Rejser til Saint Paul de Vence

Er du til kunst, kultur og livet på første klasse under den azurblå Middelhavskysts svajende palmetræer, så ved du sikkert allerede, at du ikke just går helt galt i byen med en ferie på Côte d'Azur. 

Men er der en solbeskinnet plet på det sydfranske landkort, der mere end de fleste i dette hjørne af Europa oser af raffineret kulturliv og forkæler kunstelskere med nogle af de bedst tænkelige oplevelser, er det den smukke landsby Saint-Paul-de-Vence. I tidernes morgen - eller rettere sagt: før Anden Verdenskrig - var byen helt og aldeles ukendt, selv om den var ligeså skøn dengang som i dag. Hvis nogen besøgte den i løbet af deres rejse i Frankrig, oplevede de den næppe som andet eller mere end blot en usædvanligt køn og stemningsfuld, gammel miniput-samling af huse omkring en middelalderlig landsbykirke på en af Provences frodige bakketoppe. 

Så ankom personligheder som de verdensberømte kunstmalere Pablo Picasso og Marc Chagall i efterkrigsårene, og byen ændrede med et trylleslag karakter til et kendt og beundret centrum for noget af tidsperiodens mest imponerende kunstproduktion i Europa. Mindre ombejlet blev middelalder-landsbyen naturligvis ikke, da filmstjerner som Roger Moore og den italiensk-franske skuespiller Yves Montand begyndte at slå deres folder her. Og når du på din rejse til Den Franske Riviera slår vejen forbi Saint-Paul-de-Vence, vil du på rigtigt mange måder godt kunne forstå de mange succes- og talentfulde mennesker, der tabte deres hjerte til denne funklende krystal af en sydfransk landsby. Her højt hævet over det vidunderlige, varierede landskab og den storslåede kyst på en frodig, grøn bakketop venter der dig udsøgte kunsteventyr og panoramaudsigter så smukke, at kameraet, som du selvfølgelig ikke vil kunne lade være med at hive frem igen og igen, umuligt kan yde dem retfærdighed. 

Det er svært at beslutte sig for, om det smukkeste syn er det af selve landsbyen, hvor de gamle mure, der i Middelalderen omringede byen helt, er delvist bevaret, når du kommer kørende fra f.eks. nærliggende Nice. Eller om dine øjne bliver endnu mere forkælet med panoramaudsigterne over landskabet under dig, når du finder en ledig plet i solen på en af byens udkigsposter. Men under alle omstændigheder bliver du hurtigt enig med dig selv om, at du har fundet et sted, hvor freden i dit sind hurtigt vil sænke sig, og som vil gøre det nemt for dig at bringe dejlige minder om det skønneste af det ægte Provence med hjem i kufferten. 

Gallerier i Saint-Paul-de-Vence

Hvis du er kunstelsker, befinder du dig et af de bedste steder på jordkloden, når du holder ferie i Saint Paul de Vence - i hvert fald sammenlignet med langt de fleste småbyer og landsbyer. Et godt sted at starte din udforskning af kunstarven er i Rue Grande, byens centrale gade, som i sig selv nærmest er et kunstgalleri under åben himmel. Her udstiller ruderne værker af navne som Chagall, César, Niki de Saint-Phalle, Koons og en perlerække af andre spændende kunstnere. Steder som Galerie Le Capricorne (byens ældste galleri), Paul Rafferty Gallery, Choisi La Galerie Saint-Paul-de-Vence, Galerie Art Seiller à Saint-Paul-de-Vence og Galerie du Vieux Saint-Paul/Galeries Bartoux lader dig nyde noget af det bedste kunst fra både fortid og nutid. 

Det er ikke nemt at udpege bestemte gallerier som særligt anbefalelsesværdige på din rejse til Saint-Paul-de-Vence, for som du nok fornemmer, er udvalget så stort, at der er tale om en sand, overdådig luksus-buffet, hvor det alene er din smag og dine præferencer, der behøver at begrænse dig. Udenfor de gamle landsbymure venter der dig også kulturelle oplevelser i særklasse. Besøg f.eks. Bogéna Galerie, som ligger i en fornem, gammel bygning for foden af Saint-Paul-de-Vence. I de lyse lokaler udstilles samtidskunst, og bygningens størrelse gør det muligt også at lægge hus til værker, begivenheder og arrangementer relateret til musik og litteratur - og på den måde skabe et delt rum for det bedste, de forskellige kunstformer har at byde på.  

