Rejser til Centre Val de Loire

Regionen Centre - Val de Loire deles i to af den brede Loireflod, som er Frankrigs længste flod. Området ligger syd for Normandiet og Bretagne og kan nås fra Paris på bare en times tid. 

Regionen, som særligt er kendt for vinproduktion og de prægtige renæssance-slotte, kaldes også for Frankrigs have, og det er ikke så mærkeligt, for landskabet er dejligt grønt. En lang strækning langs floden er endda optaget på UNESCOs liste over verdensarv, og årsagen til dette er netop - ud over slottene - det smukke og karakteristiske landskab.   

Hovedbyen i regionen er Orléans - kendt for Jeanne d'Arc som er en af de vigtigste heltinder i fransk historie og kendt verden over. Centre-Val de Loire er Frankrigs femtestørste region målt på befolkningstal og på andelen af Frankrigs BNP. Kød, mælk og forarbejdning af korn udgør de vigtigste indtægtskilder, og desuden dyrkes helt op imod 20 % af Frankrigs samlede grøntsagsproduktion her. Hvis kriteriet for en god ferie er smuk natur og vin i verdensklasse, så er denne region det rette valg.

Historie

Regionen har en lang og omskiftelig historie bag sig, og har været beboet langs floderne så langt tilbage som vores tidsregning rækker. Gallere, romere, carolingere og vikinger har alle hersket og kæmpet om magten i området. De sidste store slag fandt sted i perioden 1340 - 1453 også kaldet Hundredårskrigen. Det var her en af de største franske heltinder, Jeanne d'Arc, som 14-årig fik opbakning af guderne og bidrog til Orléans sejr over angriberne.

I Renæssancen blev Loiredalen de kongeliges foretrukne opholdssted. Således var Tours hovedstad for Louis XI's rige fra 1461 til 1594, og mange italienske kunstnere og håndværkere blev hentet hertil for at forskønne de gamle og dystre slotte - heriblandt ingen ringere end Leonardo da Vinci. Dette gælder blandt andet for slottene Chateau d'Amboise og Chateau de Blois. I perioden byggede man også nye lystslotte til hofferne helt fra bunden som fx. Chateau de Chambord. Samtidig med at man gjorde meget ud af bygningsværkerne, inddrog man også naturen udenom i helheden, og det unikke resultat man opnåede i Loiredalen ved at kombinere italiensk, flamsk og fransk havekunst er sidenhen blevet indbegrebet af renæssancens opfattelse af det romantiske landskab. Samspillet mellem naturen og haverne på Loireflodens breder er i dag kendt verden over og beundres årligt af mange besøgende.

I det 17. og 18 årh. havde regionen en central rolle i forhold til transport, da flere store kanaler blev bygget, og samtidig fik Loireflodens havne til at vokse. Jernbanens indførelse ændrede denne vigtige position, og langsomt mistede floden den dominerende position som den foretrukne transportvej i regionen, hvilket resulterede i, at store havne lukkede.

Natur

Flora og fauna har gode vilkår og beskyttes godt i denne region, idet Loiredalen er et UNESCO-klassificeret område. Man kan derfor være heldig at se mange forskellige arter af både planter og dyr i området, og Loirefloden og dens mange udløbere vil bidrage til den smukke oplevelse med det klare vand, der løber som et bånd igennem landskabet.

Det flade, grønne landskab med vinmarker og de mange gode stier indbyder hele familien til at indtage regionen på cykel. Måske bare for en enkelt dag. Mange steder er der forslag til cykelture af forskellig sværhedsgrad og tit med et tema. For eksempel er det oplagt at cykle rundt og se nogle af de smukke vinslotte og de omkringliggende landskaber.

Loirefloden er bred og stille og ikke særlig dyb, hvilket gør den velegenet til kanoture for hele familien. Desuden veksler landskabet med skove med vildt og damme til opdrætning af fisk.

Maden og vinen

Ostene er et kapitel for sig selv, og særligt den friske gedeost fra området La Vendée er kendt. Til den søde tand byder det regionale køkken på brioche og forløberen for den verdenskendte mørdej i form af småkagerne fra Sablé-sur-Sarthe. Mørdej hedder for øvrigt pâte sablée på fransk.

