Rejser til Rhône-Alpes

Rhône-Alpes er variationernes region. Her er svimlende alpetinder og de dybeste flodkløfter i Europa. Her er skisportssteder i nord med udsigt til Mont Blanc og grænsen til Provence i syd med Rhônedalens vindistrikter og delikatesser. Overalt i regionen er der året rundt naturoplevelser for de virkeligt kræsne feriegæster. Men der er også byerne Lyon, Grenoble og Saint Etienne, der byder på storbypuls og international atmosfære. 

Som Frankrigs største region i areal er Rhône-Alpes en stor mundfuld, hvis man vil det hele på en gang. Der er rigeligt med rejseindhold i hvert et hjørne af regionen. En ferie i bjergene Savoie og Haute-Savoie kan sagtens fyldes op med besøg ved de store søer omkring Annecy og op mod Schweiz, ligesom en tur til Rhônedalen med trøfler, oliven og vin er et godt forslag. 

De store byer byder på et hav af kulturoplevelser, som opera, teater og en masse museer. Blandt andet kunstmuseer og historiske museer som Musée de la Resistance (Modstandsmuseet) i Lyon. 
For de sportsglade er den franske førstedivision i fodbold domineret af Saint-Étienne og Olympique lyonnais med stolte traditioner. Desuden er der store vinterportstraditioner med de olympiske byer Chamonix, Grenoble og Albertville. 

Rhône-Alpes er arnested for en af de helt store traditionelle og ærkefranske fritidsbeskæftigelser, pétanque og boules. I landsbyen Saint-Bonnet-le-Château findes sågar det internationale museum for pétanque og boules. Lyon er klassificeret af UNESCO som en del verdens kulturarv og byder på flere festivaler henover året med Fêtes des lumières (lysets fest) den 8. december som højdepunkt, hvor hele Lyon bades i lys fra private vinduer og professionelle lysshows på facader og i parker. 

Der er masser af muligheder for at variere sine ferierejser til Rhône-Alpes – både for den erfarne frankrigsfarer og den førstegangsbesøgende. 

Historie

Rhône-Alpes har i mange henseender været lidt af en svingdør for mange folkeslag gennem tiderne. Grotterne i Chauvet (Ardèche) viser med 30.000 år gamle tegninger nogle af menneskehedens første kunstværker. 

En myriade af franske folkeslag har historisk andel i regionen, ligesom den mægtige Rhôneflod gennem tiden har dannet grænse for blandt andet Frankrig og det tysk-romerske rige.

Flere historikere betegner Journée des Tuiles (Teglstenes dag) i Juni 1788 i Grenoble som startskuddet til den franske revolution. Her kastede utilfredse borgere teglsten i hovedet på soldater, der var sendt ud for at slå ned på den ulmende uro og utilfredshed.

Den industrielle revolution kom tidligt til området, da en af de første kontinentale jernbanelinjer blev etableret fra Saint-Étienne i 1827 og  1832. 

For den historisk interesserede feriegæst er der masser af muligheder for inspiration og udvidelse af horisonter. 

Natur

Rhône-Alpes er et sandt paradis for naturelskere. I bjergene i nord er der rige muligheder for at vandre eller cykle om sommeren eller skiløb om vinteren. 

I området omkring Chamonix er der Aiguille du Midi (Middagsnålen) med en af verdens højeste svævebaner og en storslået udsigt over Mont Blanc-massivet. Navnet Middagsnålen kommer af, at klokken 12 står solen lige over tinden, når man betragter den fra Chamonix. Det er også her man finder Frankrigs længste gletcher, den 7 kilometer lange Mer de Glace (Ishavet), hvor man kan besøge grotter hugget ud i isen. 

Her findes flere naturparker: i de nordlige og østlige alpine landskaber, i nærmest provencalske områder i Drôme i syd og omkring centralmassivet i vest og nord. 

De store kløfter i Ardèche, Gorges de l’Ardèche, kaldes ofte for Frankrigs svar på Grand Canyon. Her findes et storslået landskab, der er et yndet rejsemål for franske og udenlandske turister. 

I den sydlige ende af regionen mødes det alpine klima med middelhavsklimaet og skaber på plateauet øst for Rhônefloden rige naturområder. Her findes store vindistrikter, lavendelmarker så langt øjet rækker, lunde med abrikoser, nødder og oliven. 

