Rejser til Provence og Côte d'Azur

Regionen Provence-Alpes-Côte d'Azur dækker det sydøstlige hjørne af Frankrig. Det er måske den mest besøgte og elskede region i Frankrig, og også det område, der tilbyder større mangfoldighed end noget andet sted i landet.

Côte d'Azur er sol og strand. Det er mad og vin. Det er urbant og hipt samtidig med, at der ikke er langt til den uspolerede rurale landsby. Det tørre og på samme tid frodige landskab er leverandør af alverdens smage og dufte, som gør at folk fra alle verdenshjørner valfarter hertil for at opleve den der helt særlige provencalske atmosfære. 

Provence er et af Frankrigs skønneste områder, med landskaber, der skifter fra høje bjergregioner, en smuk og ofte dramatisk kystlinje med mange berømte feriesteder, og masser af attraktive middelalderbyer i klynger blandt vingårdene, lavendelmarkerne og olivenlundene i det solbagte landskab.

Den sydfranske region Provence-Alpes-Côte d'Azur, som dækker et stort område mellem Middelhavet og Alperne, er et af de mest populære områder i Frankrig blandt turister. De tiltrækkes af regionens fantastisk geografisk variation, solen, vinen, maden og den særlige afslappede franske livestil der findes her. Navnet Provence stammer fra ordet provins, og det var et af de første steder uden for nutidens Italien, der blev grundlagt af romerne omkring 150 f.Kr. De kaldte deres nye provins Provincia Narbonnensis efter hovedstaden Narbonne. Navnet var dog for besværligt og blev snart til Provincia Nostra (vores provins) for endeligt at blive til Provence.

Natur

Naturen i Provence er utroligt varieret. Bjerge i øst op mod Italien, flere floder med udmundinger i deltaet omkring Camarguen, med flamingoerne, tyrene og de vilde heste. 

Højlandet bag kysten, Garriguen, kan vel bedst oversættes som en form for barskt og tørt hedelandskab, der er rigt på lave bevoksninger og et hav af blomster og krydderurter. 

Høje, elegante cypresser, pinjer og knudrede oliventræer. Her er kastanjer, korkeg og de store pinjetræer med deres parasolkroner. Nede sydpå langs kysten finder man de grønne blide bakker, frodige sletter med frugtplantager og de smukke krydderurte- og lavendelmarker. 

Endelig er der den berømte kyststrækning med de mange strande, der varierer i udtryk fra det fineste sand over store runde sten (galettes) til de mest rå klipper. Jacques Cousteau og Côte d’Azur hører uløseligt sammen, og i middelhavet er der mange muligheder for at komme på opdagelse i den forunderlige og smukke verden under havoverfladen.

Bjergene i Hautes-Alpes

Hautes-Alpes området i Frankrig er den nordøstlige del af Provence. Denne del af Provence er bjergrig, med masser af storslåede bjergscenerier. Det er en helårs destination, der tiltrækker besøgende både til skiløb om vinteren og til vandreture og sightseeing om sommeren.

Området genkendes også som hjemsted for nogle af de store bjergetaper i Tour de France. Dele af Ecrins Nationalpark ligger vest for Hautes-Alpes området, og den regionale Park de Queyras mod øst, begge med rigelige muligheder for at nyde udendørslivet. Alle former for udendørs sportsaktiviteter kan udøves, fra stille vandreture til paraglidning og klatring.Et helt specielt naturskønt højdepunkt i den regionale Park de Queyras er Col d’Izoard, sydøst for Briancon, med sit tørre, næsten måneagtige klippelandskab.

Ud over det imponerende landskab ligger også her forskellige mindre og større byer af interesse strøet rundt omkring, f.eks. den smukke landsby La Grave og den traditionelle bjerglandsby ved Saint-Veran (2000 m over havet, én af de højest beliggende byer i Europa). Serre-Poncon søen er også et velkendt sted til afslapning i bjergene i den sydlige del af området, med mange ting i udvikling rundt om søen. Om vinteren er det store skiområde ved Serre Chevalier nær Briancon det sted, der vækker størst interesse – og her tilbydes meget imponerende omgivelser for vinterferien, skønt der også findes utallige mellemstore og mindre feriesteder og landsbyer, der tilbyder skiløb i mindre målestok.

Sølvminerne L’Argentiere-la-Bessee er også et besøg værd, nu man er i det østlige område. Sættes kursen mod syd, er der en stor Vauban-befæstning, der nu er opført som nationalt monument – se Place Forte de Mont-Dauphin – og i den sydøstlige del af området er den store by Gap og byen Embrun også et besøg værd.

Strande

Langs hele den provencalske kyst med 300 årlige solskinsdage ligger badestederne som perler på en snor. Celebre Saint-Tropez og Antibes mellem Cannes og Nice langs den franske riviera tiltrækker badegæster fra nær og fjern. 

Men det er også muligt, at finde det stille uberørte stykke strand, hvor man kan nyde freden og roen til lyden af bølgernes skvulpen. Flere steder består strandene af store flade sten (Galettes), og sandstrande skal man lede lidt efter. Dog er der ved byerne ofte mulighed for at leje udstyr som parasoller og liggestole. 

Maden og vinen

Det provencalske køkken er domineret af en overflod af friske råvarer og Middelhavet som leverandør af alverdens lækkerier. Mange internationalt kendte retter stammer herfra. Bouillabaisse, Aioli, Ratatouille, Brandade de Morue, Salade Nicoise og ikke mindst Herbes de Provence er alle navne, der kan få de fleste til at slikke sig om munden i glædelig forventning. Salt og ris fra Camarguen, østers fra Middelhavet, olivenolie og et hav af oste, pølser og patéer er noget af det, feriegæster sætter stor pris på ved Provence.

Nord for Avignon starter Rhônedalens vindistrikter med den gamle romerske by Orange som centrum. Her finder man navnkundige distrikter som Châteauneuf-du-Pape, Gigondas, Vacqueyras og Beaumes-de-Venise. Alle er det distrikter, der laver nogle af de kraftigste rødvine i Frankrig, og der laves også spændende hvidvine i både tørre og søde udgaver. Der findes verdensberømte kultproducenter med flasker til tusindvis af kroner, men så sandelig også en sand myriade af fantastiske vine til mere humane priser.

Provence er ubestridt Frankrigs rosé-distrikt. Her produceres langt størstedelen af landets roséer, og kvaliteten svinger fra det liflige og billige til noget af det ypperste og kostbare rosé, der findes i hele verden. De røde vine fra Bandol og Cassis ved kysten mellem Toulon og Marseille samt området mellem Avignon og Aix-en-Provence er vidt berømte for deres høje kvalitet og til tider meget rimelige priser. Her er noget for enhver feriegæst, uanset grad af nysgerrighed eller budget. 

Endelig må man ikke glemme den franske nationalaperitif, Le Pastis, der stammer fra området omkring Marseille. De store mærker Pernod-Ricard og Pastis 51 dominerer, men flere små fabrikanter laver ganske interessante udgaver af den populære spiritus baseret på fennikel, anis og et hav af krydderurter. Nydes med et skvæt vand og en isterning på terrassen eller over et spil pétanque ved fortovscaféen fra kl. 17 og indtil man sætter sig til bords.

Der er mange muligheder for at tage på ferie på landet i Provence. Der findes vingårde, olivenproducenter eller andre landbrug, der tilbyder ophold for feriegæster. Der er flere udgaver af Route des Vins (Vinruter) i området, som viser vej til vindistrikterne og et hav af producenter, som byder på rundvisninger og smagsprøver. Mulighederne er mange.

På marked i Provence

Les marchés i Frankrig er oftest udendørsmarkeder, hvor man kan købe friske dagligvarer. Mange foretrækker at købe kød, fisk og andre varer her end i supermarkedet. Markederne er fabelagtige, det er gratis underholdning, et godt sted at shoppe og betragte mennesker. Sæt dig på en af caféerne ved siden af markedspladsen og lad morgenen gå.
Provence har måske Frankrigs bedste markeder. Her følger en praktisk hvor-hvornår-hvad-guide:

De fleste markeder er detailmarkeder, hvor man kan købe grønsager, frugt, ost, kød og fjerkræ, pølser, krydderier, kandiseret frugt, nougat og blomster. Det større Marché Provençal tilbyder alt det ovennævnte, samt tøj, sko, sengetøj, keramik og mange andre brugbare og knap så brugbare provencalske nipsting.

Flere markeder i Provence

Aix-en-Provence. De forskellige markeder er tilpasset den historiske by, og er gode steder og sidde og iagttage.

Carpentras er et af de største markeder og har eksisteret siden 1155. Kæmpestor, levende, vidunderlig! Hvis du ikke finder, hvad du har brug for her, hvad så?

L’Isle sur la Sorgue – besøg dette søndagsmorgenmarked med over 300 antikvitetsboder og de mange omrejsende genbrugshandlende, der sælger knap så gamle antikviteter.

Nice byder på en farverig vifte af markeder, fiskemarkedet, antikvarbogmarkedet, bøndernes marked og det kendteste af dem alle: Marché aux Fleurs – blomster- og grøntmarkedet.
Vaison la Romaine, et kæmpe marked - et af de bedste inden for provencalsk nips.

Oplev Provence på en rundrejse

En af de populære rejseformer i Provence er en rundrejse. På en rundrejse har du mulighed for at begive dig rundt i de mange forskellige områder og regioner i denne del af Frankrig, og her er meget at se og opleve. Du kan sagtens selv arrangere en rundrejse, alt du behøver, er en billig flybillet, en billeje f.eks i Nice lufthavn og så hoteller eller f.eks vingårde. Man behøver ikke bestille hoteller hjemmefra. Dog er det altid en god ide at bestille hotel til de første par nætter og specielt hvis du rejser til Provence i højsæsonen.

