Rejser til Kreta

Hvad er det første, du tænker, når du hører navnet Kreta?! Badestrande, tzatziki og en stor håndfuld solhungrende turister?! Hvad hvis jeg nu siger: Fantastisk middelhavskøkken, uspolerede bjerglandskaber og Europas mest smilende befolkning – Kreta er én stor overraskelse. Skal der mere til for at overbevise dig, så brug de næste 3 minutter på at læse om øen, der får topkarakterer fra en ellers noget skeptisk og måske også forudindtaget ”opdagelsesrejsende” fra Danmark.

Velkommen til Kreta med Escapeaway, vi er specialister i rejser til Kreta i Grækenland, hvor du bor på håndplukkede hoteller eller i ferieboliger på din ferie.

Det bedste fra alle verdenshjørner

Kreta er et af danskernes foretrukne rejsemål, og jeg indrømmer gerne, at jeg forud for mit besøg var lidt spændt på om den græske ø mon kunne tilbyde det, som vi søger hos Escapeaway. Altså autentiske ferieoplevelser og små, charmerende hoteller væk fra masseturismens epicentre. Lad mig slå én ting fast med syvtommersøm: JA, JA og atter JA. Kreta har vundet min kærlighed, og i skrivende stund ligger en opslået kalender ved min side med henblik på at finde et tidspunkt i den nærmeste fremtid, hvor jeg atter kan sætte benene i den græske muld. Kreta er meget, meget mere end moussaka, badelagen og strandhat.

Jeg har besøgt Kreta flere gange – første gang som barn med min familie (stille og roligt), anden gang med en flok veninder i teenager-tiden (knap så stille og roligt) og sidst med min mor for godt 10 år siden (stille og roligt), så jeg vidste nok, hvad Kreta kunne tilbyde af kultur, natur, gastronomi og afslapning, men jeg skulle blive klogere!

Faktisk tilbyder Kreta lidt af det bedste fra alle verdenshjørner. Lad os starte ved de gode madoplevelser, for aldrig har smagsløgene nydt hvert et måltid i denne kaliber. En af de første aftener blev jeg vist til bords på Restaurant Tamam i den gamle by i Chania (udtales med et rullende ”R” efterfulgt af et hurtigt ’anja’). Spisestedet er indrettet i en tidligere badeanstalt, og Michelin har været forbi med sit stempel og anbefaling. Faktisk er her hver aften fyldt til bristepunktet, fordi priserne ligger i den ende, hvor alle kan være med. Hvis du vil have en anbefaling med herfra, så skal du ikke tænke to gange over at sætte tænderne i mat pie (tærte af kalvekød, grøn peber og frisk ost), mizithra (lokal ost), staka (flere lokale oste) og apaki (røget svinekød med urter), der er lavet fra bunden og serveres med kærlighed og et høfligt ”velbekomme”.

Udover et menukort spækket med smagsnuancer, så bør du heller ikke gå glip af en perlerække af naturoplevelser, der ligger ”baghaven” af øens alenlange strandpromenader – forestil dig en kombination af Siciliens mineralholdige undergrund, Madeiras frodige bjerglandskaber og Andalusiens tusindfold af olivenlunde og marker med vinstokke – det er, hvad Kretas bagland byder på af fristelser. Måske ligger din kalender også lige nu klar ved din side for at finde en ledig stund til at komme på opdagelsesrejse til Kreta?

Kaffe tilsat isterninger

Under mit besøg var jeg ledsaget af Christos, der som navnet antyder er af lokal afstamning, og han kender øen som sin egen bukselomme. Vi lærte hurtigt hinanden at kende. Når man kører rundt med en lokal, så lærer man meget om alt, hvad der rører sig i samfundet og nærmiljøet. Christos overbeviste mig hurtigt om, at den græske hjertevarme og gæstfrihed altid vil bestå – uanset verdensøkonomiens perioder med høj- eller lavkonjunkturer. Faktisk lærte vi hinanden så godt at kende, at Christos hurtigt forstod, at jeg er til en stærk kop kaffe ”to go” på vejen, mens han ligesom mange andre grækere ynder at drikke en kop iskold kaffe – det er åbenbart en trend, der er kommet for at blive på de kanter. Nok vil jeg gerne efterligne de lokale til et vist punkt, men kold kaffe, den må de gerne beholde for sig selv.