Vin
Regionen Val de Loire er Frankrigs tredjestørste producent af vin, og vinene fra området karakteriseres som usædvanligt friske og livlige, hvilket tilskrives det tempererede klima og den rige jordbund. Man kan følge la route des vignobles, Frankrigs længste vinrute på hele 800 km, langs med Loirefloden, hvis man gerne vil se vinmarkerne og besøge vinproducenterne. Mest kendte er vinene fra Muscadet, Anjou, Pouilly Fumé og Sancerre. Desuden var det her brødrene Cointreau opfandt deres berømte likør af samme navn fremstillet på basis af appelsinskaller.

Byer i regionen Val de Loire

Her kan du læse om de tre udvalgte byer, Orléans, Tours, Chartres som de fleste besøger på en ferie i Val de Loire

Orléans

Orléans er den franske helgeninde, Jeanne d’Arcs, hjemby. Jeanne d’Arc førte under guddommelig indflydelse de franske hære sejrrigt igennem store slag under 100-års krigen, men endte til sidst med at blive brændt på bålet som en kætter i Rouen, kun 19 år gammel. 25 år senere udråbtes hun som martyr. Jeanne d'Arc er en af Frankrigs vigtigste helgeninder. Hun har givet inspiration til værker af så forskellige kunstnere som Verdi, Shakespeare, Mark Twain og Bertolt Brecht, og er stadig den dag i dag en sagnomspunden figur.

Blois

Blois ligger ved Loire-floden midtvejs mellem Orléans og Tours. Der er tale om en pænt stor universitetsby med hen ved 50.000 indbyggere, der er beliggende i et enestående naturligt og arkitektonisk landskab på Unesco’s liste over kulturlandskaber. Blois er desuden kendt som hjemby for den verdenskendte illusionist og grundlægger af tryllekunst Jean Eugène Robert-Houdin (1805-1871).

Blois er først nævnt i ”nyere” tids dokumenter, og historien tager således sin begyndelse omkring år 1000. Nogle af de historier, der udgør byens stamtræ er, hvorledes der i 1171 blev brændt 31 jøder, efter at det jødiske samfund i byen var blevet anklaget for blodinjurier.
- Og at den verdenskendte Jeanne D’Arc (1412-1431) i 1429 sluttede sig til den franske hær i Blois for den 29. april at ride til Orléans, der var belejret af englænderne, hvor hun besejrede dem.
- At Charles af Orléans bosatte sig i 1440 på renæssanceslottet Château de Blois efter at have siddet i fangenskab i England. I 1462 kom hans søn til verden, der senere blev kendt som Louise XII. 
- Og i det 16. århundrede blev Blois ofte besøgt af det franske hof. I det hele taget har slotte været omgæret af en del interessant historie. I 1814 var Blois for en kort periode også hovedsæde for Marie Louise, Napoleon I’s hustru.
- Og under Anden Verdenskrig var byen besat af den tyske hær, som regerede der fra den 18. juni 1940, til de amerikanske styrker befriede byen i august 1944. I denne periode udstod byen flere dages bombninger.

Det berømte slot Château Royal de Blois er beliggende i det historiske centrum, og er indbegrebet af arkitektur og kultur her i Loire-dalen. Her har der boet 7 franske konger og 10 franske dronninger, så der er masser af mulighed for at indsnuse lidt royal stemning i de tungtmøblerede gemakker. Den berømte Houdini ses i gadebilledet i form af byens museum Maison de la magie, som er bygget op om netop illusionskunstneren Robert-Houdin og som ligger over for slottet. Museet var et af de første til at kombinere udstillinger med tryl og live shows og magi. Den smukke bro, der kravler over floden Loire med sine buegange, er fra det 18. århundrede. 

Blois er en meget smuk og livlig by, der er bygget på et par stejle bakker. Byen består således af en del stejle gader, der ender i lange trappeforløb visse steder – så det er god gymnastik at opleve byen til fods. Set ovenfra ser det ud som om, alle husene har sorte skifertage med lyse facader, nogle udført som bindingsværk. Med andre ord er der tale om en fotogen og indbydende by i et mageløst landskab. 

