Rejser til Languedoc-Roussillon

Languedoc-Roussillon ligger i den vestlige halvdel af Sydfrankrigs Middelhavsbugt og har meget at byde på; mange, lange solskinsdage, lokalproducerede vine og delikatesser samt et utal af aktiviteter ved eller på havet og i bjergene inde i landet.

Regionen Languedoc-Roussillon ligger som en halvmåne i den vestligste halvdel af Middelhavsbugten og grænser imod øst op til Provence, La Camargue og Rhône-floden og imod vest op til Pyrenæerne. Rhône-deltaet strækker sig over en stor del af kyststrækningen, som er lavtliggende, flad og sandet med et antal laguner. Længere imod vest dominerer de mere dramatiske bjergkløfter kysten. Inde i landet er der floder, søer, bjerge og naturparker at besøge. Er man kulturinteresseret er der mange romanske bygningsværker at beundre og imod Spanien ligger der næsten en borg på hver en bjergtinde.

Mange af vores hoteller i Languedoc-Roussillon har en lang historie at fortælle i sig selv, og her finder du også en række af Frankrigs luksushoteller.

Når man rejser til Languedoc er der mulighed for mange forskellige aktiviteter – lige fra bjergvandring og river-rafting til windsurfing og dykning. For de historieinteresserede er der middelalderbyer og romanske kirker at besøge, og det lokale køkken og ikke mindst de lokale vine tiltrækker mange livsnydere. Der gøres en del for at bevare naturen uspoleret, der findes to store naturreservater i regionen, og man har desuden bevaret hele 60 % af den lange kyststrækning ubebygget. Le Canal du Midi skærer sig igennem landet og giver mulighed for at nyde det smukke landskab fra en kano eller en husbåd. 

Historie

Regionen har en lang og varieret historie, da den har været påvirket af de forskellige civilisationer i Middelhavsområdet. Dette har bl.a. medført en meget rig og varieret arkitektur. Selv på en kort rejse til Languedo, kan man nå at besøge et utal af romanske kirker, beundre en el af de helt op til 750 altertavler i barokstil eller besøge nogle af de mange klostre, slotte og borge, der ligger fordelt i hele regionen.

La langue d’Oc også kaldet l'Occitan stammer fra latin og er en samlet betegnelse for den dialekt, man talte i den sydlige del af Frankrig, dengang latin udviklede sig og blev et talt sprog. I dag forstår ca 1/3 af befolkningen i Languedoc l’Occitan, og ca 10 % af skoleeleverne undervises på sproget i særlige skoler. Der findes også stadig radio og tv på det nu mere eller mindre uddøde sprog. De kvikke har sikkert gennemskuet, at "La Langue d'Oc" har givet navn til regionen...

Natur

Languedoc-Roussillon er en stor region med en meget varieret natur, som næsten ikke sætter nogen grænser for hvad der kan opleves på ferien. Mange rejser derfor også til Languedoc fordi det milde klima og den udfordrende geografi gør området til en oplagt udendørsdestination.

Vandsport af alle slags er altid populært, og her er rig mulighed for at dyrke alt fra windsurfing, kitesurfing og sejlads til dykning og andre former for vandsport i Middelhavet. Men floderne og lagunerne udgør også nogle andre spændende muligheder for at have det sjovt på vandet og få nogle uforglemmelige naturoplevelser. For de eventyrlystne er det oplagt at prøve riverrafting, som arrangeres mange steder og i forskellige sværhedsgrader. Foretrækker man mere stille og rolige aktiviteter, kan det anbefales at sejle i kano eller kajak eller at fiske. Mange familier har en uforglemmelig ferieoplevelse ved at sejle på Canal du Midi i en husbåd, imens det smukke landskab passerer forbi - ren afslapning!        

I Pyrenæerne er det oplagt at tage på vandreture. Her er mange ruter at vælge imellem, så det er nemt at finde en, der lige passer til familiens samlede behov. Forbered evt. turen ved at købe lækkerier med til en picnic i det grønne. Hvis man vil have flere udfordringer, er det også oplagt at klatre i bjergene.  

Regionen Languedoc-Roussillon gør generelt meget for at bevare naturen uspoleret. Ikke mindst har man formået at bevare hele 60 % af kyststrækningen ubebygget, hvilket sikrer, at flora og fauna bevares, og at regionens gæster og indbyggere får maksimal glæde af de smukke kystområder. 

Strande

Når du rejser til Languedoc-Roussillon vil du opleve en destination, hvor der er rig lejlighed for at nyde sol og strand på ferien. Regionen har i gennemsnit 300 solskinsdage om året, så her er der stor sandsynlighed for, at man kan få opfyldt sine ønsker om en skyfri ferie. 

Regionens lange Middelhavsstrækning er meget varieret. Her finder man alt fra lange hvide sandstrande til klippefyldte områder. Fælles for strandene i denne region er, at der både er mulighed for at leje solstole og parasoller i et af de mange strandetablissementer, eller hvis man foretrækker det, kan man ligge på en af de mange offentlige strande, hvor man medbringer sit eget strandudstyr. Her er selvfølgelig mange mennesker om sommeren, når alle vil til havet, men her er også en afslappet feriestemning. 