Maden og vinen

Rhône-Alpes er en region med meget stor gastronomisk profil. Spredt ud over området er der et hav af restaurationer med og uden michelin-stjerner, hvor pris og niveau følges meget bedre ad. Man kan finde store internationale spisesteder og det ultra-lokale køkken, hvor alt er produceret og dyrket på stedet. I sidstnævnte kategori kan fremhæves Marc Veyrat i Annecy, der som den eneste kok i verden har to gange tre michelinstjerner. Gault Millaus guide mener, at perfektion er umulig, og har aldrig givet 20 point ud af 20 mulige. I 2004 skete det imidlertid for to restauranter – begge ejet af Marc Veyrat. 

Den store variation i råvarer viser en region, der er rig på gastronomiske muligheder. Her er specialiteter som fjerkræ fra Bresse, charcuterie (pålæg) fra Lyon, oliven fra Nyons og trøfler fra Tricastin. Alene på osteområdet findes et utal, hvor de mest berømte er Tomme de Savoie, Bleu de Bresse, Beaufort, Gruyère, Picodon, Reblochon og Saint Marcellin. 
Drôme og Ardèche er desuden berømte for blåbær, kastanjer og nødder. Endelig må man ikke glemme chokoladeproducenten Valrhona i Tain l’Hermitage og den verdensberømte hvide nougat fra Montélimar. 

Et af Frankrigs store vindistrikter er Rhônedalen, hvor der i nord laves nogle af de mest fornemme og berømte vine fra de stejle skråninger omkring Hermitagebjerget og langs Rhônefloden mellem Valence og Vienne. Mange vinkendere mener, at den verdensberømte druesort Syrah viser sig fra sin allerfornemste side netop her. Længere sydpå finder man masser af mindre berømte og derfor mere prisstærke vindistrikter, der laver fantastiske vine i alle tre farver: rød, hvid og rosé. Det er her, man stadig kan være heldig at finde nogle af de tilbageværende andelsvinkældre, (Cave Coopérative el. kooperativkælder), der stadig sælger vin en vrac (på tank) til forbipasserende gæster. 

Det meget smukke vindistrikt Beaujolais helt oppe nordpå ved grænsen til Bourgogne hører administrativt til regionen Rhône-Alpes, men betragtes af mange mere som en Bourgogne. Vinene er lavet på druesorten Gamay, som giver frugtrige og liflige rødvine, der blandt andet gør sig udmærket til fisk. Den verdensberømte (og berygtede) Beaujolais Nouveau kommer herfra den tredje torsdag i november, og bliver under stor ståhej sendt ud i den ganske verden som den første vin af årets høst. Det er imidlertid de ti cru’er i Beaujolais, der udmærker sig som særdeles dejlige vine. De mest berømte er Morgon, Moulin-a-Vent og Fleurie. 

Endelig er der de mindre berømte og feterede vine fra Savoie, der domineres af hvide vine som Crépy og Apremont. Området er ganske lille, og vinene drikkes lokalt og gerne sammen med ostefondue og lokalt charcuterie. Priserne er lave og vinene er lækre.

Byer i regionen Rhône-Alpes

Her kan du læse om nogle udvalgte byer i regionen som er et besørg værd hvis du holder ferie i denne del af Frankrig.

Lyon

Lyon er en af Frankrigs største byer, og udgør en stærk økonomisk trekant sammen med Grenoble og Saint-Étienne.  

Faktisk det største finansdistrikt uden for Paris og et af Europas økonomiske kraftcentre. Her er det muligt for feriegæsten, at nyde den internationale storbypuls med et hav af kulturelle tilbud og et overflødighedshorn af muligheder for den historisk interesserede. 

I Lyon holder en af verdens mest berømte  og indflydelsesrige kokke til, nemlig Paul Bocuse i Collognes-au-Mont-d’Or, som alverdens gastro-pilgrimme stadig valfarter til trods restaurantens efterhånden noget slidte ry.

Desuden er der ikke langt til metropolen Genève, der er den største by i den fransktalende del af Schweiz.

Vienne

Vienne er historie og gastronomi i sådan en grad, at man skal være mere en ualmindeligt uheldig for at undgå at opdage det. Den smukt anlagte by ved Rhôneflodens bred er fyldt med historiske bygningsværker. Det imponerende romerske amfiteater, der er et af de største i romersk Gallien, og templet for Augustus og Livia vidner om, hvor vigtig byen var allerede for 2000 år siden.

Montbrun-les-Bains 

Montbrun-les-Bains er klasseret blandt de 100 smukkeste landsbyer i Frankrig, og når man slentrer gennem byen ved man hvorfor. Har knap 440 indbyggere men har flere restauranter og et supermarked. Byen ligger op ad en skrænt og herfra har man den mest smukke udsigt til Mont Ventoux bjerget og det smukke landskab.

