Rejser til Bayeux

Bayeux er historiens vingesus på mange leder og kanter. Den smukke, hyggelige by er sluppet heldigt forbi religionskrigene, den industrielle revolution og anden verdenskrigs ødelæggelser. Velkommen til centrum i Calvados med delikatesser i flydende og fast form. 

Historiens utallige begivenheder er altid meget tæt på, når man er i Bayeux. Byen, der har været heldigt forskånet for bombardementer og industri, byder på smukke gader og bygninger fra mange perioder. Hvis man alligevel er i området, bør man ikke snyde sig selv for at besøge denne smukke by. 

Historie

Bayeux er især berømt for to militære invasioner over den engelske kanal. Først var det Wilhelm Erobrerens felttog mod England, der startede fra Bayeux og kulminerede med slaget ved Hastings i 1066. Knap ni hundrede år senere gik turen den modsatte vej, da de allierede styrker på D-dagen den 6. juni 1944 indledte befrielsen af Europa fra strandene nord for byen. Bayeux var den første franske by, der blev befriet fra Nazi-Tysklands besættelse.

Først og fremmest er det en af verdens mest berømte tegneserier, Bayeux-tapetet, der er den store attraktion. Det 70 meter lange broderi forestiller med en imponerende detaljerigdom slaget ved Hastings i 1066, og er ledsaget af beskrivelser af hverdagslivet for omtrent 1000 år siden. Man kan opleve tapetet og få en nøjagtig og audio-guidet tur på et utal af sprog, heriblandt norsk, svensk og dansk. Tapetet er i sig selv en rejse værd, og de, der befinder sig på nærliggende kanter, bør bestemt overveje at lave en udflugt hertil. Midt i byen troner den store gotiske katedral på majestætisk vis, der med sine utallige arkitektoniske detaljer og smukke linjer såvel indenfor som udenfor absolut også er et besøg værd.

Seværdigheder og specialiteter

Bayeux er desuden et godt sted at have som base, hvis man vil på tur i regionen. Man er tæt på de berømte strande, Juno, Omaha, Gold og Sword. Desuden er man i nærheden af det store knudepunkt for den allierede landgang, Arromanches samt de store krigskirkegårde - deriblandt den imponerende amerikanske i Colleville-sur-Mer. Byens centrum er fyldt med små hyggelige gader, hvor man nemt kommer omkring til fods. Her findes et væld af gode spisesteder, hvor ingen vil være i tvivl om, at man er tæt på havet. Her kan man spise sig mæt i fiskesupper, moules marinières (blåmuslinger) og skaldyrstallerkener ledsaget af de liflige vine fra Loiredalen, der ligger ca. 300 kilometer sydpå. Endelig skal man ikke glemme, at Bayeux ligger midt i departementet Calvados, der blandt andet er verdensberømt for sin produktion af cider og brændevinen af samme navn. Landskabet er fyldt med æbleplantager, og der er rig mulighed for at tage på besøg hos flere af producenterne, men pas på promillen, hvis du er i bil. Hvis man er glad for ost, er der også i Calvados noget at komme efter. Prøv eksempelvis en af AOC-ostene Pont l’Evêque, Livarot eller Camembert, der alle er baseret på komælk.

Historiens utallige begivenheder er altid meget tæt på, når man er i Bayeux. Byen, der har været heldigt forskånet for bombardementer og industri, byder på smukke gader og bygninger fra mange perioder. Hvis man alligevel er i området, bør man ikke snyde sig selv for at besøge denne smukke by.
 


 

Rejser til Frankrig

Læs mere om Frankrig og find inspiration til din næste rejse her

Find rejsen til Frankrig her

Hoteller i Bayeux