På strandene er der mulighed for leje af næsten enhver tænkelig form for udstyr til vandsport, windsurfing, kitesurfing, dykning eller sejlads i alle mulige afskygninger. Det er meget udbredt, og det er også muligt at købe deciderede kurser eller instruktionstimer, hvis man vil prøve noget helt nyt. 
Languedoc-Roussillon er et paradis for de gæster, der gerne vil dase på stranden, uden at der er helt så overfyldt og "velfriseret" som ved Côte d'Azur. 

Maden og vinen

Da Languedoc-Roussillon er en stor region, giver det ikke mening at tale om ét karakteristisk køkken - her er flere forskellige. Inde i landet er den sammenkogte ret med hvide bønner Le Cassoulet en klassiker, og hver en husmor med respekt for sig selv har sig egen variant.  

Ude ved kysten spiser man selvfølgelig fisk, men særligt for denne region er fraværet af fladfisk på menuen, og de eneste skaldyr man ser, er østers og muslinger fra lagunerne. 
I den sydvestligste del af regionen tættest på Pyrenæerne, har man snuset til det spanske nabokøkken, som generelt er en smule tungere end det franske, men som også har lækkerier at byde på. Et godt eksempel er and med ferskner, hvis kontrast imellem det søde og det salte kan få mundvandet frem hos de fleste.    

Hvis man skal sige noget generelt om køkkenet i denne region, må det være, at maden er varieret og dejligt krydret med hvidløg (Aiolï), krydderurter og røde grøntsager som tomater og peberfrugter, og at man her ligesom i mange andre af Frankrigs regioner naturligvis også kan nyde lokalproduceret foie gras, sorte trøfler og oste af sublim kvalitet. 

Hvis man skal sige noget generelt om køkkenet i denne region, må det være, at maden er varieret og dejligt krydret med hvidløg (Aiolï), krydderurter og røde grøntsager som tomater og peberfrugter, og at man her ligesom i mange andre af Frankrigs regioner naturligvis også kan nyde lokalproduceret foie gras, sorte trøfler og oste af sublim kvalitet. 

Byer i regionen Languedoc-Roussillon

En rejse til Languedoc-Roussillon er også en rejse ind i en stor region med mange småbyer, men sparsomt med industri. De moderne storbyer Montpellier og Toulouse har både universitetsmiljø, et internationalt forskningsmiljø og har tilmed formået at tiltrække flyindustrien. 

Conques sur Orbiel

Den lille franske by Conques sur Orbiel ligger i rolige omgivelser i udkanten af den berømte middelalderby Carcasonne. Conques sur Orbiel ligge i grønne, fredfyldte omgivelser. Floden Orbiel løber igennem landskabet, og på begge sider af floden finder man små kirker og forladte møller fra en tid, hvor byen og området havde sin økonomiske blomstringstid. I slutningen af 1700-tallet levede man her på egnen godt takket være en væsentlig produktion af stoffer. Byen er i sig selv ikke nævneværdig i turistøjemed.

Conques sur Orbiel ligger tæt på (ca. 10 km.) den berømte og meget smukke middelalderby Carcassonne, som figurer på Unescos verdensarvliste. Kommer man på disse kanter, bør man, ud over at besøge Carcassonne, unde sig selv en cykeltur i det smukke landskab med fordel langs den pittoreske kanal 'Canal du Midi', et besøg på et af egnens dejlige slotte og så, naturligvis, en vinsmagning ved en af de mange producenter i området.

Collias

På bredden af floden Gardon ligger landsbyen Collias som en inspirationskilde for naturelskeren, der holder af at vandre, sejle og cykle under sin ferie. Indtil det 19. århundrede var Collias en storproducent af silke, mens den i dag primært støtter sig op ad turismen, og en smule landbrug, der dyrker vin. Byen har ca. 1.000 indbyggere, nogle kapeller, kirken Saint Vincent og den omgivende natur med sin betagende flora og fauna.

Ønsker man at begive sig ud i naturen udgår der flere vandrestier fra byen, der er opdelt ud fra forskellige temaer. Man kan også besøge nogle af de imponerende kløfter, der løber langs flodbredden, og som mange fornøjer sig med at klatre på. Det er også en mulighed at bade i flodens klare vand, fra nogle af de små klippe-strande. Byen har ugentlig marked hver onsdag, hvor der sælges lokale produkter.

Ca. 7 km fra Collias ligger den romerske akvædukt Pont du Gard, der sørgede for vand på strækningen mellem Uzès og Nîmes. Akvædukten kom på UNESCO's liste over Verdenskulturarv i 1985 for sin vidneudsagn om romernes effektivitet og systematik - man har på søjlerne bl.a. fundet nummererede stenblokke.
Uzès ligger også ca. 7 km fra Collias. Uzès er både en historisk og kunstnerisk by med seværdige kirker og katedraler, haver og slotte.
Avignon ligger ca. 25 km derfra og er kendt for sin bro, ligeledes på UNESCO's lange liste. Og i samme radius finder man Nîmes, der er kendt for sine romerske arenaer og de mange kulturelle begivenheder.