Byen huser mange kulturtilbud, flere sportsfaciliteter, et rigt handelsliv samt mange spisesteder og caféer, der alle bidrager til en meget kulturel og livlig by. Gastronomisk set har byen et godt ry, og det siges, at det gode liv også findes i deres vine. Coteaux du Vendômois, Touraine, Touraine-Mesland, Cheverny, Cour-Cheverny, Valençay og Crémant de Loire er alle vine, der kommer fra nogle af de 70 vinproducenter i området, der står bag både røde, hvide, rosa og boblende vine.
Syd for byen i Forêt de Russykan man se nogle af de tætte skove, der oprindeligt dækkede området.

Byen har anlagt en cykelsti, der er meget berømt blandt by-gæsterne, og som krydser byens centrum - en oplagt måde at opleve byen på. Byens togstation forbinder området med direkte tog til Paris, Orléans, Tours og mange andre regionale destinationer. Det samme gør motorvejen A10.

Tours

Tours ligger hvor floderne Loire og Cher krydser hinanden, og var Frankrigs ”politiske hovedstad” under Charles VII og Louis XI. I nærheden ligger de mange smukke slotte som Loire dalen er kendt for.

Tavers

Tavers er en lille by i regionen Loire, der befinder sig i et område med masser af kulturelle oplevelser. Besøg blandt andet den berømte by Orleans ca. 40 km kørsel herfra. Beliggenheden er ideel til at udforske og besøge de mange slotte og vingårde som området byder på. Til trods for sin lille størrelse byder byen og området på masser af historiske oplevelser. Man kan eksempelvis tage på gåtur langs "Loire-floden", hvor man kan opleve mange flotte, restaurerede møller og ikke mindst gravhøje tilbage fra stenalderen. Tavers og området omkring er også kendt for at have en fortid som vindyrkningsområde, da man her har fundet flere tusinde år gamle vinstokke helt tilbage fra 15000 fkr. Disse kan man faktisk se på det "Naturhistoriske museum" i Paris. I Tavers finder man flere butikker med lokalt håndværk samt restauranter. For et bredere udvalg kan man besøge den nærliggende by Beagency ca. 4 km. væk. Som alternativ kan man køre til den endnu større og berømte by Orleans, der ligger ca. 40 km fra Tavers og som især er rig på historiske monumenter.    

Chartres

Chartres ligger ca 90 km fra Paris i et rigt landbrugsområde, som hovedsageligt producerer korn, og derfor i folkemunde kaldes for ”Frankrigs kornlade”. Byen er kendt for de mange pilgrimsvandringer og for den store katedral, som kunstneren Rodin engang omtalte som ”Frankrigs Akropolis”. Cathédrale Notre-Dame de Chartres betragtes som den bedst bevarede gotiske kirke i Frankrig, og dens høje tårne er karakteristiske for Chartres profil og kan ses mange kilometer væk. Katedralen var desuden en af de første, der blev optaget på UNESCOS liste over verdenskulturarv, da denne blev oprettet i 1979.

Cangey

Cangey er en lille by og kommune på 1.000 borgere beliggende i en smuk egn langt fra de store byer og tæt på det smukke Loire med sine karakteristiske slotte. Cangey er med andre ord en afslappende landlig ramme for et ferieophold tæt på en region, der er med på UNESCO's' liste over Verdenskulturarv. Cangey som by er seværdig for sin kirke, der består af levn fra det 11. og det 12. århundrede. Kirkens vinduespartier fra det 16. århundrede er klassificeret som et historisk monument siden år 1907, og da man restaurerede kirken, fandt man vægmalerier fra år 1000, hvilke, man forståeligt nok må medgive, bidrager til at kalde kirken historisk. Udover kirken Saint Martin rummer byen også et lille slot kaldet Pierre David, der skulle stamme fra bondestenalderen, og man har fundet forhistoriske levn omkring slottet og byen.

Kommunens borgere beskæftiger sig ved landbrug, kvægdrift og opdræt af ænder. desuden har man tradition for at dyrke korn og vin. Kommunen har da også hele 120 hektar vinmarker, og området omkring landsbyfraktionen Fleuray er blevet hovedsædet for denne aktivitet inden for kommunen. Cangey er kendt for sin smukke natur, de gastronomiske traditioner, der hersker i kommunen og for sin gæstfrihed.