Den sydlige del af departementet Drôme i regionen Rhône-Alpes kaldes La Drôme Provençale, da det grænser helt op til regionen Provence. Landskabet minder her meget om Provence med det kendetegnende bakkede landskab, oliventræer og lavendelmarker. Her ligger byen Montbrun-les-Bains op ad en skrænt med flot panoramisk udsigt over landskabet og til bjerget Mont Ventoux.

Byen har omkring 500 indbyggere, men trods sin størrelse har den flere restauranter og caféer samt et stort supermarked. De små, snævre og hyggelige gader snor sig op ad bakken med byens historiske vartegn; renæssance slottet, som i dag er en ruin på toppen af byen samt fæstningen, der giver byen et middelalderligt præg. For at besøge den historiske gamle by, går man gennem porten i et vagttårn fra det 13. århundrede. Montbrun-les-Bains er en af franskmændenes stolthed, da den er klassificeret blandt de 100 smukkeste landsbyer i Frankrig.

Montbrun-les-Bains var allerede kendt under romertiden for sine kilder og kurbade, som stadig i dag tiltrækker turister. Byen er derfor et ideelt sted for wellness og forkælelse, men den er desuden et yndet rejsemål for aktiv ferie, da der er gode vandreturer i området. Man kan cykle i det bakkede landskab og stå på ski 60 km herfra om vinteren. Den aktive turist kan få indfriet sine forventinger gennem andre aktiviteter som paragliding, ridning og canoeing (hvor man bevæger sig igennem kløfter, fra et punkt til et andet lavere liggende punkt). Vinruter rundt i Rhône-dalen og i Provence er ligeledes en oplagt mulighed. Man kan selvfølgelig også blot nyde den gode stemning i byen og tage på marked lørdag formiddag og købe lokale produkter.

Vals-les-Bains

Vals-les-Bains er en lille charmerende landsby med knap 3800 indbyggere i departementet Ardeche i regionen Rhône-Alpes. Byen er gennem historien mest kendt for sine kurbade og kilder, som stadig præger byen. Trods sin beskedne størrelse er byen kulturelt spændende, da der både er en biograf, et teater og forskellige udstillinger. Byen gennemløbes af floden Volane og ligger omkring 74 km fra regionen Provence, og ligger i et bakket landskab, som også er kendetegnet for Provence.

Byen er kendt gennem historien for sine kurbade og kilder, som kan ses i byen som små springvand, der kommer op af undergrunden. Der er knap 3800 indbyggere i Vals-les-Bains, men trods størrelsen har byen flere kulturelle tilbud. Der er både en biograf, et teater, et kasino og flere udstillinger. Man finder i byen også et supermarked og flere spisesteder, og som så mange andre små franske byer, har den et par smukke kirker, som er værd at besøge.

Valence

Valence, der er grundlagt af romerne, er bygget på terrasser, der skuer over vinmarker og landskabet, der minder mere om Provence end om alperne. Ifølge en lokal vending er det i Valence, at Le Midi (Sydfrankrig) starter. Byen ligger på den nordlige grænse for dyrkning af oliventræer og rejser sig  smukt ved Rhôneflodens bred. 

Hovedattraktionen i Valence er St. Apolinaris katedralen fra det 11. århundrede. Men det er mest som porten til Sydfrankrig, at Valence bør nydes. Her finder man lækker mad, gode vine og den hyggelige og specielle provencalske stemning. 

Chantemerle-lès-Grignan

Den lille landsby Chantemerle-lès-Grignan har knap 220 indbyggere og ligger i regionen Rhône-Alpes ige på grænsen til Provence.. Landsbyen ligger ca. 60 km nord for byen Orange. Byen har trods sin beskedne størrelse en lille café, der er byens samlingsted. Chantemerle-lès-Grignan er en typisk sydfransk by med stenhuse og snævre gader som er et besøg værd for at mærke det autentiske Frankrig, men skal man handle dagligvarer, skal man køre til en af de større byer i området som Grignan, der ligger ca. 7 km herfra eller Pierrelatte, der ligger ca. 13 km herfra.