Byer i regionen

 • Marseille - Frankrigs andenstørste by set i forhold til indbyggertal, og kendt for et rigt kulturliv. 
 • Aix-en-Provence - mindre by, som er en af Provences rigeste byer og berømt for sine mange fontæner.
 • Cannes - den årlige filmfestival er nok hvad de fleste forbinder med byen.
 • Nice - et populært rejsemål på Den franske Riviera, kendt bl.a. for sin smukke strandpromenade.
 • Saint-Tropez - Specielt kendt som ferieby for de rige og kendte, men har dog noget for alle.
 • Avignon - tag hertil for at opleve det store pavepalads, og gå en tur i de små hyggelige gader med fortovscaféer og forretninger.
 • Menton -  er en helårs destination, mellem hav og bjerg, og et autentisk tilflugtssted med sublime panoramaer

Den største by er Marseille, hvor man som feriegæst sagtens kan få dagene til at gå med shopping, promenade på Cornichen, caféer og restauranter. Men også den gamle havn, katedralen Notre Dame de la Garde og forsvarsværket og fængselsøen Château d’If er steder, gæster i Marseille kan finde. Marseille var Europæisk kulturhovedstad i 2013. 

Nice er den næststørste by i regionen, og udmærker sig med sine mange kunstmuseer for blandt andet Marc Chagall og Henri Matisse og asiatisk kunst. Den gamle by er en hyggelig labyrint med en masse små butikker, cafeer og restauranter. Nice har en smuk og lang promenade, hvor hoteller på rad og række tilbyder udeservering med udsigt over den azurblå kyst. 

Monaco og Monte Carlo ligger som et lille eksklusivt naturligt amfiteater rundt om havnen med den ene imponerende yacht efter den anden. Man kan her i sin bil køre på mange af de berømte strækninger, der udgør banen for det årlige Formel 1 Grand Prix: kasinoet, den lange tunnel og langsiden langs havnen med swimmingpoolen. Det hele emmer af internationalt jetset, og med kvadratmeterpriser på omkring 50.000 Euro er det ikke enhver beskåret at bo her.

Her finder du et udvalg af mindre "kendte" byer der er et besøg hver på din rejse til Provence

Bras

Det tager under en time i bil at komme fra Marseille til Bras, og sikke dog en forskel der er på storbyen og landsbyen!  Bras ligger smukt i det provencalske landskab mellem bakker og skove, og der er gode muligheder for vandreture af vidt forskellig varighed, lige fra uforpligtende små spadsereture til et stykke på den velholdte og godt afmærkede store vandresti GR 99, der går fra Toulon til Gole del Verdon (mange dages vandring). Her finder du maleriske omgivelser, glimrende muligheder for vandring og anden fysisk udfoldelse samt de basale indkøbsmuligheder. I byen er der kun et par tusinde indbyggere, en restaurant, et par barer, et minimarked og en slagter, men i omegnen finder du mange producenter af vin, honning og fåreost. Som noget specielt gennemløber flere vandløb landsbyen, og på grund af de store niveauforskelle bliver et af dem endog til et lille vandfald på 10 meter.

Callian

Callian er en del af det område, som kaldes "Pays de Fayence", der består af 7 små historiske byer. Den største af disse byer er Fayence, som ligger 9 km væk og har et væld af restauranter. Middelalderborgen i Callian "Château de Callian" er fra det 15.-17. århundrede og er i dag privat eje. Oppe fra borgen har man den mest fantastiske udsigt over dalen.  Den ældste bygning i byen er kirken " Chapelle Notre Dame des Roses", som kan dateres tilbage til det 10. århundrede. Den berømte modekonge Christian Dior ligger begravet på byen kirkegård. 

Den pittoreske og charmerende lille by Callian ligger på toppen af en grøn bakke og omkrænser byens middelalderslot. De antikke huse i byen ligger spredt rundt i de smalle stræder, hvor man også finder et udvalg af butikker med lokale produkter, gallerier og restauranter. Nærheden til de kendte kystbyer som Cannes (ca. 40 km) og Nice (ca. 60 km) gør, at man sagtens kan tage på dagsture til stranden. 

Ca. 6 km fra Callian ligger badesøen "Saint-Gassien", hvor man kan bade fra mange af de små sandstrande, der ligger rundt om søen. Af andre aktiviteter ved søen kan nævnes fiskeri, sejlads, windsurfing og mange andre vandsportsaktiviteter.

Eygalières

Eygalières er en fredelig lille landsby beliggende tæt på Saint Remy de Provence. Landskabet rundt om landsbyen er malerisk med sine mange vinmarker og olivenlunde, et sandt postkort fra Provence. Du ser landsbyen langvejs fra, som den ligger og klynger sig til sin bakketop. Når du kommer tættere på, ser du de typiske huse i sten med deres tegltage, og fremme i selve landsbyen opdager du, at den har bevaret sit autentiske præg med små, snævre stræder og frodige haver bag de gamle mure. Byen krones af ruinerne af den gamle borg, og herfra er udsigten naturligvis endnu mere  vidtrækkende og imponerende, da lansbyens gamle huse, kirker og klokketårne giver et smukt perspektiv for det typiske provencalske landskab. 

Cavaillon

Cavaillon, der med sine omkring 25.000 indbyggere udgør en provinsby af en behagelig overkommelig størrelse, samtidig med at havet og de dejlige strande kun er 60 km væk med at mange af Provences store trækplastre som Avignon, Mont Ventoux og Orange er inden for overkommelig, for ikke at sige kort køreafstand. Men før du overhovedet begynder at tænke på havet og andre byer, bør du udforske og nyde Cavaillons charmerende historiske centrum i fulde drag. Dens mange mindre og større pladser, dens små gader og gyder, dens markeder, ja hele byens fortættede stemning gør den til en fornøjelse i sig selv. Historien har efterladt sig mange spor her i byen, fra en af Europas smukkeste synagoger fra 1700-tallet til domkirken med dens klostergår fra 1100-tallet og meget meget mere.

Her er gode muligheder for vandreture i området, fra lette uforpligtende spadsereture til mere krævende ture på den såkaldte "Via Ferrata", altså ruter af en sådan vanskelighed, at der er opsat kæder og stålwirere for at hjælpe med fodfæstet. Det hjælper naturligvis på appetitten med fysisk aktivitet, men den er nu ikke nødvendig for at værdsætte det gode lokale køkken, de pragfulde meloner og de gode vin fra AOC Luberon!

Chateauneuf-du-Pape

Chateauneuf-du-Pape ligger ca. 6 km syd for Orange og ca. 15 km nord for Avignon. Byen er kendt for sin vin af samme navn, og man vil måske blive overrasket over at se, at byen faktisk er en lille landsby med kun ca. 2200 indbyggere. Landsbyen byder dog både på spisesteder og dagligvarebutikker.

I 1316 bliver Jean XXII udnævnt til pave, og Avignon bliver pavernes residens. Et trimester efter hans indsættelse, starter han konstruktionen af et nyt slot, på fransk un château neuf. Rundt om pavens nye slot vokser byen, som får navnet herfra: Chateauneuf-du-Pape. Da han bliver indsat som pave i Avignon, tager han både bankmænd og vinbonder med sig fra sin fødeby Cahors - med det formål at styrke pavedømmets rigdomme. Vinbønderne overtager nogle gamle efterladte grunde i byen omkring pavens nye slot, og lægger her det fundament, der siden hen har gjort det muligt at udvikle vinmarkerne omkring Chateauneuf-du-Pape. 

I dag er Chateauneuf-du-Pape et vinområde på 3300 hektar vinmarker, der dyrkes af omkring 300 vinbønder. Som noget enestående har man i Chateauneuf-du-Pape lov til at producere vin af 13 tilladte druesorter. Til forskel må man f.eks. i Bourgogne kun bruge Pinot Noir til produktionen af de store rødvine. I Bordeaux bruger man kun to sorter - nemlig Cabernet Sauvignon og Merlot. Rødvinen er en kraftig vin, hvor hvidvinen kan være svære at definere. Hvidvinen udgør kun ca. 6% af produktionen, og de druer der bruges, tilhører en sort, der ikke bruges mange andre steder end i Sydfrankrig. Selvom rosévin er et meget kendt produkt fra Provence, produceres den ikke i Chateauneuf-du-Pape, for det er ganske enkelt ikke tilladt!  Der er mange slotte, der tilbyder vinsmagning, dégustation de vin, men kan man ikke lige overskue de mange vinslottes tilbud, kan man med fordel køre ind til byen. Her er der flere vinbutikker, der under samme tag gør det muligt at smage vine fra flere forskellige producenter. 

Chorges

Chorges er en lille bjergby, der ligger i den sydlige del af de Franske Alper. Her finder man alt, hvad hjertet begærer af aktivitetsmuilgheder i naturen, grundet den idéelle beliggenhed i forhold til sø og bjerge.  Byen ligger i 835 meters højde over havet og er bygget op omkring et romersk klokketårn.

Sporene fra fortiden ses overalt blandt andet i form af en kirke "Saint Victor" fra det 12. århundrede, et springvand fra år 1548 og en dør dateret tilbage til det 16. århundrede. Hver søndag er der marked i byen. Ca. 20 km herfra finder man den berømte by Gap, der ligger på "Napoleonsruten" mellem Grenoble og Middelhavet. Chorges er med på "Tour de France ruten i 2013. I byen finder man blandt andet en bager, et apotek, mindre supermarked, et par restauranter og en tabac.