Gruissan

Kystbyen Gruissan er beliggende i et særegnt område, der er rigt på moser og søer, lige ud til Middelhavet. Byen ligger således som en ø i en stor dam helt ude ved havet, og er hægtet fast til fastlandet med landfaste veje. Byen gør sig desuden bemærket ikke blot for sine badestrande ud mod Middelhavet, men særligt for det historiske centrum, beliggende ind mod Étang de Gruissan (dam). Set ovenfra erdette centrum yderst malerisk med sine små cirkulære gadeforløb, der drejer sig om det lille centrale bjerg, hvorpå man finder det gamle slot Chateau de Gruissan.

Gruissan er både Middelhav, moser, søer og bjerge. Og så har den det smukke historiske centrum, men også nyere byfraktioner, der særligt om sommeren besøges af de mange badegæster. Her er der tale om Gruissan-Plage, der er et strandområde beliggende mellem søerne og havet, dernæst er der Gruissan-by, hvor man også finder havn, butikker og restauranter samt barer. Endelig er der fiskerihavnen. Hvert et område har sine karakteristika og vil tilbyde forskellige oplevelser til sine besøgende.

Turismen i Gruissan er først blomstret op i nyere tid, mens de traditionelle håndværksformer som produktionen af vine (røde, hvide og rosè) og fremstillingen af olivenolier og honning altid og fortsat bidrager til byens økonomi som en dynamisk konstant i Gruissan.

Gruissan er desuden kendt for sin saltproduktion, der foregår i saltsøer nær byen (der er 5 i alt). Dette er en produktion i fald, der dog fortsat er aktiv i 2 af søerne. Og så kan man lære mere om dette "hvide guld" på byens salt-museum. Fiskeri har også været en primær industri i byen, men særligt østersfarmene er aftagende, mens de traditionsprægede små fiskerkuttere fortsat forsøger at holde liv i deres karrierevalg.

Byen har hele fem strande, hvoraf nogle befinder sig i læ af havnen, mens andre tiltrækker surfere, der dyrker vindens styrkeprøver over vandene. Èn af strandene er blevet kendt for sin "rolle" i den franske film Betty Blue fra 1986. Stranden er flankeret af de meget karakteristiske badehuse i træ bygget på pæle, der blev opført i 1850'erne, dengang Gruissan begyndte at tiltrække turister. Om sommeren er badehusene stadig beboede, og fremstår i dag delvist moderniserede og forstærkede, således at de kan holde til vinterhalvårets storme.

Havnen i byen har en vis vigtighed for området, selvom størrelsen er forsøgt begrænset. I mere end 20 år er den blevet premieret og kendt for at være meget ren og velholdt og er et af byens mere dynamiske steder med mange butikker, restauranter og barer, men også med sejlklubber, der tilbyder sejllektioner og udlejning af sejlbåde og katamaraner. Det er også muligt at forhøre sig om dykkertimer og sejlture.

Hele året afholdes der markeder i byen af forskellig art. Særligt i det historiske centrum, ved havnen og ved stranden med badehusene.

 

Lirac

Byen Lirac ligger lige på grænsen mellem regionerne Provence og Languedoc-Roussillon, men rent administrativt ligger den dog i Languedoc-Roussillon. Byen ligger smukt omgivet af vinmarker og flot natur, og selvom her kun bor ca. 900 mennesker, findes der både et par spisesteder, et posthus og et par daglivarebutikker i byen. Lirac ligger ca. 11 km fra byen Avignon og ca. 13 km fra byen og vinområdet Châteauneuf-du-Pape. Byen ligger i det flade departement Gard, hvor der er mange udflugtsmuligheder til de omkringliggende vinbyer. Byen er ud over sin vinproduktion kendt for sin produktion af olivenolie.

Nîmes

Nîmes ligger tæt på Provence og har igennem tiden været påvirket af mange forskellige kulturer. Nîmes betragtes som en by med stor personlighed. 

Tavel

Tavel er en lille by mellem Avignon og Orange i det vestlige Provence. Byen ligger i regionen Languedoc-Roussillon og er særlig kendt for sin olivenolie- og vinproduktion. Byen har blot ca.1700 indbyggere og er en lille typisk sydfransk landsby. Her er charmerende og byen byder på flere spisesteder og dagligvarebutikker.  I Tavel siges det, at man laver en af de bedste rosévine i Frankrig. Tavel ligger tæt på andre kendte vinbyer som Châteauneuf-du-Pape og Lirac. Det er derfor oplagt at tage på de mange vinruter, når man er på ferie i Tavel. Tavel er en typisk sydfransk landsby med charmerende gule stenhuse og små gader. Byen byder til trods for sin størrelse på både spisesteder og dagligvarebutikker.

Le Grau du Roi

Le Grau du Roi er en rigtig badeby, som har en af de største lystbådehavne i Europa med hele 5000 bådepladser. 