Evian-les-Bains

Evian-les-Bains ligger ved bredderne af søen Lac Léman, og hvis navnet virker kendt skyldes det sikkert kilderne, som har givet navn til en af Frankrigs mest populære mærker af kildevand, men her er også en livlig turisme, og det skorter ikke på aktiviteter, indkøbsmuligheder eller spisesteder. Byen er velforbundet med både bus og tog til resten af regionen, hvilket gør det let at tage på udflugter uden brug af bil. Byens kabelbane stammer fra begyndelsen af nittenhundredetallet og er verdens ældste; indtil for få år siden var den også den eneste, som kunne bryste sig af at have hele seks stationer, men i dag er det schweizerne, som har rekorden med hele otte. Kabelbanen forbliver imidlertid en attraktion med sin smukke udforming, der tydeligt vidner om, hvornår den er fra. Og så kan man glæde sig over, at den er gratis!  Evian-les-Bains er en dynamisk og pulserende by med mange aktiviteter forbundet med søen, såsom kanoudlejning, lystbådehavn og meget mere samt casino og termer. Når vi taler om byens kildevand, så kan det anbefales at besøge Palais Lumière, hvis smukke art nouveau-stil har gjort den kendt verden over.

Fontcouverte-la-Toussuire

Det ville være en overdrivelse at kalde kommunen Fontcouverte-la-Toussuire for stor. Den er kun lidt over 20 km² stor og har under 600 indbyggere. Til gengæld kan man roligt kalde den fro geografisk afvekslende, for dens bekedne territorium går fra dale i 650 meters højde til bjergtinder i over 2300 meters højde. Kommunen har, som så mange andre landdistrikter, siden 1800-tallet oplevet en langsom affolkning, men til gengæld er antallet af personer, der har sommerhuse i området eksploderet, fra ingen i begyndelsen af 1960'erne til over 2000 i dag. Det er med andre ord en kommune, som især lever om sommeren og i skisæsonen. 

Rosieres

Den lille landsby Rosières i den sydlige del af departementet Ardeche har trods sin størrelse både en bager, et par restauranter, en kirke og en vinproducent, der arrangerer vinsmagninger midt i byen. Rosières ligger kun ca. 30 km fra regionen Provence og er kendetegnet ved vinmarkerne og det bakkede landskab. Byen har knap 1100 indbyggere, men om sommeren vokser dette til 10.000 takket være turismen, der er en vigtig industri i området. Byens kommune er fortrinsvis en landbrugskommune, der har et vigtigt landbrug.

Saint-Étienne

Saint-Étienne er kunst, design og historisk industri placeret på kanten af Centralmassivet omgivet af naturområder med nationalpark og Les Gorges de la Loire (Loires kløfter). Det bemærkelsesværdige museum for moderne kunst (Musée d’Art Moderne) har med mere end 15.000 værker en af de største samlinger af moderne og nutidskunst. Hvert andet år i november afholdes den Internationale Design Biennale, der gør byen til et pulserende centrum for designverdenen. Desuden er her et godt industrimuseum og en nedlagt mine er omdannet til museum, hvor man kan komme dybt ned under jorden og mærke, hvordan datidens minearbejdere havde det. For de friluftsinteresserede er Saint-Étienne et godt sted til at planlægge gode vandre- og cykelture i den fredelige og uspolerede natur, der omgiver byen. 

Saint-Francois Longchamp

Saint-Francois Longchamp har som så mange andre skisportsstationer et pudsigt sæsonbetonet liv med to højaktive perioder, vinter og sommer, mens den resten af året ligger forladt hen. Dette mærker du dog ikke meget til, når du kommer her om sommeren, for så er her fuld af liv og aktiviteter. 

Byen er opdelt i to; Saint Francois i 1450 meters højde og Saint Francois Longchamp i 1650 meters højde.  Her finder man i alt 165 kilometer piste i skiområdet, der kaldes ”Grand Domaine Valmorel”, som består af de tre skibyer; Saint Francois Longchamp, Combelouviere og Valmorel.  Her er masser af brede og lange nedfarter samt udfordrende off-piste skiløb. Et ideelt sted til børnefamilier og nybegyndere med de mange lange og brede nedfarter, der omkranser byen, ligesom børnene kan boltre sig i børneområdet ”Opoualland”. Er man til større udfordringer byder området på super off-pisteskiløb og hvis dette ikke er nok, kan man slå et smut forbi Val Thorens og ”De 3 Dale”, der ligger en times kørsel med bus herfra. I byen finder man et stort udbud af restauranter, der serverer retter fra det gode og solide savoyardiske køkken, ofte raclette og fondue gerne med smeltet ost. 

