Rejser til Grækenland

Grækenland er kendt og elsket blandt mange danskere for de mange fremragende feriesteder. Over dem alle knejser legenden Kreta, men også andre ferieøer som Korfu, Rhodos, Mykonos og Santorini er at regne blandt nogle af Europas bedste og mest besøgte feriedestinationer. Og hvorfor er det så, at de er så populære? Det kan der være mange bud på, men først og fremmest er vejret i det græske øhav bare noget af det bedste, man kan forestille sig. Læg dertil en smuk og frodig natur, venlige mennesker og fornuftige priser, og du har opskriften på en succes.

Når man rejser til Grækenland foregår det af gode grunde altid med fly. Du kan rejse til landet, som officielt faktisk hedder "Den Hellenske Republik" med fly fra Billund, Aalborg, København og Hamburg ved at bruge søgemaskinen her på siden. Her finder du en række håndplukkede og nøje udvalgte hoteller og ferieboliger i Grækenland, som du kan kombinere med rutefly fra Danmark - og endda en lejebil på stedet hvis du ikke hellere vil købe en transfer til dit hotel fra lufthavnen. Det hele samles i en pakkerejse, så du er sikret af den danske Rejsegaranti. 

Også det græske fastland byder på mange store oplevelser. Særligt kan nævnes den utrolige hovedstad Athen med den olympiske historie og seværdigheder som Akropolis og Lykabettos. Læg dertil Peloponnes-halvøen med Mykene og masser af romerske og græske ruiner, samt naturligvis Korinth-kanalen, så har du en storbyferie med mulighed for talrige udflugter ud i landskabet.

For mere end 2000 år siden var Grækenland civilisationens vugge, og landet er i dag en særdeles populær rejsedestination.

 

Rejsemål i Grækenland

Rejsemål i Grækenland

 • Korfu
  1 hotel
  Hvis du gerne vil holde ferie med en god blanding af historie og græske traditioner samt frodig natur, fantastiske strande og et levende natteliv, så vil en rejse til Korfu kunne tilbyde dig alt dette og mere til.
 • Gæstebedømmelser 10,0
  Kreta
  99 hoteller
  Lange, børnevenlige strande ved det turkisblå hav, en perlerække af charmerende kystbyer, spændende oldtidsruiner, imponerende bjerglandskaber og ikke mindst et solrigt klima gør Kreta til et af Middelhavets mest attraktive rejsemål.
 • Mykonos
  1 hotel
  På Mykonos kan du både nyde det afslappende strandliv og slå dig løs på kosmopolitiske natklubber. Det er den mindste af øerne i Kykladerne, men Mykonos har alligevel meget at byde på, hvis du drømmer om en ferie med græsk ø-idyl.
 • Rhodos
  36 hoteller
  Solrige Rhodos er med sin smukke natur, historiske seværdigheder og ikke mindst kilometervis af flotte, uspolerede strande perfekt til en oplevelsesrig badeferie. Glæd dig også til hyggelige tavernær og restauranter, hvor du kan nyde det græske køkken.
 • Santorini
  3 hoteller
  Det er svært at overdrive, hvor smukt der er på Santorini. Det er således næsten umuligt ikke at falde helt i staver over de fantastiske udsigter på øens vestside, hvor charmerende kridhvide huse med deres karakteristiske blå døre og skodder ... spreder sig ned ad bjergsiderne. På den mere flade østkyst kan du nyde det krystalklare hav fra fantastiske strande med sort lavasand. Læs mere

Populært i Grækenland

Grækenland, Rhodos, Faliraki
 • Nærmeste lufthavn: 18 km
 • Nærmeste strand: ca. 1.3 km
 • Pool
Grækenland, Rhodos, Faliraki
 • Nærmeste lufthavn: 19 km
 • Nærmeste strand: ca. 0 m
 • Pool
Grækenland, Kreta, Kato Stalos - Chania
 • Nærmeste lufthavn: 27 km
 • Nærmeste strand: ca. 100 m
 • Pool

Inspiration og fakta

Vi skylder Grækenland meget. Dette land, der formentlig kan beskrives som den moderne europæiske civilisations fødested, bliver ved med at give. Nutidens gæster kan udforske ikke blot forbløffende historiske steder, men også uberørte strande, hundredvis af magiske øer, tågede bjerge dækket af olivenlunde, spændende byer som hovedstaden Athen, og resorts, der både er afslappede og livlige.

