Den centrale del af Grækenland - det græske fastland

Centralgrækenland eller på græsk Sterea Ellada, er en region på det græske fastland som ligger lige over halvøen Peloponnes. Nu kan det være, du vil kigge på et kort for at vide, hvor vi er. Regionen ligger mellem både Det Ægæiske og Det Ioniske Hav og  inkluderer både den større ø Euboia og den lidt mindre ø Skyros. Trods virkelig mange spændende historiske udflugtsmål, den flotteste natur og et godt køkken, er denne del af Grækenland ret overset som feriedestination. Og det er ærgerligt! Til den anden side, betyder det, at du ofte har det hele for dig selv. Oplev det ægte Grækenland langt væk fra de populære  (og absolut dejlige) øer længere sydpå. 

Centralgrækenland er en stor region med flere forskellige typer af landskaber. Det kommer måske som en overraskelse for dig, at denne del af landet har så mange og så høje bjerge? Men det har det, og du kan tage op i bjergene på vandreture, hvor du kan nyde de smukkeste udsigter. Her er også arkæologiske steder med berømte seværdigheder, som har tiltrukket folk fra hele Middelhavsområdet i århundreder. Eller snup et par dage i en smuk by langs kysten, hvor den lune vind fra havet fører duften af saltvand med sig, mens du spiser et godt, rustikt måltid på en lille taverna. Denne del af Grækenland har virkelig meget at byde på.

På besøg hos Oraklet i Delfi

Den absolut mest populære destination i denne del af landet er det som mange kalder for verdens navle -det arkæologiske sted Delfi. Delfi er måske en af de mest mytiske og betydningsfulde helligdomme i den antikke græske verden. Dette var pladsen, hvor det berømte orakel fandtes. I perioden omkring 600-200 f.kr var dette orakel en af den kendte verdens mest magtfulde personer. Konger og magtfulde mænd og kvinder kom for at få svar på spørgsmål - alt fra personlige spørgsmål til store politiske beslutninger, og svarene blev formuleret af oraklet i versform, som ofte kunne fortolkes på mange forskellige måder.

Delfi er absolut et besøg værd. Her kan du f.eks se resterne af det smukke Apollon-tempel, som var hjertet i Delfi. Templet er blevet ødelagt og genopbygget mange gange i de sidste 3.000 år, men giver alligevel et billede af den antikke storhed, som har hersket her. En anden flot bygning i Delfi er Tholos, en rund bygning, som var en del af byens hellige område. Tholos havde da det blev bygget 20 søjler i dorisk stil, og er et smukt eksempel på denne slags antik arkitektur.

I Delfi kan du også se resterne af det antikke teater, hvor der kunne sidde op til 5000 tilskuere. Det var her, man afholdt de berømte pythiske lege. De blev afholdt hvert 4. år i en periode over næsten 1.000 år (600 f.kr - 400 e.kr) , og man dystede i atletik, gymnastik og hestevæddeløb, og desuden i musik og poesi.

Selv i dag byder teatret på en smuk udsigt over landskabet omkring det arkæologiske område. Her findes også et museum, det skal du bruge en time eller to på. Et fascinerende sted.

Andre spændende steder at besøge og opleve i den centrale del af Grækenland 

En meget populær destination er Arachova, en smuk bjergby med typisk for området arkitektur og stemning. Byen ligger kun et kvarter fra Delfi med bil. Arachova er især populær om vinteren - man kan nemlig stå på ski på det nærliggende bjerg Parnassos (2.550 møh)  En anden skidestination er Karpenisi, ca. 3 timer nordøst for Arachova.

Men Grækenland er vel mest kendt som en sommerferiedestination, og denne del af landet har masser at byde på. Et dejligt sted for sommerferie er Nafpaktos, en smuk by som ligger ca. et kvarter i bil fra den bro, som forbinder centralgrækenland med Peloponnes. Byen har en flot venetiansk havn og et imponerende slot på en bakketop. Der er masser af gode strande omkring Nafpaktos, og selve byen har romantiske og fredelige rammer for en ferie med din partner eller familie. 