Saint-Jorioz

Den lille by Saint-Jorioz ligger placeret ca. 9 km syd for byen Annecy. Den ligger omgivet af smuk natur, da den ligger helt ned til Annecy-søen til øst, bjergkæden Semnoz til vest og bjerget Taillefer til syd. Saint-Jorioz har en skøn stemning, der er en blanding af en skidestination og en almindelig sydfransk landsby. Der er gode indkøbsmuligehder i byen med både supermarked og bager. Desuden er der flere spisesteder. Her er gode muligehder for aktiv ferie, både på søen og rundt om. Området er et yndet sted for cykelture. Byen tilbyder derfor også en blanding af aktiviteter, som kan tilfredstille den aktive feriegæst. Området omkring byen og Annecy-søen inviterer til mange gode gå- og cykelture. Man kan leje cykler i byen. Endvidere kan man ved Annecy-søen finde flere aktiviteter ved og på søen. Lej f.eks. vandcykler og oplev den smukke Annecy-sø med sin smukke natur omkring. Trods byens beskeden størrelse - der er omkring 5700 indbyggere - er der et stort supermarked Super U midt i byen, hvor man også finder en bager og et par spisesteder. Om sommeren skal man være opmærksom på de mange cyklister, der færdes i byens gader, samt i området omkring byen.

Val Thorens

Val Thorens er skimekkaet over alle skimekkaer i de franske Alper.  Byen er den højst beliggende skiby i Europa med sine 2300 meters højde over havet. Lige meget hvor du bor i byen, kan man mere eller mindre tage skiene på lige uden for døren og suse afsted mod de godt 600 kilometer piste, der venter én forude.  

Skiområdet kaldes ”Les 3 Vallées”, der betyder de tre dale, nemlig Val Thorens/Les Menuires, Meribel og Couchevel. Disse tre skiområder har til sammen 600 kilometer piste, som man har adgang til, når man vælger det store liftkort. Man kan også vælge liftkort for kun Val Thorens-dalen, hvor man også får adgang til den 4. dal – Orelle-dalen. 

Den populære skitur ”3 dale-turen” er for de mere erfarne skiløbere, da turen er lang og man skal køregodt til, for at nå hjem igen inden lifterne lukker. Er man knap så erfaren en skiløber, kan man dog sagtens få glæde af det store liftkort, da man let kan køre på ski ned til Meribel dalen og hjem igen uden at skulle halse af sted. Neden for byens centrale plads ”snetorvet”, finder man børneområdet, ligesom der også er tænkt på snowboarderen, da man har opført en 70.000 m2 stor snowpark. Området henvender sig på denne måde til alle typer af skiløbere.

Byen ligger i tre niveauer, der er centreret omkring det såkaldte ”snetorv”, der ligger i det midterste niveau. På hver side af hovedgaden ned mod ”snetorvet”, som kun er for de gående eller dem med ski på, ligger der butikker, pandekagesteder og restauranter. Her er liv døgnets 24 timer, da mulighederne for at gå ud er utallige, på de ikke mindre end 40 barer, som ligger spredt rundt i byen.  De mest rolige områder ligger øverst eller nederst i byen, hvor de fleste familier holder til, mens det yngre publikum som oftest søger hen med til det midterste niveau.

Er man ikke til ski eller ønsker man blot lidt adspredelse i løbet af dagen, kan man slå et smut forbi sportscentreret, der byder på svømmehal, tennis, fodbold, basket, danseundervisning, wellness afdeling og meget andet. Her bliver dagligt afholdt diverse konkurrencer, man kan melde sig til som enkeltpersoner eller som hold. 

Val d´Isere

I Val d´Isere finder man alt, der skal til for at fuldende en skiferie; en hyggelig by, et godt og stort skiterræn og ikke mindst en skøn stemning i byens gader og på de mange pister.

Byen er en rigtig charmerende alpeby, der trods tidens udvikling har formået at bevare de gamle traditioner for byggestil. Her hersker en skøn stemning døgnet rundt og udvalget af gode restauranter er stort. Det skorter heller ikke på barer med masser af stemning og atmosfære, hvad end det er til en afterski-øl eller en drink efter middagen. I centrum finder man et blandet udvalg af modebutikker og en gang om ugen kommer det lokale marked til byen. 

Skiområdet er kendt af de fleste skiløbere og har været vært for vinter OL i mændenes slalom ned af pisten ”Face de Bellevarde”, som de fleste lige vil prøve kræfter med, når man nu er her. Derudover har Val d ´Isere afviklet World Cup i alpin skiløb op til flere gange.  Skiområdet hænger sammen med nabobyen Tignes og udgør til sammen ”Espace Killy” området – der er opkaldt efter den franske nationalhelt Jean-Claude Killy, der i 1968 vandt hele tre guldmedaljer i de alpine sportsgrene og derved blev en sand helt i hele Frankrig. 