Hvor er krisen henne?

Apropos lavkonjunkturer, så er det nok de fleste bekendt, at Grækenland økonomisk er igennem en hestekur, der ikke tåler nogen sammenligning. Denne situation forventede jeg at opleve på tæt hold under besøget på Kreta, men jeg måtte kigge langt efter de gængse krisetegn. Til trods for, at vi kørte rundt i adskillige regioner og tilbagelagde intet mindre end 1000 km på landevejene, så oplevede jeg på intet tidspunkt krisen. Tværtimod er Kreta velplejet og lokalkoloritten er allestedsnærværende. Som gæst oplever du den dag i dag befolkningens smil og hjertevarme som i de gode, gamle dage…

Nordkystens hemmeligheder

Hos Escapeaway har vi valgt at koncentrere os om Kretas nordkyst og det tilstødende bagland. Således dækker vi et område fra Chania i vest til Heraklion på den centrale og østlige del af øen – og du kan glæde dig til en lille verden med store hideaway-oplevelser. Nordkysten gemmer på et utal af overraskelser. Foruden naturen og de kilometerlange kyststrækninger vil du opleve den græske charme med atmosfære i de byer, du passerer forbi – tag blot Chanias gamle bydel, der er en lang spadseretur værd både i dagslys og efter mørkets frembrud, hvor de labyrintiske smalle gader og stræder bagved havnefronten oser af sydlandsk stemning.

Hvordan vil du bo på din rejse til Kreta?

Vores hoteller og ferieboliger på Kreta er nøje udvalgt og håndplukket så du kan nyde din ferie i fantastiske omgivelser. Når du bestiller et hotel hos Escapeaway indgår der som udgangspunkt altid morgenmad i prisen og naturligvis er der privat bad og toilet. Nogle hoteller på Kreta tilbyder forskellige slags hotelværelser f.eks med havudsigt og balkon. Det er også muligt flere steder at bestille et hotel hvor der er plads til opredninger. Rejser du alene kan du bestil et enkeltværelse, som normalt er et almindeligt dobbeltværelse. Se priser og tillæg under de forskellige hoteller i oversigten, her fremgår det også hvilke børnerabatter der tilbydes.

Du finder aldrig et hotel hos Escapeaway hvor vi ikke selv vil holde ferie, men ligesom mennesker er forskellige er vores hoteller det også. Du finder også hoteller i forskellige prisklasser og nogle hoteller er mere velegnet til nogle rejseformer end andre. Under hvert hotel kan du se hvilke rejseformer vi anbefaler og du kan læse vores personlige vurdering.

Et eksempel på vores hoteller på Kreta er Elia Traditional Hotel som er et charmerende hotel med skøn udsigt beliggende vest for Chania på Kreta. Hotellet drives af Elia, en vært som gør alt for at gæsterne nyder ferien.

Indtast dine ferieønsker i søgemaskinen og find nemt en fleksibel rejse til Kreta, som passer til dig og dine planer. Vælg mellem afrejse fra København, Aarhus, Aalborg, Billund eller Hamburg lufthavn - vi søger efter billige flybilletter fra alle flyselskaber og du får en pakkerejse, som er sikret af Rejsegaranti, til nettets bedste pris.

En rejse til Kreta er lig med ...

Fantastiske landskaber, fantastisk gastronomi, uimodståelige kyststrækninger og et klima, der kan gøre enhver nordeuropæer helt blød i knæene. Glæd dig til hjemmelavet, græsk yoghurt med rosmarinhonning og frisk frugt. Glæd dig til at køre rundt i bjergene, hvor der efter hvert sving møder dig nye udsigter og sidst, men ikke mindst: Glæd dig til at holde ferie!

