Rejser til Grækenland

Grækenland er kendt og elsket blandt mange danskere for de mange fremragende feriesteder. Over dem alle knejser legenden Kreta, men også andre ferieøer som Korfu, Rhodos, Mykonos og Santorini er at regne blandt nogle af Europas bedste og mest besøgte feriedestinationer. Og hvorfor er det så, at de er så populære? Det kan der være mange bud på, men først og fremmest er vejret i det græske øhav bare noget af det bedste, man kan forestille sig. Læg dertil en smuk og frodig natur, venlige mennesker og fornuftige priser, og du har opskriften på en succes.

Når man rejser til Grækenland foregår det af gode grunde altid med fly. Du kan rejse til landet, som officielt faktisk hedder "Den Hellenske Republik" med fly fra Billund, Aalborg, København og Hamburg ved at bruge søgemaskinen her på siden. Her finder du en række håndplukkede og nøje udvalgte hoteller og ferieboliger i Grækenland, som du kan kombinere med rutefly fra Danmark - og endda en lejebil på stedet hvis du ikke hellere vil købe en transfer til dit hotel fra lufthavnen. Det hele samles i en pakkerejse, så du er sikret af den danske Rejsegaranti. 

Også det græske fastland byder på mange store oplevelser. Særligt kan nævnes den utrolige hovedstad Athen med den olympiske historie og seværdigheder som Akropolis og Lykabettos. Læg dertil Peloponnes-halvøen med Mykene og masser af romerske og græske ruiner, samt naturligvis Korinth-kanalen, så har du en storbyferie med mulighed for talrige udflugter ud i landskabet.

For mere end 2000 år siden var Grækenland civilisationens vugge, og landet er i dag en særdeles populær rejsedestination.

>> Læs mere om rejser til De Græske Øer her

Rejsemål i Grækenland

 • Gæstebedømmelser 8,4
  De Græske Øer
  423 hoteller
  De Græske Øer er med en perlerække af små og store øer et sandt ferieparadis. Her kan du slænge dig på hvide sandstrande ved det krystalklare hav, udforske spændende seværdigheder og fordybe dig i det græske middelhavskøkkens herligheder.
 • Gæstebedømmelser 8,4
  Kreta
  227 hoteller
  Smuk natur, små bugte og brede sandstrande er noget af det du finder på den græske ferie-ø Kreta. Dog finder du også et fantastisk køkken, et venligt folkefærd samt en masse små, hyggelige kystbyer som du kan gå på opdagelse i.
 • Gæstebedømmelser 8,6
  Rhodos
  60 hoteller
  Rhodos er nok et af de mest populære feriedestinationer i Europa, og det er ikke for ingenting. Den græske ferie-ø tilbyder, udover 300 solskinstimer om året, smukke strande, hyggelige kystbyer og et væld af aktiviteter og udflugtsmuligheder ... for hele familien. Læs mere
 • Gæstebedømmelser 7,7
  Halkidiki
  44 hoteller
  300 solskinsdage om året og idylliske badestrande med krystalklart vand er bare nogle af ting, som gør Halkidiki til et af Grækenlands mest attraktive rejsemål. Den smukke halvø har tre "fingre" i form af de mindre halvøer - Kassandra, Sithonia og Athos.
 • Peloponnes
  40 hoteller
  Peloponnes er en halvø som er beliggende i det sydlige Grækenland. Her finder du nogle af de smukkeste strande, en frodig og dramatisk natur samt små og større autentiske, græske byer. Halvøen er også fyldt med kulturelle og historiske seværdigheder ... bl.a Olympen! Læs mere
 • Gæstebedømmelser 9,5
  Athen
  37 hoteller
  I Athen forenes den antikke og moderne historie med et varieret kulturliv, museer i verdensklasse, shopping, et stort udvalg af spisesteder og udendør aktiviteter om sommeren. Athen passer godt til en weekendrejse eller en længere tur, når du ... vil kombinere storby med badeferie! Læs mere

Populære hoteller i Grækenland

Grækenland, Halkidiki, Sane
 • Nærmeste lufthavn: 73 km
 • Afstand til havet: ca. 100 m
 • Pool (evt. sæsonåben)
Grækenland, De Græske Øer, Rhodos, Faliraki
 • Nærmeste lufthavn: 18 km
 • Nærmeste strand: ca. 1.3 km
 • Pool (evt. sæsonåben)
Grækenland, De Græske Øer, Kreta, Kato Stalos
 • Nærmeste lufthavn: 27 km
 • Nærmeste strand: ca. 100 m
 • Pool (evt. sæsonåben)

Inspiration og fakta

Vi skylder Grækenland meget. Dette land, der formentlig kan beskrives som den moderne europæiske civilisations fødested, bliver ved med at give. Nutidens gæster kan udforske ikke blot forbløffende historiske steder, men også uberørte strande, hundredvis af magiske øer, tågede bjerge dækket af olivenlunde, spændende byer som hovedstaden Athen, og resorts, der både er afslappede og livlige.