Grækenland er en feriedestination, der vil behandle sine gæster godt - den græske kultur er meget gæstfri. Du kommer til at spise og drikke som en gud, specielt hvis du vælger en all inclusive græsk ferie. De store favoritter i Grækenland er oste, grillet kød og fisk og skaldyr. Fyrrenåle-vinen retsina har eksisteret i 2.000 år, og den klare spiritus raki, der er lavet på anisfrø, kan varme dig op, hvis nætterne bliver lidt kølige. 

Oplevelser på din ferie 

Athen er en spændende by, med alt hvad man ville forvente af en moderne hovedstad. Den har også nogle af de bedste, største og smukkeste ældgamle steder i verden lige fra Parthenon til mange templer, stadioner, teatre og meget mere. Kast en sten fra en strand et hvilket som helst sted på kysten, og du vil sandsynligvis ramme endnu en smuk strækning af hvidt sand. Grækenlands kystlinje er lang og varierende og indbefatter klippefyldte bugter, kønne fiskerlandsbyer og vilde fest resorts. Det er det samme på øerne, lige fra den grønne “Emerald Isle” Korfu til det spektakulære vulkanske krater på Santorini. Grækenland er frem for alt et bjergrigt land med masser af vidunderlige gåture og smuk flora, fauna og geologi at opdage. 

Et land med så lang og vigtig historie som Grækenland betyder også et væld af seværdigheder som du kan opleve på en rejse til landet. Her kan du læse lidt om et par udvalgte oplevelser til din ferie.

Grækenlands hovedstad Athen

De fleste besøgende i Grækenland ankommer til Athen, og bruger derefter et par dage på at udforske det spektakulære Akropolis med Parthenon, Erechtheion, Dionysios-teateret og Propylaia-porten, samt den fantastiske udsigt ud over byen. Andre attraktioner tæller det enorme Zeus-tempel, Panatheniac Stadium, Det Nationalarkæologiske Museum, det gamle Agora-marked, samt det livlige Plaka distrikt.

Omkring Athen

Tæt på Athen finder man øerne i den Saroniske Golf; Salamis, Aegina, Hydra, Spetses og Poros, som alle er meget besøgte. Længere mod nord finder man Sporaderne; en øgruppe bestående af Skiathos, Skopelos, Alonnisos og Skyros, som også er nogle af Grækenlands populære og let tilgængelige øer.

Grækenlands historie

Grækenland var fødestedet for den europæiske civilisation. I perioden fra 700 f.Kr. rejste de store bystater Athen, Korinth og Sparta sig, og indledte sig ofte i lange kampe om herredømme, og forenede sig kun, når de skulle stå sammen imod en fælles trussel om invasion af det persiske imperium.

Den klassiske tid

I den klassiske tid, også kendt som den gyldne tid, skete der store fremskridt inden for områderne kultur, filosofi og definitionen af demokrati. Arkitekturen blomstrede, Parthenon blev grundlagt, store tragedier blev skrevet og fuldført, og civilisationen var flere århundreder forud for det romerske imperium. Arven efter denne æra, er en samling spektakulære ruiner over hele Grækenland, hvor de bedst bevarede er at finde på Akropolis i Athen.

Den Peleponnesiske Krig

Den Peloponnesiske Krig (431-404 f.Kr.) satte en stopper for stabiliteten og de militante spartanere overtog kontrol i regionen. Det varede ikke længe før makedonerne udvidede og erobrede mod syd, ledet af den ambitiøse Alexander den Store, som var på vej til at udfordre en anden stor civilisation; egypterne. Hele den græske identitet stammer fra denne tid.

Omkring år 146 f.Kr. var Grækenland og Makedonien blevet romerske provinser, men ved 395 e.Kr. blev riget splittet og Grækenland blev en del af det hæderkronede byzantinske rige. I det 12. århundrede var korstogene på flugt og den byzantinske magt var kraftigt reduceret pga. invasioner af venetianere, katalanere, genovesere, frankere og normannere.

Uafhængighedskrigen

I 1453 erobrede tyrkerne den byzantinske hovedstad Konstantinopel, og omkring år 1500 var næsten hele Grækenland under tyrkisk kontrol. I 1821 startede grækerne deres uafhængighedskrig mod tyrkerne. Uafhængighedsbevægelsen manglede dog styrke, og i 1827 besluttede Rusland, Frankrig og Storbritannien at gribe ind og hjælpe grækerne i deres kamp. Efter uafhængigheden blev vundet i 1832, gjorde de europæiske magter Grækenland til et monarki med den ikke-græske hersker; Otto af Bayern, som blev gjort til konge i 1833. Dette monarki holdt et godt stykke ind i det 20. århundrede. Men i 1864 dannede George I en ny forfatning, som genindførte demokratiet og placerede kongen med en udelukkende ceremoniel funktion.

