Rejser til Bretagne

Bretagne er med sine små 34000 km² ikke stort, men hvis du prøver at køre gennem denne region langs kysten, vil den føles yderst langstrukken. Der er nemlig ikke mange kilometer af lige kyststrækning i Bretagne, den minder mere om et stykke grundigt sammenkrøllet papir. Denne geografi har gjort, at her har været mange naturlige gode havne, og derfor har skibsfart og fiskeri også til alle tider været væsentlige erhverv i Bretagne. Det frodige indland gør også, at landbruget har en fermtrædende plads i økonomien, naturligvis godt suppleret af turismen. 

Allerede i begyndelsen af 1900-tallet kan man - i anerkendte leksika - læse, at Bretagne "er stærkt besøgt af Turister". Dette er skrevet før Den Store Krig, hvor man var vant til et helt anerledes beskedent niveau for turismen, end vi er i dag. Det er nok de færreste, der vil finde Bretagne specielt overrendt, selvom mange besøgende da har fundet frem til den smukke natur, de mange spændende byer og den pragtfulde gastronomi!

Bretagne er med sine små 34000 km² ikke stort, men hvis du prøver at køre gennem denne region langs kysten, vil den føles yderst langstrukken. Der er nemlig ikke mange kilometer ad lige kyststrækning i Bretagne, den minder mere om et stykke grundigt sammenkrøllet papir! Denne geografi har gjort, at her er opstået mange naturlige havne, og derfor har skibsfart og fiskeri også til alle tider været væsentlige erhverv i Bretagne. Det frodige indland gør også, at landbruget har en fremtrædende plads i økonomien, naturligvis godt suppleret af turismen. 

Afvekslende og varieret må være de ord, der bedst beskriver den bretonske natur, for den går fra kystens blanding af dejlige sandstrande og dybe klippefyldte bugter over moser, floddale og sletter til granitbjergene i baglandet.

Historie

I oldtiden hed Bretagne Armorica, det var på Asterix' tid (for den lille gæve gallerby ligger jo netop i Bretagne!). Siden invaderes landet af mange britiske keltere, og derved opstod navnet Bretagne, eller Britania minor eller cismarina, altså det lille "England" eller "England på den anden side af havet".

Bretagne var en overgang underlagt vikingerne fra Normandiet, og siden levede området i århundreder midt i den gamle strid mellem England og Frankrig, hvor diverse franske hertugdømmer og grevskaber ikke nødvendigvis var på den franske konges side. Som så mange andre franske landsdele var Bretagne også præget af stærk modstand mod det parisiske regime under revolutionsårene i slutningen af 1700-tallet, og den dag i dag skal man være forsigtig med at slå bretonerne i hartkorn med resten af Frankrig. Som korsikanerne er de nemlig meget bevidste om deres kulturs særpræg.

Overalt hvor du kommer frem i Bretagne, vil du se deres sort-hvide nationalflag. Hvis du blot kan en smule fransk, vil du også snart lægge mærke til, hvor besynderlige mange efternavne er, da de slet ikke minder om fransk med deres hårde lyd og mange k'er. Desuden er bynavnene skrevet på to sprog, således at fx Rennes også heddder Roazhon. Dette skyldes, at man i Bretagne har sit eget sprog, som ikke er af latinsk oprindelse, men af keltisk!   

Natur

Bretagne har i sandhed en afvekslende natur, der går fra høje grantibjerge i indlandet over moser, skove og enge til den lange kyststrækning, hvis blanding af sandstrande og klippefulde bugter gør den idéel til både badeferie med børnene og aktiv ferie med dykning, windsurfing og diverse andre vandsportsaktiviteter. Indlandet giver med sine skove, bakker og bjerge rig mulighed for aktiviteter som cykelture, vandring, golf eller så uendelig meget andet.

Strande

Bretagne har en lang og særdeles varieret kyststrækning, som på ingen måder minder om Rivieraens lange lige sandstrande. Der findes masser af fremragende badestrande med det skønneste sand i Bretagne, men mange steder finder du også klippefulde områder med mange dybe bugter. Disse forskelligheder gør badeferien her til en langt større naturoplevelse, end man oplever så mange andre steder. 

Maden og vinen

Hvis du spørger en franskmand om bretonsk gastronomi, vil ni ud af ti formodentlig svare "pandekager", eller nok nærmere crêpes, som det hedder på fransk. Er man fra Bretagne vil man kalde dem krampouezh, men det er dybest set det samme. Bretagne er nemlig berømt i resten af Frankrig som stedet, hvorfra de bedste pandekager kommer. Men man kommer heller ikke uden om de bretonske østers eller hummer armoricaine, der også lyder det bretonske oldtidsnavn Armorica

Nu om dage er der jo snart ingen grænser for, hvor man laver vin, og ingen ved, hvilke potentialer der ligger gemt i fremtidige klimaforandringer, men oprigtigt talt så er der mange vinproducerende områder, hvor man hellere skulle bruge sin energi på andre afgrøder end druer! Vi kan derfor heller ikke udelukke, at der laves vin i Bretagne, men den er ikke værd at bruge for megen tid eller tekst på (Muscadeten fra Nantes er da meget god, men...). 