Grækenland er en feriedestination, der vil behandle sine gæster godt - den græske kultur er meget gæstfri. Du kommer til at spise og drikke som en gud, specielt hvis du vælger en all inclusive græsk ferie. De store favoritter i Grækenland er oste, grillet kød og fisk og skaldyr. Fyrrenåle-vinen retsina har eksisteret i 2.000 år, og den klare spiritus raki, der er lavet på anisfrø, kan varme dig op, hvis nætterne bliver lidt kølige. 

Oplevelser på din ferie 

Athen er en spændende by, med alt hvad man ville forvente af en moderne hovedstad. Den har også nogle af de bedste, største og smukkeste ældgamle steder i verden lige fra Parthenon til mange templer, stadioner, teatre og meget mere. Kast en sten fra en strand et hvilket som helst sted på kysten, og du vil sandsynligvis ramme endnu en smuk strækning af hvidt sand. Grækenlands kystlinje er lang og varierende og indbefatter klippefyldte bugter, kønne fiskerlandsbyer og vilde fest resorts. Det er det samme på øerne, lige fra den grønne “Emerald Isle” Korfu til det spektakulære vulkanske krater på Santorini. Grækenland er frem for alt et bjergrigt land med masser af vidunderlige gåture og smuk flora, fauna og geologi at opdage. 

Et land med så lang og vigtig historie som Grækenland betyder også et væld af seværdigheder som du kan opleve på en rejse til landet. Her kan du læse lidt om et par udvalgte oplevelser til din ferie.

Grækenlands hovedstad Athen

De fleste besøgende i Grækenland ankommer til Athen, og bruger derefter et par dage på at udforske det spektakulære Akropolis med Parthenon, Erechtheion, Dionysios-teateret og Propylaia-porten, samt den fantastiske udsigt ud over byen. Andre attraktioner tæller det enorme Zeus-tempel, Panatheniac Stadium, Det Nationalarkæologiske Museum, det gamle Agora-marked, samt det livlige Plaka distrikt.

Omkring Athen

Tæt på Athen finder man øerne i den Saroniske Golf; Salamis, Aegina, Hydra, Spetses og Poros, som alle er meget besøgte. Længere mod nord finder man Sporaderne; en øgruppe bestående af Skiathos, Skopelos, Alonnisos og Skyros, som også er nogle af Grækenlands populære og let tilgængelige øer.

Grækenlands historie

Grækenland var fødestedet for den europæiske civilisation. I perioden fra 700 f.Kr. rejste de store bystater Athen, Korinth og Sparta sig, og indledte sig ofte i lange kampe om herredømme, og forenede sig kun, når de skulle stå sammen imod en fælles trussel om invasion af det persiske imperium.

Den klassiske tid

I den klassiske tid, også kendt som den gyldne tid, skete der store fremskridt inden for områderne kultur, filosofi og definitionen af demokrati. Arkitekturen blomstrede, Parthenon blev grundlagt, store tragedier blev skrevet og fuldført, og civilisationen var flere århundreder forud for det romerske imperium. Arven efter denne æra, er en samling spektakulære ruiner over hele Grækenland, hvor de bedst bevarede er at finde på Akropolis i Athen.

Den Peleponnesiske Krig

Den Peloponnesiske Krig (431-404 f.Kr.) satte en stopper for stabiliteten og de militante spartanere overtog kontrol i regionen. Det varede ikke længe før makedonerne udvidede og erobrede mod syd, ledet af den ambitiøse Alexander den Store, som var på vej til at udfordre en anden stor civilisation; egypterne. Hele den græske identitet stammer fra denne tid.

Omkring år 146 f.Kr. var Grækenland og Makedonien blevet romerske provinser, men ved 395 e.Kr. blev riget splittet og Grækenland blev en del af det hæderkronede byzantinske rige. I det 12. århundrede var korstogene på flugt og den byzantinske magt var kraftigt reduceret pga. invasioner af venetianere, katalanere, genovesere, frankere og normannere.

Uafhængighedskrigen

I 1453 erobrede tyrkerne den byzantinske hovedstad Konstantinopel, og omkring år 1500 var næsten hele Grækenland under tyrkisk kontrol. I 1821 startede grækerne deres uafhængighedskrig mod tyrkerne. Uafhængighedsbevægelsen manglede dog styrke, og i 1827 besluttede Rusland, Frankrig og Storbritannien at gribe ind og hjælpe grækerne i deres kamp. Efter uafhængigheden blev vundet i 1832, gjorde de europæiske magter Grækenland til et monarki med den ikke-græske hersker; Otto af Bayern, som blev gjort til konge i 1833. Dette monarki holdt et godt stykke ind i det 20. århundrede. Men i 1864 dannede George I en ny forfatning, som genindførte demokratiet og placerede kongen med en udelukkende ceremoniel funktion.

