegneserie-center, der blandt andet hylder Hergé (skaberen af Tintin) og Uderzo (der skabte Asterix-serien sammen med Goscinny).

Information og inspiration

Oplevelser og seværdigheder

En rejse til Bruxelles byder på store oplevelser og seværdigheder, hvoraf du kan læse om nogle af de vigtigste i det følgende:

Øl-smagning

Belgien er verdensberømt for sine øl-produktion - og i Bruxelles er der fremragende muligheder for at smage på et rigt udvalg af de legendariske belgiske øl. Der er en række firmaer, der udbyder øl- smagning på byens barer og cafeer, ledsaget af en professionel øl-guide, der giver et interessant indblik i den belgiske øl-kultur. Hvis du er heldig, inkluderer touren også smagsprøver på andre belgiske specialiteter, såsom belgisk chokolade og ost.

Du kan også anbefales at besøge nogle af byens bryggerier, såsom Cantillon-bryggeriet eller Brasserie de la Senne.

Atomium

En af byens mest kendte og ejendommelige konstruktioner er Atomium, beliggende på Boulevard du Centenaire. For mange belgiere er den 102 meter høje stål- og aluminiumstruktur, der blev designet af arkitekten André Waterkeyn til verdensudstillingen i 1958, en slags arkitektonisk vartegn for landets hovedstad.

Bygningen repræsenterer et molekyle af jern forstørret 165 millioner gange, og besøgende kan komme ind i interiøret af bygningen, hvoraf fire af de i alt ni såkaldte sfærer nu bruges til en præsentation om menneskelivet (kaldet Biogenium).

Grand Place (Grote Markt)

Midt i hjertet af den gamle bydel ligger byens vigtigste plads, kendt som Grand Place eller Grote Markt, der er en af de bedst bevarede pladser i Europa. Pladsen blev dannet i det 11. århundrede og udviklede sig hurtigt til at blive det politiske og økonomiske centrum for byen.

Meget af pladsens elegante karakter skyldes den unikke arkitektur med de berømte Gildehuizen, der er et storslået syn med deres blanding af ekstravagante gavler, balustrader, udsmykkede stenmonumenter og rig gulddekoration. De fleste Gildehuizen blev bygget mellem 1696 og 1700 i barokstil, mens andre blev bygget i flamsk stil i andre perioder.

Den mest kendte bygning på pladsen er dog Hôtel de Ville (rådhuset), der blev bygget i 1402 med det formål at overgå rådhuset i den rivaliserende by Bruges. 

Det belgiske tegneserie-center

Det belgiske tegneserie-center, beliggende i en smuk bygning fra 1906, designet af Victor Horta, huser en konstant roterende udstilling af 200 originale belgiske og franske tegneserier, herunder legendariske tegneserier skabt af Hergé (skaberen af Tintin), René Goscinny (der medvirkede til skabelsen af Lucky Luke og Asterix) og Albert Uderzo (skaberen af Asterix sammen med Goscinny).

Desuden fremviser museet en samling af originale manuskripter, tegneserie-skitser og fantasifuldt konstruerede tegneserie-objekter, herunder Lucky Luke's salon og Kaptajn Haddocks måneraket.

Musées Royaux des Beaux Arts

Belgiens kongelige museum for kunst (Musées Royaux des Beaux Arts) er et af verdens største og bedste kunstgallerier. Museet voksede ud af en kunstsamling, der først blev skabt i 1797, og anbragt i det tidligere palads i Charles of Lorraine. Siden blev samlingen overført til det nuværende Musées Royaux i 1846.

Samlingen er opdelt i to dele: Musée d'art ancien, der rummer en berømt samling af flamske og hollandske mestre, herunder værker af Petrus Christus, Rogier van der Weyden, og Hans Memling; og Musée d'art moderne, som har en række - hovedsageligt - belgiske værker fra det 19. og 20. århundrede.

Mad og drikke

Belgien er primært berømt for øl, vafler og chokolade, når det angår landets gastronomi; og hovedstaden Bruxelles er et ideelt sted at opleve disse lækre belgiske specialiteter.

Chokolade

Bruxelles rummer et fristende udvalg af den berømte belgiske chokolade. Men ud over den chokolade, du kan købe på konditorier og i forretninger og cafeer, findes der også steder, der udelukkende er dedikeret chokolade-entusiaster. Besøg f.eks. Cacao- og Chokolade-museet tæt på Grand-Place eller lav dine egne chokoladestykker i et af de traditionelle chokolade-køkkener i byen. 

Øl

Der er masser af muligheder for at smage på et rigt udvalg af de legendariske belgiske øl i Bruxelles. En af de bedste måder at opleve den belgiske øl-kultur på er ved at deltage i en tour på byens barer og cafeer, ledsaget af en professionel øl-guide, der kan give dig et indblik i øllens historie og egenskaber og som tilmed ofte fortæller historien bag de bare, der besøges. Samtidig får du mulighed for at smage på en række forskellige øl, der kan give dig et indtryk af de mange smagsnuancer i den belgiske ølproduktion. 

Det kan også anbefales at besøge nogle af byens mest kendte bryggerier, såsom Cantillon-bryggeriet eller Brasserie de la Senne.

Vafler

Bruxelles er kendt for sine lækre vafler, der kan spores helt tilbage til det 18. århundrede. De er lettere og mere sprøde end andre europæiske vaffel-typer og er lette at skelne fra de - ligeledes kendte - Liège-vafler på grund af deres rektangulære form.

De fleste vafler i Bruxelles serveres varmt på gaden og toppes blot med sukker, men i byens turistområder kan de være toppet med flødeskum, frugt og flydende chokolade. Uanset hvilket fyld, de kommer med, er de en sand lækkebidsken!

>> Læs også om rejser til Holland

Rejser til Belgien

Læs mere om Belgien og find inspiration til din næste rejse her

Find rejsen til Belgien her

Hoteller i Bruxelles

Populære hoteller i Bruxelles

Belgien, Bruxelles
9,1
Fabelagtigt
7783 anmeldelser
  • Nærmeste lufthavn: 15 km
  • Afstand til centrum: ca. 1.5 km
  • Internetadgang/Wi-Fi
Belgien, Bruxelles
9,3
Fabelagtigt
1560 anmeldelser
  • Nærmeste lufthavn: 16 km
  • Afstand til centrum: ca. 2 km
  • Internetadgang/Wi-Fi
Belgien, Bruxelles
9,0
Fabelagtigt
1964 anmeldelser
  • Nærmeste lufthavn: 13 km
  • Afstand til centrum: ca. 1.4 km
  • Internetadgang/Wi-Fi