Ile Sainte-Marguerite

Ud for de dejlige strande i Cannes finder man den lille øgruppe Lerins, som man kan tage på udflugt til med både, der sejler fra den gamle havn i Cannes. Turen tager ca. 20 minutter og bådene sejler flere gange dagligt. Den største af Lerins øerne er Ile Sainte Marguerite. Øen er 3 km lang og består primært af pinje og eucalyptus træer, hvor anlagte stier føre én rundt på øen. De fleste der tager på udflugt hertil vælger at gå langs havet om på bagsiden af øen, hvor man finder en smal stenstrand med det mest krystalklare hav. Herfra er der udsigt over til en anden af Lerins øerne, nemlig Ile Saint-Honorat. Netop på grund af det smukke hav, er der mange både som lægger til for at bade mellem disse to øer. 

 Det vigtigste monument på øen er ”Le Fort Royal”, hvor ”Manden med jernmasken” blev holdt fanget i mere end 10 år uden at man lærte hans identitet at kende eller for den sags skyld hans begåede forbrydelse. Man kan komme ind på fortet, hvor der også ligger et interessant marine museum.  Det er minimalt, hvad der ellers er af bebyggelse på øen, men en enkelt eller to restauranter kan man dog finde. Umiddelbart er disse ikke værd at skrive hjem om og det anbefales i stedet at man selv medbringer mad, som man kan spise ved et af de mange picnic steder, der er anlagt rundt omkring på øen. Der findes dog også en enkelt lille kiosk ved anløbshavnen, hvor man kan købe sandwich, drikke og is. Husk kontanter, da der ikke tages mod kort og ikke kan hæves penge nogen steder.

Isola 2000

Beliggende ca. 3 km fra grænsen til Italien finder man ski-destinationen Isola 2000, der er beliggende i 2000 meters højde (deraf sit navn) på fransk territorie. Her finder skiløberen 43 pister af forskellig sværhedsgrad, der fordeler sig over 120 km. Nogle af pisterne er forbeholdt snowboard og langrend.

Isola 2000 er særligt værdsat for den høje kvalitet af sne, og for at der ofte er snefald samt for solen, der bader pisterne med sit livgivende lys uden at påvirke temperaturerne. Isola 2000 er nemlig også kendt for at skrive kulderekord. Således noterede man i december 2005 minus 28 grader. Selve skistationen er bygget i 1971, hvilket tydeligt ses rent arkitektonisk og rent æstetisk. Den virker med andre ord en smule gammel og slidt, men det ændrer ikke ved det faktum, at bjergene er betagende smukke, og man er ganske nær nogle rigtig gode pister. Trods byggeriet fra 1971 er Isola 2000 veludstyret med service og handelsmuligheder. Så det er meget bekvemt at tilbringe hele skiferien her. Ønsker man derimod at kombinere sit skiløb med udflugter til de omgivende seværdigheder og destinationer, ligger Côte d'Azur blot ca. 90 km fra Nice og de øvrige perler langs kysten. Ski-destinationen Isolsa 2000 er en del af byen Isola, der ligger nede i dalen i 870 meters højde. Isola er en lille rolig by med sin egen historie. Det bedes bemærkes, at Isola 2000 ikke henvender sig til skiturister, der leder efter at kombinere en aktiv dag med en livlig nat på bar. Her er nemlig rimeligt stille om natten, og her findes således kun to diskoteker.

L'isle sur la Sorgue

L'isle sur la Sorgue ligger ved floden Sorgue og kaldes Frankrigs svar på Venedig grundet kanalerne gennem byen. Byen ligger nord for bjergmassivet Luberon ca. 20 km fra Avignon.  Byen har ca. 19.000 indbyggere. Den gennemløbes af floden La Sorgues kanaler og kaldes derfor for Frankrigs svar på Venedig. Byens huse ligger helt ud til kanten af kanalerne. Den byder på flere spisesteder og indkøbsmuligheder i form af butikker og charmerende markeder torsdag og søndag mellem kl. 6 og 14.

I starten af det 12. århundrede var l'Isle sur la Sorgue befæstet af paver, og nabobyerne søgte ly i byen. Byen var skånet under religionskrigene, men var hærget af pest og kolera flere gange mellem det 15. og 19 århundrede. I dag er byen mest kendt for at tiltrække antikvitetshandlere fra hele verden. L'Isle sur la Sorgue er de seneste 40 år blevet til det tredje største marked for antikviteter efter Saint-Ouen i Paris og London.

Montgenevre

I 1850 meters højde, på grænsen til Italien, ligger denne dejlige bjergby Montgenevre. Området er en del af det berømte skiområde "La Via Lattea", hvor der blandt andet blev afholdt vinter-OL i 2006. Byen summer af liv både sommer og vinter, og mange kommer til byen for at holde en aktiv ferie i bjergene. I nærheden finder man den større og charmerende by Briancon (10 km) med sit fæstningsværk samt de stejle og smalle brostensbelagte stræder, hvor der findes et væld af butikker og spisesteder.  

Montgenevre er en rigtig hyggelig by med smalle gader, små kapeller og gamle stenhuse. Før i tiden var den en gennemkørselsby fra Frankrig til Italien og vice versa, men i forbindelse med vinter-OL fik området tildelt en sum penge, som man blandt andet brugte på at omlægge vejen til en tunnel under byen. Siden da har trafikken været begrænset til de gæster, som besøger byen. Grundet nærheden til Italien, finder man mange spisesteder med både italienske og franske menúer, ligesom de fleste i byen taler begge sprog. Her findes flere mindre supermarkeder, lokale butikker med souvenirs, sportsbutikker samt apotek og læge. For større indkøb skal man til Briancon, hvor der også ligger et stort hospital.    

Aktivitets-muilghederne er mange både sommer og vinter. Her er trekking, hesteridning, golf, tennis, cykelruter samt cykelpark og meget andet. Børn og barnlige sjæle kan kaste sig ud i "Monty Express", som er en 1400 meter lang bane med kælk (den længste i Frankrig), der kører på en skinne fra toppen af liften Chalvet. Vi anbefaler at man kommer med egen bil til Montgenevre.

Mandelieu-La Napoule

Mandelieu-La Napoule er en badeby, der ligger vest for den mondæne by Cannes. Byen er rig på sportsaktiviteter og netop det store udbud af vandsportsaktiviteter, der kan nydes året rundt, har medført at byen i 1987 blev tildelt titlen Nautical Resort.  Den 3 kilometer lange kyststrækning byder på hele syv strande, hvoraf nogle med fint sand og andre er beliggende i de små bugter, der er kendetegnet ved de karakteristiske røde klipper. Her ligger også den første golfbane grundlagt på den franske riviera i 1891.

Mandelieu-La Napoule kaldes også for Mimosens hovedstad, da mimoserne vokser vildt på skråningerne af bjerget Tannero, der ligger i baglandet. Blomstringstiden er fra januar til marts, hvor de smukke gule farver pryder øjet. Mimosen er så kær hos alle indbyggerne i området, at den siden år 1931 er blevet fejret med en årlig byfest hvert år i februar.

Langs kyststrækningen i Madelieu-La Napoule ligger slottet Le Château de la Napoule. Det ligger i første række til havet og blev for mere end 2000 år siden opført af Romerne. Det er siden hen blevet ødelagt og opbygget på ny ikke mindre end 8 gange inden det i 19. århundrede blev omdannet til en glasfabrik. Det var først i 1918 at den amerikanske kunstner Henry Clews købte ejendommen og restaurerede den. Da Henry Clews døde opførte hans kone en fond til minde om sin mand, der skulle være med til at bevare slottet som et kunstcenter for unge håbefulde artister. Denne fond eksisterer den dag i dag. Slottet er også åbent for offentligheden.

Mouriès

Mouriès er en typisk provencalsk landsby, som ligger midt i et stort naturområde, Les Alpilles, omgivet af oliventræer, vinstokke, cypresser og mandeltræer. Med sin centrale beliggenhed i nærheden af naturskønne områder som La Camargue og Lubéron samt strandene ved Middelhavet er byen et godt udgangspunkt for naturelskere eller de mere aktive, som gerne vil benytte ferien til trekking eller cykling i den smukke natur. Er man kultur- eller historieinteresseret er der ikke langt til hverken Aix-en-Provence eller Avignon, hvor der er lidt mere storbystemning. 

I området omkring Mouriès produceres vine og olivenolier af bedste kvalitet. Faktisk er det i området omkring Mouriès at Frankrigs største mængde af olivenolie produceres, og der er stadig tre aktive olivenoliemøller i området, som kan besøges, hvis man er interesseret i at vide mere om hele processen bag olieproduktionen.  

Hver onsdag afholdes gademarked på Cours Paul Révoil hvor den sydfranske stemning kan indsnuses, samtidig med at man måske kan gøre en god handel i en af de mange boder med fødevarer, blomster, beklædning og meget mere. 

I Mouriès kan man også besøge tyrefægter-arenaen, som kan rumme op til 3000 personer, og hvor der stadig afholdes traditionelle tyrefægtninger. I la Camargue er der heldigvis ikke tale om den blodige spanske variant af tyrefægtning, men derimod om en mere afdæmpet udgave, hvor det mest handler om at tyrefægterne skal vise deres færdigheder for publikum og drille tyrene lidt. 