Grækerne kæmpede sammen med de allierede og efter krigen sendte premierminister Venizelos tropper til at ’befri’det tyrkiske område Smyrna (det nuværende Izmir) som var befolket af et stort antal grækere. Hæren blev slået tilbage af Atatürks tropper og mange græske indbyggere blev dræbt. Dette førte til et brutalt sammenstød mellem de to lande i 1923, som resulterede i en yderligere afmatning af Grækenlands allerede svage økonomi, forårsaget af den høje stigning i befolkningstallet pga. 1.300.000 kristne flygtninge.

I 1936 havde det kommunistiske parti opnået bred folkelig opbakning. Og General Metaxa blev udnævnt som premierminister af kongen og fik hurtigt etableret et fascistisk diktatur.

Grækenland under anden verdenskrig

På trods af hjælp fra de allierede, faldt Grækenland til Tyskland i 1941, hvilket førte til både blodbad og hungersnød. Modstandsbevægelser sprang hastigt op og førte til en blodig borgerkrig, som varede indtil 1949, hvor royalisterne hævdede at have vundet. Under borgerkrigen gav USA store summer af penge til den anti-kommunistiske regering og gennemførte det såkaldte ’pålideligheds-certifikat’, som var gyldigt indtil 1962. Dette dokument erklærede, at bæreren af dokumentet ikke havde venstreorienterede sympatier, og uden dette dokument havde man ikke stemmeret ligesom man stort set ikke havde mulighed for at finde arbejde.

I 1974 forsøgte oberster at myrde Cyperns leder, ærkebiskop Makarios, hvilket førte til Tyrkiets invasion og besættelse af det nordlige Cypern. Dette er den dag idag stadig et problem for grækerne, og der er stadig spændinger i luften mellem grækerne og de tyrkiske naboer.

I 1981 blev Grækenland meldt ind i Det Europæiske Fællesskab, nu EU, og Andreas Papandreous socialistiske parti, PASOK, vandt valget. Den sidste del af hans regeringsperiode blev dog afløst af en usandsynlig koalition af konservative og kommunister i 1989. Ved valget i 1990 kom de konservative til magten med et flertal på kun to sæder i parlamentet. I 1993 kom den aldrende og skrantende Papandreou dog tilbage på magten i spidsen for PASOK.

I begyndelsen af 1996 blev Kostas Simitis udnævnt til premierminister, og det blev klart, at Papandreous tid nærmede sig sin afslutning. Han fik siden hen et friskt mandat, hvor han lovede at skabe bedre relationer med Tyrkiet og gennemføre en økonomisk reform, som ville sikre Grækenlands plads i Den Europæiske Monetære Union.

Oldtiden i Grækenland

Indenfor rækkevidde af Athen finder man Peloponnes, Grækenlands sydlige halvø, som er rig på historie og har en varieret og skøn natur. I det nordøstlige hjørne finder man oldtidens seværdigheder; Epidaurus, Korinth og Mykene, samt den spøgelsesagtige by, Mystras, som man finder på skråningerne af Taygetos-bjerget. Hvis du bliver træt af oldtidshistorie, byder Mani-regionen på rå bjerge og golde landskaber.

Verdensarv

I det nordlige Grækenland finder man de betagende Meteora-klostre, som er på UNESCOs verdensarvsliste, og som var inspirationskilde til James Bond-filmen ’Strengt Fortroligt’. Længere mod nord finder man Zagoria-regionen, som byder på lettere utilgængelige bjerglandsbyer med en rig tyrkisk indflydelse. Her i nærheden finder man også Olympus-bjerget, som med sine 2817 meter er Grækenlands højeste bjerg.

Strande 

Øer er en del af de fleste græske ferier. Der er så mange - og definitionerne er varierende - at det er svært at sætte tal på dem, men der er nok omkring 2000 (selvom nogle går så højt op som 6.000!). At rejse med rygsæk på, med billige færger fra den ene smukke ø til den anden, har længe været unge rejsendes overgangsrite. Luksusyachter benytter sig også af søvejene og kaster anker ved steder som eksklusive Mykonos. Øerne er skønt varierende. Korfu har, som en stilfuld hovedstad med by-pause potentiale og masser af grøn bevoksning, en stærk britisk indflydelse. Santorinis smukke blå og hvide palet ser næsten for godt ud til at være sandt. Kreta er den største i gruppen, og har forbløffende minoiske ruiner, korsridderslotte og vilde bjerglandskaber. Zakynthos’ strande er på top 3-listen, men uanset hvor du er, vil strandene ikke skuffe dig. 

Vejret når du rejser

Hvornår er det bedste tidspunkt at rejse til Grækenland på? Hvor skal du tage hen? Først af alt, check vejret!!

Grækenlands har på grund af de mange bjerge og øer et klima med mange små forskelle, men overordnet set er klima det samme i hele landet. Grækenland er enestående i kraft af sine mange solskinstimer, som om sommeren kan være helt oppe på fjorten timer om dagen.