Espace Killy byder på 300 kilometer piste samt gletsjeren ”Gran Motte” der ligger i 3500 meters højde over havet.  Her er noget for enhver skiløber, hvor de mindre erfarne vil prøve kræfter af med pisterne længst nede i byen og de mere erfarne vil køre videre over i Tignes området. Eller tage et smut ned af ”Piste perdue” – ”den forsvundne pist”, som er en sjov og udfordrende lille gemt pist, hvor man skal være klar på at smide skiene undervejs, mens man kravler gennem klipper og meget andet. Denne pist løber fra Marmotte liften og ned til den mindre by La Daille, hvorfra man kan tage skibussen tilbage til Val d´Iseres centrum eller Funival hurtigtoget op til toppen igen. 

Val d´Isere går for at være en af de mest berømte og populære skiområder i Alperne og det er ikke usandsynligt at spotte en kendis på vej ned ad bjerget, ligesom vores egen kronprins også slår sine folder på disse kanter.

Thonon-les-Bains 

Thonon-les-Bains ligger i det østlige Rhône-Alpes ud til søen Lac Léman. Byen er kendt for sine kilder og sit kildevand, som dog er mindre kendt end Evian. Thonon-les-Bains ligger smukt placeret med sin lange sø-promenade og lystbådehavn samt i forhold til udflugtsture i området. Thonon-les-Bains er en hyggelig mellemstor by i det østlige Rhône-Alpes. Her er tale om en gammel fiskerby, der også er kendt for sine kilder og kurbade. Den minder om den lidt mindre by Evian-les-Bains, der dog er mere kendt for sin kildevand end Thonon. Byen tilbyder flere spisesteder, butikker og et charmerende gammelt bycentrum med små hyggelige gader.

Thonon-les-Bains  ligger ud til søbredden ved Léman-søen - i øvrigt den samme sø, som Genève i Schweiz ligger ved. I byen er der en smuk lang promenade langs søen samt en hyggelig lysbådehavn. Fra byen er der flere udflugtsmuligheder - både i bil og med offentlig transport. Her findes nemlig både togstation og busmuligheder, og man kan desuden tage færgen fra Thonon-les-Bains til Lausanne i Schweiz. Ud over sine kurbade tilbyder Thonon-les-Bains et stort gastronomisk udvalg af lokale produkter samt fisk fra Léman-søen og Chablais-hvidvin.  

Thonon-les-Bains' historie kan dokumenteres helt tilbage til 1270, hvilket man ser i gader og stræder, der bærer præg af byens udvikling gennem tiden. Omkring i og uden for byen finder man flere slotte, som det flotte Château de Ripaille, der blev opført i middelalderen samt det mindre hyggelige Château de Sonnaz fra 1666, som i dag huser det lokale turistkontor. Grundet sin placering ned til søen er der flere aktiviter, ved og på søen. Man har mulighed for at bade i søen, sejle i kajak og kano og meget mere.

Talloires

Blandt de byer der ligger rundt om Annecy Søen, er Talloires en af de mest charmerende. Byen ligger ca. 12 km syd for byen Annecy på søens østlige side. Talloires har trods sin beskedne størrelse og indbyggertal på knap 1600 både et rådhus, en kirke, caféer og restauranter samt gode indkøbsmuligheder og kulturelle tilbud. 

Talloires er en romatisk, charmerende og gammel by, hvis historie går helt tilbage til det 9. århundrede. De små hyggelige gader henstiller en tid middelalderen. Rent geografisk befinder vi os tæt på alperne, og rundt om byen kan man se det pittoreske og bjergrige landskab. Byen ligger helt ned til Annecy Søen, hvor man har mulighed for at bade fra en af byens tre betalingsstrande, som dog er gratis uden for højsæsonen i juli og august. 

Der er mulighed for mange aktiviteter i Talloires. Ud over søens mange muligheder for vandski, sejlads, kano og kajak er der i området omkring byen mulighed for at spille golf og tennis samt ride på heste. Cykelløbet Tour de France har været forbi flere gange og der arrangeres et festivaler og andre arrangement i løbet af året.

Kulturelt har den lille by meget at byde på for den frankofile feriegæst. I slutningen af juni afholdes der en bogfest, i slutningen af august arrangeres der en musikfestival med jazz og klassisk musik. Herudover finder man kunstudstillinger, et bibliotek og en biograf. Om sommeren må man endelig ikke gå glip af det ugentlige marked hver torsdag. 

