Rejser til Cypern

Den minder faktisk lidt om en skildpadde, øen Cypern, som den ligger der og ”plasker” længst ovre i det østlige Middelhav på en korsvej mellem 3 kontinenter. Escapeaway er specialister i rejser til Cypern, hvor du bor på håndplukkede hoteller, kun med gode anmeldelser. Book online i dag!

Cypern kaldes også 'Afrodites ø', efter den græske mytologis kærligheds-gudinde Afrodite, der i følge sagnet blev født af havets skum og båret til Cyperns kyst på en muslingeskal. En sød historie, som til forveksling minder om den, der fortælles om den romerske Venus.

Cypern er én i perlerækken af Middelhavsøer, som solhungrende nordeuropæere valfarter til efter en vinter, der igen-igen synes al for lang, mørk og kold. Du forbinder den højst sandsynligt med charterturisme i højeste potens, med turistbyer, hvor souvenirbutikker ligger side om side med turistrestauranter og kæmper om pladsen på strandpromenaden. Ja, sådan et scenario kan du godt finde her, men du kan også sagtens finde frem til det ægte Cypern og hos Escapeaway er vi eksperter i rejser til Cypern, hvor vi kan tilbyde dig en række omhyggeligt udvalgte hoteller eller ferieboliger – du skal bare vælge, hvad der passer bedst til dig og dine rejsefæller.

 

Gennem tiden – før og nu

Jeg er ikke et udpræget badedyr og holder af, når jeg ud over at nyde sol, strand og pool, kan gå lidt på opdagelse i charmerende landsbyer, i historiske borge og kirker og høre lidt mere om et lands eller en egns historie, så jeg føler, at jeg er kommet på rette hylde her på Cypern.

Her får jeg da historie for alle pengene - Cypern har ført en omskiftelig tilværelse og været underlagt Alexander den Store, Romerriget, bystaten Venedig, tyrkerne og englænderne for endelig at blive en selvstændig stat i 1960’erne. Dog ikke uden store sværdslag mellem de 2 befolkninger af henholdsvis græsk og tyrkisk afstamning. En konflikt, der har bestået i mange hundrede år, og som stadig lever i, desværre, bedste velgående. I dag er øen således, selv om den samlet er anerkendt som Republikken Cypern, delt i en græsk og en tyrkisk del.

Cypern er som et levende museum, en sand skattekiste af seværdigheder, der kan relateres dels til dens omtumlede historie og dels til dens stratetiske placering ikke langt fra Det hellige Land. Øen har været et naturligt stop for mange korsfarere, som blandt mange andre Richard Løvehjerte og vores egen Erik Ejegod, der døde i Paphos i 1103 og ligger begravet i den byzantinske domkirke. Også mange bibelske personer har besøgt Cypern i kortere eller længere tid, og en af de mere interessante er Lazarus, som Jesus som bekendt vækkede fra de døde. Han blev fordrevet fra Palæstina, sat ud i en utæt båd og strandede på Cypern, hvor han levede i 30 år i byen Larnaka, før han, efter 30 år på Cypern, mødte sit endeligt. På det sted, hvor han blev begravet, blev Skt. Lazarus-kirken opført – den er i dag en af byens største seværdigheder.

When in Rome…

Do as the romans! Ja, nu var jeg jo ikke kommet til Rom, men der er nu noget sandt i det ordsprog, så det kan også benyttes på Cypern. Og jeg gør som de lokale, jeg opsøger de spisesteder, som cyprioterne selv frekventerer, for her ved jeg jo, at jeg får den bedste mad – det gælder ikke bare på Cypern, men overalt, hvor jeg kommer på mine ferier rundt om i det sydlige Europa. I tilfældet Cypern finder jeg en lokal taverna, og det er slet ikke utænkeligt at jeg indleder mit måltid med et glas ouzo. Jeg tror, det er godt for maven!

Jeg kaster mig over ”meze”, som er den cypriotiske pendant til de spanske tapas og bliver belønnet med et sandt overflødighedshorn af små lækre hapsere af forskellige oste, oliven, tomater, pølse og naturligvis vinblade med fyld – alt sammen fint krydret og ledsaget af godt hjemmebagt brød – en fin start på et måltid. Eller måske er det alt, hvad du behøver til en frokost. Hovedretterne er de traditionelle græske med et tyrkisk tvist som moussaka, souvlaki med lam eller gris på spyd ledsaget af stegte kartofler eller pitabrød med kebab, løg og tomater – al sammen ”som vor mor lavede det”.

