Rejser til Kreta

Kreta, Grækenlands største ø, er mere end blot sol og strand. Øen, som er et af danskernes foretrukne mål for charterrejser, byder både på livlige kystbyer, og stille traditionelle landsbyer i bjergene, hvor man kan opleve et mere autentisk Grækenland end i turistområderne.

Inspiration og fakta

Seværdigheder og aktiviteter

Infrastrukturen er god på Kreta, og det er derfor nemt at komme rundt til de forskellige seværdigheder. Det er f.eks. oplagt at benytte sig af billeje, selv om man dog skal være ekstra opmærksom i trafikken, og ikke efterligne den græske kørestil.

Det er f.eks. oplagt at tage et afbræk fra strandlivet og tage på udflugt til nogle af de historiske seværdigheder, eller tage på en vandretur gennem den fantastiske Samaria kløft.

Den store ø i Grækenland

Af alle de græske øer er kreta den største med sine godt 8.300 kvadratkilometer og en længde på 256 kilometer fra øst til vest. dette gør den stor nok til at udgøre et mikrokosmos over alt, hvad der hører med til en god græsk ferie: bjerge og strande, god mad og en sund livsstil, fællesskab og ensomhed, mystikken fra en anden verden og løftet om at kunne tilbringe verdens bedste feriedage her. Kreta er Gækenlands rejsemål nummer et.

Byer på Kreta

Chania 

Dette er det vestligst af de fire præfekturer på Kreta og formentlig det grønneste. Hovedbyen er Chania, en hyggelig havneby på nordkysten, der ligger i læ, og som har en charmerende havnefront ved den gamle bydel, der er evigt populær både hos gæster og lokale.

Fra Souda Bugten i øst, færgernes endestation, til stranden med rullesten i Malemei vest, er Chania en selvforsynende region, der har vist sig at virke som en magnet på nordeuropæere, der leder efter ferie- eller otiumboliger. Vamos og Apokronas er to af de områder, der har oplevet et boom på ferie-boligmarkedet de seneste år.

Chania betjenes af en lille, men smart international lufthavn, der ligger på en halvø 14 kilometer uden for byen. Halvøen selv er oversået med smukke villaer, der aftegner sig mod Det Kretensiske Havs dybblå baggrund.
Præfekturet Chania har et stort antal fremragende strande, fra Georgioupolis i øst til Frangokastello i vest, der ligger i skyggen af en venetiansk borgruin. Strandene er meget forskellige i opbygning og velegnethed. Dem med lavt vand, der er gode til børn, er f.eks. Almirida, Marathi, Chrysi Akti, Chora Sfakion på sydkysten og Frangokastello. For dristigere voksne svømmere er der Kyani Akti, Stavros (hvor strandscenerne i filmen ”Zorba, Grækeren” fra 1964 blev optaget), Kolymbari, Falassarna (meget rent vand), Anidri, Marmara og Loutro.

Efter at have svømmet ved Falassarna kan historieelskere udforske resterne af de massive kyklopmure og en trone hugget ud i sten. Der findes flere arkæologiske levn i Kissamos på Kretas allervestligste del, hvor et museum huser fund fra den neolitiske tidsalder og op til den tidlige kristne.

I selve Chania, i den vestlige ende af den gamle bydels havnefront, ligger byens krigsmuseum med levn fra den græske frihedskrig i det 19. århundrede og det betydningsfulde slag om Kreta i 1941, da tyske faldskærmstropper landede i området, lige der hvor de allierede befandt sig.

 

Rethymnon

Fortsæt mod øst og du kommer til dette præfektur, der må siges at være det mest afvekslende på Kreta. Fra den gæstfrie by Rethymnon på nordkysten til de gamle og maleriske landsbyer på De Hvide Bjerges skråninger samt de ujævne og stejle klipper ud mod Det Libyske Hav i syd.

Det mest synlige symbol i byen Rethymnon er Fortezza, en havomkranset borg, bygget af venetianerne sidst i det 16. århundrede for at forsvare byen mod angribende tyrkere. De strande, der er lettest at komme til, er dem i Plakias, Triopetra og Bali. Den gamle bydel i Rethymnon, der er en labyrint af gader med gamle huse, souvenirbutikker og smarte caféer, er den helt store magnet.

