Fly + Hotel
Kun hotel
Rejser til Tallinn
Det gamle hjerte af Tallinn er spækket med charmerende brostensbelagte gader, middelalderlige huse, tårne og smalle stræder. Den lavere del af byen er desuden stadig beskyttet af resterne fra en ældgammel bymur, så du kan næsten ikke undgå at mærke historiens vingesus på en ferie i Estlands hovedstad. Tallinn er dog samtidig en levende, moderne storby med et rigt restaurantliv samt adskillige moderne butiksstrøg, indkøbscentre og spændende butikker.
Har du lyst til at tage en spadseretur i Tallinn, kan vi også anbefale de grønne parker som ligger ved den gamle bymur. Om sommeren er den gamle bydel godt fyldt om med turister og skulle du have lyst til at udnytte det lave prisniveau, kan du søge mod de større veje, hvor du vil finde alle de moderne butikker. Der er noget for alle i Tallinn og du vil opleve, at esterne er et venligt folkefærd. Måske er det at tillægge vores fælles historie for meget vægt, men det føles som om, at esterne er meget på bølgelængde med os danskere. Du vil trods små sprogproblemer derfor ikke have svært at begå dig i byen. Få inspiration her til din næste rejse til denne smukke by ved Den Finske Bugt.
Hvordan bestiller jeg en billig rejse til Tallinn
Tallinn i Estland er et af flere nye rejsemål, som du snart kan rejse til med Escapeaway. Tilmeld dig nyhedsbrevet eller følg med på de sociale medier og vær blandt de første til at få besked når vi åbner op for billige rejser til Tallinn og andre storbyer. som f.eks. Bangkok.
Inspiration og fakta
Den strategisk gode beliggenhed ved kysten har helt tilbage til oldtiden gjort Tallinn til en vigtig havn og handelsplads. Tallinn nævnes første gang i de historiske kilder som by i 1154, hvor en arabisk kartograf integner den på et verdenskort under navnet Qlwn. Der har dog været bosættelser her i bunden af Den Finske Bugt i flere årtusinder år før dette. Byens første borg på den centralt beliggende bakke blev bygget i 1050.
Tallinn har haft forskellige navne i løbet af historien - blandt andet Reval efter den danske erobring i 1219 under ledelse af Valdemar Sejr. Det moderne navn har formentlig ligeledes danske rødder, da Taani-linn betyder 'den danske by'. I 1285 blev den medlem af Hanseforbundet, en sammenslutning af byer, hansestæder, der i flere hundrede år dominerede handelen i Nordeuropa. Da danskerne solgte Estland i 1346 gik overgik Tallinn til Den Tyske Orden. Det blev dog ikke sidste gang byen skiftede hænder. Rusland erobrede således byen fra Sverige i 1710 under Store Nordiske Krig, hvorefter den udviklede sig til en vigtig russisk havneby og søfæstning.
Tallinn var besat af tyskerne under 2. Verdenskrig, hvor en stor del af byen blev ødelagt under sovjetiske bombeangreb i 1944. I årene efter krigen, nu under sovjetisk kontrol, voksede byens industri og ikke mindst indbyggertallet voldsomt. Fra at have haft blot omkring 175.000 indbyggere før krigen, endte Tallinn således blandt andet i kraft af en stor russisk immigration med at have tæt på 500.000 indbyggere kort før murens fald. I 1991 blev Tallinn atter hovedstad i et selvstændigt Estland. I de første år efter Sovjetunionens sammenbrud forlod en stor del af de russiske indbyggere Tallinn, så indbyggertallet tog et gevaldigt dyk. I modsætning til et generelt faldende befolkningstal i Estland vokser indbyggertallet i Tallinn dog i disse år, hvor der nu bor knap 450.000 mennesker.
Seværdigheder og oplevelser
For danske rejsende har Tallinn en særlig historisk betydning. Den danske erobring i 1219 markerede Tallinns fødsel som en egentlig by, men er også knyttet historien om Danmark som samlet nation. Det var således på et kritisk tidspunkt ved det afgørende slag på kalkstensbakken Toompea, at det første Dannebrog ifølge sagnet faldt fra himlen, hvilket inspirerede de danske tropper til det endelige, sejrrige fremstød. Hele området kendes i dag som Den Danske Konges have. Selvom bosætterne i den efterfølgende danske periode eftersigende i virkeligheden for størstedelens vedkommende var af tysk oprindelse, er der flere danske spor i byen. Du kan for eksempel besøge Helligåndskirken, hvor du på altertavlen kan se Tallinns våbenskjold, der umiskendeligt ligner Dannebrog. Desuden hænger der et Dannebrog bagest i kirken.
