Rejser til Lameriana

Lameriana er en meget lille landsby, som i fugleflugt ligger bare 3 kilometer fra Kretas nordkyst oppe i de grønne bakker omgivet af olivenlunde og appelsintræer. Her ånder alt fred og ro, selvom man kun befinder sig en halv times kørsel fra hyggelige Rethymnon, øens tredjestørste by.

Drømmer du om en afslappende ferie på Kreta i sikker afstand af de mest travle turistområder, er en rejse til Lameriana derfor et godt bud. Trods den lidt tilbagetrukne beliggenhed har du stadig sandstrandene ved Bali og Panormo inden for kort rækkevidde med deres bløde sand og krystalklare vand, hvis du får lyst til en dukkert. Dertil kommer, at du har et godt udgangspunkt for at udforske nogle af Kretas mest interessante byer og seværdigheder som den gamle bydel i Rethymnon eller det berømte minoiske palads Knossos syd for Heraklion.

Inspiration og fakta

Landsbyen Lameriana har rødder helt tilbage til det 12. århundrede, hvor den takket være beliggenheden oppe i terrænet formentlig i adskillige århundreder primært udgjorde en såkaldt "metoxi" - en form for udsigtpost i forsvaret med piratangreb. Under den tyriske besættelse af Kreta (1669-1890), er det sandsynligt, at nogle af byens få bygninger blev brugt til indkvartering af besættelsesmagten. I det 20. århundrede blev den i forvejen lille landsby gradvist affolket, indtil den blot udgjorde en samling charmerende, men forladte stenhuse. 

I dag er en samling af de gamle, rustikke stenhuse blevet flot istandsat med respekt for deres traditionelle stil og udgør nu Lameriana Secret Village - et unikt lille hotel hvor du tydeligt fornemmer stedets lange historie og samtidig kan nyde godt af moderne, komfortable faciliteter.

Oplevelser og seværdigheder

Er det historie, kultur, gastronomi, som du interesseret dig for, er nærliggende Rethymno det oplagte udflugtsmål fra Lameriana. Til trods for at den er Kretas tredjestørste by, føles den mere afslappet og gammeldags end Chania og Heraklion. Her kan du nemt bruge nogle timer på bare at slentre rundt i de gamle, smalle gader for at betragte arkitekturen, der er en charmerende blanding af veneziansk, tyrkisk og græsk stil. Du bør som minimum lægge vejen forbi den gamle havn, der er lille men utrolig idyllisk. Slå dig ned på en af caféerne, der ligger rundt langs havnefronten og nyd synet af de små både, som vugger i det turkisblå vand.

De nærmeste badestrande vil nok især midt på sommeren have en stærk tiltrækningskraft. Men er det afkøling, du trænger til, kan du også vælge at køre længere ind på øen. Sfendoni-grotten, som ligger nær landbyen Zoniana bare 25 km fra Lameriana, er en af de flotteste grotter på Kreta. Her kan du på en 270 meter lang guidet tur udforske en fantastisk verden af oplyste stalaktitter og stalagmitter. Det er dejligt køligt nede i den 3000 kvadratmeter store grotte, som er et familievenligt udflugtsmål. Der ligger dog også en grotte endnu tættere på Lameriana, Melidoni-grotten også kaldet Gerondospilios, som udover smukke stenformationer er kendt for de arkæologiske fund, der er gjort her og én særlig dramatisk begivenhed. Grotten spillede således i 1824 en tragisk rolle i revolutionen mod tyrkerne. Omkring 250 af landsbyens beboere havde søgt tilflugt i grotten, men blev kvalt af røg da tyrkerne forseglede grotten og tændte ild. Der er et lille kapel ved indgangen til grotten, som hvert år danner ramme om en mindeceremoni. Udover kapellet er der en stor sarkofag inde i grotten med knogler fra de omkomne. Trods dens makabre historie er også denne grotte bestemt et besøg værd, især på en sommerhed dag.

Restauranter og shopping

Der er 10-15 minutters kørsel til nærmeste indkøbsmuligheder, så det anbefales at have en lejebil, når du holder ferie i Lameriana. Vil du ikke tilberede alle dine egne måltider, er der dog naturligvis også rig mulighed for at stifte bekendtskab med Kretas mange gastronomiske herligheder. Der er for eksempel talrige barer, hyggelige tavernaer og gode restauranter i Rethymno, men også i de mindre, mere nærliggende kystbyer Bali og Panormo finder du et fornuftigt udvalg af spisesteder og indkøbsmuligheder.

Sådan finder du en rejse til Lameriana

Med Escapeaway kan du rejse til Lameriana fra lufthavnene i København, Billund, Aalborg, Aarhus eller Hamburg, enten direkte eller med en mellemlanding undervejs. Vi giver dig flybilletter med rutefly til nettets bedste priser, pakker det sammen med vores udvalgte hoteller på Kreta, og med mulighed for at supplere med en lejebil - alt i én pakkerejse, som er sikret af rejsegaranti.

>> Læs alt om vores billige rejser til Kreta
>> Sådan finder du et godt luksushotel på Kreta

Rejser til Grækenland

Læs mere om Grækenland og find inspiration til din næste rejse her

Find rejsen til Grækenland her

Andre links

Hoteller i Lameriana