Rethymnons opland giver gode muligheder for at opleve landsbylivet på Kreta. Disse landsbyer er lette at komme til ad vejene, og de fleste ligger i rimelig køreafstand, både med bil og bus, fra strandene og hotellerne på nordkysten.

 

Irakleion

Dette er hovedbyen på Kreta, en travl og hurtigt voksende havneby, hvor det meste af øens handel og industri er samlet. Ligesom andre nordkretensiske havnebyer har Irakleion sin egen store venetianske borg og sine brystværn. Dette fort blev bygget i første halvdel af det 16. århundrede og var i lang tid kendt som Rocca al Mare (der betyder Klippen ved Havet på italiensk).

Den største arkæologiske attraktion i området er selvfølgelig ruinerne af Knossos, det vigtigste minoiske palads på oldtidens Kreta. Kun nogle få kilometer syd for Irakleion i en skovbevokset lund ligger Knossos, der er et af Grækenlands mest besøgte historiske udgravningsområder. Det blev bygget af minoerne omkring år 1900 f.v.t. som hovedsædet for deres voksende søfart og handel. I fire hundrede år blomstrede området og paladset, indtil det kolossale udbrud fra vulkanen på Thira (i dag Santorini) midt i Det Ægæiske Hav sendte en stor flodbølge sydover, der næsten udslettede den minoiske kultur, ikke desto mindre kæmpede Knossos yderligere 50 år eller deromkring, indtil dets mange fjender, opildnet af dets svækkede tilstand, ødelagde det omkring 1450 f.v.t. Ruinerne af Knossos lå begravet i årtusinder, indtil Sir Arthur Evans, en frygtløs britisk arkæolog, skrev historie, da han omhyggeligt afdækkede dem i 1901. For at give et indtryk af hvordan det oprindelige palads så ud, er dele af det blevet restaureret, og Knossos står altid øverst på alles liste over det, de bare må se på Kreta. Der ligger masser af ressorter og strande af høj kvalitet langs kysten i Irakleion præfekturet. En af dem ligger nær Fodele, lige øst for byen. Kunstelskere genkender måske navnet som fødestedet for renæssancemaleren El Greco (eller Domenikos Theotokopoulos, hvis man skal bruge hans rigtige havn). Strandene i Ammoudara – og øst for Irakleions lufthavn – Hersonissos, Florida, Gournes og Malia er alle populære.

I Malia findes der et arkæologisk udgravningsområde med ruiner af et minoisk palads, der ligner det på Knossos. Omkring 50 kilometer østpå, helt i yderkanten af Irakleion præfekturet, ligger ruinerne af Faistos-paladset, der dæker et areal på omkring 7.000 kvadratmeter. Det er her, at Faistos-diskosen blev fundet – en næsten rund lerskive, hvorpå der er en række inskriptioner, som aldrig er blevet tydet. Intet lignende er nogensinde blevet fundet andre stede ri verden.

 

Lasithi

Dette er det østligste og på mange måder det mest eksotiske af Kretas fire præfekturer. Det er denne del, der indeholder det kæmpestore og sofistikerede Elounda Beach ressort og dets efterlignere, dadelpalmerne i Zakros på Kretas østlige spids og den stille og rolige by lerapetra på sydkysten. Dadelpalmerne siges at være efterkommere af dadelsten, der blev bortkastet af de gamle egyptiske handelsfolk, der gjorde ophold på stedet. Der er planer om at etablere Kretas tredje lufthavn i Sitia, som forventes at gøre de internationale flyforbindelser til denne del af øen lettere. Hovedbyen er Agios Nikolaos på nordkysten. Den ligger tæt på den lille, men luksuriøse sandstrand i Boufos og en noget større i Avlaki med Kalimera Kriti hotellet bagved. Stranden i Plaka har udsigt over til den lille ø Spinalonga, der var en koloni for spedalske indtil 1950’erne, men som nu er et dejligt mål for en lille sejltur. Nogle strande er nærmere med småsten end med sand, som f.eks. dem i Kalo Chorio, Vai, Paleokastro og Kato Zakros.