Jeg håber, at du har nydt de 3 minutters læsning og håber, at du er overbevist om, at Kreta også kan opfylde dine feriedrømme.

God rejse!

Hilsen Marie

>> Læs om rejser til Platanias her
>> Læs også om pakkerejser til Kreta her

Rejsemål på Kreta

 • Gæstebedømmelser 8,6
  Rethymnon
  41 hoteller
  Rethymnon er billedeskøn, charmerende og græsk helt ind til benet. Byen er beliggende på den nordlige kyst af Kreta og frister med gyldne sandstrande, små hyggelige butikker og spisesteder, smilende lokalbefolkning og en rolig atmosfære. Ahh.. ... hér kan du slappe helt af! Læs mere
 • Gæstebedømmelser 7,6
  Malia
  19 hoteller
  Malia kaldes ofte for Kretas festhovedstad, som med en blanding af vildt natteliv, middelhavssolskin og fantastiske strande er ideel for dig, som søger en ferie med både afslapning og sjov.
 • Gæstebedømmelser 8,3
  Agia Marina
  15 hoteller
  Agia Marina er en livlig og hyggelig ferieby, som ligger vest for Chania på den græske ø Kreta. Her kan du opleve en rolig ferie-ø stemning med gode restauranter, fine sandstrande og et venligt lokal kolorit.
 • Gæstebedømmelser 8,5
  Hersonissos
  14 hoteller
  Feriebyen Hersonissos er et populært valg, hvis man ønsker sol, smukke strande, gode restauranter og natteliv på sin ferie. Her finder du også en masse aktiviteter, for både store og små, og derfor er Hersonissos en ideel ferie-destination for ... hele familien. Læs mere
 • Gæstebedømmelser 9,1
  Elounda
  13 hoteller
  Den stemningsfyldte lille by, Elounda, befinder sig på Kretas nordkyst og er indbegrebet af fredelig græsk idyl! I bycentrum finder du en charmerende lystbådehavn, og rundt om findes der klokketårn, byzantinske kupler og førsteklasses fiskerestauranter.
 • Gæstebedømmelser 8,4
  Agios Nikolaos
  11 hoteller
  Agios Nikolaos er beliggende på Kretas nordøstlige kyst, og er en lille by med masser af charme og autentisk græsk atmosfære! Her kan du dase i solen på den maleriske strand eller spise dig mæt i græske specialiteter, som bliver serveret ved vandet.

Populære hoteller på Kreta

Grækenland, De Græske Øer, Kreta, Rethymnon
9,9
Fabelagtigt
342 anmeldelser
 • Nærmeste lufthavn: 74 km
 • Nærmeste strand: ca. 250 m
 • Pool (evt. sæsonåben)
Grækenland, De Græske Øer, Kreta, Agii Apostoli
9,2
Fabelagtigt
126 anmeldelser
 • Nærmeste lufthavn: 24 km
 • Nærmeste strand: ca. 100 m
 • Pool (evt. sæsonåben)
Grækenland, De Græske Øer, Kreta, Platanias
9,1
Fabelagtigt
391 anmeldelser
 • Nærmeste lufthavn: 35 km
 • Nærmeste strand: ca. 200 m
 • Pool (evt. sæsonåben)

Bestil rejsen som en samlet pakke inkl. fly eller kun hotelophold

Bestil din rejse til Kreta som en samlet pakkerejse med fly, hotel eller feriebolig og evt. transport fra en af de to lufthavne på Kreta t/r (transfer) eller en lejebil. Ønsker du selv at arrangere din flyrejse til Kreta, kan du naturligvis også vælge kun at bestille dit hotelophold hos os.