Lidt til den søde tand, skal der være plads til, og på Cypern kan jeg få opfyldt alle mine hedeste drømme om nødder, mandler dadler, abrikoser m.m. i skøn forening med god cypriotisk honning. Eller jeg kan kaste mig over lækre butterdejskager som kadeifi og baklava – det hele kan fint ledsages af et glas af øens berømte dessertvin, commandaria, der siges at være verdens ældste vin – en vin som Richard Løvehjerte i det 12. århundrede efter sigende bragte med hjem til England efter et af sine mange korstog.

Et dejligt klima

Vil du tage forskud på et dansk sommervejr med en dagstemperatur på omkring 20 grader, kan du føle dig nogenlunde sikker ved at stikke af allerede i marts og i løbet af de næste par måneder er det en sand fornøjelse rent klimamæssigt at opholde sig på øen. Det er også på dette tidspunkt, at øen er smukkest og mest frodig. Fra september til start november er temperaturene ligeså behagelige, men da er det så som så med det frodige efter en meget varm og meget tør højsommer.

Hvad enten du planlægger en ferie for hele familien eller i skøn tosomhed for dig og den du holder af, en aktiv ferie med vandreture i bjergene og vandsport ved kysten eller du vil dase og forkæle dig selv, så har Cypern det hele. Escapeaway ønsker dig Καλως ηρθατε στην Κùπρο (ja, der står velkommen til Cypern), hvor vi er helt sikre på, du vil få en vidunderlig ferie.

Sådan booker du en billig rejse til Cypern

Med Escapeaway kan du nemt booke en problemfri og sikker rejse til Cypern, med mulighed for afrejse fra lufthavnen i København, Billund, Aalborg, Aarhus eller Hamburg. Den smarte søgemaskine støvsuger hele tiden nettet for de bedste priser på flybilletter med rutefly, og sætter dem sammen med vores udvalgte hoteller på Cypern. Vi samler det hele i en pakkerejse med rejsegaranti, så du får det bedste af begge verdener. Tilføj billeje til pakken og få den bedste oplevelse når du kommer frem. God tur!

Rejsemål på Cypern

  • Gæstebedømmelser 8,1
    Ayia Napa
    44 hoteller
    Ayia Napa har nogle af de mest børnevenlige sandstrande på Cypern. Men det er ikke kun chancen for at nyde en afslappende ferie ved det azublå hav, som gør Ayia Napa til et attraktivt rejsemål. Badebyen er også kendt for et rigt restaurant- og natteliv.
  • Gæstebedømmelser 8,4
    Protaras
    21 hoteller
    Rejs til Protaras, hvis du synes en ferie ved nogle af Cyperns bedste sandstrande med et væld af fremragende restauranter, barer og caféer inden for kort rækkevidde lyder som opskriften på en vellykket rejse med familien eller vennerne. Protaras ... er kendt som et mere fredeligt rejsemål end nærliggende Ayia Napa. Læs mere
  • Pafos
    13 hoteller
    Med det subtrobiske middelhavsklima er Pafos - der ligger på Cyperns sydkyst - perfekt til en strandferie uanset årstiden. Med flere lækre strande langs kysten, et summende byliv og et historisk centrum er Pafos ideel for dem, der søger sol, ... hav og eventyr under den herlige cypriotiske sol. Selve byen kan dateres tilbage til neolitisk tid, hvilket blot bekræfter byens historiske og arkæologiske rigdom. Læs mere
  • Gæstebedømmelser 7,9
    Larnaca
    10 hoteller
    Larnaca er beliggende i en lille bugt på Cyperns sydlige kyst. Her får du alt fra en fantastisk middelhavskyst, kulturelle seværdigheder i verdensklasse samt et stort udbud af forskellige barer, restauranter og natklubber. Byen byder på en forfriskende ... kombination af klassisk cypriotisk kultur og en mere moderne stemning. Der er noget for enhver. Læs mere
  • Gæstebedømmelser 8,0
    Limassol
    8 hoteller
    Med en blanding af solbeskinnede strande og en levende by fyldt med restauranter, barer og historiske seværdigheder er Limassol det perfekte rejsemål, hvad enten man er til en romantisk ferie for to eller til en sjov familieferie.
  • Polis
    3 hoteller
    Polis er et af Cyperns mere fredelige rejsemål. Den familievenlige by på øens nordvestlige kyst er et ægte lille ferieparadis, hvor du og familien kan dase på fantastiske strande eller udforske skønne naturstier, farverige butikker og lækre restauranter.

