Rejsetips til Kreta

At besøge Kreta er som at træde ind i en spændende verden af ældgammel historie, kultur, lækker mad, herlige strande og storslåede landskaber. Det græske ferieparadis lokker gæster fra hele verden med strålande solskin, krystalklart vand og en rig kulturarv at opdage. Her er vores tips til en uforglemmelig rejse til Kreta.

Udforsk historiske skatte

Kreta er et paradis for dig, som interesserer dig for historie. Her opstod for 3.800 år siden den minoiske kultur, en af verdens ældste civilisationer. Så der er masser af arkæologiske fund at opleve på Kreta. Her er nogle af vores favoritter.

Knossos
Knossos anses af mange historikere for at være Europas første egentlige bysamfund. Ruinerne af den gamle by og det minoiske palads er en af Kretas og Middelhavets største attraktioner og er på UNESCO's verdensarvsliste. Det er bestemt et besøg værd for dem med interesse for historie. Knossos ligger på den nordlige del af øen, lige uden for storbyen Heraklion.

Phaistos

Hvis du vil besøge et lige så spændende sted som Knossos, men med færre besøgende, er Phaistos stedet for dig. Ruinerne ligger syd for Heraklion på Messara-sletten tæt på Matala-stranden. Det hævdes, at kong Minos' bror byggede dette palads for sin egen fornøjelses skyld. Phaistos-disken (en lertavle fra ca. 1.500 f.kr) blev fundet her, så hvis du gerne vil løse gåder, så tag et kig på de indgraverede symboler. Man ved endnu ikke helt, hvad de betyder.

Heraklion Archaeological Museum

Hvis udflugter ikke lige er dig, men du stadig gerne vil lære mere om Kretas historie, er en tur til Heraklions arkæologiske museum et godt alternativ. Museet fremviser blandt andet skatte fra paladset i Knossos, med alt fra keramik og smykker til våben og skulpturer fra den minoiske civilisation. Du finder også fund fra yngre stenalder og frem til den romerske periode på Kreta her. Et imponerende museum.

Eventyr i naturen
Fra de majestætiske Samariá-kløfter til de gyldne strande i Elounda byder Kreta på masser af smukke oplevelser og flotte landskaber, fine strande og store, naturskønne områder. Her er nogle tips til både eventyrere og strandløver.

Samariá-kløften
For de eventyrlystne er en dagstur til Samariá-kløften et must. Nationalparken er på UNESCO's verdensarvsliste og har en af Europas længste, naturlige kløfter på omkring 18 kilometer. Turen gennem kløften tager mellem 5-7 timer hvis du tager hele turen, men du kan også gå kortere ture. Den begynder i bjerglandsbyen Omalos og går hele vejen ned til kystbyen Agia Roumeli. Sammen med Knossos er dette en af Kretas mest populære seværdigheder og en spændende naturoplevelse.

Kournas - Kretas eneste ferskvandssø
Mellem Rethymnon og Chania finder du Kretas eneste ferskvandssø, Kournas. Den ligger flot, omgivet af frodige bjerge på den ene side og hvide sandklitter på den anden. Den perfekte opskrift på en idyllisk og unik oplevelse. Tag badetøj og snorkel med. Måske lejer du en pedalbåd?

Stranden Spinalonga 
Denne strand ligger en time og et kvarter med bil øst for Heraklion.  Her får du krystalklart vand og smuk udsigt - men området har også en spændende historie. Stranden omgiver den ubeboede ø Spinalonga, som har en flere hundrede år gammel historie. Her har både været  en akropolis (akropolis: navnet på den højeste del af en antik, græsk by) , et venetiansk slot og et osmannisk fort. I dag er øen ubeboet, og du kan udforske resterne af ruinerne og tage en dukkert, mens du nyder den fantastiske udsigt over havnen i Mirabello og hele vejen til Elounda. Hvis du vil ud til Spinalonga, er Elounda et godt udgangspunkt for at hoppe på en båd.