Da det centrale Grækenland er omgivet af hav på tre sider, er der masser af feriesteder, hvor du kan tilbringe en skøn ferie ved havet. På den større ø Euboia finder du byen Chalkis (ca. 1 time med bil nord for Athen) - også kendt som Chalkida på græsk. Chalkis er kendt for sin unikke geografi, rige kulturarv og den imponerende bro, der forbinder byen og øen med det græske fastland. Byens historie går helt tilbage til antikken, hvor den var en vigtig handelsby og et kulturelt centrum for både det græske og det romerske imperium. Under dit ophold kan du se flere attraktioner som det arkæologiske museum, der fortæller om byens historie, Kastro-slottet, der dominerer byens skyline, og Agia Paraskevi-klosteret, der er kendt for sine murmalerier og de smukke omgivelser.

Chalkis er også kendt for sine fine strande. Liani Ammos Beach og Asteria Beach er to af dem, perfekte til både afslapning og for at slikke sol og bade.. Uanset om du er interesseret i historie, kultur eller bare vil nyde den smukke natur, strandene og den gode mad, er Chalkis et sted, der byder på en unik ferieoplevelse på en græsk ø, som de færreste skandinaviske turister kender.

En anden smuk by du kan besøge på øen Euboia er Eretria, som engang var en magtfuld antik bystat. I vore dage er dette et sted, hvor du kan opleve arkæologiske skatte, nyde livet ved smukke strande og opleve en genuin græsk atmosfære. Her kan du både få skønne dage i solen vekslet med udendørs aktiviteter. Hvorfor ikke besøge den naturskønne Dimosaris-kløft, hvor du kan vandre i den frodige natur med små vandfald undervejs, eller tage på stranden? Eretria har også flere virkelig gode strande langs med kysten -  Eretria Beach, Kalamos Beach og Dafni Beach, allesammen med gode forhold og rent, klart vand.

Mad og drikke på det græske fastland

Den centrale del af Grækenland har en lang historie af at lave god og varieret mad. Mange af madtraditionerne har man holdt fast i i hundrede- eller tusindevis af år, og lige som i andre dele af landet, er basen for det man spiser og drikke friske og naturlige råvarer. Som i resten af Grækenland lægger man vægt på, at måltiderne skal nydes i godt selskab og helst med god tid til at nyde retterne og dem, man deler måltidet med. Så slå dig ned ved bordet og tag dig god tid til at nyde nogle af de lækre specialiteter, der kommer fra denne region og resten af Grækenland.

Fasolada er en klassisk græsk bønnestuvning, og mange synes, at dette er Grækenlands nationalret. Den er lavet af hvide bønner, løg, gulerødder, tomater og krydderier. Loukoumades er små, friturestegte kugler af dej dyppet i honning. Det er en populær sød nydelse, som man spiser i hele Grækenland. Man laver naturligvis god, lokal fetaost i området. Osten kan bruges til mange ting: i salater, i pastaretter og som topping på brød - lun eller kold. En anden god ost at smage er Graviera, som har en nøddeagtig smag og kan spises både som forret eller som dessert med honning og valnødder. Området producerer noget af den bedste olivenolie i Grækenland, og olien er en grundlæggende del af næsten alle retter. Besøg måske en lokal producent, for at lære mere om, hvordan olien bliver lavet. 

Når det kommer til drikkevarer, er Ouzo noget du ikke kommer udenom. Nogle elsker denne anisduftende stærke spiritus, andre synes den er for stærk. Den blandes ofte med vand og får et par store isterninger med som selskab. Man laver også vin her, og vinproduktionen vokser støt for hvert år. Man laver både rødvin og hvidvin.  Nemea-regionen i Fokis er kendt for sine rødvine, især dem lavet på Agiorgitiko-druen. Atalanti-regionen er i omvendt kendt for sine hvidvine, f.eks. dem lavet på Malagousia-druen.

Sådan rejser du till denne del af Grækenland fra Danmark

For at rejse til denne del af Grækenland fra Danmark er det nemmeste at flyve til Athens lufthavn, Eleftherios Venizelos International Airport. Herefter kan du tage toget eller bussen til det sted du vil besøge, men det nemmeste er at leje en bil - det giver dig også frihed til at opleve regionen i dit eget tempo.

Hos Escapeaway finder du flere forskellige typer indkvartering i Grækenland. Du kan nemt finde dem ved at søge efter dine valgte feriedatoer i vores søgemaskine. Du kan vælge kun at booke indkvartering gennem os, eller at kombinere din valgte indkvartering med en flyrejse og eventuelt billeje. Husk: hos os er du dækket af den danske statslige pakkerejsegaranti.

Rejser til Grækenland

Læs mere om Grækenland og find inspiration til din næste rejse her

Find rejsen til Grækenland her

Rejsemål i Centralgrækenland