Moustiers-Sainte-Marie

Ved den imponerende kløft Gorge du Verdon ligger denne skønne lille bjerglandsby tæt på Lac-de-Ste-Croix. Byen har ca. 625 indbyggere og en stolt og meget værdsat tradition for at udføre kakler og andet kunsthåndværk i keramik.

Der er tale om en meget hyggelig lille bjerglandsby, der ligger klinet op ad en smuk bjergside i ellers frodige omgivelser med små torvepladser, brostensbelagte gadestrøg og gyldne huse med grøn-turkise skodder og røde tegltage, og i bunden en rislende flod. Byen får årligt rigtig mange besøgende takket være sin beliggenhed, sin charme og den berømte keramikproduktion. Byen rummer da også hele 15 produktionsværksteder og mere end 30 salgssteder. Takket være byens betydning er der både turistkontor, souvenirbutikker og caféer og bistroer. Byer er bestemt et kaffestop værd, når man alligevel er på disse kanter. Og der er flere parkeringspladser neden for byen. Ligesom der er fine stier oven for byen, hvor fra man nyder en smuk udsigt ned over byen.

Pernes les Fontaines

Byens navn giver en god idé om dens specialitet. Her er nemlig ikke færre end 40 offentlige fontæner (og over dobbelt så mange private) spredt om i byen, der med sine 10.000 indbyggere ellers ikke er så voldsomt stor. 

Port Grimaud

Den moderne kystby Port Grimaud, blev konstrueret i 1966 og fremstår som et vellykket byprojekt, der er blandt de mest besøgte i Frankrig. Det er en flot by, hvor livet kredser omkring den stemningsfulde havn, der udgøres af 12 km kaj og sideløbende kanaler, der flankeres af boliger og bådepladser. En stemning, der er indbydende og behagelig, hvilket blandt andet skyldes at både havnen og centrum er bilfri og dermed støjfri zone. Byen rummer flere restauranter, cafeer og butikker.

Ud over det stemningsfulde havneområde, finder man også en strand ved Port Grimaud. Stranden fuldender byen som feriedestination, da man kan kombinere sol og strand nogle dage med kulturelle udflugter til de mere kendte og seværdige byer på den Franske Riviera. På overkommelig tid kommer man til den luksuriøse by Saint Tropez, den pulserende filmby Cannes eller man kan tage til Nice efter lidt storbystemning.

Raphèle-lès-Arles

Landsbyen Raphèle-lès-Arles ligger i det område, der hedder les Bouches-du-Rhônes og er beliggende mellem landbyerne Pont-de-Crau og Saint-Martin-de-Crau på steppen Crau. Byen har tæt på 3000 indbyggere men byder dog på en restaurant og mindre dagligvarebutikker. Landsbyen ligger midt i steppen Crau, der bl.a. er kendt for sin gode kvalitet af hø.

Raphèle-lès-Arles ligger i de flade Bouches-du-Rhône ca. 10 km. fra Arles og ca. 20 km fra Camargue, som er Rhône-flodens delta i Frankrig. Får man lyst til en dag på strandtur, er der ca. 30 km. til kysten. Området i og omkring Raphèle-lès-Arles er bl.a. kendt for kvaliteten af sin hø, og i Camargue er der et rigt dyreliv med bl.a. vilde flamingoer og vilde heste.

Roquebrune-sur-Argens

Den lille sydfranske middelalderby Roquebrune-sur-Argens ligger lidt inde i landet og meget tæt på badebyerne Saint-Raphaël og Fréjus. Byen er velbevaret og har charmerende gamle gader med arkader, restauranter, caféer og små butikker med lækre lokalproducerede delikatesser som chokolade, olivenolie, honning og vin. Her finder man et godt udgangspunkt for både ture til stranden og op i bjergene. 

Roquebrune-sur-Argens er en lille perle for den som ønsker en ferie i det solvarme Provence, men ikke vil dele den med de mange turister. Her er nemlig lidt mere roligt og samtidig er man tæt på alle de mange kendte byer på Côte d'Azur og på Middelhavet, hvis man vil have en afkølende dukkert i bølgerne.  For naturelskere er her også noget at komme efter. Roquebrune-sur-Argens ligger nemlig i dalen Vallée de l'Argens som er omgivet af kløfter og bjerge og i bunden af dalen løber den lange akvadukt som krydses af hele 25 broer.    

Saint Aygulf

Saint Aygulf er en lille badeby ved Middelhavet, som ligger tæt op ad den gamle romerske by Fréjus. Her leves livet på stranden med fødderne i vandkanten hele sommeren. Saint Aygulf ligger imellem de mere kendte og mondæne badebyer Cannes og St. Tropez på Côte d'Azurs kyststrækning. Her er ægte strandstemning med de fineste sandstrande og små bugter. 

I Saint Aygulf handler livet om de enkle ting som stranden, havet og solen, det hersker der ingen tvivl om. Her er et pænt udvalg af restauranter og caféer, som kan besøges og her er også mulighed for lidt shopping og et ugentligt gademarked, men vil man distraheres mere fra strandlivet, er det nødvendigt at tage på udflugter til de nærliggende byer, der alle har noget forskelligt at byde på. Saint Aygulf er næsten vokset sammen med den mere kendte by Fréjus og dens strand: Fréjus Plage. I Fréjus er der adskillige levn fra romertiden, som kan besøges, hvis man vil have lidt historie med hjem.

Naturelskere vil glæde sig over de mange muligheder for gode oplevelser. Ud over alle former for vandsport, er der også god mulighed for at gå eller løbe på den lange sti som følger kysten - Le Sentier du Littoral . Hvis man er glad for at vandre, ride eller køre på mountainbike, kan det anbefales at tage på tur i de røde bjerge bag byen, hvor man blandt andet kan besøge den udslukte vulkan Esterel. Området er fredet, og her er et fint udbygget net af vandre-, ride- og cykelruter af forskellige sværhedsgrader    

Saint-Martin-de-Crau

Selv om byen Saint-Martin-de-Crau og dens kommune kun har godt 11.000 indbyggere, er den Frankrigs 7. største kommune, hvis man kigger på dens areal. Kommunen dækker et areal på næste 215 km², hvor f.eks. Paris kun dækker et areal på godt 105 km². Saint-Martin-de-Crau byder både på spisesteder og forskellige dagligvarerbutikker. Byen ligger smukt placeret i den varierede natur og det smukke landskab med det bakkede Les Alpilles mod nord, det flade marskland mod sydvest og stepperne, der omringer byen. Saint-Martin-de-Crau er særlig kendt for sin produktion af hø, meloner og olivenolie.

Man skal frem til den 12. århundrede før der opstår de første sporadiske tegn på liv i Saint-Martin-de-Crau. Men befolkningstallet er beskedent og i 1348 og 1355 sker der to voldsomme begivenheder, der gør, at byen affolkes totalt: den sorte pest, og greven af Toulouse, Raimond d. 7.'s invasion af regionen. Det er først i midten af det 1400-tallet, at byen så småt befolkes igen, men det går meget langsomt, og man mener, at der i slutningen af 1400-tallet kun er fem huse i Saint-Martin-de-Crau. Man skal faktisk helt frem til de moderne tider i slutningen af 1800-tallet, hvor der sker en betydelig forøgelse af befolkningstallet i byen. Syd for byen lå en dynamit-fabrik, der tiltrak en del italienske og et mindre antal spanske fremmedarbejdere. 1. Verdenskrig medførte et boom i produktion af dynamit, men successen skulle også være dens undergang, for i 1918 sprang fabrikken i luften!

Saint-Rémy-de-Provence 

Saint-Rémy-de-Provence ligger i departementet Bouches-du-Rhônes i regionen Provence. Byen er hovedby i naturområdet Les Alpilles. Byen er et yndet turistmål og vigtig vinby med sine AOC klassificerede vine. AOC betyder, at vinens navn og oprindelse er kontrolleret. Det betyder endvidere, at vinen er fremstillet efter de lokale traditioner. Der er regler om brug af bestemte druesorter og deres pleje, høstens størrelse og minimumsindhold af alkohol. Byen ligger ca. 20 km fra byen Avignon og ca. 90 km fra Marseille.

Byen har ca. 10.000 indbyggere og har en historie, der går helt tilbage til bronzealderen. Et par km syd for Saint-Rémy-de-Provence har romerne har sat deres præg på kommunen med byen Glanum, der i dag kun står i ruiner. Med middelalderen kommer religionen til Saint-Rémy-de-Provence, og der bygges ikke mindre end seks kirker i byen, hvoraf fire af dem stadig står i byen i dag. Byen byder ud over sine historiske seværdigheder på flere spisesteder samt flere dagligvarebutikker.  

Salon-de-Provence

Den lille landsby Salon-de-Provence ligger i det østlige Provence mellem Marseille og Camargue. Byen har ca. 42.000 indbyggere og er en typisk provencalsk landsby omgivet af smuk natur og med et hyggeligt gammelt bycentrum, der hovedsageligt domineres af slottet Château de l'Empéri, som i dag stadig er blandt de tre største slotsborge i Provence sammen med Pavepaladset i Avignon og slottet i Tarascon. 

Toulon

For den maritimt interesserede frankrigsfarer er Toulon det absolutte must. Som base for Frankrigs middelhavsflåde er havnen blandt andet hjem for hangarskibet Charles de Gaulle. Hele byen emmer af maritim historie og det var her Napoléon Bonaparte fik sit gennembrud med sin nøglerolle under belejringen af byen i 1793.

