Rejser til Thessaloniki

Grækenlands næststørste by, Thessaloniki, er Athens cool og hippe lillebror. En pulserende by, kendt for sine mange kulturskatte, attraktioner, gastronomiske herligheder og natteliv. 

Det er nemt at holde af Thessaloniki. Her går ferien nemt med spadsereture rundt i smalle gader mellem ældgamle kirker og betagende ruiner eller med udforskning af det lokale køkkens herligheder i famliedrevne tavernaer og stille drinks ved havnefronten. Det er nærliggende at sammenligne en rejse til Thessaloniki med en tur til hovedstaden Athen ca. 300 km mod syd, men det er ikke blot størrelsen, der adskiller de to. Det er således også selve byens tempo, der er skruet ned på et mere ferievenligt niveau i Thessaloniki. Her er naturligvis alt, hvad du kan ønsker dig af en storbyferie med masser af spændende seværdigheder og attraktioner, samt shopping og restaurantliv. Men samtidig er Thessaloniki stadig lidt overset og befriende uturistet, hvilket giver dig gode muligheder for at opleve det ægte græske hverdagsliv. 

Når du rejser til Thessaloniki vil du dog opleve en by, der er godt på vej til at træde ud af Athens skygge som mål for en storbyferie i Grækenland. Byen, som kendere i mange år har betragtet som landets kulturelle hovedstad, tiltrækker i disse år således et stigende antal besøgende. Det er nemlig ikke blot den rige historisk arv, der gør rejser til Thessaloniki populære. Byens kulturliv er i særklasse , hvilket ikke mindst skyldes, at byen huser Grækenlands største koncentration af studerende. Der er derfor næsten altid et bredt udvalg af interessante udstillinger, festivaler, koncerter eller andre arrangementer uanset hvornår på året, du kommer hertil. 

 

Hoteller i Thessaloniki

Populære hoteller i Thessaloniki

Grækenland, Thessaloniki
8,9
Meget godt
1430 anmeldelser
  • Nærmeste lufthavn: 17 km
  • Afstand til centrum: ca. 0 m
  • Internetadgang/Wi-Fi
Grækenland, Thessaloniki
9,2
Fabelagtigt
1407 anmeldelser
  • Nærmeste lufthavn: 16 km
  • Internetadgang/Wi-Fi
  • Restaurant
Grækenland, Thessaloniki
9,0
Fabelagtigt
3239 anmeldelser
  • Nærmeste lufthavn: 20 km
  • Nærmeste strand: ca. 17 km
  • Internetadgang/Wi-Fi

Inspiration og fakta

Til trods for at moderne højhuse i dag dominerer byens profil, vil du ikke være i tvivl om, at du i Thessaloniki befinder dig i en by med dybe historiske rødder. Byen blev grundlagt helt tilbage i 316 f.Kr. af kong Kassander af Makedonien, som valgte at opkalde byen efter sin hustru, Thessalonike. Lige fra begyndelsen har byen i kraft af sin beliggenhed i bunden af Det Ægæiske Havs største bugt centralt i regionen Makedonien haft både handels- og militærstrategisk betydning. Byens beliggenhed og velstand har gennem tiden gjort den til mål for adskillige invasioner og plyndring. Befolkningen har således blandt andet været underlagt slaviske, frankiske, venetianske og osmanniske besættelser. I perioder er store dele af befolkningen sågar enten blevet fordrevet eller dræbt, som det for eksempel skete for de jødiske indbyggere under 2. Verdenskrig. Kort før dette var byens befolkningssammensætning og størrelse blevet voldsomt ændret med den store befolkningsudvekslingen i 1923 mellem Grækenland og Tyrkiet.

Sporene af Thessalonikis til tider omtumlede tilværelse findes mange steder i byen. For historisk interesserede turister er der derfor masser at tage sig til, og alle bør da også tage sig tid til at besøge nogle af de største historiske seværdigheder.  

Seværdigheder og oplevelser

Thessaloniki var europæisk kulturhovedstad i 1997, og udbuddet af museer, teatre, gallerier og koncertsale er ikke blevet mindre siden da. Vil du forbyde dig i byens spændende og til tider meget dramatiske fortid, kan det anbefales at besøge både det arkæologiske museum og især det imponerende museum for byzantinsk kultur. Du behøver dog ikke nøjes med at studere byens historie på museer. Thessaloniki er således kendt for sine mange momumenter fra storhedstiden som en af det byzantinske kejserriges vigtigste byer. Bestig for eksempel resterne af bymuren for at mærke historiens vingesus og nyde solnedgangen. Du må heller ikke gå glip af de smukke kirker fra denne periode såsom Agios Demetrios og Agia Sophia eller Vlatades-klosteret, der ligesom kirkerne er optaget på UNESCO's liste over verdensarv. Inde i Det Hvide Tårn, Thessalonikis vartegn, som blev opført af osmannerne i 1500-tallet, er et interessant bymuseum, og du kan nyde en storslået udsigt fra toppen. 

