Rejser til Alsace

En rejse til Alsace er i den grad lig med mad og vin. Alsace er fyldt med romantiske blomsterpyntede byer med bindingsværkshuse og naturoplevelser i skovene, ved Rhinen og Vogeserne.

Der findes Frankrig, og der findes Tyskland. Og så er der Alsace, der vel nærmest er Frankrigs svar på Sønderjylland eller Skåne. Regionen er den mindste i Frankrig, og er stærkt præget af at have været en del af både Tyskland og Frankrig. Der er store byer som Strasbourg og Colmar, der tilbyder international stemning med et klart alsacisk præg.

Alsace har utroligt meget at byde på for den, der kommer på besøg. Her er friluftsoplevelser til de aktive, gastronomi for den nysgerrige gane og en dramatisk historie at fortælle til dem med smag for historiens vingesus. Desuden er der et væld af spændende museer og parker at besøge for gæster i alle aldre. I Mulhouse findes fx. verdens største samling af veteranbiler og landets største togmuseum. 

Trods regionens omskiftelige historie med svingende geopolitisk status, er der ingen tvivl om, at indbyggerne er franskmænd, selvom den dybe tilknytning ikke altid har været gengældt fra den franske regering. De betragter det som en fornærmelse at blive misforstået som værende tyskere. Det franske flag, tricoloren vajer mere i Alsace end noget andet sted i resten af Frankrig. 

Alsace er en smeltedigel af oplevelser og en af de mest populære regioner blandt skandinavere. En af årsagerne er den korte afstand, der gør det nemt at køre i egen bil hertil, en anden er alle de gode muligheder for oplevelser af mange forskellige slags.

>> Læs også om rejser til Provence

Inspiration og fakta

Historie

Alsace er om nogen en region i Frankrig, der er præget af historien. Her har været gang i den siden tidernes morgen, og det er bestemt ikke gået stille af. Med sin beliggenhed i grænselandet mellem de to kæmper, Tyskland og Frankrig, har Alsace de seneste 2000 år været kastebold for fyrster, konger og diktatorer.

Kelterne og de germanske stammer var dominerende indtil omkring 100 f.kr., hvor romerne i knap 500 år sidder på Alsace. Frankerne erobrer Alsace omkring år 600 e.kr. indtil Karl den Store - Charlemagne - to hundrede år senere samler germanerne i et løst forbund. Alsace er i de næste 800 år underlagt det tyske kejserrige indtil 30-årskrigen i 1618-1648, hvor Alsace efter freden i Westfalen tilfalder Frankrig. I tiden efter Den Franske Revolution i 1789 støtter befolkningen i Alsace den franske republik, og nationalsangen, La Marseillaise, skrives i Strasbourg af Roger de Lisle i 1792. Tyskland tilbageerobrer Alsace og dele af Lorraine under den tysk-franske krig i 1870-71.  

Ved 1. Verdenskrig er det Nordøstfrankrig, det går hårdest ud over, og krigen hedder i Frankrig La Grande Guerre (den store krig) på grund af de store menneskelige omkostninger. Efter krigen falder Alsace og Lorraine atter i franske hænder. I 1930’erne bygger man den berømte og berygtede Maginot-linje i Alsace. Det enorme befæstningsnetværk skulle tjene som bolværk mod en eventuel invasion fra Tyskland. 
Under 2. Verdenskrig vælger tyskerne derfor at gå udenom Maginot-linjen og ned gennem Belgien og Ardennerne for derved at besætte størstedelen af Frankrig. Hele regionen er efter krigen hårdt ramt af krigsskader, men tilfalder Frankrig efter de allieredes sejr over Nazi-Tyskland. 

Europarådet får i 1949 sit hovedkvarter i Strasbourg, og 30 år senere holder det daværende EF’s Europaparlement sine regelmæssige sessioner i byen, der i dag er en af de vigtigste politiske byer i Europa. 

Natur

Selv om regionen Alsace er lille af størrelse, byder regionen på en rigt varieret natur, der først og fremmest har Rhinen som det naturlige midtpunkt, idet floden skærer sig igennem regionen fra nord til syd. Øst for Rhinen, i retning mod Tyskland ligger Schwarzwald - bjergkæden med den sorte skov - og i modsat retning finder vi Vogeserne - de Alsaciske bjerge - der i den sydligste del af regionen flader ud til bløde bakker og derfor kaldes for ballons. Imellem Vogeserne og Schwarzwald ligger den frodige floddal, som er hele 130 km lang.     

Vogeserne rejser sig op til 1500 m højde og indbyder til vandreture, og da her er mere end 4000 km vandrestier, er der rige muligheder for store og varierende oplevelser. Vogeserne er skovdækkede og her er mange små og større søer, som lokker med en dukkert, hvis man trænger til at blive kølet ned. Den største sø i området er Gérardber, hvor man også kan dyrke forskellige former for vandsport. Hvis man er glad for vandreture og samtidig interesserer sig for vin, er der mange forskellige vandreruter i vinmarkerne, som man kan følge. Om sommeren kan man som regel også få en sludder med en af vinbønderne og samtidig smage på hans egen vin. Det er selvfølgelig også muligt at besøge Alsace på cykel, men så skal man være indstillet på en tur med stigninger og fald.  