Toulon har som turistdestination altid lidt under at ligge på vejen mellem Marseille og Italien. Ikke desto mindre er her flere interessante museer, et godt kulturelt byliv og en fin sandstrand. Her er også en zoologisk have Zoo du Mont Faron, der specialiserer sig i de store kattedyr. I Toulon er der mulighed for at opleve en del af middelhavskysten, der ikke har mødt masseturismen endnu. 

Tourtour

Tourtour er en af de små karakteristiske provencalske middelalderbyer med fontæner, markedsplads og små krogede gader. Byen ligger højt (635 m over havet) og her er en fabelagtig udsigt over landskabet og helt ud til Middelhavet. Tourtour er udnævnt til en af Frankrigs smukkeste byer.  Her er du tæt på det sydfranske landliv og langt fra de høje priser og turistvrimmel ved kysten.

Tourtour er en velbevaret lille by med sin egen kilde, der giver liv til byens otte fontæner. Selvom her er fredeligt fornemmer man også, at der er tale om en levende by, ikke en turistkulisse. Beliggenheden giver mulighed for at trække sig tilbage og slappe af og alligevel er man tæt på mange spændende udflugtsmål. 

Som gæst i byen anbefales det at slentre rundt i de små gader og på vejen skal man se resterne af de gamle bymure og det gamle middelalderslot, kirken Saint Denis og kapellet Sainte Trinitè. Der er desuden en del gallerier og atelierer, et pænt udvalg af butikker og restauranter at se på. Efter turen har man gjort sig fortjent til nogle af de lokale lækkerier, som blandt andet tæller gedeost, honning, sorte trøfler og liflig vin. Interesserer man sig for olivenolie, findes der en gammel olivenmølle, som stadig er i brug om vinteren. Der presses ca. 50 ton oliven om året, hvilket giver omkring 8000 liter olie. Olivenmøllen kan besøges og den lokale olivenolie kan købes i byen.      

Trigance

Den lille landsby Trigance ligger med sine knap 200 indbyggere i departementet Var i regionen Provence. Byen ligger i det naturskønne område Les Gorges du Verdun, der med sine hårnålesving og små veje snor sig rundt til de omkringliggende byer.

Trods sin noget beskedne størrelse byder byen både på en bager, et posthus og en café. I de omkringliggende byer vil man kunne finde restauranter og andre småbutikker. Byen er kendetegnet ved sine små snævre stræder og gamle charmerende stenhuse. Byen ligger over for et stort kalkstensplateau. I området ligger der en masse grotter, sprækker og jordfaldshuller og klipperne er ofte synlige.

Vaison-la-Romaine

Den lille by Vaison-la-Romaine ligger i departementet Vaucluse i regionen Provence ca. 50 km nord for byen Avignon og kun ca. 10 fra bjerget Ventoux. Byen, der gennemløbes af floden Ouvèze, har kun ca. 6.000 indbyggere men er kendt for sine rester fra romertiden samt sin middelalderby med snævre gader og stræder. Byen ligger omgivet af vinmarker og byder på nogle af regionens fineste vine.

Byen Vaison var i det 4. århundrede f.Kr. hovedstad for en keltisk stamme, der boede i byen og området indtil 125 f.Kr., hvor romerne erobrede området og indtog Vaison, og gjorde den til en af de rigeste byer i området. Nogle af de romerske bygninger står her stadig. Efter romerrigets fald blev Vaison-la-Romaine et vigtigt religiøst centrum. Byens bebyggelse ligger koncentreret nord for floden. Under middelalderens foruroligende tider søgte indbyggerne ly i klipperne syd for floden Ouvèze og i denne kontekst opstod middelalderbyen, som vi kender i dag.

Ud over middelalderbyen byder kvartererne nord for floden Ouvèze på restauranter af forskellig slags samt dagligvarebutikker. Byen er et af de største arkæologiske områder i Frankrig, hvilket forskønner byen og mulighederne for sightseeing. I området ligger flere vindistrikter, hvor der er mulighed for at følge forskellige vinruter. 

Med sin placering mellem søen "Serre-Poncon" (Ca. 7 km) og naturparken "Le Parc National des Ecrins" er aktivitetsmulighederne i området utallige. Ved søen kan man ligge på stranden eller prøve en af de mange vandsportsaktiviteter som kano, kajak, vandcykler, katemaran og meget andet. Bjergene og naturparken byder blandt andet på hesteridning trekking, rapelling og riverrafting.    

Fayence

Fayence er en typisk sydfransk landsby med kringelkrogede gader, som man finder dem i departementet Le Var. Byen har knap 5000 indbyggere og byder trods sin lille størrelse på de fornødne dagligsdagsbutikker og enkelte spisesteder. Byen ligger i den bakkede del af Provence i 350 meters højde. 

Nord for Saint-Tropez og Saint-Raphaël og vest for Cannes ligger den lille by Fayence i 350 meters højde i det smukke, bakkede provencalske landskab kun ca. 35 km fra kysten. Byen er en typisk sydfransk middelalderby med små snævre, kringelkrogede gader, kirker, kapeller og en vidunderlig udsigt. Den byder på flere spisesteder, hvor man kan nyde provencalske specialiteter fra området, og er bestemt et besøg værd. 

Byens historie kan følges helt tilbage til romerne, og historiens vingesus springer i øjnene med de gamle bygninger som eksempelvis den gotiske kirke St Jean Baptiste, de to middelalderlige kapeller Notre Dame des Cyprès og St Roch samt klokketårnet La Tour de l' Horloge fra 1807. Takket være en fajance-fabrik, voksede byens befolkningstal, og byen var frem til Den Franske Revolution en fransk kongeby. Selv om byen hedder Fayence kan navnet ikke forbindes med fajance-fabrikken. Fayence stammer nemlig fra det latinske fagus, der betyder bøg, og som romerne brugte som kontruktionstræ.

Forcalquier

Forcalquier nyder en privilegeret beliggenhed, i alt fald hvis du sætter pris på ren luft, storslået udsigt og stemningsfulde omgivelser. Den lille by med dens små 5000 indbyggere ligger nemlig smukt i 900 meters højde på sin høje bakke og dominerer landskabet nedenfor. 

Her er omkring 10 restauranter, et par supermarkeder, adskillige mindre levnedsmiddelbutikker og flere barer end vi har styr på (det kan altså også være svært efter besøg på de første 4-5 stykker). Men for at kunne nyde maden og drikkevarerne i fulde drag uden alt for dårlig samvittighed kan man med fordel benytte sig af de mange fysiske aktivitetstilbud i området: Her er ikke mindre end 470 km afmærkede vandrestier, 78 km cykelstier og 40 km ridestier (du kan også bruge æsel...), så undskyldningen for lediggang skal ikke være manglende muligheder! 

Vi befinder os i et område, hvor historiens vingesus konstant føles, og Forcalquier udgør på ingen måde en undtagelse. Lad os blot nævne, at byens ældste kirke går tilbage til 1000-tallet, at her er en malerisk borg med panoramisk udsigt, og at her endog er en synagoge, hvis alder fortaber sig i historiens tåger. Og meget, meget mere. Men det betyder ikke, at du bliver trampet ned af turister, tværtimod hersker her en rolig og fredfyldt atmosfære.

Eze

Eze er en idyllisk lille middelalder bjergby med smalle brostensbelagte stræder, der ligger mellem Nice og Monaco. Byen kaldes for ”Ørnens rede”, grundet sin placering på en høj klippe 427 meter over havet. 

Landsbyen er et attraktivt turistmål på grund af den charmerende atmosfære og ikke mindst helt formidable udsigt ud over middelhavet. Man omtaler byen som en museums by, da der bor meget få fastboende indbyggere i byen og at den dagligt tiltrækker et stort antal af turister. Porten til dette lille paradis ligger med en betagende udsigt til – og duft af – jasmin og roser fra haverne, der omgiver boligen Chateau de la Chevre d'Or. Denne bolig har tidligere tilhørt Riquier-familien og siden den svenske Prins William. I dag rummer den forskellige kunsthåndværksteder og atelierer, ligesom man finder disse i grottelignende butikker inde i byens nørklede gader. Når man først er kommet gennem byporten, udfolder der sig et lille provencalsk bysamfund, der ligger som en cirkel for foden af byens slotsruiner, og som bogstavelig talt ligger som en krone over byen. Byen oser af charme med farverige vinduesfag, små gader, skyggefulde pladser og forfriskende gamle springvand samt skønne udsigtspunkter med kig til havet og kystlinjen nedenfor. Byen rummer desuden utallige historiske monumenter og bygninger, bl.a. de to udkigstårne ved indgangsporten. Når man er nået helt op på toppen af byen til ruinerne efter det befæstede slot – der lå her fra det 12.-18. århundrede – finder man ligeledes den panoramiske Jardin Exotique, der ligger i slotshaven (indgang) med en særlig samling af kaktusser og sukkulenter. De smalle og stejle stræder bevirker, at det kun er muligt at gå til fods rundt i byen. Der er dog en stor parkeringsplads lige før indgangen til byen.

Da Eze som sagt er en yderst velbesøgt lille by, finder man naturligvis både souvenirbutikker, værksteder, cafeer med udeservering, restauranter og dyre hoteller i byen. Men man finder også repræsentanter for de største parfumerier fra Grasse, hvorfor både Parfumerie Galimard og Parfumerie Fragonard har butikker i byen (Fragonard har også en lille fabrik i byen).

