Rejser til Provence og Côte d'Azur

Provence Alpes Cote d’Azur regionen dækker det sydøstlige hjørne af Frankrig. Det er måske den mest besøgte og elskede region i Frankrig, og også det område, der tilbyder større mangfoldighed end noget andet sted i landet.

Provence er sol og strand. Det er mad og vin. Det er urbant og hipt samtidig med, at der ikke er langt til den uspolerede rurale landsby. Det tørre og på samme tid frodige landskab er leverandør af alverdens smage og dufte, som gør at folk fra alle verdenshjørner valfarter hertil for at opleve den der helt særlige provencalske atmosfære. 

Provence er et af Frankrigs skønneste områder, med landskaber, der skifter fra høje bjergregioner, en smuk og ofte dramatisk kystlinje med mange berømte feriesteder, og masser af attraktive middelalderbyer i klynger blandt vingårdene, lavendelmarkerne og olivenlundene i det solbagte landskab.

Den sydfranske region Provence, som dækker et stort område mellem Middelhavet og Alperne, er et af de mest populære områder i Frankrig blandt turister. De tiltrækkes af regionens fantastisk geografisk variation, solen, vinen, maden og den særlige afslappede franske livestil der findes her. Navnet Provence stammer fra ordet provins, og det var et af de første steder uden for nutidens Italien, der blev grundlagt af romerne omkring 150 f.Kr. De kaldte deres nye provins Provincia Narbonnensis efter hovedstaden Narbonne. Navnet var dog for besværligt og blev snart til Provincia Nostra (vores provins) for endeligt at blive til Provence.

Inspiration og fakta

Kunstnere fra hele verden har altid været tiltrukket af Provence. Cezanne, Van Gogh, Matisse, Renoir, Braque og Picasso er blot nogle af de mange, der har fundet inspiration i det berømte lys i Provence. 

Hovedparten af den franske parfumeproduktion finder sted i Provence, der er så rig på aromaer og dufte af lavendler, frugttræer, krydderurter og meget meget mere. 

Og så er der alle festivalerne i Provence. Udover filmfestivalen i Cannes er der blandt andet teaterfestivalen i Avignon og Jazz i Antibes, samt et hav af lokale byfester til ære for blomster, vinhøsten eller bare byen i sig selv. 

I Camarguen kan man opleve den særlige form for tyrefægtning kaldet Course Libre eller Course Camarguaise, der er ublodig - for tyrene i hvert fald. Her gælder det om på ganske akrobatisk vis, at snuppe en roset bundet fast mellem hornene på tyren. 

Provence dækker halvdelen af Frankrigs middelhavskyst fra Rhônedalen i vest til Monaco og Italien i øst. Det nordligste Provence grænser op til de franske alper. Det er dermed et meget varieret område, der dog har en del træk til fælles.

Provence er stort og fortjener opmærksomhed i geografisk afmålte doser fra ferierejsende. I stedet for at prøve at nå det hele på en gang, anbefaler vi, at man udvælger sig et mindre område at gå i dybden med.

Provence - for livsnydere

Den smukke Provence region udgør et så stort område og indeholder så meget variation, at folk sjældent kan nøjes med ét besøg, når de først har været der én gang. Hvis du holder af god mad, vine og lokalt kunsthåndværk, er dette stedet for dig. Provence er stedet for ægte livsnydere, og det er svært ikke at blive grebet af den særlige tilbagelænede stemning. Snart finder man ind i sit eget rolige tempo, hvor hverdagens hastværk glemmes, og man giver sig tid til at nyde de skønne omgivelser.

Historie

Historisk er Provence også noget af en smeltedigel. Pavernes slot i Avignon, romernes teatre og akvædukter og havneområdet ved Marseille er alle steder, der vidner om historiens vingesus. 

Mange folkeslag har været omkring Provence. Kelterne, grækerne, romerne, vikingerne, germanerne, burgunderne, italienske og franske folkeslag har alle bidraget til det Provence, der til stadighed fascinerer den historisk interesserede gæst. 

Provence var i oldtiden befolket af ligurerne, men fra omkring 600 f.v.t. grundlagde grækere kolonierne Massalia (Marseille), Nikaia (Nice), Antipolis (Antibes), Athenopolis (Saint-Tropez) og Agatha (Agde). 

I 125 f.v.t. følte disse kolonier sig så truede af en keltisk-ligurisk alliance, at de søgte støtte fra Rom, der slog alliancen og erobrede området, som blev indlemmet i Romerriget. Provence blev herefter præget af romersk kultur.