Grækerne kæmpede sammen med de allierede og efter krigen sendte premierminister Venizelos tropper til at ’befri’det tyrkiske område Smyrna (det nuværende Izmir) som var befolket af et stort antal grækere. Hæren blev slået tilbage af Atatürks tropper og mange græske indbyggere blev dræbt. Dette førte til et brutalt sammenstød mellem de to lande i 1923, som resulterede i en yderligere afmatning af Grækenlands allerede svage økonomi, forårsaget af den høje stigning i befolkningstallet pga. 1.300.000 kristne flygtninge.

I 1936 havde det kommunistiske parti opnået bred folkelig opbakning. Og General Metaxa blev udnævnt som premierminister af kongen og fik hurtigt etableret et fascistisk diktatur.

Grækenland under anden verdenskrig

På trods af hjælp fra de allierede, faldt Grækenland til Tyskland i 1941, hvilket førte til både blodbad og hungersnød. Modstandsbevægelser sprang hastigt op og førte til en blodig borgerkrig, som varede indtil 1949, hvor royalisterne hævdede at have vundet. Under borgerkrigen gav USA store summer af penge til den anti-kommunistiske regering og gennemførte det såkaldte ’pålideligheds-certifikat’, som var gyldigt indtil 1962. Dette dokument erklærede, at bæreren af dokumentet ikke havde venstreorienterede sympatier, og uden dette dokument havde man ikke stemmeret ligesom man stort set ikke havde mulighed for at finde arbejde.

I 1974 forsøgte oberster at myrde Cyperns leder, ærkebiskop Makarios, hvilket førte til Tyrkiets invasion og besættelse af det nordlige Cypern. Dette er den dag idag stadig et problem for grækerne, og der er stadig spændinger i luften mellem grækerne og de tyrkiske naboer.

I 1981 blev Grækenland meldt ind i Det Europæiske Fællesskab, nu EU, og Andreas Papandreous socialistiske parti, PASOK, vandt valget. Den sidste del af hans regeringsperiode blev dog afløst af en usandsynlig koalition af konservative og kommunister i 1989. Ved valget i 1990 kom de konservative til magten med et flertal på kun to sæder i parlamentet. I 1993 kom den aldrende og skrantende Papandreou dog tilbage på magten i spidsen for PASOK.

I begyndelsen af 1996 blev Kostas Simitis udnævnt til premierminister, og det blev klart, at Papandreous tid nærmede sig sin afslutning. Han fik siden hen et friskt mandat, hvor han lovede at skabe bedre relationer med Tyrkiet og gennemføre en økonomisk reform, som ville sikre Grækenlands plads i Den Europæiske Monetære Union.

Oldtiden i Grækenland

Indenfor rækkevidde af Athen finder man Peloponnes, Grækenlands sydlige halvø, som er rig på historie og har en varieret og skøn natur. I det nordøstlige hjørne finder man oldtidens seværdigheder; Epidaurus, Korinth og Mykene, samt den spøgelsesagtige by, Mystras, som man finder på skråningerne af Taygetos-bjerget. Hvis du bliver træt af oldtidshistorie, byder Mani-regionen på rå bjerge og golde landskaber.

Verdensarv

I det nordlige Grækenland finder man de betagende Meteora-klostre, som er på UNESCOs verdensarvsliste, og som var inspirationskilde til James Bond-filmen ’Strengt Fortroligt’. Længere mod nord finder man Zagoria-regionen, som byder på lettere utilgængelige bjerglandsbyer med en rig tyrkisk indflydelse. Her i nærheden finder man også Olympus-bjerget, som med sine 2817 meter er Grækenlands højeste bjerg.

Strande 

Øer er en del af de fleste græske ferier. Der er så mange - og definitionerne er varierende - at det er svært at sætte tal på dem, men der er nok omkring 200 (selvom nogle går så højt op som 6.000!). At rejse med rygsæk på, med billige færger fra den ene smukke ø til den anden, har længe været unge rejsendes overgangsrite. Luksusyachter benytter sig også af søvejene og kaster anker ved steder som eksklusive Mykonos. Øerne er skønt varierende. Korfu har, som en stilfuld hovedstad med by-pause potentiale og masser af grøn bevoksning, en stærk britisk indflydelse. Santorinis smukke blå og hvide palet ser næsten for godt ud til at være sandt. Kreta er den største i gruppen, og har forbløffende minoiske ruiner, korsridderslotte og vilde bjerglandskaber. Zakynthos’ strande er på top 3-listen, men uanset hvor du er, vil strandene ikke skuffe dig. 

