Rejser til Amsterdam

Hvis du er på udkig efter et rejsemål med masser af potentiale for en afslappet og oplevelsesrig ferie, bør du kigge nærmere på en rejse til Amsterdam. Her kan du bruge ferien på at udforske byens historie på Rijksmuseum, slappe af på de solbeskinnede kanaler, nyde godt af de livlige barer og klubbscenen eller slutte dagen af på en hyggelig brun café.

De mange forskellige tilbud har gjort Amsterdam til en af de mest populære destinationer i Europa. Uanset om du kan lide at fylde din ferie med masser af sightseeing, eller foretrækker at opdage en ny by i et mere afslappet tempo, finder du et utroligt udvalg af ting at se og lave i Amsterdam. Hovedattraktionen på en ferie i Amsterdam er selve byen, som er bygget op omkring et væld af små og store kanaler, og her kommer man nemmest rundt på cykel eller med sporvogn, for pladsen er trang for biler, og adskillige biler ender hvert år med vand i kabinen her. Stemningen i Amsterdam er ungdommelig, venlig og løssluppen - du vil helt sikkert kunne lide det!

Velkommen til Amsterdam med Escapeaway, vi er specialister i rejser til Amsterdam, hvor du bor på nøje udvalgte hoteller i din ferie.

>> Læs alt om storbyferie med Escapeaway
>> Læs også om rejser til Bruxelles

Hoteller i Amsterdam

Populære hoteller i Amsterdam

Holland, Amsterdam
9,8
Fabelagtigt
186 anmeldelser
  • Nærmeste lufthavn: 22 km
  • Internetadgang/Wi-Fi
  • Restaurant
Holland, Amsterdam
8,7
Meget godt
9580 anmeldelser
  • Nærmeste lufthavn: 20 km
  • Internetadgang/Wi-Fi
  • Parkering
Holland, Amsterdam
9,7
Fabelagtigt
506 anmeldelser
  • Nærmeste lufthavn: 18 km
  • Internetadgang/Wi-Fi
  • Restaurant

Mad og drikke

Prioriterer du de kulinariske oplevelser højt i ferien, er Amsterdam et godt rejsemål. Her finder du alt fra fornemme Michelin-restauranter til velsmagende fastfood, og du kan gå på opdagelse i køkkener fra næsten alle verdenshjørner. Der er for eksempel gode muligheder for at finde asiatiske restauranter, især indonesiske, men vil du prøve nogle autentiske, traditionelle hollandske retter, er der naturligvis også muligheder for dette.

Det er ikke helt retfærdigt, at det oprindelige, traditionelle hollandske køkken har ry for mest at byde på halvkedelige retter præget af kartofler i lange baner. Allerede da Amsterdam var knudepunkt for forbindelserne til de fjerne kolonier i Østen og i Amerika, lod man sig inspirere af de fremmede kultures gastronomi - især krydderierne. Senere har tilflyttere fra resten af verdens naturligvis også sat sig spor i det lokale køkken. I dag er der derfor ingen fare for, at du ikke kan finde et spisested i Amsterdam med noget på menuen, der passer lige til dine smagsløg. 

Det at gå ud at spise i Amsterdam, er i sig selv desuden en af de bedste måder at opleve byens sjæl. Her findes således et væld af stemningsfulde restauranter og caféer, hvor de lokale selv ynder at komme. Lonely Planet fremhæver for eksempel restauranten Greetje, som et af de bedste steder at få traditionelle hollandske retter, der har fået et kreativt, moderne twist. La Falote i museumskvarteret har ligeledes kendte hollandske retter på menuen, som afspejler sæsonens friske råvarer. Er du til indonesisk, kan Blue Pepper anbefales, som i øvrigt er en af de få restauranter i byen, som tilbyder et 'dinner-cruise' på kanalerne med et indonesisk rijsttafel. 

Man kunne blive ved på denne måde at opremse den ene unikke restaurant efter den anden, men i stedet vil jeg blot nøjes med at konstatere, at de kulinariske oplevelser på en ferie i Amsterdam nemt kan konkurrere med byens mange andre attraktioner.