Det er i det hele taget nok i den gamle bydel (Vanalinn), som er optaget på UNESCOs verdensarvsliste, at du kommer til at bruge meget af din tid. Det er således ikke kun danskerne, der har efterladt sig interessante spor i Tallinns middelalderbydel. Fra det 13. til 16. århundrede, hvor byen blomstrede som hansestad, lod tyske handelsmænd for eksempel flere smukke bygninger opfører, der stadig står. Svenskerne, som herskede over byen fra midt i det 16. århundrede til starten af det 18., stod især for at udvide byens forsvarsværker i form af voldanlæg, der endte med at omslutte hele den gamle by. Du kan også besøge Kadriorg, som blev opført af Peter den Store til sin anden hustru Katharina, lige efter Store Nordiske Krig. Slottet bruges i dag af Estlands kunstmuseum og som præsidentbolig. Tæt herved ligger også kunstmuseet Kumu, som rummer estisk kunst fra 1800-tallet og frem til i dag plus særudstillinger med udenlandsk kunst. Man er heller ikke i tvivl om det russiske ophav til Alexander Nevskys katedral på toppen af Toompea. Katedralen som blev bygget i 1900, kendes let på de smukke løgkupler.
Tallinn har i det hele taget et rigt udvalg af museer, hvis vejret en dag skulle være mest til indendørs fornøjelser. Det maritime museum er et af de mest interessante, hvis du vil fordybe dig i Estlands historie. Her i de gamle vandflyverhangarer kan du blandt andet se den gamle ubåd "Lembit" og isbryderen "Suur Tõll". Museet som blev totalt renoveret i 2012, er det mest besøgte i landet.
I godt vejr er det oplagt at gå en tur op på Toompea bakken i bymidten, som byder på flere gode udsigtspunkter og seværdigheder. Besøg for eksempel Toomkirik, domkirken, hvor der fra det 69 meter høje klokketårn er et ganske formiddabel vue over byen. Er dette ikke nok for dig, kan du eventuelt tage turen helt op i det mere moderne 314 meter høje fjernsynstårn i Pirita-bydelen. Udover den imponerende 360 graders panoramaudsigt fra toppen finder du her en restaurant. Det er desuden oplagt ved samme lejlighed at besøge byens botaniske have, som ligger lige ved siden af.
Det er masser at tage dig til med blot at udforske museerne og spadsere rundt mellem byens mange historiske bygningsværker, men de mange brosten samt turen op og ned af Toompea kan godt give trætte ben. Skulle du på et tidspunkt trænge til et hvil, kan det anbefales at lægge vejen forbi torvet Raekoja Plats med Rådhuset og det lille Rådhusapotek fra 1422. Dette torv er kendt for sine mange restauranter og caféer, så der er rig mulighed for at slå sig ned i solen og nyde forfriskning.
Restauranter, natteliv og shopping
Det traditionelle estiske køkken afspejler, at landet gennem historien har været under flere forskellige herredømmer. Man kan således finde elementer af både det svenske , tyske, danske og russiske køkken, hvor det generelt er kartofler og svinekød, som spiller den bærende rolle. I nyere tid er man i Estland fortsat med at lade sig inspirere af udenlandsk gastronomi. I Tallinn kan derfor i dag også finde et bredt udvalg af internationale restauranter, som i modsætning til mange andre europæiske storbyer inkluderer et stort udvalg af fremragende russiske restauranter. Du vil ofte møde mange finner, når du er ude at spise, da Tallinn takket være det det høje niveau af spisesteder og ikke mindst fordelagtige priser er et populært mål for en dagsudflugt fra Helsinki. Den finske hovedstad ligger lige på modsatte side af Den finske bugt.
Hvad enten du vil udforske det autentiske estiske køkken eller har lyst til en mere internationalt præget menu, finder du det således med sikkerhed. Der ligger et væld af restauranter på Raekoja Plats, som altid tiltrækker mange turister. Prisniveauet er dog højere her end i sidegaderne, hvor der også findes talrige gode spisesteder.