Du kan også vælge slet ikke at programlægge dine feriedage og blot lade dig inspirere af det, du møder på din vej rundt i byen. Thessaloniki indbyder i høj grad til, at man blot går på opdagelse i de spændende jødiske, tyrkiske og traditionelle græske kvarterer og ud langs havnen. Du vil uundgåeligt finde vej til de romerske ruiner, byzantinske kirker, osmanniske hammamer og moskeer. Giv dig tid til at stoppe op, når noget fanger din opmærksomhed og stik gerne en tur ned i de mange små sidegader. Her finder du blandt andet ofte de små familiedrevne spisesteder, hvor priserne er ganske fornuftige.

Restauranter, shopping og natteliv

De kulinariske oplevelser kan nemt vise sig at være noget af det, du vil huske bedst fra din rejse til Thessaloniki. Det starter lige fra morgenstunden med dagens første kop kaffe, hvor du kan vælge at slå dig ned på en af de utallige caféer i byen. National Geographic har kaldt Thessaloniki byen med flere caféer pr. indbygger end i nogen anden europæisk by! En lille kop græsk kaffe, som er relativt stærk og ofte ufiltreret, er en god kickstarter. På en varm sommerdag er det naturligvis også oplagt at prøve en frappé (iskaffe), som eftersigende blev opfundet netop her i byen. De lokale spiser frokost relativt sent, men tager sig så gerne tid til at slutte den af med både kaffe og en lille dessert. Så gør det ikke noget, at aftensmaden ligeledes ofte spises senere end vi er vant til. Glæd dig til sene aftener på hyggelige tavernaer og restauranter, hvor menuen afspejler indflydelsen fra de mange forskellige folkeslag, der gennem tiden har slået sig ned i Thessaloniki. Nutidens kokke er desuden kendt for deres villighed til at eksperimentere med de traditionelle retter, der har givet byen et velfortjent godt gastronomisk ry. For få år siden beskrev New York Times Thessaloniki som den kulinarisk mest interessante by i Grækenland. 

Aftenen behøver ikke slutte efter maden. For få år siden kårede Lonly Planet Thessaloniki til en af verdens bedste "festbyer". Her er ifølge den anerkendte rejseguide et fantastisk natteliv med alt fra kunstneriske caféer til pulserende natuklubber. Byen er desuden kendt for sin meget aktive musikscene med alle former for livemusik, hvad enten det er på caféer, barer eller egentlige spillesteder. Det er altid en enestående oplevelse med en aften på en bouzouki-klub, hvor lokale sangstjerner ledsages af dette særlige græske strengeinstrument. 

Der er masser af shoppingmuligheder i Thessaloniki - specielt i centrum omkring Tsimiski St. Her finder du inden for kort afstand alle mulige slags forretninger med alt lige fra små trendy boutiques til stormagasiner. Vær opmærksom på at mange butikker holder nogle timers siesta om eftermiddagen. 

Lufthavn og transport

Din rejse til Thessaloniki starter oftest i Thessaloniki Lufthavn, som ligger 16 km fra byen, og er landets næststørste lufthavn. Der er ruter hertil fra omkring 60 europæiske byer samt talrige indenrigsruter. Blandt de mange flyselskaber, som betjener lufthavnen, er SAS, Norwegian, Turkish Airlines og Ryanair. Antallet af forbindelser afhænger af sæsonen. Der er forskellige busforbindelser ind til byen fra lufthavnen samt taxaer.

Inde i byen vil man som regel få mest ud af blot at bevæge sig rundt til fods. Der er dog også en ny metro og et godt netværk af busser med forbindelser til alle dele af byen. Bus nr. 50 er en særlig turistbus, der med afgang fra Det Hvide Tårn på knap en time kører en runde omkring de største seværdigheder i byen. Få taxier kører efter taxameter, så det er en god ide at aftale prisen inden du sætter dig ind i taxien. Det bør for eksempel koste omkring 18 euro at køre fra lufthavnen ind til byen.  

Vejr og klima

Med over 300 solskinsdage om året er der ikke noget rigtigt dårligt tidspunkt at rejse til Thessaloniki. Det er dog mest populært at rejse hertil i de varme sommermåneder, hvor temperaturen ofte kravler op over 30 grader i løbet af dagen. Der kan falde regn hele året, men om sommeren er det mest som korte tordenbyger. Det er almindeligt med nattefrost om vinteren, men nedbør i form af sne bliver kun sjældent liggende. Vil du undgå den værste sommerhede, kan en rejse i foråret eller det tidlige efterår anbefales. Her indbyder temperaturen i højere grad til aktiv sightseeing.

Praktiske oplysninger

Valuta: Euro. Du kan veksle til kontanter i banker og vekselkontorer i byen eller lufthavnen. Det er ikke obligatorisk at give drikkepenge, men det er normalt at give omkring 10 procent ved restaurantbesøg og lignende. Alternativt kan du blot runde op.

Sprog: Græsk. Det er som regel ikke noget problem at klare sig med engelsk. Mange af de lokale har på et tidspunkt arbejdet eller studeret i udlandet, så udover engelsk taler mange et ganske godt tysk, fransk osv. I de mest besøgte turistområder er der skiltning på både græsk og engelsk. 

Tidsforskel: Grækenland er 1 time foran dansk tid.

>> Sådan kommer du på luksusferie i Grækenland
>> Book hotel i Grækenland med Escapeaway

Rejser til Grækenland

Læs mere om Grækenland og find inspiration til din næste rejse her

Find rejsen til Grækenland her

Andre links