Fortet er beliggende på en bjergryg, hvorfra man har et utroligt kig over Eze, havet og kysten. Desuden er det er yndet område for vandreture og naturoplevelser i form af vilde blomster og sommerfugle her 700 m.o.h. Til fortet hører der også en botanisk have, hvortil der kommer en del trækfugle.

Kontrasten til Eze er badebyen Eze-sur-Mer, der er beliggende mellem Beaulieu-sur-Mer og Cap d'Ail. Eze-sur-Mer har strande, vandsport, caféer, restauranter, hoteller og en togstation.

Fontaine de Vancluse

Den sagnomspundne kilde Fontaine de Vauluse har givet byen sit navn. Kilden ligger meget tæt på byens centrale torv, og er et af Provences mest velbesøgte steder. Under de utallige ekspeditioner under vandet, har man opdaget at kilden går helt ned i 308 meters dybde. Man har i kilden gennem årene fundet mange dyrebare genstande helt tilbage fra Antikken. På Petrarca-museet kan man se en del af disse skatte.  

Fontaine de Vaucluse tiltrækker mange gæster dels på grund af dens naturskønhed og hyggelige stemning, dels på grund af møllen, som understøtter produktionen af papir, en af de eneste af sin slags, der stadig findes i Frankrig. Man kan besøge både møllen og fabrikken, og købe souvenirs og papir fremstillet på stedet i de mange små forretninger, der findes på fabrikkens område.  

Selvom Fontaine de Vaucluse indbyder til afslapning og zen-tilstand, er der i dette område faktisk mange muligheder for aktiviteter: fiskeri, cykelture, guidede ture og golf. I byen er der diverse restauranter, en købmand og små butikker med lokalt fremstillede produkter.
Man bør i øvrigt unde sig selv et besøg i L’Isle sur la Sorgue ca. 8 km. derfra, en by med et smukt historisk centrum. Også Gordes (ca. 18 km. derfra) er smuk og seværdig, ligesom naturligvis Avignon, ca. 35 km. derfra.  

Gordes

Det landlige Provence ses i al sin skønhed her i Gordes, der betragtes som en af Frankrigs smukkeste landsbyer med sin beliggenhed på en solbeskinnet klippe. Husene, der er bygget direkte på klippegrunden, indrammer byrummene og er medvirkende til at skabe denne sublime kliché af en provencalske landsby. 

Chagall er vokset op i byen, ligesom andre kunstnere er det, og det gør Gordes til et sted, hvor man stadig i dag finder flere billedkunstudstillinger sommeren igennem. Selvom byen er meget velbesøgt, forsøger byens borgere og kommunen at fastholde byen i sit autentiske og traditionelle billede, hvor der hersker en stemning af respekt for traditionerne og historien.

Slottet, der dominerer byen, står som et minde om Middelalderen - dengang hvor invasioner var dagligdag, og hvor det derfor var nødvendigt at bo højt bag tykke bymure. Slottet har dog ikke formået at modstå hverken pesten, jordskælv eller bombardementerne under Anden Verdenskrig, og således er Gordes i dag en by, der gemmer på en lang og mærkbar historie, som også tæller dårligere tider. Slottet er åbent for offentligheden, og året i gennem arrangeres flere udstillinger inden for dets mure. 

Byens historiske centrum Village des Bories er meget seværdigt med gamle huse fra Bronzealderen, der er bygget af sten og ler. I dag fungerer de som museum, hvor man kan få et indblik i, hvordan et liv tog sig ud for mange, mange år siden i Gordes og Provence på landet. Offentligheden er velkommen mod betaling af entré. Byens historie og kultur afspejles ligeledes i Gordes møller, fontæner, kirker og klostre.

I Gordes findes flere restauranter samt små butikker, der sælger alt fra fødevarer til kunsthåndværk. Hver tirsdag er der markedsdag i byen - et marked som rokerer mellem byerne i Luberon.
Ønsker man en guidet tur gennem byen, kan dette arrangeres i juli og august for grupper på min. 10 personer. Man skal blot henvende sig til byens turistkontor.

Fra juni til september kan man være heldig at ramle ind i et festligt arrangement i byen, da der organiseres både teater, kunstudstillinger, fodboldturneringer, bocce-konkurrencer og andre sportsarrangementer samt aftener med musik. Den 4. august afholdes der vin-festival med boder, hvorfra der sælges vin og lokale produkter.

Gourdon 

Den lille by Gourdon ligger isoleret på toppen af et bjerg i 760 meters højde over havet i de Maritime Alper. Den smukke vej op til byen snor sig langs den dybe kløft, hvor den brusende flod ”Le Loup” løber. Her holder mange biler parkeret, da området er populært for riverrafting og klatring. 

Undervejs anbefales det at gøre holdt ved vandfaldet Saut de Loup og beundre de store kaskader af vand. Ved ankomst til byen parkerer man bilen på parkeringspladser og spadsere de sidste 100 meter op til indgangen.  

Alle husene er smukt restaureret og bygget op af hvide sten. Husene danner en rede omkring byens vigtigste varetegn nemlig det feudale slot fra det 12. århundrede, som er et besøg værd. Oprindeligt var slottet et fort fra det 9. århundrede, der senere blev omdannet til et slot. For enden af byen kommer man til en stor terrasse med det mest fantastiske syn ud over dalen og en panoramisk udsigt over mere end 80 kilometers kyststrækning fra Théoule sur Mer til Nice. Den yderst betagende udsigt kan blandt andet nydes fra terrasserne på en af byens restauranter.  Over alt i byen dufter der af lavendel og parfumer som der i stor stil bliver produceret og solgt masser af fra de små hyggelige butikker i gaderne.

Grimaud

Grimaud er en lille stemningsfyldt provencalsk middelalderby der ligger på en bakketop med smuk panoramisk udsigt over landskabet og middelhavet ved Port Grimaud. Fra det højeste punkt i byen kan man se dele af bugten Golfo di Saint Tropez.

I bykernen finder man mange små gade og stræder, der emmer af atmosfære. Af vigtige bygninger kan nævnes byens kirke Saint-Michel samt rådhuset. Derudover er der et mindre udvalg af hyggelige restauranter, småbutikker og caféer. Det lokale marked kommer til byen om torsdagen, hvor de mange turister og lokal befolkningen bidrager til en livlig steming. Blandt de mange nærliggende besøgsværdige byer på den Franske Riviera udmærker sig især Sainte-Maxime, Saint Tropez og Cannes. 

Lagnes 

Lagnes er en lille charmerende landsby med knap 1700 indbyggere, beliggende i det kendte Luberon tæt på bjerge og skøn natur. Trods byens beskedne størrelse findes her flere dagligvarebutikker og spisesteder.

Som så mange andre små sydfranske byer har Lagnes en middelalderlig charme, som får de fleste til at tænke på tiden, der var engang. Lagnes er en by med små snævre gader, og her er flere seværdigheder som blandt andet slottet fra det 13. århundrede og dets voldbygning, der menes at være fra det 11. århundrede. Slottet er dog privat ejet og derfor ikke åben for offentligheden. Byen har endvidere en jern-mine, der stammer fra ca. 1430, en renæssance-kirke og en håndfuld kapeller bygget mellem det 14. og det 18. århundrede. 

Lagnes har flere forskellige kulturelle arrangementer i løbet af året. For eksempel kan man i marts opleve det lokale karneval, og i maj har byen en særlig Europa-festival. I juli kan man opleve den årlige pistou-festival (pistou er Provences svar på pesto) og i oktober kan man se, hvordan fransk landbrug blev dyrket i gamle dage, hvor man ikke havde den moderne teknologi til rådighed som i dag, og hvor hesten bl.a. blev brugt meget mere i marken.

Le Lavandou

Le Lavandou er en skøn feriedestination. I denne kystby hersker en dejlig maritim stemning, hvor der tilmed bydes op til solbadning, vandpjaskeri og afslapning kombineret med spændende udflugstmål langs med Côte d'Azur. Meget af livet i byen kredser omkring lystbådehavnen, hvor der ligger en del restauranter, pizzeriaer og butikker. Lystbådehavnen forbindes desuden med sandstranden via en eksotisk strandpromenade. Med andre ord er byens centrale opholdsteder godt bundet sammen.

Hvis man bor i Le Lavandou, har man et fremragedne udgangspunkt for gode udflugter til kystens øvrige perler. I én retning finder man den fashionable Riviera med de kendte byer som Saint Tropez, Sainte-Maxime, Antibes og Juan Les Pins. Kører man derimod i den modsatte retning, mødes man af en mere ukendt del af Côte d'Azur. Her ligger byerne Toulun, Hyeres og ultimativt storbyen Marseille.

Ud over den charmerende lystbådehavn, råder byen over en bred og børnevenlig sandstrand og en behagelig og rolig atmosfære. Byens centrum er overkommeligt, og alligevel findes der 'alt'. Der er gode indkøbsmuligheder, butikker og et utal af restauranter og caféer. Hertil kommer, at byen har gode parkeringsmuligheder, hvor man selv i den absolutte højsæson kan finde plads - hvilket ellers kan være ret svært i denne del af Frankrig.

Paradou

Paradou er en typisk mindre Provence-by med ca. 1185 indbyggere. Den ligger for foden af bjergkæden Alpilles mellem de to byer Maussane les Alpilles og den smukke Baux de Provence. I byen finder man et mindre udvalg af restauranter, håndværksbutikker samt et lille minimarked. Af seværdigheder kan nævnes resterne af et slot fra det 12. århundrede samt et usædvanligt museum med ikke mindre end 400 julekrybber udstillet på et 400 m² stort område. Det omkringliggende landskab er bakket med oliventræer og stejle små veje, der byder på panoramisike udsigter over området. 