Brug hellere din tid og opmærksomhed på velsmagende cider, vis stolte tradition (og evige kappestrid) Bretagne deler med nabo-regionen Normandiet. Denne gærede æblesaft findes i mange kvaliteter - fra den helt tørre til den hvinende søde. Har du kun nået at stifte bekendskab med cider købt i Skandinavien (fra diverse øl- og sodavandsproducenter), vil du få dig noget af en overraskelse, når du smager den bretonske cider. Det er nemlig noget helt andet! I Normandiet distillerer man cideren til calvados, som mange af os kender, men hvem har prøvet bretonsk lambig eller gwechall? Det lyder anderledes, men smagen er nu nogenlunde den samme...

Byer i regionen

Bretagnes hovedstad er Rennes, og det siger noget om, hvor spredt den franske befolkning er over landet, at den er Frankrigs 11. største by, men dog kun har lidt over 200.000 indbyggere. 

Ingen besøgende i Bretagne bør snyde sig selv for en tur til Nantes, der ligger så smukt ved Loire-floden, og hvis historiske centrum er betagende og malerisk. Gå ikke glip af borgen fra 1200-tallet, Château des ducs de Bretagne, der er en oplevelse for både børn og voksne.

Men der er så mange spændende byer i Bretagne. Quimper, Brest, St. Malo, Vannes og mange mange flere, at det rækker til adskillige ferier.

Chateaulin

Chateaulin er en lille charmerende by i Bretagne ved floden Aulnes bredder. Det er snart længe siden, at floden blev benyttet af de mange handelsfartøjer, der besejlede den i tidligere tider. I dag er floden overtaget af lystfiskere, kajak- og kanoroere samt folk, der blot nyder at spadsere langs dens romantiske bredder. Byens navn er på bretonsk Castellin, som er en sammentrækning af Castel, altså borg, og Nin som er et gammelt stednavn. På fransk siger man derimod ikke Castel (det er bretonsk), men Château, så derfor kommer byen på fransk til at hedde Chateaulin. Men hvad end vi kalder den, så er den rig på restauranter, barer og alle typer butikker!

Det er snart længe siden, at floden blev benyttet af de mange handelsfartøjer, der besejlede den i tidligere tider. I dag er den overtaget af lystfiskere, kajak- og kanoroere samt folk, der blot nyder at spadsere langs dens romantiske bredder. Desværre kan Chateaulin ikke længere prale af at være et centrum for laksefiskeri, som det var for årtier tilbage, men nogle hundrede laks fanger man da stadig hvert år i floden. Så giver kartoffeldyrkeriet langt flere penge i de lokales lommer, og turismen bidrager da også betragteligt.

Chateaulin udgør et glimrende udgangspunkt for at udforske strandene ved Douarnenez, klinterne ved halvøen Crozon, bjergene Monts d’Arrée og naturligvis den rige bretonske kultur.

Berric

Landsbyen i det sydlige Bretagne er kendetegnet ved sine mange små floder og derfor også tilstedeværelsen af gamle, charmerende møller. I Berric findes også slottet Il Chateau de Tremohar, der går tilbage til det trettende århundrede. Der er dog meget lidt tilbage af det oprindelige slot, da spanierne i 1593 nedbrændte det under Religionskrigene i Frankrig. I 1750 blev det restaureret og ombygget, men det har stadig den samme firkantede form og smuk udsigt til den store have. 

I dette område findes adskillige vandrestier og cykelstier, som bl.a. fører til den berømte Golfo del Morbihan, der er en utrolig smuk bugt, oversået med omkring 40 småøer. Øerne er meget forskellige; nogle er kun beboet af fugle mens andre huser fiskere, landmænd og kunstnere. Bugten er i dag fredet område, og bestemt et besøg værd. Vil man bade, er der kun 15 km at køre for at nå de gode sandstrande i Billiers. Vil man opleve en smuk middelalderby omgivet af mure og med en rig kulturarv, ligger byen Vannes mindre end 30 km væk.

Dinan

Rundt i Bretagne kommer man ikke uden om byen Dinan. Trods byens størrelse og selvom den kun har ca. 11.000 indbyggere, er byen en af de spændende historiske byer i Bretagne. Byen er klassificeret som ville d'art et d'histoire, kunst- og historieby, og har hele 71 historiske monumenter! Byen befinder sig på en bakketop med en forstærkende vold rundt om sig. Den ligger ved floden Rance, der mod nord munder ud ved Dinard og Saint-Malo, ca. 20 km fra Dinan. Dinan ligger ideelt placeret i forhold til udflugter rundt i Bretagne og det vestlige Normandiet. Det kendte Mont Saint-Michel ligger kun en dagsudflugt herfra, ca. 50 km. 

