Rejser til Poitou-Charentes

Poitou-Charentes er en region i det vestlige Frankrig, som blev dannet i 1956 med udgangspunkt i det gamle Poitou-område og som siden 1 januar 2016 har været en del af den nye region Nouvelle-Aquitaine. 

Regionshovedstaden er Poitiers, beliggende ved floden Clain i Vienne-departementet, selv om La Rochelle, hovedstaden i provinsen Aunis, konkurrerer med den i økonomisk betydning. Andre vigtige byer i regionen er La Rochelle, Niort, Angoulême, Châtellerault, Saintes, Rochefort og Royan.

Regionens klima er et af de mildeste i Frankrig, og kystområdet i regionen udgør den mest solrige del af Frankrig uden for Middelhavets kystområder. I den sydlige del af regionen dyrkes de druer, der anvendes til produktionen af den berømte cognac og den lokale aperitif-vin pineau des charentes.

Kystområdet, herunder byerne La Rochelle, Rochefort og Royan, er i de senere år blevet meget populære rejsemål for gæster, der er på udkig efter en kombineret kultur- og badeferie.

Du vil her finde endeløse strækninger af fantastiske sandstrande og en gastronomi, der afspejler regionens nærhed til havet, blandt andet med et væld af lækre østers-retter, samtidig med, at du er tæt på store kulturelle og historiske seværdigheder, samt aktivitetsmuligheder for hele familien, såsom Futuroscope temapark lidt nord for Poitiers.

Strande

Poitou-Charentes rummer mere end 100 strande, der både er spredt langs kysten og på de let tilgængelige øer, der ligger lige ved Atlanterhavskysten. Mange af strandene har beskyttet status.

Et godt sted at begynde din strandferie er øerne, herunder Ile de Ré, som du finder ud for kysten af byen La Rochelle. 

Du vil kunne finde familievenlige strande i området ved Royan, og hvis du kan lide at surfe, vil du sikkert synes om Côte Sauvages´ vilde skønhed.

Seværdigheder

Poitiers

Regions-hovedstaden Poitiers har en gammel, charmerende bydel, der især er berømt for sine historiske kirker, herunder kirken Notre-Dame la Grande, der er en af de mest berømte romanske kirker i Frankrig.

Futuroscope

Lidt nord for Poitiers ligger forlystelsesparken Futuroscope, der blandt andet er berømt for sine mange højteknologiske biografer, herunder IMAX og 3D, og som er ideel til en dagsudflugt med hele familien.

La Rochelle

La Rochelle er en historisk havneby med middelalderlige befæstninger omkring den gamle havn og et berømt akvarium, der er en af de 20 mest besøgte seværdigheder i Frankrig. Byen har også et spændende maritimt museum, der ligger på et historisk skib.

Skt. Savin sur Gartempe

Den romanske kirke Skt. Savin sur Gartempe, beliggende i Vienne-departementet, er erklæret verdensarv af UNESCO og rummer en bemærkelsesværdig samling af middelalderlige fresker.

Saintes

Saintes var engang hovedstaden i den romerske provins Aquitaine. I dag er den lille by mest berømt for sin romerske triumfbue, resterne af et romersk amfiteater og andre unikke levn fra antikken. 

Historie

Poitou-Charentes har altid haft en dramatisk og farverig historie med påvirkning fra mange forskellige folk, kulturer og lande.

Regionens første kendte indbyggere, Pictavi, som var en gallisk stamme, blev fordrevet fra området i 56 f.Kr. af romerne, som derefter indlemmede det i provinsen Aquitanien. Visigoterne erobrede regionen i 418 e.Kr., men mistede det til frankerne i 507. I 732 eller 733 stoppede Charles Martel den muslimske invasion af Vesteuropa med en sejr i slaget ved regionens nuværende hovedstad Poitiers. 

I 1152 kom Poitou under engelsk herredømme gennem ægteskabet mellem Eleanora af Aquitaine og Henrik den Anden af England. Regionen blev genforenet med den franske krone i 1416 og var en provins i Frankrig indtil revolutionen (1789-95), hvorefter den blev opdelt i tre departementer; Vienne, Deux-Sèvres og Vendée.

Byer i regionen Poitou-Charentes

Her kan du læse om nogle af de byer som er et besøg værd hvis du rejser til denne del af Frankrig

Poitou Charentes

Med en placering i regionen Poitou Charentes, har du du mulighed for at udforske byen Cognac og smage den famøse brandy, men området byder på meget mere end bare dét.

Sonnac er en lille hyggeligt landsby med omkring 500 indbyggere, omgivet af vin og hvedemarker. Med beliggenhed i den nordlige del af regionen Cognac, har du et perfekt udgangspunkt for at udforske regionens prestigefyldte alkohol, Cognac, som sælges over hele verden. 

Områdets destillerier tiltrækker mange besøgende fra hele verden, men også byen Cognac har meget at byde på i sig selv. Se slottet og dets tårne i det middelalderlige centrum. Besøg også byens kirker, klostre og museer som ligger langs de smalle brostensgader.
Snyd ikke dig selv for et besøg på cognac’s overdækkede marked, Les Halles, som på mange måder minder om Torvehallerne i Københavns centrum. På markedet finder du lokale produkter og råvarer fra området. Byen gennemskæres af floden charente, hvor du kan cruise en tur på en af bådene og se byen fra en anden vinkel. I den moderne del af byen kan du shoppe i de mange butikker og forkæle dig selv på byens barer og restauranter langs boulevarderne. Har du brug for en pause fra by og støj, kan du med fordel gå en tur i en af de hyggelige haver eller parker. 

Øst for Cognac finder du byen Jarnac. Byen er lidt mere ukendt, og der er derfor ikke et mylder af mennesker, på samme måde som i brandy-byen, Cognac. Jarnac er bedst kendt for at være fødested for Francois Mitterrand, som var præsident i Frankrig i årene mellem 1981 og 1995. Du finder derfor et museum der blandt andet har en omfattende samling af billeder, modeller af monumenter. Besøg også museet der er dedikeret til cognacs histore. Husk at gå en tur langs charente mens du betragter de smukke bygninger, som eksempelvis Saint-Pierre kirken, som dateres tilbage til det 11. århundrede. 

En times kørsel fra Sonnac finder du Atlanterhavskystens strande og de berømte byer La Rochelle, Rochefort, Royan og Fouras med Fort Boyard. Øerne Oléron og Ré er også let tilgængelige med bil eller båd.

Fouras

Fouras ligger 20 km. syd for La Rochelle som er hovedbyen i Charente-Maritime. Byen ligger 8 km vest for Rochefort. Byen er beliggende på en halvø med fire strande ved Atlanterhavet og er frem for alt en populær badeby. Der findes et stort udvalg af restauranter, caféer, indkøbsmuligheder og museum. Fouras er en historisk by, hvilket bl.a. middelalder-fæstningstårnet "Fort-Vauban" er et vidnesbyrd om. I dag har badebyen rundt regnet 4.100 indbyggere.

Fra Fouras er muligt at se Fort Boyard, den berømte fæstning, som ligger mellem øerne Ile d'Aix og Ile d'Oléron i sundet Pertuis d'Antioche. Fort Boyard er gennem flere år blevet kendt i Danmark, som stedet hvor optagelserne til TV3´s program "Fangerne på fortet" fandt sted.

 

Rejser til Frankrig

Læs mere om Frankrig og find inspiration til din næste rejse her

Find rejsen til Frankrig her

Hoteller i Poitou-Charentes