Med en beliggenhed i hjertet af Provence er byen Pardou et idéelt feriested for besøg i nogle af de mere kendte Provence-byer som Arles (8 km) og Avignon ( 29 km). Naturområdet Carmaque ligger ca. 30 km væk og strandene ved Middelhavet i Saintes Marie de la Mer ca. 60 km væk. Området byder på mange naturoplevelser og byfester. Lokale markeder finder sted både mandag og fredag i den nærliggende by Fontvielle (ca. 7 km).  

Lorgues

Beliggende mellem kystbyen Saint Tropez og det seværdige og meget kendte Gorges Du Verdon ved foden af alperne, finder man den karakteristiske by Lorgues, der emmer af historie og kultur. Alle klichéer om Provence er samlet i Lorgues; duftene af lavendel, afslappende atmosfære, frodigt landskab med vin og oliven, frugt og grønt tilsat en horde af får, der ikke sjældent ses passerede gennem byen og sidst men ikke mindst charmerende fransk bystemning.

Hver tirsdag morgen og formiddag afholdes der marked i byen, hvor man kan købe omegnens gode fødevareprodukter, så som honning, olivenolie, vin, kornprodukter, grønt, mm. Om sommeren afholdes der også marked fredag morgen og formiddag, men på denne årstid er det kun lokale producenter, der er repræsenteret, og som sælger ud af egne varer lige fra økologisk frugt og grønt til fisk og lam. Der er også repræsenteret kunsthåndværk fra lokalområdet i form af keramik, smykker og billedkunst. Byen tilbyder desuden et fint udbud af butikker og værksteder, hvor man kan foretage sine daglige indkøb eller få stillet sin shopping-lyst. Byen huser også supermarkeder, banker og apotek.

Lorgues er beliggende nær flere naturlige kilder, hvorfor dens historie og vigtighed går langt tilbage til forhistorisk tid. I landskabet ses flere meget gamle dysser, der bevidner byens alder. Takket være sin beliggenhed i bakkerne, havde byen en vis interesse for romerne, der bidrog til at udvikle byen. I Middelalderen får byen et forsvarsværn i form af bymure, hvoraf man stadig ses stykker den dag i dag. Det er også i denne periode, der opføres utallige kirker og kapeller rundt omkring i byen, og af disse ses til stadighed et flertal. Det samme gør sig gældende for byens springvand og møller, der er med til at karakterisere byen. Her ligger et museum for den mystiske maler Rob Jullien, og over sommeren arrangeres flere kortvarige kunstudstillinger og koncerter med jazz og verdensmusik.

Le Thor

Denne landsby ligger tæt op ad floden Sorgue. Første gang du besøger byen vil du bemærke dens beroligende rislen, samt effektive nedkøling af byen. Langs flodens bred ser du ofte lokale fiskere, og du kan leje kanoer og kajakker. Hop på cyklen og kør en tur rundt i Le Thors udkant, og du vil finde smuk natur, gamle broer, vinmarker samt frugtplantager. Gå en tur langs route d´orange på ca. 2 km, indtil du når et skilt med teksten ”Grottes de Thouzon”. Her kan du udforske den krystaliserede grotte der hører til bakken af samme navn, men husk varmt tøj, da det kun er omkring 13 grader derinde. Besøg herefter slottet beliggende på bakken, og nyd den smukke udsigt ud over Mont Ventoux og Provence.

Tag en spadseretur gennem det historiske centrum af Le Thor og se den smuk kirke Notre-Dame-du-Lac fra det 12. århundrede. Den centrale del af Le thor var engang omgivet af volde, hvoraf en del af dem stadig er synlige. Ved ingangen til byen kan man stadig se voldens port, samt det tilhørende vagttårn. Et af områdets kendetegn er dets mange vandmøller, blandt andet i byen Fontaine de Vaucluse?. En stor del af Le Thor´s økonomi har været opretholdt på grund af vandmøllerne, men hovedsageligt har den den største indtægtskilde altid været eksport af druer, nærmere betegnet ”Golden Chasselas”. Le Thor har omkring 7000 indbyggere, og huser blandt andet et lille supermarked, et apotek, posthus, bank og et par restauranter.

Indenfor ca. 9 kilometer kan du besøge L'Isle sur la Sorgue, også kaldet Provence´s venedig, grundet byens mange kanaler. Her kan du besøge byens hyggelige antikke markeder. Indenfor ca. 25 kilometers afstand kan nu besøge Avignon, Mont Ventoux indenfor ca. 55 km samt de maleriske landsbyer i Luberon (ca. 57 km), som Gordes og Roussillon.

Orange

De fleste vil nok indvende, at Orange er en farve, en billettype eller et telefonselskab, men det er nu også et pragtfuldt skoleeksempel på en provencalsk by. Orange er med sine 30.000 indbyggere så tilpas stor, at du her finder alt, hvad du har behov for til dagligdagen og underholdningen, uden at du må lide under storbyens problemer. Orange er nemlig, heldigvis, forholdsvis ukendt, så vi kan nyde dens afslappede atmosfære og hyggelige pladser selv midt i højsæsonen uden at føle andre turisters tilstedeværelse generende.

Men naturligvis kommer der turister til Orange, og det skyldes ikke mindst byens romerske fortid. Orange var nemlig en vigtig koloni i Romertiden, det gælder for så vidt for mange provencalske byer, men få steder har den efterladt sig så tydelige spor. Triumfbuen fra år 35 før Kristi fødsel er i sig selv spændende, som den står i ensom majestæt i udkanten af byen, men den helt store attraktion er uden diskussion det fantastisk velbevarede romerske teater fra første århundrede før Kristi fødsel. Det er vel at mærke ikke et amfiteater, som vi kender det fra Colosseum, Arenaen i Verona eller Nîmes, men et teater der er bygget til skuespil. Det giver ingen mening at forsøge at beskrive det, for det skal opleves! Lad os blot nævne, at det kunne rumme op til 9000 tilskuere, og at det i dag hvert år er hjemsted for en operafestival. 

Hvis konditionen er til det, kan vi anbefale en tur op på bakken over teatret, hvor der ligger en stor park med imponerende udsigt over såvel byen som teatret. Og har du ikke mod på den stejle opstigning, så kører der også et lille tog (her er for resten også togstation i byen, så du kan let bo her uden bil, da forbindelserne til Marseille, Avignon, Nîmes osv. er gode).

Men selv hvis der ingen store romerske levn var i byen, ville den være en omvej værd for den tilbagelænede atmosfære, de gode små restauranter og ikke mindst den gode vin, som der laves så meget af i området.

Roussillon en Provence

Roussillon en Provence er en unik by, der især er kendt for sine røde okkerfarvede huse og dens særprægede beliggenhed på en okkerfarvet højderyg. Byen ligger i Provence og vender mod bjerget Mont Ventoux, der med sin hvide kalkstensørken på bjergtoppen, er en smuk kontrast til de røde okkerfarvede klipper. Den røde farve går igen overalt i byen, hvor husene er opført i forskellige nuancer af den røde.  Den røde farve går igen overalt i byen, hvor husene er opført i forskellige nuancer af den røde farve og tagene har røde teglsten. I det lille bycentrum finder man et mindre udvalg af restauranter og småbutikker. Byens særprægede udseende er et stort trækplaster for turister, der hele året igennem kommer på besøg.

Roussillion er opført på listen over "Les plus Beaux villages de France" - de smukkeste landsbyer i Frankrig - og hører med til naturparken Luberon, der er berømt for sine små bjergbyer, der ligger spredt rundt på bakketoppe i landskabet. Man har opført stisystemer der går gennem det smukke landskab og forbinder de små byer med de mange restauranter og kunstgallerier. På denne måde kan man komme helt tæt på landskabet, byerne og ikke mindst de okkerfarvede klipper, som en gang var samleobjekter, men i dag er forbudt at samle. Nær Roussillon har man opført en park med gangstier gennem det røde klippelandskab. Her kan man beundre de røde, orange og gule klippeformationer på helt nært hold. Parken er åben stort set hele året rundt. 

I nærområdet finder man et væld af udflugtsmuligheder til eksempelvis Avignon (ca, 50 km), byen Gordes (ca. 10 km), der er en af de mest besøgte byer i regionen og byen Apt (ca. 14 km), med sit berømte marked (hver lørdag), der går for at være et af de mest attraktive i hele Frankrig. Derudover er der mange muligheder for aktiviteter i naturen såsom trekking, klatring, cykling og andet. Der er under 100 km til nærmeste lufthavn, der ligger i Marseille. Der er betalingsparkering uden for Roussillon. 

Saintes-Maries-de-la-Mer

I år 40 siges det, at de tre Maria'er: Maria Magdalena, Maria Salome og Maria Jacobea gik i land i Provence. Herfra har byen fået sit navn. Saintes-Maries-de-la-Mer er hovedby i Camargue - Rhône-flodens delta - og ligger helt ud til kysten. Blandt franskmænd i området hedder byen kort og godt Saintes og ligger i nærheden af byerne Arles (30 km), Nîmes (45 km) og Montpellier (30 km).  