Dinan fremkommer i de historiske skrifter fra omkring det 11. århundrede. På dette tidspunkt er det en lille landsby, der vokser op omkring et benediktinerkloster. Byen trives og vokser de næste århundreder grundet placeringen ved floden Rance, der gør handlen med byens håndværk lettere. Faktisk er det Dinan, der kontrollerer trafikken på floden, som fører handelsvarer til Sant-Malo. I det 18. århundrede stimuleres handelsaktiviteten af, at flere vævere bosætter sig i Dinan og producerer lærreder, der bruges til skibssejl. I løbet af det 19. århundrede mister Dinan stille og roligt sin vigtighed, fordi der bliver bygget en viadukt, som gør biltrafikken nemmere. 

Byen emmer af middelalderlig charme i centrum, med de hyggelige stenhuse og brostensbelagte gader som rue de l'Horloge, rue de Lehon og rue Sainte-Claire. Ud over de mange historiske seværdigheder tilbyder byen flere restauranter og spisesteder samt de relevante indkøbsmuligheder. Byen er takket være sin historie ganske kendt i Bretagne og er derfor et yndet turistmål - også for franskmændene selv. Byen har været kulisse i flere film, oftest franske, men i 1998 var den med i den amerikanske film Armageddon med Bruce Willis. Her ses den i det klip, hvor asterioden flyver ind over Frankrig, inden den styrter ned i Paris.   

Saint-Quay-Portrieux

Saint-Quay-Portrieux ligger over for øhavet Bréhat i det naturskønne og maleriske departement Côtes d’Armor. Det er i denne del af Bretagne, at du finder de højeste klinter, op til 104 meters højde! Den lille by Saint-Quay-Portrieux lever primært af turismen, hvilket ikke er så besynderligt, når man betænker dens pragtfulde sandstrande og mange muligheder for vandsportsaktiviteter i inspirenrende omgivelser. Men byen er også kendt for sin fiskerihavn, som er Frankrigs sjettestørste. Byens specialitet og stolhed er kammuslinger, Coquilles Saint-Jacques , som du her kan smage på talrige måder.   

Saint-Quay-Portrieuxs kulturarv er dog heller ikke at kimse ad, skønt den holder sig på det stilfærdige niveau med mange kirker og kapeller, gårde samt gamle vaskepladser og springvand. Fra dens over 150 år gamle fyrtårn, som ligger 100 meter over havoverfladen, har du en imponerende udsigt over bugten og øhavet Bréhat. Også den statelige Villa de Ker-Moor og vindmøllerne, der ligger langs kysten, er værd at nævne. Mange kendtheder har gennem tiden holdt deres ferie i Saint-Quay-Portrieux, lad os blot nævne Joséphine Baker, du ved hende med bananskørtet.

Quiberon

Quiberon ligger på spidsen af halvøen af samme navn, som også kaldes "De fem sansers ø". Her finder man en livlig by med en stor sandstrand, spændende naturoplevelser og et lækkert lokalt køkken. Her stimuleres alle sanser af smukke farver, ren og frisk luft, brusen fra havet og lækre lokale specialiteter.

Byen er en helårsby, der om sommeren har mange besøgende, som nyder byens mange udbud og den omkringliggende natur. I Quiberon kan man søge stressreduktion i byens store thalasso-terapicenter (havvandsterapi), fornøje sig i casino'et og spise lækre lokale retter på en af de mange restauranter på strandpromenaden, i havnen eller i byens centrum. I byen er der desuden en togstation, som om sommeren er aktiv og har forbindelse til den større by Auray.

Naturen på halvøen er et kapitel for sig. Her er store strandsande (bl.a. i forbindelse med centrum) og lange kyststrækninger med klipper og fyrtårne. Der findes flere stier, hvor man til fods kan opdage den smukke, vilde natur.

Plestin les Grèves

Plestin les Grèves ligger i departementet  Côtes d’Armor, som karakteriseres ved sin uspolerede kyststrækning og sine lange strande med fint san, der udgør en af Bretagnes største bugter. 

Byen rummer meget, både når det gælder naturoplevelser og kultur. I kommunen er der mange naturbeskyttede områder, blandt andet  « Grand Rocher » som er hjemsted for ikke færre end 300 typer planter og blomster samt mange typer fugle. Mellem klitterne kan du også finde ruinerne efter de romerske bade fra omkring år 50 efter Kristi fødsel, som er åbne for guidede rundture. 

Plestin Les Grèves har naturligvis også restauranter og butikker, og det ville være en skam at tage herfra uden at have prøvet en af de mange "crêperies", der serverer pandekager på bretonsk manér. 