Du kan rejse i nøjagtig det antal dage, du ønsker, da vi tilbyder valgfri rejselængde til alle rejsemål, og du kan også frit vælge, fra hvilken lufthavn du vil rejse, bl.a. Billund, Aalborg, København, Aarhus og Hamborg. Få flere informationer om alle rejserne inkl. aktuelle flytider og flyruter i søgemaskinen. Du kan også vælge kun at se priser på rejser til Kreta, hvor du flyver direkte eller med en mellemlanding. Vær opmærksom på at der findes 2 lufthavne på Kreta, Chania (CHQ) som ligger på den vestlige del af øen og Heraklion (HER), som ligger på den østlige side af Kreta. Begge byer og dermed lufthavne er beliggende på nordkysten. I søgemaskinen kan du se afstande fra de enkelte hoteller til de to lufthavne.

Hos Escapeaway Rejser kan du rejse med almindelige rutefly som f.eks. Austrian Airlines eller SAS, men også lavprisfly som f.eks. Norwegian og Ryanair, hvis du vil have de billigste flybilletter. Når du booker en rejse som en samlet pakke til Kreta i Grækenland, kan du også kombinere flyselskaber hos os, altså benytte to forskellige selskaber til udrejsen og hjemrejsen. Det kalder vi fleksible rejser...

Vælg det rigtige hotel på Kreta

Forkert valg af hotel kan ødelægge en hel ferie, og derfor er et godt tip til at finde det helt rigtige hotel eller en feriebolig, som opfylder dine ønsker og behov, at benytte vores rejse- og hoteltemaer eller filtreringsmulighederne. Du finder disse når du søger efter priser på din rejse til Kreta og alle andre rejsemål i Grækenland som f.eks. Korfu, SantoriniRhodos og Mykonos. Blandt de mest benyttede rejsetemaer er "vandreferie" og "badeferie". Vi har også opdelt hotellerne i forskellige typer, så du har nemmere ved at finde det helt rigtige hotel, f.eks. "hoteller kun for voksnet" eller "hoteller til familieferie". I filteret kan du bl.a. også vælge disse typer af indkvartering: Villa, luksushotel, boutique-hotel, feriebolig, Casa Grande, ferieligheder og mange flere..

Din rejse er vores ansvar

Får du brug for hjælp til at bestille din rejse til Kreta online, eller vil du f.eks. have et tilbud på en af vores populære kombinationsrejser eller rundrejser i bil (kør-selv-ferie) i Grækenland, så er du altid meget velkommen til at kontakte os. Hos Escapeaway har vi lagt meget arbejde i at udvælge alle hotellerne, og rejserne, du finder i programmet på Kreta og i vores personlige hotelbeskrivelser, forsøger vi altid at give dig som gæst en ærlig beskrivelse af hotellet, uanset om du vil rejse på en luksusrejse, eller du er på en ferie, hvor det betyder mere, at hotellet er "autentisk" og charmerende snarere end luksuriøst. 

Din rejse er vores ansvar både før, under og efter rejsen, og vi er altid klar til at hjælpe dig. Escapeaway Rejser er medlem af Danmarks Rejsebureau Forening, og vi har stillet rejsegaranti og følger naturligvis pakkerejseloven - det giver tryghed på rejsen! 

Information og fakta

Jeg har her samlet nogle få informationer og fakta om Kreta til din rejse, herunder lidt om Kretas klima, vejr, historie og geografiske afgrænsning, som kan tjene som inspiration til din ferie på Kreta. Der tages forbehold for faktuelle fejl. Hvis du ønsker at finde mere inspiration til din rejse, anbefaler jeg dig at besøge vores blog, hvor du kan finde spændende artikler om alle vores rejsemål. God fornøjelse og god rejse!

Geografi og befolkning

Kreta, beliggende i den sydlige del af det Ægæiske Hav, er den største ø i Grækenland og den femte-største ø i Middelhavet. Øen ligger ca. 160 kilometer fra det græske fastland og har et samlet areal på 8,336 km2. 