Du må selvføgelig heller ikke glemme at smage på de lokale øl. Hollænderne er berømte for deres ølbrygning, Det er for eksempel her, at den store bryggerikoncern Heineken blev grundlagt. Vil du nyde din øl på traditionel manér, når du rejser til Amsterdam, bør du besøge en af byens såkaldte brune caféer, bruin café eller bruine kroeg. Der er ganske vist lige så ofte belgiske øl bag disken, men de to lande har jo også historisk tætte forbindelser.

Er du ikke så meget til alkohol, kan du i stedet gå på jagt efter et andet af Hollands mest kendte produkter, oste. Med et forbrug på 15 kg ost årligt per person er det ikke helt uden grund, at hollænderne er kendt som et af de mest osteglade folkefærd i verden. De laver da også nogle fremragende nogle af slagsen, og hvad enten du er til milde eller mere smagfulde oste, er det en sjov oplevelse at gå på osteindkøb. Det kunne for eksempel være på det store Albert Cuyp-marked eller i en af byens mange, gamle ostebutikker. Her er altid rigeligt med smagsprøver, så du kan finde den helt rette smagsvariant i det enorme udvalg.

Information og fakta

Jeg har her samlet fakta og informationer om Amsterdam med lidt om byens befolkning, historie og lignende, der kan tjene som inspiration til din ferie. Disse oplysninger er udelukkende ment som inspiration og der må tages forbehold for faktuelle fejl. Hvis du ønsker at finde mere inspiration til din rejse til Hollands hovedstad, vil jeg anbefale jeg dig også at lægge vejen forbi vores blog, hvor du kan finde spændende artikler om alle vores rejsemål. God fornøjelse og god rejse!

Bedste tidspunkt at besøge Amsterdam

Amsterdam er en tiltalende destination hele året, hvor kalenderen alle fire årstider er tætpakket med begivenheder. Hvis du vil undgå højsæsonens travlhed, er den bedste tid til at besøge Amsterdam i løbet af foråret eller efteråret. I juli og august fyldes byen til overflod med besøgende, hvilket betyder at du normalt skal betale mere for indkvartering og må regne med mere trængsel ved topattraktionerne.

Foråret er en dejlig tid til at besøge Amsterdam, når tulipanerne omkring byen blomstrer. April og maj betragtes således som de bedste måneder at besøge byen blandt tulipanentusiaster. Der kan være trængsel om sommeren, men det opvejes dog som regel af det behaglige vejr, der for eksempel indbyder til en afslappet picnic i Vondelpark eller solbadning ved Zandvoort. Du skal huske det varme tøj, hvis du rejser til Amsterdam om vinteren, hvor tågen ruller ind fra havet. Men klare dage og de tilfrosne kanaler gør byen perfekt til en forlænget vinterweekend.

Amsterdam er i løbet af året vært for hundredvis af særarrangementer og fejrer helligdage med manér hele året. Et af højdepunkterne er Kongens dag, der finder sted i slutningen af april. I løbet af denne tid bliver hele byen til en stor udendørs fest for at fejre kong Willem-Alexander, hvor de lokale ifører sig orange tøj og danser udendørs indtil ud på de små timer om morgenen.

Du kan tage hul på foråret i Amsterdam i marts ved at deltage i åbningen af Keukenhof blomsterparken, eller komme lidt senere i april i tide til tulipansæsonen. I juni afholder byen Roots Festival og Open Garden Days musikfestival, mens gay pride paraden liver kanalerne op i august. Især i efteråret er de kulturelle begivenheder det store trækplaster såsom Museum Night i november. Efterhånden som vinterkulden lægger sig over byen, bør du overveje at besøge Amsterdams julemarkeder for at nyde en varm kop gløgg, mens du shopper traditionelle souvenirs.

På eventyr i Amsterdam

Med alt fra charmerende brostensbelagte gader til den livlige kunstscene, venter der dig et sandt overflødighedshorn af oplevelser i den hollandske hovedstad. Amsterdam er propfyldt med fantastiske museer, kunstgallerier, stemningsfulde cafeer, restauranter og legendariske klubber, som alt sammen er med til at gøre Amsterdam til et unik rejsemål. Cafékulturen er veludviklet i Amsterdam, så du er aldrig langt fra det perfekte sted til at sidde over en kaffe og betragte bylivet udfolde sig. 

