Rejser til Akrotiri

Akrotiri ligger på det sydvestlige Santorini cirka 15 kilometer syd for hovedstaden Fira. Fra Akrotiri, som breder sig op ad bakkeskråningerne, har du en flot udsigt ud over den ellipseformet lagune, calderaen, med dens to ubeboede småøer og de hvide byer, som pryder kraterkanten med Oia længst borte.

Trods den flotte beliggenhed er selve landbyen Akrotiri et af øens mest fredelige rejsemål og virker ikke specielt turistet sammenlignet med de mere kendte byer længere mod nord eller badebyerne på østkysten. I stedet for en lind strøm af krydstogtsturister på dagsudflugt er det på en rejse til Akrotiri således mere sandsynligt, at du møder på landsbyens egne beboere.

Det kan derfor lyde lidt underligt, at Akrotiri så samtidig faktisk er kendt som en af af de vigtigste historiske seværdigheder på Santorini. Det skyldes dog, at denne hyggelige landsby deler navn med ruinbyen, som ligger et par kilometer mod sydøst. De arkæologiske undersøgelser, som blev påbegyndt i 1967, har vist, at den første beboelse på dette sted stammer fra slutningen af bondestenalderen cirka 4000 år f.v.t. Med tiden udviklede denne Akrotiri sig til en af de vigtigste byer i det Ægæiske Hav for den minoiske kultur, som man også kender fra blandt andet Knossos på Kreta. Det fik dog en brat ende. Byen blev således begravet i aske og derved bevaret for eftertiden ved det store vulkanudbrud omkring år 1600 f.v.t., hvor Santorini delvis kollapsede og sank i havet.

Seværdigheder og strande

Bor du i Akrotiri, er det næsten et must at besøge ruinbyen. Ikke mindst fordi du har den fordel, at du kan være der tidligt, før busserne med krydstogtsturister dukker op. Selv hvis du ikke er specielt historiske interesseret, er det en fascinerende oplevelse at se resterne af en så gammel by helt tæt på.

I og med at turistbusserne drejer fra til oldtidsbyen, før de når til nutidens Akrotiri, bemærker du ikke rigtigt, at der ligger en populære attraktion lige i nabolaget, når du bor her. I stedet kan du på rejsen til Akrotiri nyde  en fredelig landsbystemning, hvor livet for det meste blot går sin stille gang. Egentlige seværdigheder er der ikke meget af i selve landsbyen, men vil du alligevel udforske den lidt, så gå gerne en tur op til ruinen af borgen, som blev ødelagt af jordskælvet i 1956. Herfra er der er en smuk udsigt ud over byens hvidkalkede huse mod havet.

Trænger du til en dukkert, ligger der for enden af en kort, snørklet bjergvej tæt ved Akrotiri en fin lille strand, Caldera Beach. Holder du af strandlivet, bør du dog heller ikke rejse til Akrotiri uden at prøve nogle af de andre naturskønne strande i området. Omkring 10 minutters kørsel fra byen ligger for eksempel den spektakulære Vlichada-strand for foden af særprægede, lyse klipper. Det tager desuden ikke meget længere at køre en tur til Perissa, hvis du søger en lang strand med lidt flere faciliteter.

Efter en dag med sightseeing eller badeture, kan du slutte af med et lækkert måltid på en af de lokale tavernaer.

Rejser til Grækenland

Læs mere om Grækenland og find inspiration til din næste rejse her

Find rejsen til Grækenland her

Hoteller i Akrotiri