Guidel

Man behøver ikke at blive fisker, bare fordi man bor ud til havet, ikke engang i Bretagne. Guidel er et pudsigt paradoks, for skønt den lille by ligger ved havet og har havn, er dens historie mere præget af landbrug end af fiskeri. Floden Laita, som løber gennem kommunen, har nemlig gjort det mere attraktivt at dyrke jorden end at friste det hårde liv på havet.  Nu om stunder har byens indbyggere lært at få det bedste ud af beliggenheden og de store sandstrande, som har gjort turismen til byens mest indbringende erhverv. 

På trods af turismens fremmarch er Guidel forblevet en yderst traditionel lille bretonsk by med små gader og hyggelige spisesteder, hvor du selvsagt dårligt kan komme uden om crêpes og cider. 

Erdeven

I regionen Bretagne i det nordvestlige Frankrig ligger Erdeven i departement Morbihan. Kommunen hører under kanton Belz i arrondissement Lorient.

Nogle kilometer fra den berømte og meget turistede bugt Morbihan ligger Erdeven som en lille oase, hvis charme ikke blot findes i de tre lange sandstrande, men også i bycentret gode stemning og den pittoreske havn Saint-Cado.

Erdeven er den i dag en lille genuin by uden alt for mange turister, hvilket afspejler sig i den uberørte kyststrækning med små sandstrande, bugter og smuk natur. Området er rigt på stier tæt på havet og i de grønne omgivelser, hvor den friske luft og smukke oplevelser står i kø. Den forhistoriske arv i området er en af de rigeste i hele Bretagne og byder på velbevarede kapeller, møller og flere herregårde, som har været beboet af adelsfamilier fra Bretagne.

Den lille havn Saint-Cado er i sandhed skøn: den er dannet af armen af en flod, men følger tidevandet bevægelser, som flere gange om dagen skaber et varierende landskab. Her er der også rigtigt gode chancer for at spotte forskellige fuglearter og være i et med naturen.

Erdeven byder på flere restauranter, creperie, pizzeria'er og barer. Her findes også flere fødevareforretninger, bl.a. fiskehandlere med rimelige priser i forhånd til andre områder i Bretagne, som tilbyder frisk skaldyr. Hver uge året rundt arrangeres der også et lille traditionelt marked i byen, som om sommeren holdes åbent om aftenen.

Carantec

Carantec er en malerisk lille badeby beliggende ud til bugten, der byder på mange små øer og et rigt fugleliv. Byen har naturligvis diverse muligheder for vandsport, og når du er ved havet i Bretagne, så er restauranter med alt god fra havet en selvfølgelighed. 

Men du behøver ikke at lade nøjes med fysisk aktivitet og gastronomiske glæder (ikke at nogen af delene er at foragte), for her er også mange udflugtsmuligheder fra øen Callot, som du kan gå ud til ved ebbe, til borgen Château du Taureau fra 1500-tallet, som dog kræver et kvarters sejlads, vandreture langs den gamle 18 km lange "toldersti" Sentier des Douaniers og meget meget mere.

Cleder

Cleder er en lille by i det nordvestlige Bretagne, som er præget af et imponerende landskab med skøn harmoni mellem hav og bjerg. Der er mange smukke sandstrande med lavt vand flere steder, hvilket børnene sætter stor pris på. Også vandreglade gæster kan nyde landskabet rundt om Cleder på stierne langs kysten.

Udover at være genstand for fotografer, som ivrigt fotograferer byen og dens interessante monumenter, findes her også et slot, Kermenguy, som kan dateres tilbage til 1300-tallet. Slottet kan besøges om sommeren. I området findes der mange andre slotte, som kan betragtes udefra, da flere af dem er privatejede. De mange kapeller i byen og området er på hver deres måde fascinerende, da de gengiver Bretganes karakteristiske træk på facaderne. De ligger ofte i øde omgivelser og er omgivet af haver med smukke blomster.

Cleder er en ideel destination for rejsende, der sætter pris på naturoplevelser og et smukt kystlandskab. Langs havet finder man fine vandreruter, som lægger op til at kombinere en sommervandretur med en afsvalende dukkert i havet. Nyder man at cykle, er der også mange gode muligheder for at udforske området på to hjul.

Trods sin forholdsvis lille størrelse byder byen på flere restauranter og creperie, som serverer regionale retter baseret på lokale råvarer. Prisniveauet er forholdsvist lavt sammenlignet med andre dele af Frankrig. I Cleder finder man en lille købmand, en slagter og en bager/konditori. For større indkøb kan man køre til til Morlaix, som ligger ca 20 km væk. Hele året rundt arrangeres der i Cleder marked, markedsdagene er fredag og mandag formiddag.