Vejret når du rejser

Hvornår er det bedste tidspunkt at rejse til Grækenland på? Hvor skal du tage hen? Først af alt, check vejret!!

Grækenlands har på grund af de mange bjerge og øer et klima med mange små forskelle, men overordnet set er klima det samme i hele landet. Grækenland er enestående i kraft af sine mange solskinstimer, som om sommeren kan være helt oppe på fjorten timer om dagen.

Grækenland ligger på Balkan-halvøens sydspids i det sydøstlige Europa. Mod nord finder man grænserne til Albanien og Bulgarien og mod øst grænser landet op til Tyrkiet. Der findes over 1400 græske øer, hvoraf mindst 169 af disse er beboede. Der er 6 større øgrupper: Kykladerne, De Ioniske Øer, Dodekaneserne, De nord-østlige Ægæiske Øer, Sporaderne og øerne i Den Saroniske Golf. Desuden findes der to store øer; Kreta og Evia, som ikke hører til nogle af disse øgrupper.

Der findes store højdeforskelle i Grækenland, men det meste af landet befinder sig mindst 1500 m over havets overflade. Dette er typisk set på fastlandet.

Med sit typiske middelhavsklima, så har de fleste øer et tørt klima med landskaber der er domineret af olivenlunde. Det nordlige Grækenland byder på frodige skovområder, men i resten af landet er skovene nærmest udryddet pga. fældning, landbrug og skovbrande. Grækenland er rig på flora med over 6000 arter, hvoraf der findes 100 forskellige orkide-sorter. Landet har også en overflod af vilde urter.

Mange dyrearter har været truet pga. mændenes behov for at gå på jagt og fiskeri, samt pga. menneskers beboelse i bjergområder. Øerne byder stadig på et rigt maritimt liv; især havene omkring Zakynthos og Kefalonia, som er hjemsted for den sidste store koloni af havskildpadder i Europa. Grækenland er også hjemsted for Middelhavets munkesæl; et af de seks mest truede pattedyr i verden.

Vi bliver ofte spurgt hvornår er det bedste tidspunkt at rejse på kulturferie i Grækenland, her er derfor en kort information om vejr og vind.

Sol og varme

Sommer i Grækenland er varm, til tider ligefrem hed, og der er som regel næsten ingen skyer eller nedbør i tre måneder. Athen kan være usandsynlig varm, så de besøgende skal give sig god tid til at akklimatisere. Hvis man vil undgå de allervarmeste måneder i Grækenland, er april-maj og september-oktober de bedste måneder at besøge Grækenland. Der er behageligt varmt med bedre plads både på strande og i byerne. I forårssæsonen finder man landets smukkeste blomsterdekorerede landskaber på Kreta. November til marts er det regntid.

Vinteren

Vinteren i Grækenland er mild og den fugtigste sæson, hvor der kan falde sne i de meste af landet men sjældent på øerne. Sneen bliver dog ikke liggende længe.

Klima og geografi

Med et så bredt udvalg af landskaber, er det ikke nogen overraskelse at omstændigheder og temperaturer kan varierer betydeligt fra region til region over hele året. Men generelt bliver forårs- og efterårsmånederne betragtet som måneder med koldt vejr, med regnbyger af og til. Sommermånederne er varme og får næsten ingen regn, og vintermånederne er kolde, ofte med meget regn og sne i de øvre luftlag. Jo længere syd på man kommer, jo varmere temperaturer, og jo længere nord på man tager, jo større chance er der for regn og køligere temperaturer.

Athen og Attica

Den berømte tåge som bredte sig som et tæppe i Athen i 80'erne og 90'erne er blevet formindsket betydeligt ved fodgænger-målinger og udviklingen af et ordentligt metrosystem, men luftkvaliteten er stadig ikke så god, som man kunne håbe. Varme somre, milde vintre (med nogle få dage med sne) og af og til tordende regnvejr.

Peloponnese

Det typiske vejr i Middelhavsområdet, med varme, fugtige somre og milde vintre i de lavtliggende områder (men kraftigt snefald i bjergene).