Populære hoteller på Cypern

Cypern, Kalopanayiotis
9,3
Fabelagtigt
1027 anmeldelser
  • Nærmeste lufthavn: 88 km
  • Nærmeste strand: ca. 24 km
  • Internetadgang/Wi-Fi
Cypern, Larnaca
8,8
Meget godt
1690 anmeldelser
  • Nærmeste lufthavn: 6 km
  • Nærmeste strand: ca. 200 m
  • Pool (evt. sæsonåben)
Cypern, Protaras
9,4
Fabelagtigt
225 anmeldelser
  • Nærmeste lufthavn: 67 km
  • Nærmeste strand: ca. 500 m
  • Pool (evt. sæsonåben)

Mad og drikke

Det cypriotiske køkken er i sagens natur dybt præget af både det græske og det tyrkiske køkken. Men med sin strategiske placering i det østlige Middelhav, midt mellem øst og vest, og en fortid som genstand for større magters og nationers luner gennem historien er de græske og tyrkiske kulturer ikke de eneste, der har sat deres aftryk på den cypriotiske gastronomi; mellemøstlige, byzantinske, ottomanske, catalanske, franske og italienske madtraditioner har også sat deres præg på det cypriotiske køkken og bidraget til dets store mangfoldighed og kvalitet.

Jeg har her udvalgt et par af de kulinariske specialiteter, som du kan smage på, når du rejser til Cypern. God appetit og god rejse!

Tzatziki

Tzatziki er en ret, som mange danskere vil kende fra det græske køkken, hvor den er en meget populær forret. Den består af græsk (eller tyrkisk) yogurt blandet med agurk, der forinden er revet, skrællet og afvandet, samt knuste hvidløg, groft peber og salt - og naturligvis tilsat græsk (eller tyrkisk) olivenolie.

Tzatziki kan ikke blot spises som forret, men også som et supplement til en lang række af de cypriotiske hovedretter, såsom souvlaki eller moussaka. Som regel spises den også med lidt ristet pita-brød til.

Moussaka

Moussaka er en anden populær ret på Cypern, som mange danskere vil genkende fra det græske og tyrkiske køkken.

Retten består normalt af hakket oksekød, saltede og afvandede auberginer, knust hvidløg, tomatpure, forsvitsede kartofler i skiver, finthakkede løg og på toppen en creme bestående af mælk, ost og æg, der brunes i ovnen i et ovnbagt fad. I nogle versioner udelades aubergine og erstattes med ris eller kartofler.

Retten siges at stamme fra tiden omkring det ottomanske riges gastronomiske udfoldelser på nutidens græske territorium. Således kommer det græske ord moussaka af det tyrkiske mousakka, som på sin side stammer fra det arabiske musaqa‘h. Den ottomanske oprindelse forklarer, hvorfor retten er så udbredt i de tidligere osmanniske områder, fra Levanten i syd til Balkanlandene i nord.

Souvlaki

Souvlaki er endnu en populær cypriotisk ret, som kan føres tilbage til det klassiske græske køkken. Retten består af små grill-spyd udstyret med små stykker af kød, ofte svinekød, men undertiden også lamme- og kyllingekød og nogle gange sågar fisk. Mellem stykkerne af kød anbringes stykker af forskellige grøntsager, normalt peberfrugter, løg og tomat.

Retten, der betyder “lille spid” på græsk og menes at stamme helt tilbage til mykensk kultur (eller endnu tidligere), serveres ofte med en halv citron, der vrides ud over kødet, og pommes frites på en tallerken. En anden populær måde at servere den på er at anbringe den i en pita-sandwich, hvor den overhældes med forskellige saucer og spises sammen tzatziki og græsk salt.