Den nærmeste lufthavn er Brest, som kun ligger 45 min væk. Nærmeste togstation finder man i Morlaix ca. 20 km fra Cleder. Der er også busforbindelser til byen, men vi anbefaler, at man kommer hertil i bil, som uden tvivl giver mest frihed og bedre muligheder for udflugter.

Concarneau

Byen Concarneau er en af de mest seværdige i Bretagne og er beliggende på den syd-vestlige kyst. Byen hedder på dialekt Konk Kerne og er Frankrigs tredje største fiskerihavn, men er på grund af sin historiske bymidte, der ligger på en lille ø, og den kunstneriske stemning utrolig populær.

Byen har to adskilte kvarterer. En moderne bydel og en middelalderlig bydel Ville Close, som er den, alle taler om. Villa Close er beliggende på en befæstet klippeø i midten af havnen, forbundet til fastlandet med en vindebro. Der er tale om en lille fæstning med ringmur og voldgrave omkring. Fornemmelsen af at træde ind i en svunden tid er allestedsnærværende, hvis det ikke var for de øvrige turister. Historisk set var Ville Close centrum for skibsbyggeri, og i dag er den hovedattraktionen i byen med smukke ejendomme, hyggelige restauranter, caféer og butikker. Det er også her, man finder byens fiskemuseum, der beretter om vigtigheden af fiskeri for byens historie. Om sommeren er øen meget besøgt, og med et areal på blot 350 m x 100 m er der ikke meget plads pr. gæst i byen. 

Det er en interessant kontrast til den gamle bydels smalle stræder at besøge de brede 18-tals boulevarder i den moderne del af Concarneau. Fiskeriets rolle i byen gør det oplagt at starte dagen med et tidligt visit på fiskemarkedet, der starter kl. 6 om morgenen. I byens markedshal på Place Jean Jaurès over for Ville Close finder man ligeledes frisk fisk, frugt og grøntsager. Mandag og fredag afholdes markedsdage under åben himmel på samme plads. Ved den nyere bydel kan man også slentre en tur langs havnefronten forbi fiskerihavnen og lystbådehavnen eller besøge museum for havliv i Bretagne og lære mere om, hvad der foregår under havoverfladen. Det kan anbefales at slutte dagen af med at nyde de oplyste volde omkring Ville Close, der tager sig allerbedst ud ved aftenstide.

I august måned afholdes en årlig festival Fête des Filets Bleus for ‘de blå net’, der refererer til de traditionelle blå fiskenet, som anvendes af Concarneaus fiskeflåde. Festivalen er en fejring af breton og pan-keltisk kultur, og denne fejring er en af de ældste og største i regionen og tiltrækker tusindvis af besøgende og samme antal deltagere, der ankommer i traditionelle klædningsdragter.
Lidt fiskerihistorie: Man har primært fanget tun ud for Concarneau, og dåse-fabrikken Les Mouettes d'Arvor er en af de sidste traditionelle dåse-fabrikker i byen den dag i dag.

Der ligger nogle få mindre strande omkring Concarneau, og i køreafstand et pænt udbud. De mest populære er strandene Plage des Dames og Plage des Sables Blancs, hvor der begge steder er livreddere om sommeren, og efter Plage des Sables Blancs i nordlig retning mod Anse-de Saint-Jean finder man også mindre besøgte strande.

Crozon-Morgat

Kommunen og halvøen Crozon kaldes ikke for ingenting "Verdens ende". Ved badebyen Morgat finder man flere sandstrande, en livlig havn og en stolt kulturhistorie samt mulighed for handelsliv og restauranter i byen Crozon. Morgat er en fraktion af byen Crozon og er en vellidt bade- og havneby blandt turister i sommerhalvåret. Kommunen Crozon optager størstedelen af den halvø, som den ligger på, og som bærer det samme navn, og hovedbyen hedder da også Crozon. 

Morgat ligger langs med flere længere eller kortere sandstrande, der brydes af store klippeskær og grotter. Alt sammen er med til at præge det vue, man får fra kystlinjen ud over havet - der er ikke noget som en udsigt, der brydes af betagende naturformationer. Byen gør et stort arbejde for miljøet, men er også kendt for sine historiske steder, kapeller og kirker. Det er således, takket være ikke mindst strandene, en vellidt sommerdestination, men takket være sin kulturhistorie også resten af året en interessant turistdestination.

Områdets naturrigdom er dog den største attraktion i sig selv. Halvøen Crozon bliver i folkemunde kaldet "Verdens ende"! - og det ikke uden grund. Det hele flankeres af en lang række villaer fra det 19. århundrede - store, flotte, hvide villaer med sort skiffertag og arkitektoniske detaljer. De fleste er blandt nogle af de første bebyggelser her ved badebyen Morgat, som kan takke Armande Peugeot for sin status som turistdestination i dag og dengang.

I Crozon finder man en livlig by med et godt udbud af fødevarebutikker, nogle enkelte supermarkeder, et væld af restauranter, ligeså barer og caféer.