Grækenland ligger på Balkan-halvøens sydspids i det sydøstlige Europa. Mod nord finder man grænserne til Albanien og Bulgarien og mod øst grænser landet op til Tyrkiet. Der findes over 1400 græske øer, hvoraf mindst 169 af disse er beboede. Der er 6 større øgrupper: Kykladerne, De Ioniske Øer, Dodekaneserne, De nord-østlige Ægæiske Øer, Sporaderne og øerne i Den Saroniske Golf. Desuden findes der to store øer; Kreta og Evia, som ikke hører til nogle af disse øgrupper.

Der findes store højdeforskelle i Grækenland, men det meste af landet befinder sig mindst 1500 m over havets overflade. Dette er typisk set på fastlandet.

Med sit typiske middelhavsklima, så har de fleste øer et tørt klima med landskaber der er domineret af olivenlunde. Det nordlige Grækenland byder på frodige skovområder, men i resten af landet er skovene nærmest udryddet pga. fældning, landbrug og skovbrande. Grækenland er rig på flora med over 6000 arter, hvoraf der findes 100 forskellige orkide-sorter. Landet har også en overflod af vilde urter.

Mange dyrearter har været truet pga. mændenes behov for at gå på jagt og fiskeri, samt pga. menneskers beboelse i bjergområder. Øerne byder stadig på et rigt maritimt liv; især havene omkring Zakynthos og Kefalonia, som er hjemsted for den sidste store koloni af havskildpadder i Europa. Grækenland er også hjemsted for Middelhavets munkesæl; et af de seks mest truede pattedyr i verden.

Vi bliver ofte spurgt hvornår er det bedste tidspunkt at rejse på kulturferie i Grækenland, her er derfor en kort information om vejr og vind.

Sol og varme

Sommer i Grækenland er varm, til tider ligefrem hed, og der er som regel næsten ingen skyer eller nedbør i tre måneder. Athen kan være usandsynlig varm, så de besøgende skal give sig god tid til at akklimatisere. Hvis man vil undgå de allervarmeste måneder i Grækenland, er april-maj og september-oktober de bedste måneder at besøge Grækenland. Der er behageligt varmt med bedre plads både på strande og i byerne. I forårssæsonen finder man landets smukkeste blomsterdekorerede landskaber på Kreta. November til marts er det regntid.

Vinteren

Vinteren i Grækenland er mild og den fugtigste sæson, hvor der kan falde sne i de meste af landet men sjældent på øerne. Sneen bliver dog ikke liggende længe.

Klima og geografi

Med et så bredt udvalg af landskaber, er det ikke nogen overraskelse at omstændigheder og temperaturer kan varierer betydeligt fra region til region over hele året. Men generelt bliver forårs- og efterårsmånederne betragtet som måneder med koldt vejr, med regnbyger af og til. Sommermånederne er varme og får næsten ingen regn, og vintermånederne er kolde, ofte med meget regn og sne i de øvre luftlag. Jo længere syd på man kommer, jo varmere temperaturer, og jo længere nord på man tager, jo større chance er der for regn og køligere temperaturer.

Athen og Attica

Den berømte tåge som bredte sig som et tæppe i Athen i 80'erne og 90'erne er blevet formindsket betydeligt ved fodgænger-målinger og udviklingen af et ordentligt metrosystem, men luftkvaliteten er stadig ikke så god, som man kunne håbe. Varme somre, milde vintre (med nogle få dage med sne) og af og til tordende regnvejr.

Peloponnese

Det typiske vejr i Middelhavsområdet, med varme, fugtige somre og milde vintre i de lavtliggende områder (men kraftigt snefald i bjergene).

Aegean Øerne

Varme somre, milde vintre, og lidt regnvejr (hvilket betyder problemer med vandmængden i sommermånederne). Kraftige nordlige vinde (passatvinde) opleves i maj og november måned, og skønt disse kan sprænge sejlernes planer bringer de også køligere temperaturer, lavere fugtighed og forøget sigtbarhed.

Thessaly, Thrakien og Makedonien

Et varmt sommerklima, med temmelig tunge regnbyger i efteråret og om vinteren, og kraftig snevejr i bjergområderne.

De Joniske Øer

Et typisk vildt middelhavsklima, med lange, tørre, varme somre og milde vintre.

Maden 

Selv den mindste, mest isolerede græske fiskerlandsby kan prale af en taverna, hvor dagen starter med kaffe og ender med grillet lam i aromatiske krydderurter fra bjergene. De populære resorter tilbyder endnu flere muligheder, deriblandt retter der kan tilfredsstille både danskere og internationale turister. I de store byer som Athen kan man finde en god håndfuld restauranter med Michelin stjerner, hvilket kan give et mere sofistikeret udvalg, og masser af kendte internationale favoritter. Græsk kogekunst er meget varieret med masser af regionale forskelle. Meze - et udvalg af små retter - er en god måde at afprøve de forskellige smage der tilbydes. Når du går ud, så skal du kigge efter oste i god kvalitet, oliven, auberginer, squash, krydderurter, brød og yoghurt - det er de vigtigste ingredienser i det græske køkken. 