Når du på et tidspunkt trænger til variation fra gallerierne, kan det anbefales at lægge vejen forbi Chagalls grav. Den berejste Marc Chagall, der fandt inspiration til sine malerier i såvel Hviderusland, hvor han oprindeligt kom fra, som ved Middelhavets kyster og i Jerusalem, boede i Saint-Paul-de-Vence i næsten 20 år, fra 1966 til 1985. Når din ferie ved Den Franske Riviera fører dig forbi Saint-Paul-de-Vence, kan du beundre de samme landskaber og huse, som maleren brugte lang tid på at nærstudere, inden han omsatte dem til mesterværker på lærredet. Du kan også besøge den store kunstners sidste hvilested på landsbyens kirkegård. Den ligger på Plateu de Puy, som man antager har udgjort kernen i det middelalderlige Saint-Paul-de-Vence fra ca. år 1000 til år 1200, hvor beboelseshusene blev opført omkring Saint Michel-kirken.  

I Nice, som ligger kun ca. 17 kilometer fra Saint-Paul-de-Vence, ligger der et Marc Chagall-museum på Avenue Dr. Ménard 36. 

Restauranter og hoteller

Som alle steder i Provence spiser du fantastisk i Saint-Paul-de-Vence. Her har man ikke bare forstand på det bedste af det bedste inden for kunst, men også madkultur. Slå dig f.eks. ned på den centralt beliggende Le Tilleul (Place du Tilleul) og sæt tænderne i raffineret og veltilberedt, klassisk fransk mad med et moderne twist. Eller læg vejen forbi den fremragende restaurant Toile Blanche for en ultimativt romantisk spiseoplevelse. Her vil den magiske udsigt, du har foran dig, mens du nyder din udsøgte, franske mad på terrassen, for evigt gemme sig som et fantastisk minde i dit hjerte. At beundre solnedgangen over de utroligt smukke naturomgivelser omkrig Sant-Paul-de-Vence, mens du spiser en veltilberedt Middelhavs-fisk og drikker et glas kølig hvidvin til, er ikke en stund, du let glemmer. Toile Blanche ligger på Chemin de la Pounchouniere 826. 

Saint-Paul-de-Vence har ikke så få meget charmerende, autentiske og hyggelige hoteller, hvor du snildt vil kunne tilbringe en sydfransk ferie omgivet af lutter fred, ro og skønhed. Mange af dem er også meget velegnede til, at du bare bor et par dage i byen på din rejse til Côte d'Azur, så du får meget mere tid og rum end på en halvdagstur til for alvor at suge den helt unikke, vidunderlige stemning og æstetik til dig, der kendetegner denne særlige plet på landkortet. Den har nemlig - finder du ud af, når du har været her lidt tid - noget over sig, du finder i meget få andre byer i den størrelsesorden. Måske er det ikke let at sætte ord på, men når man holder ferie i Saint-Paul-de-Vence, fornemmer man hurtigt, hvad det er, der har trukket nogle af verdenshistoriens største kunstnere hertil. 

Oplevelser i nærheden af Saint-Paul-de-Vence på din ferie i Sydfrankrig 

Mens du nyder livet i Saint-Paul-de-Vence, kan du benytte dig af, at du er meget tæt på nogle af de mest spændende og pulserende byer i Sydfrankrig. Nice ligger bogstaveligt talt lige rundt om hjørnet, og denne perle af en charmerende, livlig og grandios europæisk storby er som Côte d'Azurs uofficielle hovedstad selvfølgelig et absolut must at opleve på din rejse.  

Du befinder dig også i meget nem og behagelig afstand til Antibes, hvor både Picasso-museet, den glitrende marina ved det dybblå Middelhav, Renoir-museet, katedralen og den botaniske have venter på dig. Kort sagt rummer den vidunderlige by Antibes tilbud til enhver smag. Uanset om du er mest til at sætte dig på en stilfuld restaurant med udsigt over de luksuriøse yachter, vuggende både og det blidt skvulpende hav, der fanger solens stråler i overfladen, eller om du vil dykke ned i den rige kunsthistorie, der kendetegner dette hjørne af Côte d'Azur, så vil et besøg i Antibes på din ferie ikke skuffe. 

Er du den naturelskende type, er du bestemt også kommet til den rette del af det europæiske landkort, for naturen i Provence er som bekendt gudesmuk, og en køretur mellem lavendel-bestrøede bakker og frodige vinmarker er altid anbefalelsesværdig. Stop ved vingårdene, prøvesmag deres lækre dråber og køb en god flaske med hjem. Der er flere spændende vandrestier rundt om Saint-Paul-de-Vence, bl.a. en rute, der løber til Vence gennem Gardettes-skoven og den lille Malvan-floddal. 

Rejser til Frankrig

Læs mere om Frankrig og find inspiration til din næste rejse her

Find rejsen til Frankrig her

Hoteller i Saint Paul de Vence