La Foret-Fouesnant

Den lille badeby La Foret-Fouesnant ligger på Bretagnes sydlige kyst. Byen og området har smukke og skønne omgivelser, der indbyder til afslapning på stranden samt spændende udflugter. Det exceptionelle milde klima, der hersker her på Bretagnes sydlige kyststrækning, gør, at man kan bruge sin ferie på stranden eller tage på bådtur i det "skærgårdslignende" kystlandskab. 

Havnelivet står i fokus, når man taler om La Foret-Fouesnant. Først er der den moderne sejlbådshavn, hvorfra der arrangeres sejlstævner som får havnepromenaden til at summe af liv. Dernæst er der den mere traditionelle havn, der udelukkende bruges til fiskeri. Netop fiskeri var en stor indtægtskilde for området i slutningen af 1800-tallet, grundet placeringen på kysten. Her fisker man primært efter sardiner og makreller. Fiskerihavnen kaldes i dag også for den gamle havn, hvilket afspejles i, at mange af fiskerne fisker efter de gamle skikke, både hvad angår redskaber og typer af både. Dette er i sig selv en stor attraktion for de besøgende i byen. Tidevandet spiller en vigtig rolle i området, og når det er ebbe, ser man hyppigt alle bådene liggende på sandbunden, der afventer, at tidevandet stiger igen. Det ser helt kunstnerisk ud med alle bådende på land og er en sjov oplevelse.

Landskabet omkring La Foret-Fouesnant, og især den gamle havn, har lokket mange kunstnere til at bosætte sig i byen, netop for at blive inspireret af den smukke natur og havet. Dette er årsagen til, at der er mange kunstgallerier i byen og andre steder i denne del af Bretagne. Udover landskabet bliver områdets smukke kirker, springvand og gamle byer også hyppigt afbilledet på lærreder. 

Området er rigt på statelige huse, som blev bygget af den bretonske adel. Senere blev denne del af Bretagne et yndet feriested for pariserne, der byggede deres egne feriehuse. Til trods for de mange turister, der hvert år strømmer til La Foret-Fouesnant, har byen bibeholdt sin charme og de karaktertræk, der er kendetegnende for Bretagne. Især i foråret og hen på sensommeren, hvor strømmen af turister er aftagende, kan man nyde de skønne sandstrande (deriblandt sandstranden Kerleven) og byen. Værd at foretrække er selvfølgelig også højsommeren, hvis det er sol og badning, der står øverst på listen.

Byen har mange hyggelige og stemningsfyldte gader og stræder, som man kan spadsere eller cykle rundt i. Hver søndag året rundt afholdes der marked på det store torv nede mod bugten. Her er der rig mulighed for at købe fersk fisk, de traditionelle  crepes  og mange andre regionale produkter, som sælges af fiskerne eller lokale kunstnere. Fra starten af juli til slutningen af august er der natmarked hver tirsdag aften på den store parkeringsplads ved den moderne havn.  

Der er mange restauranter i La Foret-Fouesnant og især byens traditionelle creperie bør man lægge vejen forbi, når sulten melder sig, hvad enten det er til frokost eller middag. Her findes dog også et udvalg af klassiske pizzeria'er og andre restauranter. Hvis der er køkkenfaciliteter i ens feriebolig, kan det varmt anbefales at gøre stop ved det lokale fiskemarked langs vejen i den gamle havn, hvor man finder alt inden for skaldyr og friskfanget fisk. Hele sommeren igennem afholdes mange forskellige shows og optræden på torvet ved bugten.  

Moelan-sur-Mer

Moelan-sur-Mer ligger smukt mellem hav og flod. Her kan man til fods eller på cykel nyde den smukke natur på de i alt 140 km lange stier, der snor sig langs de dejlige sandstrande og forbi de tre små hyggelige havne.

Selvom der har boet mennesker i Moelan-sur-Mer siden jernalderen, kom det bretoniske folk (udvandrere fra det vi i dag kalder Storbritannien) først til området i det 5. århundrede efter Kristus. I Middelalderen var Bretagne hårdt ramt af gentagne krige og pestens hærgen, men efter Den Franske Revolution stod området omkring Moulan-sur-Mer stærkt som en af de rigeste sogne. I slutningen af 1800-tallet åbnede de første fabrikker til fremstilling af konserves til sardiner og netop denne aktivitet bidrog i de efterfølgende mange år til områdets udvikling. I løbet af 1900-tallet begynder turismen at gøre sit indtog her, takket være udviklingen af veje og infratruktur og ikke mindst pga de mange flotte strande og den velbevarede natur og autencitet, der stadig hersker i dette område.