På fransk hedder de tre Maria'er Marie-Madeleine, Marie Salomé og Marie Jacobé. Maria Magdalena var en af Jesu disciple, Maria Salome var mor til apostlene Jabob og Johannes, og Maria Jacobea var Jomfru Marias søster. Efter Jesu død og opstandelse blev de tre Maria'er sat i en båd uden sejl og årer sammen med tjenestepigen Sarah, Skt. Martha og hendes bror Lazarus, og de skulle efter sigende være strandet i Camargue i Provence. Derfor kaldes byen i dag Saintes-Maries-de-la-Mer. Legenden lyder også, at Maria Jacobea og Maria Salome blev i Camargue sammen med Sarah. Efter deres død anbragte menigheden deres relikvier i den kirke, de havde konstrueret ved deres ankomst. Maria Magdalena fortsatte til Sainte-Baume, Martha evangeliserede Tarascon, og Lazarus blev apostel i Marseille. Den nuværende Kirke i Saintes-Maries-de-la-Mer står på samme sted som den oprindelige, og er bygget mellem det 11. og 12. århundrede. Hvert år i maj og oktober afholdes festivaler i byen, hvor man fejrer Maria Salome og Maria Jacobea.  

Byen lægger op til badeferie og afslapning, men det er også oplagt at tage uden for byen og kigge på det rige dyreliv, der præger Camargue. Her er mange vilde heste, fugle, flamingoer og tyre. Desuden produceres der salt og ris i området. Byens huse er bygget i rigtig middelhavsstil - hvidkalkede og lave, og i centrum finder man mange livlige restauranter og butikker. 

Tourettes-sur-Loup

Mellem havet og bjergene, 14 km fra badestrande ligger byen Tourettes-sur-Loup på en beliggenhed, hvor vilde violer for hundrede år siden fandt et passende klima og slog rødder. I dag er dyrkning af violerne én af byens hovedaktiviteter, og har lagt tilnavn til byen: Violernes by. Byen benævner sig desuden Middelalderby og Kunstby. Tourettes-sur-Loup er beliggende 20 km nord-øst for Grasse og er et yndet udflugtsmål for besøgende i Nice, der er beliggende 26 km syd-øst for Tourettes-sur-Loup. Byen blev anlagt som et befæstet samfund i det 11. århundrede, hvor husene udgjorde voldene. Denne byggestil bidrager til at byen fremstår med en meget original arkitektur, der ligger som en halvmåne omkring byens stjernebilleder af stenhuse, små gadeforløb, blomsterbevoksede facader, hyggelige pladser med fontæner, en gammel træbænk, butikker, cafeer, mm. Siden 1925 har byens gader lagt ansigt til flere film, og i 1950’erne fik den en opblomstring og blev mødested for både musikere, malere, forfattere og poeter. Siden kom der en gruppe vævere til byen, der i kølvandet af egen succes tiltrak yderligere kunsthåndværkere til. I dag rummer byen derfor mere end 30 kunsthåndværksteder og gallerier med kunst og kunsthåndvært af høj kvalitet.

Tourrettes-sur-Loup er det sidste sted I Frankrig, hvor 11 familier fortsat og primært ernærer sig ved at dyrke violer. I 1880 var det hele byen, der primært beskæftigede sig med violerne.

Violblomsten Viola odorata L. vokser vildt ved byen – ligesom den ses andre steder i det sydligere Europa, mens man opdyrker sorten Victoria. Violen Victoria er kendetegnet ved at have et enkelt kronblad som blomst, der pryder en stilk, der er ca. 25 cm lang. Duften er meget skarp, og ikke til at undgå, hvis man går en tur i området mellem oktober og marts, hvor den blomstrer.

Fête des Violettes afholdes i marts måned med et optog af blomsterbesmykkede biler, og er en årlig begivenhed I byen, der tiltrækker mange besøgende.

Bastide aux violettes, således hedder byens violmuseum, der ligger I udkanten af byen på den gamle vej til Grasse. Museet er et lokalt samarbejde til forevigelsen af den dybe lilla farve, der de sidste 150 år har efterladt et markant skær over byen. Museet fungerer derfor både som mindesmærke og som levende bymuseum, hvor byens blomst præsenteres, hånd i hånd med byens historie.

Byen huser også en anden slags “museum”: Les confiseries Florian. Der er tale om en slikfabrik! Med en meget lang tradition for at forvandle frugter og blomster fra området til fortryllende søde og smukke sager. Området indbyder desuden til vandring og hesteridning. Byens turistkontor kan oplyse nærmere.

Hvordan vil du rejse 

Nogle vælger at køre selv til en feriebolig i Provence, men orker man ikke den lange køretur til Sydfrankrig, er det oplagt at flyve til f.eks. Nice. Herfra kan man fortsætte med billeje, og det er netop nemmest at udforske Provence i bil. Vejnettet er let finde rundt på, og landsbyerne ligger tæt, så hvis man skulle fare lidt vild, gør det ikke noget.

Efterårsferie

Måske har du besøgt Provence før, men hvis ikke det har været i efterårsferien vil vi anbefale at du prøver dette. Efteråret er en hyggelig årstid hvor de fleste turister er forsvundet og du kan nyde regionen i fred og ro. Gå på opdagelse i naturen og betragt de overvældende udsigter med maleriske bakker i alverdens rødglødende farver. Mange udendørs aktiviteter har stadig åbent, og du vil opleve at du har alt mere for dig selv fordi du er her uden for højsæsonen. 

Familieferie

Forkæl dig selv og din familie med en afslappet atmosfære, skønne dufte og smukke naturoplevelser i Provence. Vælg et sted med børnepool, og nyd en rolig stund mens børnene leger og stifter nye bekendtskaber. Har i brug for flere udfordringer har i mange oplevelser i vente. Selvom Provence er en typisk destination for par, er der massere børnevenlige aktiviteter i kan slå jer løs med. Nyd en smuk tur på hesteryg eller til fods i Alpilles-bjergene, se Mont Ventoux eller køb jer fattige på markederne i regionen Luberon. Har i brug for et kulturelt indspark, bør i bestemt besøge byerne Avignon, Aix-en-provence og Orange, hvor i kan se alt fra romerske amfitteatre til antikke karuseller.

Rejser for par

Oplev et landskab bestående af bløde bakker med lavendelmarker, olivenlunde og vinranker. Provence er for mange blot kendt som et sted med massere farver, dufte og vin, men de færreste er klar over hvor alsidig Provence er. Nyd den romantiske stemning i de provencalske middelalderlandsbyer, hvor du finder fantastiske råvarer og vin. Benyt dig af muligheden for at gøre et fund på de provencalske markeder, hvor du vil opleve en duft af urter, krydderier, lavendel og honning. Bo et sted hvor du har mulighed for at sidde på en terasse og nyde et glas vin, midt i den rå natur, og lad det gå op for dig at du ikke længere har noget du skal nå.

Bo tæt på stranden og nyd det azurblå middelhav

Søger du lidt væk fra det idylliske liv på landet, finder du fantastiske strande med liv og mennesker. Her kan du naturligvis nyde godt af havets frugter og besøge områdets gemte badesteder som du kun kan komme til fra havets side, som eksempelvis Calanques de Cassis.

Rejsemål i Provence og Côte d'Azur

 • Gæstebedømmelser 9,3
  Nice
  18 hoteller
  Det smukke Nice med sine stolte traditioner gør at vi kommer tilbage igen og igen. Den "lille storby" byder på sin skønne atmosfære i det smukke centrum. Her kan du få stillet din shoppinglyst, spise godt og tage på spændende udflugter langs ... den franske riviera. Læs mere
 • Marseille
  13 hoteller
  I Marseille hersker den folkelige stemning og den høje puls. Den sydfranske storby er en spændende destination hvor den franske indflydelse møder spændende gastronomi i en yderst levende bymidte. Kom og oplev atmosfæren.
 • Menton
  9 hoteller
  Menton er den sydøstligste by i Frankrig. Den ligger helt op til grænsen til Italien og er derfor en skøn blanding af fransk og italiensk sprog og kultur. byen har et behageligt klima hele året og har store børnevenlige strande.
 • Gæstebedømmelser 8,5
  Cannes
  7 hoteller
  Filmfestival, champagne og fest - alt forenes i Cannes på Den Franske Riviera. Kom og oplev atmosfæren på de statelige hoteller ud til strandpromenaden eller nyd festlighederne fra en solstol på stranden.
 • Antibes - Juan Les Pins er to byer i en. Antibes står for det traditionelle, historiske og elegante og Juan-Les-Pins for det afslappende og festlige. Sol, badning og glade dage kommer til at præge din ferie på Den Franske Riveria.
 • Gordes
  5 hoteller
  Gordes er en af de mest besøgte byer i Luberon og betragtes som én af Frankrigs smukkeste landsbyer med sin beliggenhed på en solbeskinnet klippe.

Populære hoteller i Provence og Côte d'Azur

Frankrig, Sydfrankrig, Provence og Côte d'Azur, Rayol-Canadel-sur-Mer
9,3
Fabelagtigt
345 anmeldelser
 • Nærmeste lufthavn: 37 km
 • Nærmeste strand: ca. 1 km
 • Pool (evt. sæsonåben)
Frankrig, Sydfrankrig, Provence og Côte d'Azur, Marseille
9,0
Fabelagtigt
3784 anmeldelser
 • Nærmeste lufthavn: 29 km
 • Nærmeste strand: ca. 500 m
 • Pool (evt. sæsonåben)
Frankrig, Sydfrankrig, Provence og Côte d'Azur, Joucas
8,8
Meget godt
405 anmeldelser
 • Nærmeste lufthavn: 36 km
 • Afstand til havet: ca. 95 km
 • Pool (evt. sæsonåben)

Hvad siger gæsterne i Provence og Côte d'Azur?

8,9
Samlet gæstebedømmelser
Baseret på 78 anmeldelser