Rejser til Mykonos

Findes det her virkelig i Grækenland? Mykonos har for mig været noget af en overraskelse, en positiv en af slagsen vel at bemærke, og en beskrivelse af øen kræver, at jeg finder alle de positive superlativer frem: Sofistikeret livsnyderi og hjertevarm gæstfrihed, luksushoteller og fiskerbåde, champagne og solnedgang. Ganske enkelt "chic boheme et glamour" kombineret med en portion af det traditionelle Grækenland. Dét er Mykonos... 

Velkommen til Grækenland med Escapeaway, vi er specialister i rejser til Mykonos hvor du bor på nøje udvalgte hoteller og ferieboliger i din ferie. 

Sukkertoppe og vindmøller… - og et magisk lys

Vi ankommer til Mykonos med hurtigfærgen fra Kreta (du kan naturligvis også flyve til Mykonos). Undervejs har vi gjort stop ved fire andre øer og det, der først slår mig ved synet af Mykonos er: Hvor er her bare fint. En lille ø med små, hvide kubus-huse, også kaldet sukkertop-huse, der ligger i klynger langs de golde bakkedrag med den karakteristiske række af vindmøller, der troner mod horisonten på toppen af øen. Og så er der noget med lyset her på Mykonos - det er mystisk, næsten magisk i hvert fald, og i solnedgangen ser det næsten ud som om, at ”guderne skriver på himlen”. 

Jetsetternes hemmelighed 

Mykonos har været en velbevaret hemmelighed. Lige indtil 60’ernes overklasse begyndte at smide anker ud for øen fra deres luksusyachts på vej mod de imponerende græsk-romerske ruiner på Délos, som er et paradis for arkæologer og historisk interesserede. Princes Soraya, Grace Kelly, Brando og Liz Taylor (for blot at nævne nogle få) har fulgt i kølvandet på Onassis og Jackie O. Det betyder, at hemmeligheden om den lille ø er sluppet ud, og op gennem 70’erne følger den ’boheme-chikke tid’.

’Chik boheme’ er stadig definitionen af Mykonos, og de internationale kendisser kommer stadig valfartende til denne lille, græske ø. Jeg har øjensynligt sikkert lige misset muligheden for at drikke en sunset cocktail med Ronaldo eller ligge på solsengen ved siden af Dicaprio... Ak ja, som livets oplevelser dog kan smutte forbi: ) 

Stille strande eller ”Super Paradise Beach”? 

I de små bugte finder du de lækre loungebarer med chillout musik i højtalerne og tjenere i casual, hvidt hørtøj suppleret med et menukort, der kan behage såvel den sultne som den tørstige på alle tider af døgnet. Solsengene i mørkt træ med hvide madrasser kan lejes for ca. EUR 15 pr. stk., og ønsker du lidt mere privatliv eller skygge her på stranden, så er det blot at trække de hvide gardiner på din cabana for. 

I den næste bugt venter de små, lokale både på at sejle dig ud til én af øens mange strande. Også her er der noget for enhver smag, hvad enten du ønsker at ligge i sandet omgivet af fred og ro, om du foretrækker en strand med masser af sportsaktiviteter, eller hvis du gerne vil opleve stranden ”Super Paradise Beach”, der stadfæster Mykonos ry som kendissernes paradis, ja… - så er det bare at hoppe om bord i en de mange småbåde.

Mykonos By

Kultur og historie er nok ikke det, der, hånden på hjertet, fylder mest i mit indtryk af Mykonos. Men den græske gæstfrihed og hjertelighed er aldrig langt væk, og her finder jeg den især i Chora, også kaldet Mykonos by, interessant. 

Mykonos by er for mig ”det rigtige Grækenland”. Her venter en charmerende slentretur gennem de smalle, brostensbelagte gader, hvor bougainvillea-blomsterne klæder husmurene, og de hvide huse med blå vindueskarme og blomsterkrukker på trapperne ligger side om side. 

De små torvepladser med hyggelige caféer lokker med et tiltrængt pusterum fra shopping i de moderne designbutikker og smykkehandlere. Her sidder jeg gerne en times tid og nyder en iskold, græsk kaffe, en frappé, som er én af mine favoritter, mens livet i den lille by ligeså stille glider forbi. 

Her er en skøn og sjov blanding af lokale og ældre, græske kvinder og amerikanske krydstogtsgæster, for ej at forglemme japanere på ’jagt’ med deres hightech kameraer. Her er godt nok pænt herinde i de små gader, tænker jeg, mens jeg slentrer ned mod havnen og nyder synet af fiskerbådene, der netop er kommet ind med morgenens fangst til de mange tavernaer. Her skal jeg vist ned i aften og have mit græske yndlingsmåltid, calamari, med græsk salat og tzatziki: ) 

Oplevelser på Mykonos

Mykonos tilhører øgruppen Kykladerne og er med sine blot ca. 85 km2 på størrelse med Ærø eller Rømø. Hvad øen mangler i størrelse opvejer den dog til fulde i charme, anderledes oplevelser og et skønt klima. Mykonos kaldes også for ”vindenes ø”, da såvel den varme vind fra Sahara (”Siroccoen”) og den kølige Meltemi-vind kommer ind fra nord særligt i juli og august (og det vil du føle som en kærkommen brise). 

Med en lejet bil kommer du nemt fra den ene ende af øen til den anden på godt 45 minutter, og en køretur rundt på øen er aldrig kedeligt, da den vil tage dig rundt langs, små snoede veje, hvoraf mange er ensrettede, og det kan jo udfordre selv den mest avancerede GPS. Af andre oplevelser der venter dig på Mykonos kan være et besøg til ruinerne på Délos, bådture til de mange forskellige strande, eller ø-hop til nogle af de andre øer i Kykladerne, f.eks. Santorini, Naxos eller Paros.

Rigtig god ferie til mageløse Mykonos!

>> Læs også om rejser til Karpathos

Hoteller på Mykonos