Området omkring Moelan-sur-Mer er velbesøgt af kunstnere, der lader sig inspirere af de smukke omgivelser. Som konsekvens heraf er der i sommerperioden i byen flere forskellige udstillinger og festivaler med omdrejningspunkt omkring kunst, i særdeleshed poesi og musik.
Kysten langs Moelan-sur-Mer indbyder til afslappende slentreture med ophold på sandstrandene Kerfany og Trenez eller en af de mange små grusstrande, der gemmer sig blandt klippefremspringene. Besøg også de tre små pittoreske havne Merrien, Brigneau og Belon, hvor man møder en herlig blanding af lokale fiskere og sejlbådsentusiaster. Området byder desuden på flere forhistoriske levn, gamle møller og fontæner samt kapellet Saint Philibert tilbage fra det 16. århundrede.
Quimperle, der er berømt dels for sit pittoreske historiske centrum samt for sine velbevarede arkitektoniske og religiøse levn, ligger 9 km væk. Også kunstbyen Pont-Aven, 10 km væk, bør man aflægge et visit.

Rennes

Rennes historie går tilbage til tiden før den romerske invasion i århundredet før Kristi fødsel, da den hed Condate. Man kan stadig se levn fra den romerske periode i byen, som også er rig på minder om senere tider - ikke mindst den statelige parlamentsbygning fra 1600-tallet, hvis stil minder om Louvre i Paris. 

Bretagnes hovedstad, Rennes, er et besøg værd. Byen er blandt andet kendt for sine farverige bindingsværkshuse, og går man en tur i bykernen, støder man den dag i dag jævnligt på huse, der daterer så langt tilbage som Renæssancen og Middelalderen.

På en søndag i Rennes kan man også opleve Frankrigs tredjestørste marked, som finder sted i "Les Halles Martenot", som blev bygget i 1800-tallet. Her købes og sælges fremragende råvarer, og det er ikke tilfældigt: Regionen Bretagne er kendt for sit udsøgte køkken, som byder på alt fra specielle madpandekager over østers til cremede sammenkogte retter. Der spares ikke på kalorierne i Bretagne, og den gode mad kan eventuelt skylles ned med et glas æblecider, som, ligesom adskillige typer øl, produceres lokalt i Bretagne.

"Lev intelligent" er Rennes-beboernes motto, så når man har spist sig mæt i den lokale cuisine, kan man passende forbrænde nogle kalorier med en gåtur langs den gamle, romersk-galliske bymur. Gåturen kan eventuelt fortsætte ind i Parc Thabor - 10 hektar land bygget i 1800-tallet, som blandt andet huser en botanisk have, en formel fransk have, udendørs fuglebure med flere fuglearter og en rosehave.

På en regnvejrsdag er det oplagt at aflægge et visit på Rennes' kunstmuseum, som er et af de største og vigtigste i Frankrig udenfor Paris. Museets udstillinger rangerer fra det gamle Egypten til moderne kunst.

Roscoff 

Roscoff kaldes også for Rosko og ligger i det nord-vestlige Frankrig lige syd for øen Ile de Batz (lokalt kendt som Enez Vaz) og stik syd for Plymouth i England ud til den engelske kanal.

Roscoff er, som så mange andre byer i regionen, en charmerende lille havneby, der ligger åben ud mod havet, dog tæt sammensluttet om sit bysamfund. I byen er der et livligt maritimt leben med fiskeri og sejlads og en samling betagende solide huse fra det 16. og 17. århundrede. Strandene i området har en pæn belægning af sol-søgende badegæster over sommeren trods vejrforhold, der minder om de skandinaviske.

Havnen er i dag en del af bylivet med små byhuse med forhaver bag hvide stakitter, flere restauranter og barer til at tilfredsstille både de lokales og besøgendes behov. Mange kommer her udelukkende i forbindelse med en færgeoverfart til nabolandet England, men byen kan sagtens tåle mere end et pit-stop, og det samme kan dens omgivelser langs kystlinjen – mod Pays des Abers og de rosa granitkyster til den modsatte side.

Byen er kendt for sin pittoreske arkitektur, kaldet Petite cité de caractère de Bretagne (lille by af karakter), ligesom sognekirken fra det 16. århundrede udført i renæssance-gotisk stil: Notre Dame de Croaz Batz er blandt byens kendetegn. Og så er der dem, der kender byen for den botaniske have Jardin Exotique de Roscoff, der ligger meget pittoresk ud mod havet med smukke klippestensformationer og eksotiske planter.

På øen ud for Roscoff, blot en ca. 15 minutters sejltur ude i kanalen, finder man et lille frodigt og pittoresk samfund bestående af fiskere og landmænd, der dyrker jorden økologisk og lever efter tidevandets forgodtbefindende. Man kan sagtens gå øen rundt, da den ikke er større, og man bør ikke gå ikke glip af den velanlagte Georges Delaselle’s subtropiske have, ej heller bør man gå glip af sandklitterne og de hvide sandstrande mod nord. I anløbsbyen er der flere caféer, hvor man kan nyde en kop kaffe, mens man afventer færgen retur til Roscoff.