Saint Cyprien

Saint Cyprien er en badeby, der er kendt for sin havn og hyggelige små gader, der i de seneste år har fået et løft. I byen finder du fra torsdag til lørdag forskellige traditionelle markeder med madvarer, tøj, tasker og sko. Mandag aften kan man gå på opdagelse i lækre lokale produkter, når gaderne fyldes med forskellige spændende boder. I Saint Cyprien er der et utal af cykelstier, og det kan anbefales at leje cykler her. Det er nok den nemmeste måde at komme rundt i byen på. Dog kan det anbefales at have en bil til rådighed, når man skal på ture til Perpignan eller Spanien; grænsen mellem Frankrig og Spanien ligger nemlig kun ca. 30 km herfra.

Stranden i Saint Cyprien er af fint, lækkert sandstrand, hvilket børnefamilierne sætter stor pris på. Havnen i byen syder af liv. Her ligger barer, butikker og restauranter side om side, og om sommeren finder man også et lille omrejsende tivoli og et par spillesteder. Fra havnen, som i øvrigt er Frankrigs tredje største set med eksportøjne, afgår mange sejlskibe.

Saint Cyprien har også en golfbane, som lokker mange golfentusiaster til byen. Familierne glæder sig over byens vandland, Aqualand. Om sommeren finder man på byens hyggelige torve og i de små gader små koncerter og udstillinger. Saint Cyprien er et godt udgangspunkt for en badeferie med flere forskellige udflugtsmuligheder som regionen Roussillon og Barcelona i Spanien, som kun ligger ca. 2 timers kørsel herfra.

Sète

Sète kaldes for Languedocs Venedig. Byen ligger på L`Étang de Thau -  en lang tange med vand på begge sider, og derfor har byen fået dette tilnavn. Om det også er på grund af tilnavnet, at mange italienske familier har slået sig ned her, vides ikke, men de bidrager bestemt til stemnngen i byen. 

Saint-Laurent-des-Arbres

Saint-Laurent-des-Arbres er en lille middelalderby, der ligger i regionen Languedoc-Roussillon lige på grænsen til Provence. Byen er omgivet af vinmarker og der produceres kendte gode vine i bl.a. Châteauneuf-du-Pape. Den gamle middelalderby består af meget snævre gader og gamle bygninger som den gamle fæstningskirke. Man bør  opleve byen til fods og undgå i bil! Byen har kun små 2.200 indbyggere men byder alligevel på dagligvarebutikker, et apotek, et posthus, en bank og restauranter. Saint-Laurent-des-Arbres ligger ca. 11 km fra byen Orange og ca. 18 km fra Avignon.

Saint-Laurent-des-Arbres ligger midt i egne vinmarker, og vil være en perfekt base for en vinferie i grænselandet mellem Provence og Languedoc-Roussillon. Desuden befinder man sig kun 10 km fra den kendte by Châteauneuf-du-Pape og dens meget berømte vinområde, samt ganske tæt på vinmarkerne i Roquemaure, Saint-Géniès-de-Comolas og Lirac.

Perpignan

Perpignan er den eneste større by i de østlige Pyrenæer, som man kalder for det franske Cataloniens hovedstad, fordi den ligger tæt på Spanien. Her er mange arkitektoniske perler at besøge.   

Saint Victor de Malcap

Saint Victor de Malcap er en lille by med ca. 550 indbyggere i den sydlige del af Frankrig i Laquedoc-Roussillon regionen. Byen ligger i et bakket landbrugsområde og er et rigtig fint udgangspunkt for udflugter i naturen og til kulturelle seværdigheder. Byen ligger ved indgangen til  "Les Cévennes", der er en bjergkæde der strækker sig gennem det sydlige og centrale Frankrig. Netop denne bjergkæde er for nyligt blevet optaget på UNESCO´s verdensarvsliste på grund af sine smukke landskaber. Dette område byder på et væld af aktivitetsmuligheder som trekking, hesteridning, mountainbiking, kano og rafting. I de varme sommermåneder bliver floderne flittigt benyttet til at bade i. Udover nærheden til "Les Cévennes" ligger Saint Victor de Malcap også nær (ca. 100 km) kløfterne i Ardèche-floden, hvor man finder de spektakulære klippeformationer, med blandt andet en naturskabt port over floden.  

Set ud fra et gastronomisk perspektiv er området kendt for gedeost, vildsvinepølse samt forskellige bær, honning og kastanjer. I selve byen Saint Victor de Malcap finder man to restauranter, mens de nærmeste indkøbsmuligheder ligger ca. 5 km herfra. Inden for ca. halvanden times kørsel kommer man til nogle af de mere kendte byer som Nimes og Avignon, mens der er ca. 150 km til de dejlige strande i Camarque området. Nærmeste større lufthavne finder man i Marseille (ca. 200 km) og Montpellier (ca. 120 km).     

Narbonne

Narbonne er en historisk by, som har mere end 2100 år på bagen og det fornemmer man, når man betragter alle de mange forskellige velbevarede bygnings- og kunstværker fra Middelalderen, Renæssancen og frem til nutiden. Beliggenheden tæt på Middelhavet gør byen til et oplagt mål for ferien, hvis man både vil have mulighed for kulturelle oplevelser og solbadning.