Palm Beach
En af de mest eventyrlige strande på Kreta ligger på øens østkyst et par kilometer fra byen Sitia. Her finder du populære Palm Beach (Vai Finikodasos). Det gyldne sand er indrammet af en tæt palmelund. Palmelunden består af daddelpalmer og er den største naturligt voksende palmeskov i Europa.

Kretas kulinariske verden

Kretas køkken er kendt for at være ret innovativt, uden at man går på kompromis med traditionelle værdier og metoder. Kretas landskab er til tider vildt og bjergrigt, hvilket afspejles i de råvarer, man bruger i det lokale køkken. Køkkenet arbejder med enkle teknikker, og det er de gode, lokale råvarer, der gør hele forskellen. Urter, løg, lokale oste, frisk fisk, den berømte kretensiske olivenolie - her smager maden som landskabet ser ud. På Kreta laver man også Raki, som ikke skal forveksles med tyrkisk raki, men som mere smager som en italiensk grappa.

Så hvis du er en foodie som os, er Kreta en topdestination for at opleve det græske køkken, når det er som bedst. Du finder alt fra eksperimentrestauranter til restauranter, hvor man har lavet de samme retter i over 50 år. På Kreta dufter det af olivenolie, lækker fetaost, grillet lam, hvidløg og moussaka.

Hvor skal man bo på Kreta?

Det er ikke nemt at sige, hvilken by eller hvilket område, som er det rigtige valg for netop din ferie på Kreta. Med så mange valgmuligheder, som Kreta har, kan det være direkte svært at vælge.  Øen har alt fra charmerende villaer og strandhoteller til traditionelle, familieejede pensioner. Her er dog en oversigt over nogle af øens bedste destinationer.

Rethymnon er et godt udgangspunkt for eventyrere og kulturentusiaster. Byen er præget af sin lange historie, og er et godt udgangspunkt rent geografisk på Kreta at bo, hvis du vil rejse rundt og opdage øen.

Agios Nikolaos er lidt som det græske St Tropez, inklusive dyre yachter og sejlbåde i marinaen. Byen er også et godt sted for vand- og sejlsport. Strandpromenaden er fuld af barer og restauranter. Høj festfaktor.

Elounda er byen for dig, som vil have luksus og afslappede feriedage. Feriebyen har mange femstjernede hoteller og er kendt som Kretas wellnessparadis. 

Sitia er byen for dig, der er mest opsat på at leve med de lokale. Byen er på UNESCO's verdensarvsliste. Det er en virkelig fredelig perle og velegnet til dig , der gerne vil undgå for alt meget turisme.

Malia bliver ofte set som Kretas festhovedstad. Byen er for dig, der elsker liv og glade dage, eller for dig , der gerne vil tage familien med på en strandferie til f.eks. nabobyen Stalis. I Malia ligger det lokale vandland Watercity.

Hersonnisos er perfekt for dig, der rejser for at feste. Havnepromenaden er fuld af barer, butikker og natklubber.

Analipsi er destinationen for dig , der vil undgå turistfælderne. Denne kystby byder på rolige omgivelser, krystalklart vand og hyggelige, lokale taverner. 

Platanias er den ultimative feriedestination med noget for både unge og gamle. Her finder du lange sandstrande, turkisblåt vand og lækre spisesteder. Den perfekte destination for dig og din familie. Klassisk, kretensisk sommerferiedestination.

Georgioupolis er en smuk destination, der ligger på nordkysten mellem Chania og Rethymnon. Byen har flot natur og er et godt valg for dig , der elsker vandreture og andre udflugter.

Agia Pelagia er en anden perle af en landsby på nordkysten, kun en halv time med bil fra Heraklion og lufthavnen. Landsbyen fungerer både for familier ellerfor  en romantisk ferie for to, da der er mange forskellige typer strande at vælge imellem i nærheden.

