Rejser til Santorini

Santorini er måske den af Grækenlands mange smukke øer, som skiller sig mest ud, og som et resultat heraf, er øen også landets mest besøgte turistmål. Men du må ikke lade dette afskrække dig. Tværtimod, for denne bedårende, lille vulkanske ø er et paradis med en dramatisk kystlinje, krystalklart vand og smukke solnedgange. Escapeaway er specialister i rejser til Santorini, hvor du bor på håndplukkede hoteller eller i ferieboliger under din rejse. Velkommen til Santorini med Escapeaway.

Og det er forståeligt, at mange elskende fra hele verden vælger at fejre deres bryllupsdag her eller lade deres bryllupsrejse gå til den sagnomspundne Santorini. Jeg blev selv forelsket i denne lille ø, og havde svært ved at rive mig væk, da det var på tide at drage videre. Min eneste trøst var, at det helt bestemt ikke var sidste gang, jeg satte foden på Santorini, som ifølge legenden er den mytiske Atlantis, som sank i havet og forsvandt.

Dramatik på højt niveau

At Santorini har så dramatisk en kystlinje skyldes et stort vulkanudbrud, som fandt sted for flere tusinde år siden, hvor calderaen – et dybt lagunelignende krater omgivet af klippevægge, blev etableret. Klippestykker, der styrter direkte i havet er et almindeligt syn på øens vestlige side, mens den østlige er mere flad med mørke lava-strande. Alt dette skaber en romantisk kontrast til øens charmerende små landsbyer med hvidkalkede huse. Det kan virkelig ikke undre, at Santorini er den mest fotograferede blandt de græske øer. Også jeg ønskede at udødeliggøre mit besøg og kom hjem med flere hundrede billeder i kameraet.

Vidunderlige byer med karakter

Det, der er så dejligt ved at rejse til Santorini, hvis du spørger mig, er, at der ikke findes nogle større byer på øen, men derimod mange søde, små landsbyer med masser af karakter, der nemt kan ætses på nethinden. De ligner umiddelbart hinanden – men så alligevel ikke, og i sidste ende er det svært at bare vælge én af dem, og så er det jo så heldigt, at Santorini ikke er en stor ø, så du kan nemt komme rundt i et behageligt tempo og nyde alt, hvad øen har at byde på.

Spektakulære Fira er øens "hovedstad" - en typisk kykladisk by, hvor de hvide huse og de karakteristiske blå tage varmede mit frosne skandinavisk hjerte. Her kan du slentre rundt i de smalle stræder med gode taverner og udendørs barer og caféer, hvor du kan slår dig ned og bare nyde livet. Oia er en af de landsbyer, jeg bedst kunne lide. Æstetisk smuk for øjet og med de vidunderlige solnedgange, du vil aldrig blive mæt af. Og det er netop solnedgangene, der er årsag til, at mange nygifte vælger netop denne lille landsby, der klynger sig til klippevæggen.

Og så har vi Imerovigli, balkonen ud mod Det Ægæiske Hav, der også er en lille landsby med smalle gyder og berømte solnedgange. Her føler du dig totalt afslappet ved blot at bænke dig ved en udendørsservering og betragte den smukke kystlinje og det glitrende hav.

Slikke sol på en sort strand, på en rød strand eller på en helt ”almindelig” strand

Det er nok ikke alle, der har valgt at rejse til Santorini i deres ferie, der tilbringer hele dagen på stranden, men der skal alligevel bruges tid til at få sand mellem tæerne og tage en dukkert i det smukke, krystalklare vand. Og til det formål er der forskellige muligheder.
Kamari, en stor traditionel turistby, ligger cirka 15 km sydøst for Fira og er velegnet til familier med børn. Her er en lang sort sandstrand, restauranter, butikker og alt det andet halløj, vi som turister sætter pris på.

Også Perissa har en sort sandstrand, som er populær hos de badende. Her kan du nyde dejlige specialiteter på en af de lokale restauranter. Vælger du Perivolos med dens sorte småsten, kan du prøve forskellige former for vandsport. Et velorganiseret sted med strand-service og godt udvalg at lidt til maven. Så har vi den røde strand, Red Beach, som er en af øens mest berømte og Agios Georgios, som også byder på et ”aktivt” sol- og badeliv.