Man kan ikke rejse rundt i Alsace uden at lægge mærke til storkene, idet omkring 200 storkepar holder til i regionen. Storken er vigtig for de alsaciske indbyggere - ikke bare fordi de er smukke, men fordi de ifølge alsacisk overlevering bringer lykke. I småbyerne kan man se dem på tage og tårne, og hvis man vil se dem på endnu tættere hold, kan man besøge storkeparken ved byen Hunawihr. Foruden storke findes her mange andre dyrearter, som er repræsenteret i Alsace.  

Badeferie

Alsace har ingen kystlinje, så derfor er regionen ikke et rejsemål for badegæster, der leder efter sand under fødderne. Til gengæld er der mulighed for at sejle i husbåd på Rhinen og de mange kanaler i regionen. Vælger man istedet en vandretur i bjergene, er der rig mulighed for at dyppe sig i det kolde vand i en sø eller en rislende bæk. 

Maden og vinen

I Alsace er mad og vin en attraktion i sig selv. Choucroute, foie gras og et stort udvalg af oste har hovedrollen i det alsaciske køkken, som for en stor del befinder sig i det lidt tunge - men ikke desto mindre velsmagende bondekøkken. I de større byer, og særligt i Strasbourg, kappes restauranterne om at lokke gæsterne til bordet, og her er da også uforholdsmæssigt mange restauranter med Michelin-stjerner sammenlignet med andre regioner i Frankrig.

De lokale vine kommer man naturligvis heller ikke udenom, og her er virkelig også noget at komme efter - særligt blandt de hvide vine som spænder fra Riesling til Gewürtztraminer. De senere år er produktionen af Crémant d'Alsace røget i vejret som følge af den store efterspørgsel på de dejlige bobler, der her kan fås til en anden pris, end hvis de havde været produceret i Champagne. I det hele taget er det nok vinproduktionen, der tegner regionen Alsace udadtil. Dette understreges af de mange vinproducenter, som man kan møde, hvis man vælger at følge La Route des Vins i det centrale Alsace. Her kan man besøge vinmarkerne ad små stier og smage på den lokale vin.

Man skal ikke glemme, at der også procuceres øl i Alsace. Mest kendt er nok Kronenbourg-bryggeriet som ligger uden for Strasbourg, men der produceres også øl på mindre bryggerier rundt om i regionen.  

Byer i Alsace  

Hovedbyen i Alsace er Strasbourg, der huser mange internationale institutioner, og emmer af international atmosfære. Byen i nord grænser op til - og vokser ind i Tyskland til et samlet område med ca. 650.000 indbyggere. Her er en historisk bymidte, der er nemmest at komme rundt i til fods eller på cykel. Frankrigs højeste kirketårn findes på den majestætiske katedral Notre Dame, der knejser stolt som byens vartegn. Også den stolte alsaciske gastronomiske tradition er der rig lejlighed for at udforske, da byen er spækket med restauranter i alle prisklasser. 

Colmar i syd kalder sig Alsaces vinhovedstad, og ligger på vinruten i Alsace. Byen har været forskånet for ødelæggelserne fra den franske revolution, den fransk-preussiske krig i 1870 samt de to verdenskrige. Derfor er byens centrum arkitektonisk sammenhængende og et interessant rejsemål for mange feriegæster. Her findes et solrigt mikroklima, der betyder, at byen faktisk ligger som nummer 2 på listen over de mest tørre byer i Frankrig. Det gør ikke bare området ideelt til vindyrkning men også til et yndet rejsemål. 

Langs den smukkeste vinrute i Frankrig, Route des vins d’Alsace ligger den ene smukke vinby efter den anden som perler på en snor. Byer som Ribeauvillé, Eguisheim og Riquewihr, med huse i bindingsværk og pastelfarver og med et overflødighedshorn af blomster i altankasserne, byder gæster velkommen med en stemning, der for nogle vil være særdeles tæt på grænsen til det pussenussede. Men charmerende, det er det bestemt!

Her kan du læse om et par udvalgte byer som er et besøg værd på din rejse til Alsace

Stützheim-Offenheim

Stützheim-Offenheim var oprindeligt to småbyer, som blev sammenlagt i 1976. og som i dag har et samlet indbyggertal lige omkring 1500. Vi er ude på landet, men alligevel ganske tæt på Strasbourg og mange af de andre spændende steder at besøge i Alsace. Vi er ude på landet og dog kun ca.10 minutters kørsel fra storbyen Strasbourg. Her er virkelig tale om småbyer med sammenlagt omkring 1.500 indbyggere. Ud over byens kirke er der tre restauranter at vælge imellem og lidt dagligvareforretninger som bager, apotek og mejeri. Man kan spille tennis i byens store tennisklub eller fordrive tiden med et spil pétanque på banen lige ved siden af tennisklubben. 