Roscoff rosa løg er gennem de sidste 400 år blevet dyrket omkring Roscoff, hvor en munk plantede de første løg i klosterhaven. I dag kendes løgene for deres AOC-anmærkning, der garanterer deres oprindelse og det faktum, at de er rengjorte i hånden. Der er ét andet løg i Frankrig, der også har opnået denne udmærkelse, nemlig L'Oignon Doux des Cévennes.
I august hvert år, afholdes til ære for løget en løg-festival, hvor byen liver endnu mere op til dans, lege og løg-relaterede festivitas.

.. ro min færgebåd. I 1968 gik den franske regering med til at tildele byen en dyb havn. De eksisterende færgeselskaber ville dog ikke påtage sig den relativt lange rute mellem Plymouth og Roscoff, så en lokalpolitiker ved navn Alexis Gourvennec, der også stod bag lobbyarbejdet for den dybe havn, gik sammen med andre lokale og stiftede selskabet Brittany Ferries. Siden 1970’erne har Roscoff udviklet sig som færgehavn for både varefragt og bil-turisme, hvorfor Roscoff i dag er bindeleddet mellem Frankrig og England og Irland. Brittany Ferries sejler dagligt mellem Roscoff og Plymouth i perioden februar til november, og til Cork om lørdagen fra marts til november. Mens et irsk færgeselskab sejler til Rosslare i perioden maj til september.

Trégastel

Byen Trégastel har ca. 2.500 indbyggere og er med sin store historiske og arkitektoniske arv beliggende på Côtes d'Armor -kysten på den særegne halvø Bretagne i det nord-vestlige Frankrig. Der er tale om en af de mest kendte lokaliteter på kysten, som her kaldes for Côte de Granit Rose efter sine rosa granitsten.

Trégastel er en lille kysby beliggende mellem kystbyerne Perros-Guirec (også kendt for de røde klippeblokke) og Pleumeur-Bodou. Byen har altid inspireret forfattere og kunstnere og tilbyder i dag besøgende et bredt kulturelt program. Byen er kendt for sine megalitter - disse store stenmonumenter, der kalder på historier om vikinger og gallere. Byen er desuden kendt for sine religiøse bygningsværker samt mere praktiske bygninger i form af møller og oldgamle vaskehuse. Den nærmeste større by, Lannion efter den engelske Lord Huon, er beliggende ca. 10 km derfra og tiltrækker mange turister takket være sin historie og sit historiske centrum.

Området ved Trégastel byder på gode vandremuligheder i den vindblæste men smukke natur, der rummer gode fuglereservater. Kysten mod det viltre Atlanterhav byder på forrevne klippekyster, men også fine sandstrande i de små bugter og laguner, der dukker op med bløde klippeblokke og uspolerede fiskerlejer hist og her. Med andre ord, rigeligt med motiver for feriefotografen! 

Og endelig indbyder et ophold ved havet naturligvis til diverse vandsportsgrene som surfing, lystfiskeri og sejlads, og kysten ved Trégastel er ingen undtagelse med det karakteristiske tidevand, der kommer og går med op til 15 meters variation.

Rejser til Frankrig

Læs mere om Frankrig og find inspiration til din næste rejse her

Find rejsen til Frankrig her

Rejsemål i Bretagne

  • Saint-Malo
    2 hoteller
    Saint-Malo er berømt for dens betagende, befæstede centrum, der ligger malerisk ud til havet. Her mærker du historiens vingesus på en gåtur rundt i de smalle, brostensbelagte gader. Bretagnes mest populære by er også kendt for sine strande og ... rige kulturliv. Læs mere
  • Bénodet
    1 hotel
    De fire fine strande ved Bénodet er uden tvivl hovedattraktionen for de fleste, som finder vej til denne hyggelige badeby i det sydlige Bretagne. Her kan du altid finde et sted at nyde strandlivet, uanset om du rejser som par, med familien eller venner.
  • Der er masser af muligheder for at holde en aktiv ferie i Audierne med familien. Både den store, hvide sandstrand og det lune hav byder således på talrige aktiviteter. Tag dig dog også tid til at nyde den idylliske fiskerihavn og byens gamle centrum.
  • Baden er en af Bretagnes typiske, idylliske landsbyer, der ligger omgivet af et frodigt og meget pittoresk landskab tæt ved kysten. Der er ikke langt til stranden, men den stemningsfulde by er også et glimrende udgangspunkt for udflugter ind i landet.
  • Selvom Rennes er hovedbyen i Bretagne, er den som rejsemål lidt overset. Kendere vil dog vide, at Rennes er et yderst charmerende bekendtskab. Byen som har det højeste antal bindingsværkshuse i Bretagne, er således rig på både seværdigheder og kulturliv.