Rejser til Alpe d'Huez

Alpe d'Huez ligger i det poplære skiområde Grandes Rousses Massif i de franske alper. Da hovedparten af skipisterne ligger på sydvendte bjergskråninger, er Alpe d'Huez lokalt også kendt som "L'ile au Soleil",  Soløen. Et passende kælenavn da her er 300 solskinsdage i løbet af året. Sammen med næsten 250 km pister og snegaranti langt ind i sæsonen gør det området populært blandt skiturister, ikke mindst familier.

Det er dog ikke kun skiturister, som rejser til Alpe d'Huez. Rejser du hertil om sommeren, er der også masser af muligheder for at holde en aktiv ferie. Siden legendariske Fausto Coppi triumferede på bjerget i 1952, har bjerget haft en nærmest mytisk status blandt verdens cykelsportsfans. Dertil kommer, at Alpe d'Huez regelmæssigt har været en del af Tour de France og scene for mange uforglemmelige øjeblikke. Nok især derfor kommer motionscyklister fra hele verden hele sommeren hertil for selv at prøve kræfter med den 14 km lange vej til toppen med 21 hårnålesving og en gennemsnitlig stigning på 8 procent. 

Det er dog ikke kun den krævende vej til toppen, som trækker friluftsentusiaster til Alpe d'Huez i sommerhalvåret. Den smukke natur og de charmerende byer i de sydlige Alper  byder på mange mulligheder for hele familien.

 

Hoteller i Alpe d'Huez

Inspiration og fakta

Alpe d'Huez plateauet ligger i 1860 meters højde. Her er kun omkring 1700 faste beboere, men medregnes feriegæster og besøgende er tallet mange gange højere. Med en beliggenhed bare en god times kørsel fra Genève Lufthavn og to timer fra Lyon, er Alpe d’Huez da også et oplagt feriemål for en familie eller par på udkig efter en ferie med mange aktivitetsmuligheder.

Vejr

Alpe d'Huez har et alpint klima, hvilket betyder, at man vil opleve at temperaturen gradvist falder desto højere man kommer. Derfor er det ikke usædvanligt med en markant temperaturforskel mellem dalen og toppen. Juli er normalt den varmeste og tørreste måned, hvor man godt kan finde det lette sommertøj frem. Men selv om sommeren er det klogt at have lidt varmt tøj med, hvis du bevæger dig rundt i området - især hvis der er vind. Danske cykelsportsfans vil huske, hvordan den niende etape af Tour de France, som blev kørt ikke langt herfra, måtte afkortes på grund af kraftigt snevejr! Det var etapen, hvor Bjarne Riis overtog den gule trøje, som han beholdte hele vejen til Paris. 

Forår og sensommer er mere ustadige, men byder stadig på mange flotte dage, der indbyder til oplevelser i det fri. Om vinteren nyder skituristerne godt af den høje beliggenhed, som betyder stor snesikkerhed.

Lokal transport

Selve Alpe d'Huez resortet har en overskuelig størrelse, hvor det er nemt at komme omkring til fods i den centrale del. Der kører dog også busser (gratis i skisæsonen hvis du har liftkort). Bor du for eksempel nede i landsbyen Huez, kan det være praktisk med en bil. Vær dog opmærksom på, at der i højsæsonen (jul, nytår og vinterferien) typisk er rift om parkeringspladserne. Kommer du i bil om vinteren, skal du desuden være opmærksom på, at der krav om at medbringe snekæder og politiet nogle gange kun tillader adgang for biler med disse monteret.

Mad og drikke

Der er et bredt udvalg af spisesteder i Alpe d'Huez med noget for alle smagsløg og budgetter. Til frokost tilbyder de fleste restauranter for eksempel en 'Plat du Jour' (dagens ret) til e rimelig pris, som normalt består af lokale produceret kød, kartofler og en salat eller grøntsager. Det er også et must at prøve en af de lokale egnsretter som for eksempel tartiflette (en type kartoffelgratin) eller fondue. Nærheden til Italien viser sig også i det lokale køkken, så der er også rig mulighed for at stille sulten med en lækker pizza eller pasta. Sidst, men ikke mindst, er der på sådan et populært feriested selvfølgelig adskillige fastfood-steder, take-away og sushi.

Til forskel fra hvad man måske umiddelbart tænker om er resort på et bjerg, er der faktisk gode muligheder for at shoppe i Alpe d'Huez. Ikke overraskende er her en del butikker, som sælger ski- og friluftsudstyr, men der er også adskillige tøjbutikker og steder at købe traditionelle produkter fra egnen. Vil du opleve et traditionelt marked, er nærmeste mulighed Bourg d’Oisans for foden af bjerget. Det afholdes hver lørdag morgen og fylder gaderne med boder, hvorfra der sælges delikatesser og produkter fra regionen.

Natteliv

Der er gode muligheder for at få en festlige aften på en ferie i Alpe d’Huez, som har adskillige barer og diskoteker. Om vinteren er der naturligvis først afterski, der især får de yngre feriegæster blot er starten festen.

Aktiviteter

Alpe d’Huez er et Europas største skiresorter, som tiltrækker både erfarne skiløbere og nybegyndere. De kommer for at nyde godt af de gode snefordhold og områdets enorme udvalg af pister med noget i alle sværhedsgrader. Det er blandt andet her man finder en af Europas længste pister, den sorte Sarenne-piste der fra toppen af Pic Blanc i 3.300 meters højde løber hele 16 kilometer ned i 1.860 meters højde. 

Alpe d’Huez byder dog på andet end skiløb. Om vinteren kan du for eksempel tage en pause fra pisterne i en stor opvarmet pool eller spille indendørs fodbold, tennis eller ander i sportscenteret. Der er naturligvis også rig mulighed for at slappe af med spa og wellness, ligesom eventuelt ømme muskler kan få massage. Rejser du hertil om sommeren, finder du ligeledes et sandt paradis for den aktive feriegæst. Den nærliggende Ecrins Nationalpark giver masser af muligheder for at tage på vandreture, klatre, ride, sejle kajak og meget mere. Udover de 21 legendariske hårnålesving for landevejsracerne, kan mountainbikere boltre sig på kilometervis af sjove downhill-spor. Skal benene have et hvil, kan du købe et fiskekort fra det lokale turistkontor og prøve lykken i en af de smukke bjergsøer eller floder, hvor fiskeri er tilladt.

Udflugtsmål

En ferie på Alpe d’Huez byder ikke kun på fremragende betingelser for at dyrke sport og være aktiv. Hvis nogle af dagene skal være lidt kulturelle, er der også interessante udflugtsmål inden for kort rækkevidde. Landsbyen Huez for foden af bjerget bør besøges. I Alpe d'Huez og i det omkringliggende område kan du desuden udforske en række interessante museer og gallerier for at lære mere om denne fascinerende region. Hvis du vil blive klogere på den alpina flora, fauna og mineraler, kan du for eksempel besøge Fauna Museeet i Vaujany, Bourg d'Oisans Museum eller Maison du Bouquetin i Allemont. Hvis det er den slags udflugtsmål, du er interesseret i, bør du også besøge Notre Dame des Neiges Kirken, gletsjergrotten Grotte de Glace eller Brandes Archaeological Site, der er ruinerne af en middelalderby fra det 12.-13. århundrede, der opstod i tilknytning til en sølvmine.

Rejser til Frankrig

Læs mere om Frankrig og find inspiration til din næste rejse her

Find rejsen til Frankrig her