Tallinn har et godt natteliv - især i den gamle bydel. Her er både mulighed for at give den fuld gas på mange barer og natklubber, eller tage det lidt mere roligt og for eksempel nyde stemningen på en eksklusiv cocktail-bar.
Prisniveauet i Estland ligger et godt stykke under både det danske og gennemsnittet for EU, så det er oplagt at benytte en rejse til Tallinn til at shoppe. Det er der rig mulighed for i både små, unikke butikker og moderne indkøbscentre. Det kan også anbefales at tage besøge et af de store markeder, hvor du måske nok ikke finder de hotteste modevarer, men til gengæld masser af stemning og spøjse boder med alt fra frugt og grønt til klenodier fra sovjettiden. Det er spændende at gå på opdagelse i Kalamaja, der er Tallinns svar på Christiania, med talrige små butikker med håndværk, mode og kunst.
Vejr og klima
På mange måder ligner klimaet det danske med undtagelse af koldere temperaturer i vintermåneder. Det er således ikke usædvanligt at temperaturne kan dykke ned omkring 20 graders frost i løbet af vinteren. Hvis du ikke rejser til Tallinn for at opleve det hyggelige julemarked, anbefales det da som regel også, at du rejser til Tallinn i sommerhalvåret for at undgå kulden. Det har dog også sin helt egen charme, når frosten lægger sig over byen.
Transport og lufthavn
Lennart Meri Tallinn Airport ligger blot 4 kilometer fra byen og er derfor det naturlige valg, hvis du vil flyve til Estland. Lufthavnen benyttes af en lang række store og små flyselskaber såsom SAS, British Airways, Norwegian, easyJet og Ryanair. Der kører både busser og sporvogn fra lufthavnen ind til Tallinn, ligesom du også nemt finder en taxi ude foran ankomstterminalen. Har du god tid, kan du også vælge at sejle til Tallinn med natfærge fra Stockholm (15 timer) eller tage turen over fra Helsinki. I sommersæsonen sejler der en hurtigfærge den finske hovedstad, som klarer turen over bugten på blot 1½ time. Færgeterminalen er inden for gåafstand af den gamle bykerne.
Det centrale Tallinn er ret kompakt, så det nemmeste er ofte at bevæge sig rundt til fods - især i den gamle bydel. Vil du skåne benene eller blot besøge steder i byens ydre dele, er der dog også et godt netværk at busser, trolleybusser og sporvogne, der normalt er i drift fra kl. 6 til 23. Som turist kan det være en fordel at købe et såkaldt Tallinn Card, der gælder til ubegrænset transport inden for 24, 48 eller 72 timer. Det fungerer ligesom Rejsekortet, hvor du skal "checke ind" ved eletroniske standere, før du stiger på. Kortet giver desuden rabat ved en lang række attraktioner. Sidst, men ikke mindst, er der også gode muligheder for at udforske byen på cykel. Der er kilometervis af gode cykelstier og flere steder, hvor du kan leje cykler.
Praktiske oplysninger
Sprog: Estisk. Der er dog et stort russisktalende mindretal (ca. 38 procent) i Tallinn, dertil kommer en lille gruppe ukrainere og hviderussere. De fleste, især unge, taler et godt engelsk. Derudover vil du ofte også kunne begå dig på russisk, finsk og tysk.
Valuta: Euro. Kreditkort accepteres næsten overalt. Har du brug for kontanter, er der sjældent langt til nærmeste hæveautomat - specielt ikke i den gamle bydel. Ligesom herhjemme er drikkepenge inkluderet i regninge, men det er er normalt at give omkring 10 procent i drikkepenge ved restaurantbesøg. Ligeledes er det ikke unormalt at give lidt drikkepenge til for eksempel hotelpersonale, taxachauffører og lignende.
Læs mere om Tallinn
Rejsegaranti
Du er i sikre hænder før, under og efter rejsen
Pakkerejser
Bestil fly, ophold og bil/transport samlet ét sted
Valgfrihed
Vælg selv hvor mange dage du ønsker at rejse
Håndplukket
Vi har personligt udvalgt alle hoteller
Hoteller i Tallinn