Det græske køkken er berømt for dets indstilling med hensyn til vigtigheden af ingrediensernes friskhed, og den enkle tilberedning. Det at spise er en social begivenhed, og restauranter og caféer er fyldt med støj fra familier og venner der benytter enhver lejlighed til at bestille mere og mere mad og vin. Måltider, hvor man skal sidde ned, er derfor en festlig affære, da varme retter ofte leveres til en gruppe til deling, i stedet for til enkelte personer.

Forløbet er meget anderledes, og alt mad, der bliver bestilt, vil blive serveret, når det er færdig tilberedt, og ikke i en bestemt rækkefølge. De fleste måltider begynder normalt med en række af "orektika" (appetitvækkere) som stilles i midten af bordet og cirkulere blandt gruppen, hvor hver enkelt person enten med en gaffel eller med en ske, kan øse op på sin egen tallerken, så meget man nu ønsker af den pågældende ret.

Disse appetitvækkere er varme eller kolde, og består ofte af en slags dip, så som tzaatziki,(en yoghurt og hvidløgsdip), en fava (gule ærter der er pureret) og melitzanosalata (en ristet aubergine /æggeagtig dip); salater lavet af en blanding med tomater, agurker, sød peberfrugter eller gulerødder; oste, både friske og friturestegte; courgette/zucchini eller aubergine pomfritter) små oste eller spinat stykker; en tallerken med friturestegte fisk osv osv

Listen er uendelig, og enhver restaurant, by og region i Grækenland har sine egne specielle delikatesser.

For dem, der endnu har plads, efterfølges disse appetitvækkere af større tallerkener med grillet eller stegte kødretter eller fisk, eller måske en portion mayirefta (retter der har kogt i flere timer f.eks. i et ildfast fad) som den berømte moussakas. Deserter er som regel mere enkle affærer, så som frisk eller bagt frugt, en lille portion sød konfekt som halva (semolina) eller baklavas.

Denne slags restaurant- festmåltider er en ugentlig foreteelse i en græsk familie, men det græske køkken begynder og ender ikke her. Faktisk er mad fra gadesælgerene eller fast food på mange måder blevet integreret i deres kulinariske traditioner: en stykke friskbagt spinat- eller ostepizza fra det lokale bageri; en toast sandwich fyldt med skivet kød, skiver af grøntsager, og ost spredt ud over; eller et pittabrød foldet omkring en friskskåret skive kød fra spid blandet med frisk salat og tzatziki sauce, alt sammen skyllet ned med en lokal brygget øl eller sodavand.

På trods af bevidstheden om kalorierne, er denne form for mad, med vægt på friskhed, festlig stemning og enkelthed, blevet en vigtig del af Grækenland.

Alkohol, vin, øl og spiritus

Lokal producerede vine og øl er allerede tilgængelige i Grækenland, og man har forbedret kvaliteten i de sidste årti. Selv om retsina ( en udgået vin) stadig kan fås, er det ikke længere de lokales valg. Frisklavede vine kan fås fra hane i de fleste restauranter og offentlige steder, og skønt de kan variere meget i smag og kvalitet, er de gerne gode til at ledsage måltiderne. Vin på flaske er dyrere, men også mere ens i kvalitet, og nogle vinbønder (især Achaia Clauss i Peloponnese) kommer hele tiden med gode kvalitetsvine.

Selv om internationale bryggerier så som Heineken og Amstel har domineret grækernes ølmarked i mange år, bliver de hele tiden udfordret af lokale mærker så som Alfa og Mythos, som alle kan anbefales på en varm sommerdag.

Om muligt, bestil altid din øl i en flaske og ikke en dåseøl, da flaskerne bliver genbrugt, medens dåserne oftest bliver smidt væk, hvilket giver frygtelige moljøproblemer, især på de mindre øer. Hvis du har købt dem i en forretning med pant på flaskerne, så tag flaskerne med dig, og du vil få penge retur for flasken ved dit næste indkøb!!

Tilbøjeligheden i Grækenland med hensyn til at vælge spiritus er uden tvivl whisky, og da man ikke har egen lokal produktion, er der som regel et stort udvalg af amerikanske og skotske mærker. Ouzo, den traditionelle anislikør, kan være meget stærk (helt op til 45 procent) og findes i mange forskellige mærker, men drikkes gerne som aperitif sammen med vand og is, eller til et måltid mad (som regel sammen med fisk eller skaldyr). Ikke så ofte som en separat drink efter en middag.

Alkoholfrie drikke

Grækenland producerer mange forskellige slags af flasker med mineral vand, med mange forskellige sofistikerede indpakninger, og kan fås med eller uden brus. Mange restauranter vil servere vand på bordet i en kande, og da det græske vand tappet fra hanerne, næsten altid er behandlet med klor, er der ingen sundhedsfare, men stadigvæk de vil have et udvalg af vand på flaske hvis man ønsker det.