Velkommen til Kreta med Escapeaway

Hos  os kan du planlægge og tilpasse din rejse, så den passer til dig 100%. Du kan vælge mellem vores omhyggeligt udvalgte hoteller på Kreta her. Tjek også gerne vores unikke Hideaways-hoteller. Vi anbefaler, at du lejer en bil, når du rejser til Kreta. Afstandene er ret store, den offentlige trafik er ikke tilgængelig alle steder - og med din egen bil, kan du forme dine feriedage lige efter dit hoved.

>>> Se alle vores Hideaways-hoteller på Kreta

>>> Se vores Hideaways-hoteller i Rethymnon

>>> Læs mere om Rethymnon

>>> Læs mere om Agios Nikolaos

>>> Læs mere om Malia

>>> Læs mere om Elounda

>>> Læs mere om Analipsi

>>> Læs mere om Hersonissos

>>> Læs mere om Platanias

>>> Læs mere om Georgioupolis

>>> Læs mere om Sitia

>>> Læs mere om Agia Pelagia 

>>> Læs mere om hovedstaden Heraklion

Rejsemål på Kreta

 • Gæstebedømmelser 8,7
  Rethymnon
  42 hoteller
  Rethymnon er en smuk, charmerende og meget græsk by - helt ind til hjertet. Byen ligger på Kretas nordkyst og byder på gyldne sandstrande, hyggelige små butikker og spisesteder, smilende lokale og en rolig atmosfære. Her kan du slappe helt af.
 • Gæstebedømmelser 7,6
  Malia
  19 hoteller
  Malia omtales ofte som Kretas festhovedstad, og med sin blanding af vildt natteliv, middelhavssol og fantastiske strande er den ideel for dem, der vil have en ferie, der er både afslappende og sjov.
 • Gæstebedømmelser 8,5
  Hersonissos
  18 hoteller
  Feriebyen Hersonissos på Kreta er et populært valg, når det gælder sol, smukke strande, gode restauranter og natteliv. Der er masser af aktiviteter for store og små, og det er en ideel destination for hele familien.
 • Gæstebedømmelser 8,3
  Agia Marina
  16 hoteller
  Agia Marina er en livlig og hyggelig ferieby, som ligger vest for Chania på den græske ø Kreta. Her kan du opleve et roligt feriested med gode restauranter, fine sandstrande og en venlig lokalbefolkning.
 • Gæstebedømmelser 9,1
  Elounda
  14 hoteller
  Den fredelige lille by, Elounda, befinder sig på Kretas nordkyst og er indbegrebet af fredelig græsk idyl! I centrum finder du en charmerende marina, og rundt om findes der klokketårn, byzantinske kupler og førsteklasses fiskerestauranter.
 • Gæstebedømmelser 8,4
  Agios Nikolaos
  11 hoteller
  Agios Nikolaos ligger på Kretas nordøstkyst og er en lille by fuld af charme og autentisk græsk atmosfære! Her kan du slikke sol på den maleriske strand og spise græske specialiteter, der serveres lige ved vandkanten.

Populære hoteller på Kreta

Grækenland, De Græske Øer, Kreta, Kato Stalos
9,5
Fabelagtigt
911 anmeldelser
 • Nærmeste lufthavn: 27 km
 • Afstand til centrum: ca. 6 km
 • Pool (evt. sæsonåben)
Grækenland, De Græske Øer, Kreta, Rethymnon
9,5
Fabelagtigt
358 anmeldelser
 • Nærmeste lufthavn: 67 km
 • Nærmeste strand: ca. 250 m
 • Pool (evt. sæsonåben)
Grækenland, De Græske Øer, Kreta, Gouves
9,3
Fabelagtigt
617 anmeldelser
 • Nærmeste lufthavn: 16 km
 • Nærmeste strand: ca. 30 m
 • Pool (evt. sæsonåben)

Hvad siger gæsterne på Kreta?

8,4
Samlet gæstebedømmelser
Baseret på 248 anmeldelser