Stutzheim-Offenheim er et godt udgangspunkt, hvis man gerne vil bo landligt med frisk luft og plads til fysisk udfoldelse og samtidig have god mulighed for at tage på udflugter. Afstandene i Alsace er ikke store, og man kan hurtigt komme afsted til de mange kendte små vinbyer eller til nogle af de mange forlystelsesparker eller dyreparker, som regionen er så rig på.

Bergheim

Den uspolerede lille by Bergheim med dens fæstningsmure fra 1000-tallet ligger centralt på vinruten i Alsace mellem de mere kendte, men ikke mere charmerende byer Ribeauvillé og Obernai. Her er vinmarker overalt omkring byen, og mange familier producerer vin her. Byens snævre brolagte gader summer af liv og stemning: Du fornemmer, at du befinder dig i en levende by, ikke en overrendt turistattraktion. 

Naturligvis kommer her også turister, det manglede bare andet, de er bare ikke så talrige som i mange andre byer i regionen. Derfor finder du også gode muligheder for vinsmagning (og -køb) i gårdenes udsalg, ligesom her er hyggelige restauranter, som karakteristisk nok for dette sprogligt og kulturelt så blandede område kaldes winstub.  

Saales

Saales er en lille typisk landsby i Alsace, hvor der er ca. 900 indbyggere. Byen byder på et enkelt lille supermarked, et par caféer og en restaurant. Her er ligeledes et posthust og et lille hyggeligt rådhus og en lille kirke i midten af byen. Byen ligger omgivet af bakker og skov. De mest kendte byer i nærheden er Obernai (ca. 45 km), Colmar (ca. 52 km) og Strasbourg (ca. 65 km). Byen er et ideelt sted at have som base for at besøge de omkringliggende byer og se det autentiske Alsace med det bakkede landskab og vinmarker.

Hoteller og ferieboliger i Alsace

Hos Escapeaway håndplukker vi nøje de bedste hoteller og ferieboliger i Alsace. Bl.a. er det helt afgørende, at alle ferieboliger, feriehuse, ferielejligheder og hoteller har gode anmeldelser fra både vores gæster og fra gæster i andre lande.

Brug søgemaskinen til at finde din næste ferie i Alsace med mulighed for afrejse fra bl.a. København, Billund, Aalborg, Aarhus eller Hamburg lufthavn. Vi finder automatisk nettets bedste priser på flybilletter med både lavprisfly og rutefly og pakker dem sammen med udvalgte hoteller og ferieboliger i Alsace. Du kan også vælge at bestille transfer til din feriebolig eller en lejebil, der står klar i lufthavnen, så du får den bedste start på ferien.

Det hele samles automatisk i en pakkerejse med rejsegaranti, og du er derved også dækket af pakkerejseloven, så du får det bedste af begge verdener. God tur!

>> Læs alt om hoteller i Alsace her

Rejser til Frankrig

Læs mere om Frankrig og find inspiration til din næste rejse her

Find rejsen til Frankrig her

Rejsemål i Alsace

 • I den solbeskinnede vinby Ammerschwihr er du omgivet af Alsaces karakteristiske grønne vinranker. På en rejse til Ammerschwihr er de gode smagsoplevelser da også i højsæde, men der er også mange spændende seværdigheder at udforske i området.
 • Saint Louis er en fransk forstad til Basel. Her har du derfor chance for at opleve en enestående kombination af fransk, tysk og schweizisk kultur. Byen er ikke blot et oplagt udgangspunkt for at udforske Basel, men også resten af Rhin-regionen.
 • Mulhouse
  1 hotel
  I Mulhouse kan du opleve en mere moderne side af Alsace og det liv, som kendetegner en mellemstor fransk by. Sæt god tid af til at besøge byens populære tekniske museer, men også til blot at slentre rundt i den gamle bydel med dens restauranter ... og butikker. Læs mere
 • Murbach i det sydlige Alsace er mest kendt for sit smukke, romanske kloster. Den lille by er med sin beliggenhed i et naturskønt og meget fredfyldt område et ideelt mål for en afslappende ferie, der kan krydres med spændende udflugter til de ... nærliggende byer. Læs mere

Populært i Alsace

Frankrig, Alsace, Obernai
 • Nærmeste lufthavn: 27 km
 • Nærmeste by: ca. 300 m
 • Pool
Frankrig, Alsace, Basel - St. Louis
 • Nærmeste lufthavn: 6 km
 • Afstand til centrum: ca. 100 m
 • Internetadgang/Wi-Fi
Frankrig, Alsace, Eguisheim
 • Nærmeste lufthavn: 64 km
 • Afstand til centrum: ca. 200 m
 • Internetadgang/Wi-Fi