I løbet af 400-tallet invaderedes Provence først af visigoterne, dernæst af ostrogoterne og endelig af frankerne. I 500- og 600-tallet var området nærmest uafhængigt og allierede sig i 700-tallet med araberne, der havde kolonier langs kysten. Efter Slaget ved Poitiers i 732 indlemmedes Provence i Frankerriget. Ved delingen af riget efter Karl den Store opstod kongedømmet Provence i 855-863, kaldet det Transjuranske Burgund. Efter en række arvestridigheder proklameredes i 879 det andet kongedømme Provence. Det holdt til 934, og kom senere ind under kongedømmet Arelat eller Burgund, der i 1032 kom ind under Det Tysk-romerske Rige. 

I 1125 blev Provence delt mellem Toulouse og Barcelona, og der opstod en stærk catalansk stat orienteret mod Middelhavet. Albigenserkorstoget i begyndelsen af 1200-tallet blev begyndelsen til en langvarig proces, der førte til Provences indlemmelse i Frankrig. 

Karl den 1. af Anjous giftermål i 1246 med arvingen til grevskabet Provence lagde grunden til en nær tilknytning til Syditalien, der fortsatte helt frem til slutningen af 1400-tallet. I 1309 slog pavestolen sig ned i Avignon og residerede her frem til 1377.

I 1481 blev Provence endeligt indlemmet i Frankrig. 1500-tallet blev præget af religionskrigene og en stadig voksende kontrol fra centralmagtens side, der kulminerede under Ludvig 14. i anden halvdel af 1600-tallet. 

Gennem hele sin historie har Provence været præget af bykultur og byerhverv på bekostning af landbruget. Fra 1900-tallet er turismen på grund af det milde klima blevet et af regionens vigtigste erhverv.

Smukke seværdigheder 

Den charmerende og afslappede Arles og den tætpakkede Avignon har fortryllet romerske legionærer, paver og Vincent van Gogh. Den anløbne, eksotiske og ny-chikke havn i Marseille fortsætter med at fascinere søfolk og rejsende med dens strejf af mystik. (Bemærk, at du bør være lidt storbyfræk for at stå imod byens farverige, næsten udfordrende ånd.) Og den støvede Nîmes fremhæver den gamle romerske pragt, der er over Pont du Gard akvædukten og Maison Carrée templet.

Men regionen udnytter bedst sin charme i de landlige omgivelser, ikke mindst hjulpet af cypresser, vingårde og et kølende glas pastis. Og glem ikke de vidunderlige lavendelmarker ved foden af Mont Ventoux eller Provences okkerfarvede landsbyer – få steder er mere fristende end smukke St-Rémy-de-Provence, Nostradamus’ fødeby og fristed for Van Gogh, hvor sollyset virkelig pryder de smalle vejes platantræer.

Andre seværdigheder omfatter det fantastiske romerske kloster, Montmajour; de ujævne byer, Les-Baux-de-Provence (hjemby for det berømte hotel, L’Oustau de la Baumaniére) og Le Barroux og de smukke bjergbyer Roussillon og Gordes. En anden fornøjelse er at lære den forfriskende, venlige by Provençaux at kende. En god måde at udforske områderne på, er at vandre langs de hvid-klintede fjorde eller køre gennem de frugtbare landskaber på Route de Vignobles (vingårdsruten).

Natur

Naturen i Provence er utroligt varieret. Bjerge i øst op mod Italien, flere floder med udmundinger i deltaet omkring Camarguen, med flamingoerne, tyrene og de vilde heste. 

Højlandet bag kysten, Garriguen, kan vel bedst oversættes som en form for barskt og tørt hedelandskab, der er rigt på lave bevoksninger og et hav af blomster og krydderurter. 

Høje, elegante cypresser, pinjer og knudrede oliventræer. Her er kastanjer, korkeg og de store pinjetræer med deres parasolkroner. Nede sydpå langs kysten finder man de grønne blide bakker, frodige sletter med frugtplantager og de smukke krydderurte- og lavendelmarker. 

Endelig er der den berømte kyststrækning med de mange strande, der varierer i udtryk fra det fineste sand over store runde sten (galettes) til de mest rå klipper. Jacques Cousteau og Côte d’Azur hører uløseligt sammen, og i middelhavet er der mange muligheder for at komme på opdagelse i den forunderlige og smukke verden under havoverfladen.

Bjergene i Hautes-Alpes

Hautes-Alpes området i Frankrig er den nordøstlige del af Provence. Denne del af Provence er bjergrig, med masser af storslåede bjergscenerier. Det er en helårs destination, der tiltrækker besøgende både til skiløb om vinteren og til vandreture og sightseeing om sommeren.

Området genkendes også som hjemsted for nogle af de store bjergetaper i Tour de France. Dele af Ecrins Nationalpark ligger vest for Hautes-Alpes området, og den regionale Park de Queyras mod øst, begge med rigelige muligheder for at nyde udendørslivet. Alle former for udendørs sportsaktiviteter kan udøves, fra stille vandreture til paraglidning og klatring.Et helt specielt naturskønt højdepunkt i den regionale Park de Queyras er Col d’Izoard, sydøst for Briancon, med sit tørre, næsten måneagtige klippelandskab.