Aegean Øerne

Varme somre, milde vintre, og lidt regnvejr (hvilket betyder problemer med vandmængden i sommermånederne). Kraftige nordlige vinde (passatvinde) opleves i maj og november måned, og skønt disse kan sprænge sejlernes planer bringer de også køligere temperaturer, lavere fugtighed og forøget sigtbarhed.

Thessaly, Thrakien og Makedonien

Et varmt sommerklima, med temmelig tunge regnbyger i efteråret og om vinteren, og kraftig snevejr i bjergområderne.

De Joniske Øer

Et typisk vildt middelhavsklima, med lange, tørre, varme somre og milde vintre.

Maden 

Selv den mindste, mest isolerede græske fiskerlandsby kan prale af en taverna, hvor dagen starter med kaffe og ender med grillet lam i aromatiske krydderurter fra bjergene. De populære resorter tilbyder endnu flere muligheder, deriblandt retter der kan tilfredsstille både danskere og internationale turister. I de store byer som Athen kan man finde en god håndfuld restauranter med Michelin stjerner, hvilket kan give et mere sofistikeret udvalg, og masser af kendte internationale favoritter. Græsk kogekunst er meget varieret med masser af regionale forskelle. Meze - et udvalg af små retter - er en god måde at afprøve de forskellige smage der tilbydes. Når du går ud, så skal du kigge efter oste i god kvalitet, oliven, auberginer, squash, krydderurter, brød og yoghurt - det er de vigtigste ingredienser i det græske køkken. 

Det græske køkken er berømt for dets indstilling med hensyn til vigtigheden af ingrediensernes friskhed, og den enkle tilberedning. Det at spise er en social begivenhed, og restauranter og caféer er fyldt med støj fra familier og venner der benytter enhver lejlighed til at bestille mere og mere mad og vin. Måltider, hvor man skal sidde ned, er derfor en festlig affære, da varme retter ofte leveres til en gruppe til deling, i stedet for til enkelte personer.

Forløbet er meget anderledes, og alt mad, der bliver bestilt, vil blive serveret, når det er færdig tilberedt, og ikke i en bestemt rækkefølge. De fleste måltider begynder normalt med en række af "orektika" (appetitvækkere) som stilles i midten af bordet og cirkulere blandt gruppen, hvor hver enkelt person enten med en gaffel eller med en ske, kan øse op på sin egen tallerken, så meget man nu ønsker af den pågældende ret.

Disse appetitvækkere er varme eller kolde, og består ofte af en slags dip, så som tzaatziki,(en yoghurt og hvidløgsdip), en fava (gule ærter der er pureret) og melitzanosalata (en ristet aubergine /æggeagtig dip); salater lavet af en blanding med tomater, agurker, sød peberfrugter eller gulerødder; oste, både friske og friturestegte; courgette/zucchini eller aubergine pomfritter) små oste eller spinat stykker; en tallerken med friturestegte fisk osv osv

Listen er uendelig, og enhver restaurant, by og region i Grækenland har sine egne specielle delikatesser.

For dem, der endnu har plads, efterfølges disse appetitvækkere af større tallerkener med grillet eller stegte kødretter eller fisk, eller måske en portion mayirefta (retter der har kogt i flere timer f.eks. i et ildfast fad) som den berømte moussakas. Deserter er som regel mere enkle affærer, så som frisk eller bagt frugt, en lille portion sød konfekt som halva (semolina) eller baklavas.

Denne slags restaurant- festmåltider er en ugentlig foreteelse i en græsk familie, men det græske køkken begynder og ender ikke her. Faktisk er mad fra gadesælgerene eller fast food på mange måder blevet integreret i deres kulinariske traditioner: en stykke friskbagt spinat- eller ostepizza fra det lokale bageri; en toast sandwich fyldt med skivet kød, skiver af grøntsager, og ost spredt ud over; eller et pittabrød foldet omkring en friskskåret skive kød fra spid blandet med frisk salat og tzatziki sauce, alt sammen skyllet ned med en lokal brygget øl eller sodavand.

På trods af bevidstheden om kalorierne, er denne form for mad, med vægt på friskhed, festlig stemning og enkelthed, blevet en vigtig del af Grækenland.

Alkohol, vin, øl og spiritus

Lokal producerede vine og øl er allerede tilgængelige i Grækenland, og man har forbedret kvaliteten i de sidste årti. Selv om retsina ( en udgået vin) stadig kan fås, er det ikke længere de lokales valg. Frisklavede vine kan fås fra hane i de fleste res