Friskpresset orange juice kan fås på alle græske barer og caféer, men der er et meget lille udvalg af andre slags frugt juicer. Der findes et antal af lokalt producerede long-life frugt juice mærker som sælges i supermarkederne, hjørne forretninger og barer, med forskellige bær (vissino) som er meget velsmagende, men den resterende liste over lokal produceret soft drinks er sørgelig nok kort.

Coca-cola og lignende mærker kan fås overalt, og den lokale producent (Ivi) producerer en ganske god lemonade, men hvis du er heldig at finde en af de få tiloversblevne lokale mærker af hjemmelavet lemonade, så prøv den: De er som regel altid sur og stærk i smagen, men er vældig forfriskende efter en dag under den ubarmhjertelige sol!!

Nattelivet 

Grækenland er kendt som en af de mest populære europæiske destinationer, når det kommer til nattelivet, og det er allermest sandt for de græske øer. Natklubber er noget helt naturligt for mange af øerne, og de har mange års erfaring for at være sikker på at du får de bedste nætter, når du er på besøg. De fleste er åbne fra omkring midnat, og forbliver åbne indtil klokken 6 eller 7 om morgenen, så husk at arbejde på din udholdenhed, og glem ikke danseskoene. 

Mange græske øers natklubber, specielt øerne Mykonos, Paros, Ios, Kreta, Rhodos og Kos og desuden andre populære steder, inviterer kendte DJs fra hele verden til at spille deres musik for de mange mennesker der mødes indenfor. Der er rigeligt med alkohol på klubberne, og tørsten efter fest og sjov er på linje med den for de mange cocktails stederne tilbyder. 

Øerne nævnt ovenfor er alle skønne steder man skal tjekke ud for at finde et pulserende natteliv, og hvis du vil opleve de helt perfekte fest-resorts mellem de mange, så skal du besøge Zante eller Rhodos, og de fantastiske beach parties på Ios, der starter midt på dagen og fortsætter hele natten. 

Nattelivet på Grækenlands fastland er for mange mennesker også et trækplaster, og hovedstaden Athen er en stjernedestination for international musik, fine spisesteder og stemningsfulde caféer, men byen tilbyder selvfølgelig også masser af barer og natklubber. 

Transport

Med øer spredt ud over hele Det Ægæiske Hav og turister, der forsøger at komme til dem, så er det ikke overraskende, at Grækenland har hele 16 internationale lufthavne, med forbindelser til alle større byer i Europa. Her kan du læse mere om de transport muligheder du kan benytte på en rejse rundt i landet.

Flyforbindelser

Athen i Grækenland har direkte flyvninger til og fra USA, Canada, Australien og flere asiatiske destinationer samt hyppige afgange til og fra Istanbul og Sofia. Om sommeren kommer man lettest og billigst til de græske øer ved at tage et charterfly eller lavprisfly, og du finder mange direkte fly med f.eks Ryanair og Norwegian til rejsemål som Kreta, Rhodos og Korfu..

Med færge

En af de travleste færgeruter er fra Brindisi på Italiens syd-østlige kyst, med muligt stop på Korfu, hvorefter man ankommer til Patra, som ligger ca. 2 timers kørsel fra Athen. Der afgår også færger fra Bari og Otranto. I højsæsonen er det en god idé at bestille billetter i god tid, eller at ankomme til havnen tidligt. Der er også bilfærger fra forskellige havnebyer i Tyrkiet til øerne i Dodekaneserne, ligesom der er forbindelse fra Israel og Cypern til Kreta og Kykladerne.

Tog, bus og bil

Vil man til Grækenland over land finder man ruter fra Tyrkiet, Bulgarien, Albanien og Makedonien, men de fleste besøgende foretrækker færgen fra Italien pga. den stadige usikkerhed i Balkan. Der er mulighed for at tage en bus til Athen fra mange europæiske byer, men det er ikke en anbefalelsesværdig rejse.

Der er togforbindelser til Grækenland fra Makedonien, Ungarn, Bulgarien og Tyrkiet, men netværket er ikke ret godt udviklet og togene er langsomme og ukomfortable.

Selvom forholdet mellem Tyrkiet og Grækenland er i bedring, så har de to lande en lang historie af fjendtligheder, hvilket har sat sit præg på grænseformaliteterne, som er bureaukratiske og dyre. Hvis du ankommer med charterfly og beslutter, at tage en smuttur til Tyrkiet, så er det ikke sikkert at du får lov at bruge din returbillet. Der er dog arrangerede ture til Tyrkiet fra nogle af de nærliggende græske øer.

Specielt på rejsemål som Kreta er det populært at leje bil i sin ferie, også fordi øen er relativ stor, så billeje er den perfekte måde at opleve de mange seværdigheder på.