I Cangey finder man en lille købmand, en kaffebar og en butik, der sælger lokale produkter lavet på and. Kommunen har også en restaurant, hvor man kan gøre sig bekendt med traditionerne. Denne er at finde i nærheden af Fleuray, ca. 4 km fra centrum af Cangey. Der er også golfklub i kommunen og en ponyklub. 

Chinon

I Vestfrankrig ved floden Vienne finder man byen Chinon med sine ca. 10.000 indbyggere. Byen, der tidligere har levet af fragt via floden, er de seneste år blevet kendt for at levere nogle af Frankrigs absolut bedste vine.

Chinon har lige som andre byer langs markante floder ernæret sig ved fragt, da floden Vienne udgjorde en af de større fragtruter fra det frugtbare lavland ved Poitou i syd, der sejlede varer ud fra byen Limoges op mod Loire. Grundet sin vigtighed som fragtby, blev byen befæstet meget tidligt i det 5. århundrede. I 1154 under Henry II, konge af England, blev slottet Château de Chinon renoveret og udbygget og blev Henrys foretrukne bolig. I 1205 blev Chinon således et af de kongelige godser, og i 1418 under Hundredårskrigen blomstrede byen op til et nyt kongeligt liv, idet tronfølgeren, Karl VII af Frankrig, havde søgt tilflugt i provinsen. Byen forblev trofast mod Karl, og han besøgte ofte byen i længere perioder. Jeanne d'Arc opholdt sig således i byen i 1429, hvor hun mødtes med Karl VII af Frankrig i Château de Chinon. Fra 1600-tallet og frem var Chinon ikke længere kongelig residens. Grundet store ødelæggelser og revolutionen tilbage i 1789 er der i dag kun ganske få levn tilbage, men slottet er i dag delvist renoveret og udgør en væsentlig turistattraktion for Chinon. 

Chinon ligner mangen en fransk by i dag: med brostensbelagte gader og pladser, hverdagsliv, butikker, restauranter, engelske pubs med grønne facader og caféer bag røde facader med udeservering. 

Luynes

Luynes er en typisk landsby i Val de Loire regionen med sine træbeklædte huse og middelalderborgens antikke islæt. Kulturarven er omfangsrig for så lille en landsby, og bestemt et besøg værd. Den serværdighed der trækker flest besøgende til byen er netop middelalderborgen, som er på UNESCOs kulturarvsliste og efter sigende konstrueret i det 10. århundrende. Den er sidenhen blevet jævnet med jorden og genopbygget, og tilhører idag familien De Luynes. Det er muligt at besøge borgen i perioden fra den 1/4 til den 13/9 i tidsrummet fra kl. 10-12.30 samt fra kl.14-18. I Luynes centrum ligger Le Halles, den antikke overdækkede markedsplads fra det 14. århundrede, som vidner om byens rige handelsliv og stadig er åben hver lørdag.

Rundt om stortorvet ligger fordums rigmandsboliger fra slutningen af det 14. århundrede, som vidne på byens storhedstid. Og Luynes antikke historie fortælles også gennem resterne af den romanske akvædukt beliggende ved det der var termalbyen Malliacum, hvor vandet fra de rigere vandreservoirer oppe nordfra blev ledt ned.

Aktiviteter mangler der heller ikke i Luynes: På forespørgsel på rådhuset kan man få adgang til byens tennisbaner fra mandag til fredag. Tre treckingruter går gennem skovene og landområdet i Luynes. Den kommunale svømmehal som er vidt berømt på grund af sin størrelse - 600kvm at svømme på ! -  er åben alle dage i juli og august. Der er også børnepool. Desuden er det muligt at beundre Luynes fra vandvejen med flodbåd ned ad Loire floden. Der organiseres flere landsbyfester over sommeren.

 

Rejsemål i Centre Val de Loire

Rejser til Frankrig

Læs mere om Frankrig og find inspiration til din næste rejse her

Find rejsen til Frankrig her

Rejsemål i Centre Val de Loire