Saint-Andre-de-Roquelongue

Saint-Andre-de-Roquelongue ligger med en central placering midt mellem den skønne middelalderby Carcassonne (ca. 50 km) og kysten med den populære badeby Leucate. Byen ligger midt i vinmarkerne og har et mindre udvalg af butikker som et lille supermarked, en bager, en bar-restuarant samt et postkontor. For et større udvalg af butikker og restauranter vil man typisk tage til Carcasonne. Navnet Saint-Andre-de-Roquelongue stammer fra en bakke, der ligger i den vestlige del af området. Byen ligger i  bakkede og landlige omgivelser, hvor især landbrug og vindyrkning er i højsæde. Her finder man  5 forskellige vinproducenter, så der er gode muligheder for vinsmagning. Af serværdigheder kan nævnes slottet "Saint Martin de Toques", der er fra det 11. århundrede og ligger højt på en bakketop nær byen.Den nærmeste togstation på Saint-Andre-de-Roquelongue ligger i Narbonne (ca. 20 km) og nærmeste større lufthavn er Montpellier (ca. 118 km) eller Toulouse (ca. 154 km).

Carcassonne

Carcassonne er et kapitel for sig selv og helt bestemt et besøg værd. Floden Aude deler byen i to, og den mest spektakulære af de to bydele er den middelalderlige befæstning Cité de Carcassonne som da også er på UNESCOs liste over bevaringsværdig verdenskultur-arv. Byen er omgivet af en dobbelt ringmur og er restaureret i en sådan grad, at man virkelig kan forestille sig bylivet, der engang udfoldede sig her. Restauranter og butikker er holdt i samme stil, og sommeren igennem er der forskellige arrangementer med skuespillere, som rundt omkring i byen levendegør tidligere tiders byliv.

Laudun

Vinbyen Laudun befinder sig mellem de to perler af kulturbyer Avignon og Orange, men på den anden side af Rhônefloden og derfor i regionen Languedoc. Her bor omkring 6000 indbyggere, så byen byder på alt det praktiske i form af indkøbsmuligheder, restauranter og barer. Og så er den et glimrende udgangspunkt for at udforske Languedocs gode og stærke vine, dens gode køkken og dens enestående smukke natur.  

Kommunen Laudun strækker sig helt til Rhônen og er sammensat af meget forskelligt landskab, men dets centrum ligger på en lille bakke og nyder derfor udsigt over de mange vinmarker nedenfor. Lad os blot bemærke, at du her er kun 25 km fra Chateauneuf-du-Pape...

Laudun er en stille lille by, der ikke byder på de store, mindeværdige oplevelser som så mange andre byer i området. Og dog har den romerske rødder, man kan da også stadig se murerne fra den middelalderfæstning, og dens gotiske kirke går tilbage til 1300-tallet. 

Inden for 50 km finder du:
- Nîmes med den romerske arena og den enestående velbevarede (faktisk verdens bedst bevarede) romerske bygning "la Maison Carrée" samt en ubeskrivelig behagelig og afslappet stemning.
- Avignon der er så fuld af historiske mindesmærker, at den bør besøges. Engang sæde for paverne, nu indskrevet på UNESCO's verdensarvsliste og i grunden en overraskende autentisk og tilbagelænet by, blot du bevæger dig en smule væk fra de centrale "turistveje".
- Orange som udover at være en sød lille by også har et af de mest imponerende romerske teatre i verden. Det er virkelig en stor oplevelse at se det, hvis du blot har en anelse interesse for historien.   

I Laudun finder du flere restauranter og barer samt to mindre supermarkeder. I sommerperioden er her marked hver søndag, ligesom her ofte er underholdning på den centrale plads i juli og august. 

La Grande-Motte

La Grande-Motte ligger rent administrativt i regionen Languedoc-Roussillon lige på grænsen til Provence og Rhône-flodens delta La Camargue. Byen er forholdsvis ny, da den voksede frem i 1960'erne og 1970'erne som en ferieby. Byen har i dag ca. 8400 indbyggere. Det er en rigtig ferie-, badeby og lystbådehavn.

La Grande-Motte byder også på en et par golfbaner, en lystbådehavn, flere restauranter, dagligvarebutikker og et par supermarkeder, der minder lidt om netto og Føtex. Om sommeren er byen primært en badeby, da den ligger lige ned til kysten med sine tre hektar indbyddende sandstrande, der ligger ca. en halv kilometer fra centrum af byen.

Le Grau-du-Roi 

Den lille by Le Grau-du-Roi med sine ca. 8.000 indbyggere grænser op til regionen Provence og Rhôneflodens delta La Camargue, men rent administrativt ligger den i regionen Languedoc-Roussillon. Byen ligger helt ud til kysten omringet af vand med Middelhavet mod syd, floden Le Petit Rhône mod øst og floden Le Vidourle mod nord og vest. Med den smukke placering og sine 18 km fine sandstrande og udsigt mod Middelhavets åbne vidder, er her tale om en sand perle.

Indtil 1920'erne var fiskeri det største erhverv i Le Grau-du-Roi, men i dag leves der mest af turisme. Byens oprindelse går tilbage til middelalderens korstog, hvor byen Aigues-Mortes, der ligger seks km nord for Le Grau-du-Roi, var en royal havn, som var forbundet til havet gennem en udgravet kanal. Le Grau-du-Roi var denne kanals udmunding, og i årenes løb voksede byen sig større og blev en selvstændig by i 1879. Byen levede af fiskeri og landbrug, men i 1909 forlængede man jernbanen mellem Nîmes og Aigues-Mortes, hvilket medførte, at badegæster en masse kunne komme til sandstrandene i Le Grau-du-Roi. Det har betydet, at byen stille og roligt er vokset fra sine gamle erhverv til primært at leve af turismen.