Aktiv ferie 

Vandet er selvfølgelig den mest åbenlyse måde at få dit hjerte til at banke og adrenalinen til at pumpe på i Grækenland. Øerne alene har over 20.000 km kystlinje, så der er masser af plads til kajakkurser. Det generelt rolige og klare vand er vidunderligt for dykkere, der har en masse at opdage væk fra kysten. Rundt omkring på resorterne kan man finde alt fra jetski til sejlads i store gummibåde. Andre steder kan dine eventyr blive mere lodrette i Grækenlands fantastiske bjerge. Bjerg sport som klatring, canyoning og rafting bliver mere og mere populære. Og eventyrere kan hoppe på deres mountainbike, hesteryg eller i deres vandresko og gå på opdagelse i Grækenlands bjerge, og også dem på nogle af de større øer. Selvom mange af os tager til Grækenland for at nyde varmen, så betyder nogle af bjergenes højder at man endda kan stå på ski så langt sydpå på 18 skiresorter. 

At vende sig væk fra kysten i Grækenland kan også være berigende, for landet har faktisk flere bjerge end det har øer. Pindos-kæden er den største og har, ligesom det yderligere højland, en særlig karakter og køkken, og det er desuden et vidunderligt vandre- eller cykelområde. Grækenlands højeste bjerg Olympen er, udover at være næsten 3.000 m. det højeste sted, også hjem for guderne i den græske mytologi. Isolerede bjergklostre, som det spektakulære Metéora-kompleks, viser at den spirituelle side af disse smukke landskaber fortsatte langt forbi oldtiden. Mange af bjergkæderne er beskyttede nationalparker, og er hjem for et fascinerende dyreliv. Vidste du at man kan se bjørne og ulve i Grækenland, specielt i de nordlige bjerge? De små bjerglandsbyer gør det vildt sjovt at være på trekking og vandreture, og der er masser af faciliteter, guider og små pauser til rådighed. Kretas bjerge er specielt spektakulære, og er en afgørende del af øens identitet. Dens kløfter er nogle af de mest storslåede i hele verden. 

Kultur 

At skrive om kultur i Grækenland kunne fylde en hel hjemmeside. Grækenland, der er almindeligt kendt som en af de største indflydelser på moderne kultur i dag, udviser stadig alle kendetegnene på et kulturelt mangfoldigt og enormt underholdende land.

Som den første gruppe af mennesker til at udvikle et sammenhængende og omfattende sprog, er der stadig mange rester af dette utrolige sprog rundt omkring i Grækenland. Vær vidne til starten af dette sprog og andre utrolige oldtidslevn i det verdenskendte Acropolis Museum i Athen. Inde i denne fantastiske bygning er der en omfattende historie om oldtidens Grækenland op til det sted vi kan se i dag. Materialerne strækker sig fra den mykenske tid og op til Athen i Romerrigets og den tidlige kristne tid. Inde i bygningen kan man også se de utrolige rester af Parthenon-templet. 

Traditioner i Grækenland er en del af den kulturelle identitet, og der er mange i løbet af året. De går fra de internationalt anerkendte højtider som påsken, til de mere specifikke som det græske karnival Apokries, hvilket man mest kender til fejringen af i Patra. Hvis du vil have en rigtig traditionel fejring af Grækenland, så skal du time din rejse, så er du er der samtidig med enten den græske uafhængighedsdag, eller på Óchidagen for at få et lynkursus i præcis hvor vigtigt kutyme og historie er for vores græske fætre. 

Vi har ikke engang nævnt den utrolige musikhistorie, der begyndte i den byzantinske tid, landet har, eller den filosofiske historie (Platon, Homer og Sokrates), der bare er toppen af isbjerget, når man taler om hvor rig en kultur dette land har at tilbyde.

Religion

Den græsk-ortodokse tro er den officielle religion, som 98% af befolkningen formelt bekender sig til. Den græske statskirke er autokefal, det vil sige nationalt selvstyrende, men patriarken af Konstantinopel anerkendes som kirkens åndelige overhoved.
Kun hver tyvende græker går regelmæssigt i kirke, men troen spiller en stor rolle for den nationale identitet. At være græker er for de fleste ensbetydende med at være ortodoks kristen. Modstanden mod det tyrkiske styre i starten af 1800-tallet blev ofte organiseret i kirker og klostre. Takket være sin stilling som frihedskampens rygrad nyder kirken stadig stor respekt, også blandt ikke-religiøse. Kirken har også bidraget til bevarelsen af det græske sprog og opbyggelsen af et nationalt skolevæsen. Båndene mellem kirke og stat er stærke, og kirken har stor politisk, social og økonomisk indflydelse.

Denne tradition gør det svært for religiøse mindretal at eksistere og praktisere deres tro. Der er religionsfrihed, men det er forbudt at missionere for at omvende en græsk-ortodoks til en anden religion. Forsøg på at hæve dette forbud er stødt på stærk modstand. I 2000 blev oplysningen om religiøst tilhørsforhold fjernet fra grækernes ID-kort. Også det vakte stærke protester. Det største religiøse mindretal i Grækenland er muslimerne, hvoraf langt de fleste er tyrkere. Der er også små grupper af katolikker, protestanter, jøder og Jehovas vidner.