Vandreferie

At vandre er en vældig god måde, hvis ikke den bedste, at opleve Kreta på, som den virkelig er. Kreta er ikke kun ferieområder og barer eller et solbeskinnet sted med smukke strande. Kreta er en bjergrig ø, og de kretensiske bjerge danner en ubrudt kæde fra den ene ende af øen til den anden. Den Europæiske Vandresti E4 slutter her efter at være begyndt i Portugal og have snoet sig gennem Spanien, Frankrig, Schweiz, Østrig, Ungarn, Serbien, Bulgarien og det græske fastland. Den går fra den ene ende af Kreta til den anden, fra Elafonisi til Kato Zakros (der er dog to forskellige ruter fra Sougia til Asites). E4 er markeret med sort/gule skilte. På Kreta er der mange stier som denne, men de er ikke så velafmærkede. De er som regel markeret med rødt eller sommetider med blåt. Ved enhver vandretur er det på grund af sommervarmen meget vigtigt med både hat, solbeskyttelsescreme, masser afvand og et par gode vandrestøvler med rigtig ankelstøtte, da terrænet sædvanligvis er klippefyldt, og der ligger mange skarpe sten. Om vinteren er forholdene dog helt anderledes, og der er områder, hvor erfaring inden for bjergbestigning er nødvendig.

Ud over stierne i bjergene findes der også mange stier ved kysten, ligesom der er mange kløfter. Nogle få af dem er velkendte som f. eks. Samaria-kløften eller Rouvas-kløften. Andre mindre kendte er vanskelige og kræver særlige færdigheder. Der skønnes at være 3.500 huler på Kreta, og mange er stadig uudforskede. Berømte huler er Idaion Antronog Diktaion Antron, som i den græske mytologi fortælles at være stedet, hvor Zeus blev født.

 

Du kan læse mere om Kreta i artiklerne her på Escapeaway, og evt. se om andre brugere har skrevet nogle rejsetips om Kreta.

Rejser til Grækenland

Læs mere om Grækenland og find inspiration til din næste rejse her

Find rejsen til Grækenland her

Rejsemål på Kreta

 • Agia Marina
  7 hoteller
  Agia Marina på Chaniakysten er en tidligere fiskerby, men er i dag mest kendt for sine dejlige strande og mange gode tavernær. Her får du ideelle betingelser for en afslappende badeferie og har samtidig de mange tilbud i Chania inden for kort rækkevidde.
 • Agia Pelagia
  4 hoteller
  Agia Pelagia, beliggende på Kretas nordkyst, er en lille og charmerende landsby, der har en autentisk og traditionel græsk atmosfære og ånder fred og ro.
 • Agii Apostoli ligger næsten inden for gåafstand fra Chania. Alligevel hersker der en meget fredelig atmosfære i denne lille ferieby, hvor livet mest koncentrerer sig om de indbydende, gyldne sandstrande, der ligger beskyttet af små bugter.
 • Agios Nikolaos
  4 hoteller
  Agios Nikolaos er takket være sin beliggenhed på bakkeskråninger ned til den smukke Mirabellobugt nem at blive forelsket i ved første øjekast. Byen er tilpas stor til at have noget for alle rejsende, hvad enten du rejser hertil alene eller med ... hele familien. Læs mere
 • Amoudara
  5 hoteller
  Amoudara ligger få kilometer vest for Kretas hovedstad Heraklion. På en rejse til Amoudara, som har kilometerlange, indbydende sandstrande ved det azurblå middelhav, får du derfor ideelle betingelser for at holde en afslappende ferie tæt på byens puls.
 • Analipsi
  3 hoteller
  Analipsi på Kretas nordøstlige kyst er med sine lange, brede sandstrande ideel til en afslappende badeferie, hvad enten du rejser hertil med eller uden børn. Byen har alt, hvad du kan ønske dig af spisesteder og indkøbsmulig