Den er præget af nogle store bjergkæder, såsom bjergkæden Lefka Ori, der når helt op i 2452 meters højde, Psiloritis-bjergkæden, der når op i 2456 meters højde, og Dikti-bjergkæden, der når op i 2148 meters højde. Øen har også dybe kløfter og dale, floder og søer, og en lang række mindre øer ud for sin kyst.

Der bor i alt omkring 630.000 mennesker på øen, hvilket gør den til den mest befolkede ø i Grækenland. Omkring 226.000 af disse bor i eller omkring hovedstaden Heraklion, der ligger på den centrale-nordlige del af øen.

Klima og vejr

Kreta har et - hovedsageligt - mediterrant klima med milde vintre og varme, tørre somre, men dog ofte med stor luftfugtighed, afhængigt af, hvor du befinder dig henne på øen. Der kan falde sne i de høje bjergkæder mellem november og maj, men det er meget sjældent at sneen når de lavtliggende områder og hvis den gør det, bliver den liggende meget kort tid. 

Den sydlige del af øen har tendenser i retning af et nordafrikansk klima med flere solskinstimer og højere temperaturer gennem året. I denne sydlige del af øen kan man dyrke afgrøder og frugter hele året rundt, som ellers kun plejer at kunne overleve om sommeren.

De varmeste måneder i året på Kreta er juli og august med 26 grader i gennemsnit, mens de koldeste måneder er januar og februar med henholdsvis 11 og 12 grader i gennemsnit. Hvis du vil undgå regnskyl, skal du lade være med at tage til øen i december og januar måned, der er de mest regnfulde måneder i året.

Historie

Kretas historie går mindst 130.000 år tilbage. Det er blevet hævdet, at præ-homo sapiens hominider formåede at sejle til Kreta på tømmerflåder fra deres oprindelige hjem i Afrika, men påstanden er stadig omdiskuteret. Den “oprindelige” fauna på Kreta havde også et “afrikansk” islæt, idet den inkluderede pygmæ-flodhest og pygmæ-elefant (foruden dværg-hjorte, gigantiske gnavere og insektædere). De fleste af disse dyr døde dog i slutningen af den sidste istid. Siden medbragte forskellige folkeslag domisticerede dyr til øen, såsom kvæg, geder, får og grise.

Fra ca. 3100 f. Kr. til ca. 1450 f. Kr. var øen domineret af den berømte minoiske kultur, som var en præ-hellensk bronzealder-kultur, der i dag regnes for en af de første større europæiske kulturkredse - og undertiden omtales af historikere som den første europæiske civilisation. Den minoiske kulturs største vartegn findes endnu i skikkelse af byen Knossos, som du kan læse mere om under Seværdigheder.

Et gigantisk vulkanudbrud på øen Thera (vore dages Santorini) i det femtende århundrede før vores tidsregning gjorde en brat ende på den sagnomspundne minoiske kulturs dominans på Kreta. Vulkanudbruddet satte en voldsom tsunami igang, der - muligvis sammen med et jordskælv - med ét slag ødelagde den minoiske flåde, som havde været øens værn mod indtrængende folkeslag fra det græske fastland. Vulkanudbruddet og den efterfølgende tsunami ødelagde desuden alle de minoiske byer, med undtagelse af Knossos, der delvist stod tilbage. I tiden herefter erobrede folk fra den mykenske kriger-kultur på det græske fastland Knossos og genopbyggede dele af den.

Siden blev øen styret af en række forskellige bystater og imperier, såsom Gortyn, Chania, Lyttos, Det Romerske Rige, Det Byzantinske Rige, Republikken Venedig og Det Osmanniske Rige, foruden Det Tredje Riges besættelse af øen under Anden Verdenskrig, der strakte sig fra juni 1941 til 9 maj 1945. 

Hvad siger gæsterne på Kreta?

8,3
Samlet gæstebedømmelser
Baseret på 235 anmeldelser