Stifado

Stifado er en populær græsk gryderet, der findes i mange forskellige versioner; i nogle består den af kanin eller hare; i andre af okse- eller lammekød. Fælles for alle versioner er, at kødet normalt serveres med perleløg, hvidløg, tomater, tomatpuré, urter, vineddike, spidskommen, rødvin og kanel. Ofte tilsættes også kartofler (sjældnere ris).

Finikia

Finikia er små dessertkager - af græsk oprindelse - lavet af mel, bagepulver, appelsinsaft og olie. Efter bagning i ovnen rulles de i en blanding af kanel, sukker og valnødder.

I en anden version, der også er populær på Cypern, kaldet melomakarona, dyppes kagerne efter bagningen i sirup, honning, vand, appelsinskal og nelliker, hvorefter de rulles i blandingen af kanel, sukker og valnødder.

Commandaria-vin

Commnadaria-vinen er en ravfarvet og sød dessertvin, lavet af soltørrede druer, hvis historie på Cypern går helt tilbage til korsriddernes tid i det tolvte århundrede. I videre forstand rækker vinens historie tilbage til de antikke grækere, der menes at have produceret og drukket vinen til festlige lejligheder.

Således har den græske digter Hesiod beskrevet en lignende vin fra Cypern, lavet af soltørrede druer, i år 800 f.Kr., hvilket har fået nogle historikere til at mene, at Cypern var det sted i Middelhavet, hvor der først blev produceret vin.

Vinen regnes for at være verdens ældste blandt de vine, der stadig er i produktion med deres oprindelige navn i behold. Hvad angår navnet, så stammer det fra den region på Cypern, den er produceret i, som ligger ved foden af Troodos-bjergene på den centrale del af øen. På denne del af øen regerede de berømte korsriddere og regionen fik derfor et navn, der afspejlede deres kontrol og autoritet over området (commandaria).

Ouzo

Den græske nationaldrik, ouzo, er også en meget populær drik på Cypern. Den anis-baserede brændevin, som både kan serveres før maden (aperitif) og efter maden (digestif), menes at stamme fra den destillerede sprit-drik kaldet tsipouro, hvis historie går helt tilbage til klosterstaten Athos (i regionen Makedonien) i det fjortende århundrede.

Den moderne produktion af ouzo tog dog først fart efter den græske uafhængighed i 1832, hvor Grækenland løsrev sig fra Det Osmanniske Rige. Det første ouzo-destilleri blev således grundlagt i Tyrnavos - i Thessalia-regionen i Grækenland - i 1856 af Nikolaos Katsaros, der dermed ikke blot var en pioner i ouzo-destilleriets hemmeligheder, men også blev ophavsmanden til den - endnu idag - berømte Tyrnavou-ouzo.

Meze

Når ouzo serveres som aperitif, ledsages den som regel af såkaldte meze-retter, som er små forretter, der både kan være varme eller kolde. Blandt de typiske meze-retter på Cypern er aubergine-salat, keftedes-kødboller, grillet blæksprutte, kalamata-oliven med feta, fava-bønner, stegte grøntsager, hvidløgsbrød, hummus og lammekøds-pølser.

Information og fakta

Jeg har her samlet nogle få facts og informationer om Cypern, såsom landets geografi, befolkning, historie og klima, som kan tjene som inspiration til din ferie på Cypern. Hvis du ønsker at finde mere inspiration til din rejse, anbefaler jeg dig at besøge vores blog, hvor du kan finde spændende artikler om Cyperns perfekte rejsemål. God fornøjelse og god rejse!

Geografi og befolkning

Cypern, beliggende i den østlige del af Middelhavet, er den tredje-største ø i Middelhavet, kun overgået af Sicilien og Sardinien. Øen er domineret af tre bjergkæder; Troodos-bjergene, Kyrenia-bjergene og Mesaoria-bjergene imellem dem. 

Administrativt er øen inddelt i fire områder: Republikken Cypern, som er en internationalt anerkendt regering, der er en del af EU og som dækker over 60% af Cyperns område; Den tyrkiske republik af Nordcypern, der kun er anerkendt af den tyrkiske regering, og som dækker over ca. 33% af øens område; Den FN-kontrollerede såkaldte “Grønne Linje” (Green Line), som dækker over 4% af øens område; og de to britiske områder kaldet Akrotiri og Dhekelia, som kun bruges til militære formål og som dækker over ca. 3% af øens område.