Saint Sorlin d'Arves

I denne lille by vil du finde mange aktiviteter og pister som er fantastiske til familier og begyndere. Slap af i det smukke vinterlandskab og nyd at du er langt væk fra larmende after-skiing. Denne fredfyldte lille by ligger for foden af Col de La Croix de Fer, i dalen L’Arvan. Byen har omkring 2000 indbyggere og kan rumme op til 3000 gæster. Her vil du se smukke vinterlandskaber med små huse af træ. Byen er naturligvis mest populær i vintersæsonen, men byder også på smukke naturoplevelser om sommeren. Bo her hvis du elsker de mere ukendte byer med en rolig sjæl og gode brede pister. 

Her finder du kun et enkelt diskotek, og her er generelt meget stille om aftenen. Gå en aftentur i sneen og bemærk hvordan roen falder på over byen, på en næsten eventyrlig måde. Køb specialiteter i en af byens mange butikker, eller spis fantastisk fransk mad på en af byens 17 restauranter.

Stå på ski i op til 2600 meters højde på en af de mange pister som samlet er over 120 km. Området har 38 pister, hvoraf de fleste er blå og  dette sted er derfor ideelt til familier og begyndere. Iblandt stedets mange familievenlige aktiviteter finder du blandt andet ture på snesko, ostemuseum, og en snowpark for begyndere. 

Montbrison-sur-Lez

Montbrison-sur-Lez er en lille landsby i den sydlige del af departementet Drôme i regionen Rhône-Alpes. Byen har omkring 300 indbyggere og er meget beskeden af størrelse. Her er dog et pizzaria i byen. For at finde hverdagsbutikker og et større udvalg af restauranter, kan man med fordel tage til en af de nærliggende byer som Valréas, som ligger ca. 7 km fra byen eller Grignan, der ligger ca. 11 km herfra. 

Byen ligger i det naturskønne Drôme Provençale, der grænser op til regionen Provence. Man finder vinmarker omkring og floden Lez løber blot ca. 1,5 km herfra. I floden kan man bade, hvis der dog er nok vand  den.

Menthon-Saint-Bernard

På den østlige side af Annecy Søen - ca. 9 km fra byen Annecy finder man den lille landsby Menthon-Saint-Bernard. Byen har kun knap 1900 indbyggere, men takket være de mange turister, der færdes i byen, finder man gode indkøbsmuligheder og flere spisesteder. Byen ligger omgivet af de franske alper og smuk natur.

Menthon-Saint-Bernards historie går tilbage til omkring det 9. århundrede, hvor slottet Le Château de Menthon blev opført. Det har været beboet af den samme familie siden 1190, hvor Jean de Menthon flyttede fra Bourgogne til byen ved Annecy Søen. Slottet var frem til Renæssancen et forsvarsværk, men blev herefter så småt ombygget til beboelse. Det havde et middelalderligt præg over sig frem til omkring 1880, hvor den daværende ejer René de Menthon, der er olderfar til den nuværende ejer af slottet, startede en betydelig renovering og udvidelse af slottet. Han lavede det om til et rigtigt eventyrslot med ekstra spir og fine tårne, og historien siger, at en hvis Walt Disney lod sig inspirere af dette slot til sin historie om Tornerose.

Den lille landsby ligger ned til den cirka 1 km lange søbred, og her finder man blandt andet en offentlig strand, der i juli og august dog kun kan benyttes mod betaling. På søen finder man flere aktiviteter, der kan tilfredsstille den aktive feriegæst. Man kan bl.a. stå på vandski og sejle i kajak. Området omkring søen inviterer til flere cykelture og gåture, og man skal være opmærsom på, at der i højsæsonen er rigtig mange cyklister på vejene i Menthon-Saint-Bernard og de omkringliggende byer.  

Grenoble

Grenoble fungerer som hovedbyen i departementet Isère, i Rhône-Alpes i det sydlige Frankrig. Grenoble er en smuk og gammel by fyldt med en masse ældre bygninger og monumenter som til sammen giver et antik præg på byen og forstærker det romantiske præg der karakterisere de fleste franske byer. Den franske storby har et indbyggertal på godt 130.000 og er udstyret med diverse moderne transportmidler som enhver storby burde havde. Lufthavn, sporvogne, busser, toge og alt er der. Byen bærer sin fortid med stolthed og tegn på romertiden, middelalderen og selv 2. verdenskrig kan findes rundt omkring i byen. Besøger man byen skal man tage et af de bobbelformet svævebaner som fører op til La Bastille. La Bastille er en gammel borg fra middelalderen, der igennem tiden er blevet gevaldigt udbygget til et enormt forsvarsværk. Den enorme bygning giver ét fantastisk udsyn udover byen og Isère floden.