Noget af det bedste jeg har smagt

Santorini er som nævnt en lille ø, og der produceres ikke så mange lokale produkter, men det var netop her, mine smagsløg gik amok. Utroligt så høj kvalitet maden har! Jeg får at vide, at de kun har fava (linser), cherry tomater, chlor (ost fremstillet af gedemælk ) og lokalt produceret vin, men det er ligegyldigt for mig, for her forstår de virkelig at tilberede det. Og udover at maden smager guddommeligt, så er de små taverner så charmerende og hjemlige, at du nemt kan finde din personlige favorit. Et lille tip: hvis du ønsker lidt lavere priser, skal du søge lidt bort fra de mest turistede områder og finde restauranter, der ikke har havudsigt. Netop det gjorde jeg og fik en af mine bedste restaurantoplevelser nogen sinde. For resten, så må du ikke glemme at prøve Keftedes, kødboller med tomat og mynte – det er virkelig smagen af Grækenland!

En oplevelsernes ø –på alle måder

Udover vidunderlig god mad, smukke solnedgange, betagende panoramaudsigter, dejligt solskin og skønne badeture, byder Santorini på en spændende historie, et blomstrende sted med shipping og handel. Og vil du vide mere om øens historie kan du kigge indenfor på Santorinis Museum, hvor fantastiske fund fra udgravninger venter dig.

Du kan også besøge den maleriske bjerglandsby Pyrgos med dens venetianske borge og ruiner. Fyrtårnet i landsbyen Fikrotiri fra 1892 er landets ældste, og her kan du slentre rundt blandt minoiske ruiner og mærke historiens vingesus. Er der plads til og interesse for endnu mere historie, så tag en tur til Akrotiri - den gamle minoiske by, der ligesom Pompeji, lå skjult under asken i flere tusinde år. Og sidst men ikke mindst kan du besøge de nærliggende øer som for eksempel smukke Amargos.

Summa summarum

Jeg må indrømme, at Santorini erobrede mit hjerte, og jeg er ellers ikke nem at imponere. Jeg blev fuldstændig betaget af den barske kyst, de charmerende landsbyer, den vidunderlige mad, de smukke solnedgange og de fine hoteller. Her er blevet tænkt, man har benyttet sig af øens aktiver, og de fleste af hotellerne ligger med panoramaudsigt, så du vil være i stand til at nyde alt det smukke. Intimitet og romantik er nøgleordene, og det bliver du især bekræftet i, hvis du vælger et af vores hoteller med terrasse og privat pool.

Godt at vide når du rejser til Santorini

Du kan rejse til Santorini med fly via Athen og i løbet af sommeren også med båd fra forskellige øer samt fra Piræus og Thessaloniki, hvilket passer mange besøgende godt, hvis man gerne vil se og opleve mere end én af Grækenlands smukke øer. For eksempel kan du kombinere din ferie på Santorini med Kreta. Hurtigfærgen mellem de to øer tager blot omkring 2 timer.

En ferie på Santorini koster lidt mere i forhold til Grækenlands øvrige destinationer, men til gengæld får du en helt anden oplevelse, der er svær at beskrive. Selve indlogeringen på Santorini holder højere standard og de fleste er charmerende små hoteller, hvor du har privat pool og smuk solnedgang – vidunderligt og romantisk!

Du bør være opmærksom på, at Santorini og dens landsbyer har store højdeforskelle, som kan betyde mange trapper. Det er nemt at komme rundt med bil og bus, og det er også populært at leje scooter. Kan du lide at vandre, så prøv ruten mellem Imerovigli og Fira. Den tager et par timer, og du får et minde for livet.

For dem med et stort shopping-gen er der masser af keramik, kunst, tæpper, smykker og lædervarer at bruge sine euros til. Santorini er opkaldt efter St. Irene og har kun 7.000 fastboende indbyggere, hvilket er svært at tro, når du er der i højsæsonen. Især når krydstogtskibene lægger til kaj, men menneskemængden tynder heldigvis ud hen mod aften.

>> Læs også om rejser til Kreta her

Hoteller på Santorini