Der er omkring 1,142.000 millioner indbyggere på Cypern, hvoraf omkring 77% udgøres af græsk-cypriotere, mens omkring 18% udgøres af tyrkisk-cypriotere og de resterende 5% er af anden etnisk/national herkomst, der bor på Cypern.

Klima og vejr

Cypern har et typisk mediterrant klima med varme, tørre somre og milde, men mere fugtige vintre. På grund af de store bjergkæder, der dominerer øen, og den lange kystlinje, vil du opleve store udsving i temperaturer, nedbør og vindforhold, når du er på ferie på Cypern, alt afhængigt af, om du er højt oppe i bjergene eller nede ved hav-højde - og også afhængigt af, om du befinder dig langt fra eller tæt på kystens lavvandede sandstrande. Du skal forvente at kunne opleve de største nedbørsmængder i perioden mellem november og marts, som er øens regn-sæson.

Cypern har nogle af de varmeste somre i Middelhavet. Den varmeste måned - med udgangspunkt i hovedstaden Nicosia, der har nogle af de højeste gennemsnits-temperaturer på øen - er juli med gennemsnitligt 33 grader, efterfulgt af august med gennemsnitligt 32 grader, mens den koldeste måned er januar med gennemsnitligt 12 grader, efterfulgt af februar med gennemsnitligt 13 grader. 

Hvis du helt vil undgå regndage, skal du lade være med at rejse til Cypern i januar, hvor der gennemsnitligt er 5 regndage, eller i november, december, februar og marts, der alle i gennemsnit har 3 regndage. Mange hoteller har dog specielle priser i vinterperioden som kan gøre det mere attraktivt at rejse her.

Historie

De første menneskelige spor på Cypern daterer sig helt tilbage til omkring 10.000 år før vores tidsregning. Blandt øens ældste spor af menneskelig aktivitet er den forhistoriske by Khirokitia fra yngre stenalder, der er erklæret verdensarv af Unesco.

Omkring 3000 år før vores tidsregning opdagede man, at der var rige kobber-ressourcer på øen og udvindingen af kobber blev årsag til velstand i tiden fremover. Efter sigende er det kobberet, der har givet øens dens navn. Ad to omgange blev øen beboet af grækere fra den berømte mykenske kultur i det andet årtusinde før vores tidsregning. 

Siden har øens strategiske position gjort den til genstand for en lang række regionale og internationale stormagters luner. Assyrere, ægyptere, persere, romere, arabere, franskmænd, venetianere og ottomanere har alle haft kortere eller længere herredømme over øen. Øens historie har også et - ganske vist meget flygtigt - dansk aftryk, idet den danske konge Erik Ejegod (1056-1103) kom hertil på en pilgrimsrejse til Det hellige land sammen med sin hustru, dronning Bodil. Han døde i Paphos og blev siden begravet i den byzantinske domkirke. 

I 1914 annekterede briterne formelt øen, og gjorde den til en kronkoloni, efter at den i 1878 indgåede Cypern Konvention med Det Ottomanske Rige blev brudt ved begyndelsen af Første Verdenskrig. Et forslag om (begrænset) selvstyre, fremsat af briterne i 1954, blev accepteret af tyrkerne, men ikke af grækerne, hvilket førte til en fem-årig befrielseskrig, påbegyndt af grækerne. Det var således først i 1959, at republikken Cypern blev oprettet, garanteret af landene Storbritannien, Grækenland og Tyrkiet.

I 1963 førte spændingerne mellem den tyrkiske og den græske enklave på øen til en borgerkrig, der først ophørte, da briterne gik ind i konflikten og fik forhandlet en våbenhvile på plads, hvorved den berømte “Grønne Linje” blev oprettet. Briterne indsatte tropper, der skulle sikre denne neutrale zone mellem de to stridende parter, men i 1964 blev konflikten behandlet af FN og i den forbindelse blev det besluttet at sende en fredsbevarende FN-styrke til øen, der skulle hjælpe briterne med at opretholde freden. Når du besøger Cypern, vil du endnu kunne se denne FN-styrke befinde sig på øen.

Hvad siger gæsterne på Cypern?

8,2
Samlet gæstebedømmelser
Baseret på 111 anmeldelser