Grenoble er først og fremmest centrum for viden. Her er store forskningsinstitutioner, universiteter og højteknologisk industri. Derfor har byen en forholdsmæssigt stor befolkning af forskere og studerende, franske såvel som udenlandske. 

Klimaet her tæt på alperne er koldt om vinteren, men ganske varmt om sommeren takket være den læ som de omkringliggende bjerge giver. Grenoble er fyldt med historie. Byens hovedattraktion er La Bastille, et fæstningsværk bygget på en høj klippe bag byen med skue ned mod Isèrefloden. Et svævebaneanlæg fører besøgende hele vejen op nede fra flodbredden, og udsigten over området er enestående herfra. 

Grenoble og omegn er guf for den aktive gæst både vinter og sommer. Byen var værtsby for de tiende olympiske vinterlege i 1968, og de nærmeste skisportsområder findes ca. 1 times kørsel i bil herfra. I nærheden findes også den navnkundige bjergtop, Alpe d’Huez, som er berømt og berygtet fra Tour de France cykelløbet. 

Combloux

Combloux ligger for foden af Mont Blanc i de franske alper i det syd-østlige Frankrig. Det er ikke en tilfældighed, at den kaldes Mont Blancs perle. Byen er i vinterhalvåret en populær ski-destination, med 4 km til Megève og ca. 30 km til Chamonix-Mont-Blanc, og med fuld udsigt til Mont Blanc. I sommerhalvåret er den kendt for sin økologiske badesø, vandrestierne og den friske bjergluft og selvfølgelig udsigten til Mont Blanc! 

Før Combloux blev en populær skidestination, var den blot en almindelig bjerglandsby bestående af træ- og stenhuse, hvor byens ca. 2000 indbyggere ernærede sig ved landbrug. Landbruget udgør stadig en betragtelig del af landsbylivet i dag, selvom ski-shops og chalets også præger byens facade. Byen og området byder på flere markeder, mange butikker og flere restauranter.

Om sommeren kommer der også gæster til Combloux, da der er gode muligheder for at vandre i bjergene, køre mountainbike eller svømme i Frankrigs første økologiske badesø, der netop om sommeren opvarmes af solens stråler. Ski-lifterne er åbne om sommeren, hvilket kommer alle, der foretrækker nedkørslen, til gode. Ligesom det giver mulighed for at spise på restauranterne oppe i højderne og nyde den panoramiske udsigt til Mont Blanc under frokosten. Der er desuden gratis ski-bus mellem Combloux og Haut-Combloux, og derfra 4 åbne ski-lifter så fodgængere og mountainbikers kan komme op til bjergtinderne. Er man mere til de nyere sportsgrene, kan man desuden begive sig af sted på sommerslæde, spille tennis, nyde godt af udbuddet af wellness centre eller svømme i badesøen.

I stedet for at dyppe sig i klorholdigt vand, han man her mulighed for at bade i en 4500 m² menneskeskabt sø fyldt med almindeligt drikkevand, vandplanter og et vandfald. Der er afsat 1500 m²  til svømmende gæster.

Med et fuldstændigt kig til Mont Blanc, er dette en prima ski-destination, der sammen med områderne Megève, Saint-Gervais, Les Contamines, og La Giettaz tilbyder i alt 544 km skipister, sneparker, 12 picnic områder og økologiske toiletter. I området er også muligt at stå på ski ad 20 km gletsjer med et vertikalt fald på 2800 m. Her dyrkes handiski, heliski, off piste, cross country, snow boarding og naturligvis diverse former for almindelig skiløb.

Rejser til Frankrig

Læs mere om Frankrig og find inspiration til din næste rejse her

Find rejsen til Frankrig her

Rejsemål i Rhône-Alpes

  • Aix-les-Bains har været et kendt kursted siden antikken, men fremstår i dag alligevel befriende uspoleret. Her kan du nyde solen på flere strande ved søen, som også inviterer sejlture og smukke vandreture. Der er desuden ikke langt til de franske alper.
  • Alpe d'Huez
    2 hoteller
    Der er masser af muligheder for at holde en aktiv ferie på en rejse til Alpe d'Huez. Om vinteren er de talrige pister tæt ved den franske alpeby populære, mens friluftsentusiaster i sommerhalvåret kan udforske de spektakulære bjerglandskaber på vandreture.
  • Du har en fantastisk udsigt fra Autichamp over det bakkede landskab og naturparken "Vercors". En rejse til denne lille landsby med historiske rødder tilbage til romertiden er da også en oplagt mulighed for at nyde en ferie med aktive naturoplevelser.