Den selvstyrende, græsk-ortodokse munkerepublik Athos indtager en særstilling i samfundet. Athos blev grundlagt omkring år 960 og består af 20 middelalderklostre på en bjergkam på halvøen Halkidiki. Republikken huser et par tusinde munke og regeres af et parlament med 20 munke, en fra hvert kloster, og en ledelse på fire personer. Kun mænd og dyr af hankøn har adgang til Athos (bortset fra katte og høns).

Rejsemål

Kreta - Grækenlands chartermål

Kreta nyder en noget mere afsides beliggenhed og er populær blandt Grækenlands charterturister, som ankommer med fly direkte til øen. Tæt langs kysten af det vestlige Tyrkiet finder man Dodekaneserne, som er en øgruppe rig på historie og kultur, og som tæller øerne Rhodos, Kos, Symi og Patmos. Der findes syv større øer i den nordøstlige øgruppe, som består af Samos, Chios, Ikaria, Lesbos, Limnos, Samothraki og Thassos. Øerne her er lidt isolerede og eksklusive med det frodige og fugtige landskab blandet med bjerge og skovklædte bakker.

De Ioniske Øer - antikke ruiner og rolige landsbyer

Længere væk finder man De Ioniske Øer, som er beliggende i Det Ioniske Hav imellem Italien og det græske fastland. De Ioniske Øer er altid populære, og er let tilgængelige med færgen fra Brindisi i Italien, og øerne er store nok, til at det er værd at leje en bil. Korfu, også kendt som Kerkyra, er den bedst kendte destination blandt De Ioniske Øer, selvom her ofte kan være ret overfyldt. Længere mod nord kan man finde mere afskærmede og roligere landsbyer. Der findes rigeligt med antikke ruiner på øen, især på Kanoni-halvøen.

Paxi er stort set blottet for turisme, Lefkada har noget af den smukkeste natur i hele øgruppen, Ithaki og Kefalonia har lidt under ødelæggende jordskælv, hvilket har givet øerne et interessant perspektiv. Zakynthos har ivrigt budt turismen velkommen, mens Kythira er den fjerneste destination i øgruppen.

Kykladerne

De karakteristiske øer, Kykladerne, som nærmest er blevet kendetegnet for de græske øers atmosfære og image. Santorini er en spektakulær vulkan-ø, Paros er central og familie-orienteret, Mykonos er livlig, Los er for det yngre festglade publikum, mens Andros, Kea, Serifos, Sikinos, Anafi og Naxos er blandt de mindst besøgte.

Kykladerne i Grækenland ligger lige i hjertet af det ægæiske hav og består af 140 øer, hvoraf dog kun de 24 er beboede. Skal du på ferie i Grækenland og overvejer en ferie med ø-hop så er Kykladerne oplagt. For at lære de ubeboede øer at kende skal du være en god svømmer, vandrer eller roer. Andre der rejser til Grækenland kan dase på de dejlige strande, øde eller ej, velordnede eller ej, feste og danse i de smarte barer og klubber og tilmed komme tæt på den traditionelle kultur med dens højtider. Jo længere ferie du har, jo bedre. så helt som en pirat fra gamle dage (og pirater har altid været en del af kykladernes historie) kan du sejle rundt i det ægæiske hav – og helt i overensstemmelse med den gamle tradition – tage på ø-hop. men glem bare ikke at tage en let vindjakke eller trøje med, da vindene kan blive stærke om sommeren og særligt i august. Da vi rejset til Kykladerne på vores sidste ferie i Grækenland besøgte vi øerne Mykonos, Ios, Syros og Paros.

Dodekaneserne

Dodekaneserne kaldes også Grækenlands polynesien og navnet dodekaneserne betyder på græsk de 12 øer, men når du tæller dem, er der faktisk 181, men kun 18 er dog beboede. Mange af de øde øer er mindst lige så spændende, og besøges sjælent af turister. Fra de stemningsfulde havnebyer på Rhodos, Kos, Patmos og Astypalaia til de smuldrende, men stadig værdige nyklassicistiske palæer på Symi, Chalki og Kastellorio, fra de flotte strande og smarte hoteller til de helt uberørte steder på Karpathos og Nisyros er det næsten for meget af det gode. Hvorfor rejse hele vejen til Polynesien? Du kan få alt det ø-liv, du ønsker dig, lige her i europas sydøstlige hjørne, i Grækenland.

Turistkontor

Grækenland er stadig et perfekt rejsemål, hvis man bare har lyst til at slappe af og lade batterierne op. Men der er også et væld af aktiviteter og seværdigheder hvis man ønsker at have en mere aktiv ferie. Grækenlands officielle turistbureaus hjemmeside giver et udmærket overblik over Grækenlands forskellige regioner, og deres seværdigheder. Ved hjælp af et interaktivt kort kan du få et godt overblik over hvilke byer, naturparker osv. der er lige præcis på din destination. Der er også nogle få men gode praktiske råd om at rejse i Grækenland.

Hvad siger gæsterne i Grækenland?

8,4
Samlet gæstebedømmelser
Baseret på 314 anmeldelser