Ud over det imponerende landskab ligger også her forskellige mindre og større byer af interesse strøet rundt omkring, f.eks. den smukke landsby La Grave og den traditionelle bjerglandsby ved Saint-Veran (2000 m over havet, én af de højest beliggende byer i Europa). Serre-Poncon søen er også et velkendt sted til afslapning i bjergene i den sydlige del af området, med mange ting i udvikling rundt om søen. Om vinteren er det store skiområde ved Serre Chevalier nær Briancon det sted, der vækker størst interesse – og her tilbydes meget imponerende omgivelser for vinterferien, skønt der også findes utallige mellemstore og mindre feriesteder og landsbyer, der tilbyder skiløb i mindre målestok.

Sølvminerne L’Argentiere-la-Bessee er også et besøg værd, nu man er i det østlige område. Sættes kursen mod syd, er der en stor Vauban-befæstning, der nu er opført som nationalt monument – se Place Forte de Mont-Dauphin – og i den sydøstlige del af området er den store by Gap og byen Embrun også et besøg værd.

Strande

Langs hele den provencalske kyst med 300 årlige solskinsdage ligger badestederne som perler på en snor. Celebre Saint-Tropez og Antibes mellem Cannes og Nice langs den franske riviera tiltrækker badegæster fra nær og fjern. 

Men det er også muligt, at finde det stille uberørte stykke strand, hvor man kan nyde freden og roen til lyden af bølgernes skvulpen. Flere steder består strandene af store flade sten (Galettes), og sandstrande skal man lede lidt efter. Dog er der ved byerne ofte mulighed for at leje udstyr som parasoller og liggestole. 

Maden og vinen

Det provencalske køkken er domineret af en overflod af friske råvarer og Middelhavet som leverandør af alverdens lækkerier. Mange internationalt kendte retter stammer herfra. Bouillabaisse, Aioli, Ratatouille, Brandade de Morue, Salade Nicoise og ikke mindst Herbes de Provence er alle navne, der kan få de fleste til at slikke sig om munden i glædelig forventning. Salt og ris fra Camarguen, østers fra Middelhavet, olivenolie og et hav af oste, pølser og patéer er noget af det, feriegæster sætter stor pris på ved Provence.

Nord for Avignon starter Rhônedalens vindistrikter med den gamle romerske by Orange som centrum. Her finder man navnkundige distrikter som Châteauneuf-du-Pape, Gigondas, Vacqueyras og Beaumes-de-Venise. Alle er det distrikter, der laver nogle af de kraftigste rødvine i Frankrig, og der laves også spændende hvidvine i både tørre og søde udgaver. Der findes verdensberømte kultproducenter med flasker til tusindvis af kroner, men så sandelig også en sand myriade af fantastiske vine til mere humane priser.

Provence er ubestridt Frankrigs rosé-distrikt. Her produceres langt størstedelen af landets roséer, og kvaliteten svinger fra det liflige og billige til noget af det ypperste og kostbare rosé, der findes i hele verden. De røde vine fra Bandol og Cassis ved kysten mellem Toulon og Marseille samt området mellem Avignon og Aix-en-Provence er vidt berømte for deres høje kvalitet og til tider meget rimelige priser. Her er noget for enhver feriegæst, uanset grad af nysgerrighed eller budget. 

Endelig må man ikke glemme den franske nationalaperitif, Le Pastis, der stammer fra området omkring Marseille. De store mærker Pernod-Ricard og Pastis 51 dominerer, men flere små fabrikanter laver ganske interessante udgaver af den populære spiritus baseret på fennikel, anis og et hav af krydderurter. Nydes med et skvæt vand og en isterning på terrassen eller over et spil pétanque ved fortovscaféen fra kl. 17 og indtil man sætter sig til bords.

Der er mange muligheder for at tage på ferie på landet i Provence. Der findes vingårde, olivenproducenter eller andre landbrug, der tilbyder ophold for feriegæster. Der er flere udgaver af Route des Vins (Vinruter) i området, som viser vej til vindistrikterne og et hav af producenter, som byder på rundvisninger og smagsprøver. Mulighederne er mange.

På marked i Provence

Les marchés i Frankrig er oftest udendørsmarkeder, hvor man kan købe friske dagligvarer. Mange foretrækker at købe kød, fisk og andre varer her end i supermarkedet. Markederne er fabelagtige, det er gratis underholdning, et godt sted at shoppe og betragte mennesker. Sæt dig på en af caféerne ved siden af markedspladsen og lad morgenen gå.
Pro