Portiragnes

Portiragnes ligger ud til Middelhavet og er delt i to bydele. Der er den gamle og charmerende middelalderbydel og den nyere bydel, der er en badeby, beliggende helt ud til havet. Den gamle bydel ligger på en bakketop omkranset af vinmarker og blev oprindeligt opført i det 12. århundrede. Her finder man smalle stræder med små butikker. 

Der er cirka 4 km mellem den gamle og den nye bydel. Den nye bydel også kaldet "Portiragnes Plage"er en udpræget badeby, med en flot lang sandstrand og her er masser af aktiviteter at tage sig til ligesom der også er flere butikker og restauranter. Gennem Portiragnes  floden "Canal di Midi", der ligger på UNESCO´s verdensarvsliste og byen er flere gange blevet præmieret for sin respekt for miljøet. 

For de naturglade byder området på en fauna og flora ud over det sædvanlige. På grund af det milde klima tiltrækker de mange vådområder flamingoer, hejre og andre trækfugle. Disse kan man betragter til fods eller på cykel fra de mange stisystemer som bugter sig gennem områderne. 
Er man heldig kan man få et glimt at de berømte vildheste fra Carmaque og også tyre. Det er muligt at komme på organiserede turer rundt i naturområdet, hvor man rigtig får oplevet denne særprægede natur. I Portiragnes kan man leje cykler så man kan komme rundt og udforske naturen.

"Portiragnes Plage" har gennem årene udviklet sig til en kendt og populær badeby. Til trods for sin popularitet er der udstedt restrektioner om at man langs kysten ikke må opføre yderligere bebyggelse. Derfor er der ikke bygget meget langs kysten og det byggeri, der måtte være, er opført med respekt for den arkitektoniske byggestil. Man finder mange campingpladser og små residenser, der netop gør stedet attraktivt for børnefamilier, der søger ferie i rolige og naturskønne omgivelser. Den dejlige lange sandstrand er ideel for børn, da vandet er lavt et godt stykke ud i havet. Her er mange forskellige former for vandsportsaktiviter og udflugtsmuligheder som for eksempel bådtur på "Canal du Midi". 

I de kringlede gader i den gamle bydel, finder man flere restauranter, en bager, en slagter, en fiskebutik og andre små håndværksbutikker. Der hersker en dejlig stemning i byen året rundt, hvor mere end 3000 indbyggere er bosat. Den nærmeste større lufthavn ligger i Montpellier ca. 60 km derfra og nærmeste togstation ligger i Béziers ca. 12 km væk.

Russan

Russan er hovedbyen i kommunen Sainte Anastasie og er beliggende tæt ved breden af floden Gardon lige nord for Nîmes. Til trods for titlen er landsbyen ikke videre stor. Den er dog meget sød med en lille bevokset torveplads centralt i landsbyen, hvor der bl.a. ligger en Tabac med lidt udeservering, en købmand, et postkontor og en kirke, der i 2002 blev oversvømmet, da floden gik over sine bredder.

Kommunen Sainte Anastasie, der dækker over byerne Aubarne, Russan, Vic og Campagnac, råder over et stort areal, nemlig 4300 hektar krat. Her har guldfeberen raset, indtil man fandt ud af, at udbyttet ikke oversteg omkostningerne. Kommunene har blot ca. 1.500 borgere, der i dag har opgivet guldrømmene og i stedet ernærer sig ved dyrkning af vin, korn, asparges og meloner. 

Naturen omkring Russan er værdsat for sin fotogene egenskab og sine naturlige udfordringer. Ved floden Gardon, der er en biflod til Rhône-floden, afholdes eksempelvis EM i klatring. Fra floden kan man vandre ad eventyrlige stier, der løbende vedligeholdes. Floden har skåret sig gennem et kalkstensleje, og efterladt en kløft, der er ca. 10 km lang. Floden passerer længere nede ad sit forløb under den imponerende bro Pont du Gard, hvor man også kan vandre til. Området er meget rigt på vandreruter, men der er også gode muligheder for at udforske området på mountainbike eller i kano ad floden. Endelig er der mulighed for at spille golf ved Nîmes. 

Byen har som sagt kun et meget basalt udbud af butikker, så har man brug for større indkøb henvises til nærliggende byer som La Calmette, Montaren og Uzès, hvor man finder supermarkeder. I Uzès afholdes der også ugentligt marked både onsdag og lørdag.

Saint-Andre-de-Buegues

Her er tale om en virkelig lille landsby med ca. 50 indbyggere, der er beliggende i 200 meters højde ca. 112 km fra Tolouse. Landsbyen er beliggende i dalen ved floden Buègues mellem bjergene Seranne og Pic-Saint-Loup og fremstår på alle måder rustik og landlig og er et område der byder på historiske byer, fascinerende grotter og æselridning i de omgivende bjerge.

Floddalen er karakteriseret ved smuk, uberørt natur, der snor sig mellem klipperige og skovklædte bjerge. For naturelskeren betyder det, at man her finder gode vandremuligheder og en stilhed, som kun naturen kan præstere den. Landsbyen ligger stille hen og tilbyder en yderst rolig livsrytme. De første butikker finder man i byen Ganges ca. 13 km derfra. I en radius af ca. 14 km findes grotterne Grotte des Demoiselles, som er meget berømte og absolut et besøg værd, hvis man betages af jordens magi, når vand og tid har bearbejdet dens indre. Desuden er området præget af små smukke landsbyer, hvoraf den mest kendte og besøgte er den historiske middelalderlandsby Sanit-Guilhem-le-Desert, der ligger ca. 30 km fra Saint-Andre-de-Buegues.

Nok tilbydes her et stille landsbyliv, men som det fremgår tilbyder området og omgivelserne flere udflugtsmål og forskellige aktivitetstilbud, særligt for de besøgende, som lader sig inspirere af naturen og dens muligheder: Vandring, ture med mountainbikes, kanosejlads, gocart-bane og æsel-ridning i bjergene.

Saint-Gilles 

Saint-Gilles ligger tæt på Camargue, Rhône-flodens delta, på grænsen mellem Provence og Languedoc-Roussillon. Saint-Gilles ligger mellemm byerne Arles og Nîmes. Byen er omringet af kanaler og blev i gamle dage brugt som havn for købmænd, pilgrimme og korsfarere. Saint-Gilles er omringet af kanaludledninger til Rhône-floden, og har derfor været anvendt som havn for købmænd, pilgrimme og korsfarere igennem tiden. Udover sine kanaler er byen omkranset af bakker med vinmarker og hede mod nord, og floden Petit-Rhône, moser, søer og damme mod syd i Camargue-området. Byen har knap 14.000 indbyggere, og byder på både restauranter og dagligvarebutikker.

Uzès

25 km nord-øst for Nîmes ligger byen Uzès med sine ca. 8.500 indbyggere og et langt religiøst opgør i bagagen. I dag er det en seværdig og meget charmerende by med et yderst populært  og godt lørdagsmarked.

Uzés var en del mere tolerant og civiliseret end det nordligere Frankrig i det. 5. århundrede, hvorfor en del jøder flyttede til byen og nød biskoppens accept og selskab. Dette blev der indgivet klage over til Kong Childebert I, og det tvang biskoppen til at ændre holdning over for jøderne. De fik valget mellem at blive kristne eller forlade byen. De der modtog den kristne dåb vendte tilbage til jødedommen efter hans død i 581. I det 13. århundrede husede byen stadig et lille samfund af lærde jøder, men byen var samtidig ved at opbygge en prominent tekstilindustri, som generelt var kontrolleret af protestanter – også i Uzès. Under Religionskrigene i det 16. århundrede, der hærgede i Languedoc-regionen, kom det til sammenstød i Uzès mellem katolikker og protestanter, og flere af byens kirker blev røvet og brændt ned af vrede protestanter. Det protestantiske samfund var det femte største i Frankrig på dette tidspunkt. Igen udstedtes et markant krav: enten måtte protestanterne konvertere til katolicismen eller udvandre. Grundet sygdomme hos silkeorme gik tekstilproduktionen ned, og i dag ligger byens førende aktiviteter inden for keramik og kunsthåndværk og lakridsproduktion under navnet Haribo.

På grund af Religionskrigene, som skabte en del sammenstød gennem byens historie, ser man kun to kirker i byen i dag. Til gengæld ser man prægtige levn efter den lange og fornemme biskoptradition i byen, ligesom tekstilindustriens tilstedeværelse er årsag til en rig arkitektur i byens gamle centrum. 
Byens katedral blev ødelagt for anden gang under Religionskrigene og genopbygget i det 17. århundrede. Under den Franske Revolution blev den atter hærget. 
Det runde tårn Tour Fenestrelle (vinduestårnet med par af vinduer) fra det 11. århundrede er byens absolut mest kendte ikon.

Midt i Uzès finder man hver lørdag morgen frem til kl. 13:00 et stort marked, der er meget populært i området, fordi der ikke kun sælges fødevarer af høj kvalitet, men også tekstiler, trælegetøj og værdige souvenirs i form af lokale produkter og kunsthåndværk. Da markedet ligger i størstedelen af byens centrum er det en oplagt måde at opdage byen på, samtidig med at man får handlet. Da byen samtidig har flere gode restauranter, kan man nemt få hele dagen med at gå først på markedet og med at slentre genen byens gader, og dernæst med en solid frokost fra en af byens restauranter, samtidig med at man betragter byens øvrige liv udfolde sig derude på gaden. Byens har også marked om onsdagen, hvor områdets landmænd kommer ind til byen og sælger ud af deres afgrøder.

Oprindeligt var Uzès en enorm vandressource, da den ligger ved kilde Eure. Man byggede en romersk akvædukt, der leverede vand til Nîmes, 25 km derfra. I dag er den mest berømte strækning af akvædukten ved broen Pont du Gard, der ligger med nogle fantastiske og seværdige buer hen over floden Gardon.

Sernhac

Landsbyen Sernhac har ca. 1.000 indbyggere og er beliggende få kilometer fra den kendte romerske akvædukt Pont du Gard. Pont du Gard er en af de store franske turistseværdigheder i hjertet af Languedoc på grænsen til Provence. Men ikke nok med det, landsbyen ligger også nær den smukke by Nimes, skønne Avignon og til charmerende Uzès.

Sernhac er således en rigtig god base for udflugter til nogle af de mest kendte attraktioner i Frankrig. Selve landsbyen har en lang historie bag sig, og var således i romertiden bindeled for vandet, der blev ledt til akvædukten Pont du Gard, hvilket stadig ses af nogle få historiske levn i byen. Byen som landsby rummer ikke det store handelsliv, dog finder man nogle få butikker, og i nabobyen Remoulins (ca. 5 km) finder man et større udbud. Restauranter finder man mange af i regionen, og man skal da også ud af landsbyen for at finde et bredt udvalg.

Nimes, som er kendt for sin skønhed og for de romerske arenaer og sin kulturelle rigdom, ligger 20 km fra Sernhac. Byen kaldes bl.a. Frankrigs Rom grundet de mange påvirkninger fra denne epoke, og som stadig ses i byen. Avignon, der er beliggende 25 km fra Sernhac, er også en af de store kulturelle og historiske attraktioner i Frankrig. Byen er bl.a kendt for sin bro, der er udnævnt til Verdenskulturarv af UNESCO. Uzès er en anden nærliggende by, man bestemt bør besøge, mens man opholder sig i Sernhac. Det er en middelalderby, der er yderst romantisk med sine små gader, historiske bygninger og hengemte haver.

Sernhac er nem at komme til fra den nærliggende motorvej Laguedocienne, idet den nærmeste afkørsel ligger ved Remoulins ca. 5 km derfra. Og dermed også nem at komme videre fra, når dagene skal tilbringes med at udforske regionen.

Sådan booker du en rejse til Languedoc-Roussillon

Med Escapeaway kan du rejse til Languedoc-Roussillon fra lufthavnene i København, Billund, Aalborg, Aarhus eller Hamburg, enten direkte eller med en mellemlanding undervejs. Vi giver dig flybilletter med rutefly til nettets bedste priser, pakker det sammen med vores udvalgte hoteller i Frankrig, og med mulighed for at supplere med en lejebil - alt i én pakkerejse, som er sikret af rejsegaranti.

Rejsemål i Languedoc-Roussillon

 • Carcassonne
  3 hoteller
  Middelalderbyen Carcassonne emmer af eventyr med sine høje bymure, tårn og spir. Her får du nemt lang tid til at gå med eventyr i den gamle bys smalle gader, hvor der ligger talrige interessante museer, gode restauranter og spændende butikker.
 • Assignan
  1 hotel
  Assignan emmer af fransk landsbyidyl. Her er noget nær perfekte betingelser for en rigtig livsnyderferie med lækker mad og lokale vine. Du befinder dig i hjertet af Languedoc-Roussillon-regionen med mange spændende udflugtsmål inden for din rækkevidde.
 • Bellegarde
  1 hotel
  Den charmerende landsby Bellegarde ligger i et ægte smørhul i Sydfrankrig. Uanset om du vil bruge ferien på sightseeing eller aktive oplevelser i skøn natur, har du således her masser af muligheder inden for kort afstand.
 • Collias
  1 hotel
  På bredden af floden Gardon ligger landsbyen Collias, som især er attraktiv for naturelskeren, der holder af at vandre, sejle og cykle under sin ferie.
 • Ille-sur-Tet
  1 hotel
  Ille-sur-Tet er en stemningsfuld landsby i den sydfranske region Languedoc-Roussillon ikke ret langt fra den spanske grænse. Mange rejser hertil for at besøge den nærliggende og meget særprægede klippeformation ”Les Orgues”. Her er dog meget ... andet at opleve. Læs mere
 • La Redorte
  1 hotel
  Den fredelige landsby La Redorte ligger ved Canal du Midi omtrent midtvejs mellem Carcassonne og Narbonne. Et ideelt udgangspunkt for at udforske den franske middelhavskysts bagland, der gemmer på masser af spændende seværdigheder.

Populære hoteller i Languedoc-Roussillon

Frankrig, Sydfrankrig, Languedoc-Roussillon, Bellegarde
9,4
Fabelagtigt
219 anmeldelser
 • Nærmeste lufthavn: 96 km
 • Nærmeste by: ca. 4.6 km
 • Pool (evt. sæsonåben)
Frankrig, Sydfrankrig, Languedoc-Roussillon, Carcassonne
9,4
Fabelagtigt
2727 anmeldelser
 • Nærmeste lufthavn: 102 km
 • Afstand til centrum: ca. 1.5 km
 • Pool (evt. sæsonåben)
Frankrig, Sydfrankrig, Languedoc-Roussillon, Ille-sur-Tet
9,3
Fabelagtigt
264 anmeldelser
 • Nærmeste lufthavn: 131 km
 • Nærmeste by: ca. 8 km
 • Pool (evt. sæsonåben)