Hvis du leder efter en destination, der er rig på historien, har du fundet det rette sted. Byens maleriske gader er fyldt med liv i form af restauranter og butikker, men der er også en fascinerende fortid at afdække. Besøg Amsterdam-museet for at lære om lokalsamfundene, eller besøg Canal House for at dykke dybt ind i et af byens mest ikoniske steder. I juletiden må du ikke gå glip af julemarkedet.

Besøg Rijksmuseum

Mens Amsterdam byder på masser af museer, der er værd at fordybe sig i, er Rijksmuseum et af de mest ikoniske. Dets fantastiske ydre matches af de mange udstillinger, der findes indenfor med kunst fra middelalderen helt frem til i dag. Hold udkig efter de berømte Rembrandt-malerier, der vises her.

Shop-amok

Amsterdam har et bredt udvalg af butikker, hvilket betyder, at du vil finde næsten alt, du kan ønske dig, hvad enten det gælder high-end butikker eller charmerende vintage boutiques. Fordyb dig i byens virkelige sjæl med et besøg i IJ-Hallen i centrum af byen, Europas største loppemarked. Det ideelle sted at finde en skjult perle eller antik skat, det er værd at afsætte god tid til, selv hvis du bare kommer for at opleve atmosfæren.

Nyd en picnic i Vondelpark

Vondelpark bør være højt på listen over steder at opleve i Amsterdam, især hvis du besøger byen om foråret. Dette største grønne område i byen er ofte fyldt med lokale, som kommer her for at holde picnic og socialisere. Der er nogle smukke monumenter her herunder en skulptur skabt af Picasso. Besøger du parken om sommeren, er du måske heldig at kunne nyde en af de gratis udendørskoncerter.

Cykeltur rundt i byen

Billederne man ofte ser fra Amsterdam med et væld af lokale og turister, som cykler rundt, lyver ikke. Cyklen er den bedste måde at komme omkring i byen. Det er så indgroet i byens kultur, at du kan finde cykeludlejning mange steder i byen. Der er sågar gode muligheder for at tage på guidede sightseeing-ture på cykel. 

Sightseeing i Amsterdam

Der er masser at holde dig beskæftiget i Amsterdam, uanset om du vil bruge tiden på at fordybe dig i fascinerende historie eller kulturlivet. De berømte kanaler er grunden til, at Amsterdam ofte kaldes Venedig i nord. Du må ikke gå glip af en tur på dem, hvad enten det er med en kanalrundfart eller i en pedalbåd. 

Hvis du hellere vil fordybe dig i byens liv på land, er der næppe noget som overgår Amsterdams store pladser. De karakterfulde Leidseplein og Rembrandtplein tiltrækker for eksempel mange turister og er det ideelle sted at slappe af over en kop kaffe og betragte på folkelivet. Nieuwmarkt, Westermarkt og Noordermarkt er gamle markeder og perfekte steder at slentre en afslappet tur, mens du udforsker gamle monumenter og ikoniske skulpturer.

Distrikter i Amsterdam

Det gamle centrum

Som navnet antyder, er denne charmerende del af byen en del af den ældste bosættelse i Amsterdam. Perfekt til dig, der søger historie og kultur, da du her finder talrige eksempler på traditionel arkitektur og ikoniske monumenter. Husk dit kamera!

Nieuwmarkt

Dette store torv, som ligger i byens Chinatown, er fyldt med liv og leben. Torvet, der støder op til det berygtede Red Light District, er populært blandt turister. Her er der en stribe kaffebarer og caféer at fordrive tiden på, samt en spektakulær arkitektur at beundre i området.

Spiegelkwartier

Denne del af byen er særligt charmerende på grund af dens rødder tilbage til det 17. århundrede. Omårdet er det ideelle sted for en afslappet spadseretur, og derudover er der en række interessante kunstgallerier og museer at besøge her. Når du er færdig der, bør du også tage dig tid til at gå på opdagelse blandt de mange vintage- og antikvitetsforretninger, der findes i området.

En rummelig storby for livsnydere

Selvom Hollands regering og parlamentet holder til i Haag omkring 50 km mod sydvest, er Amsterdam landets hovedstad. Byen er da også det kommercielle og kulturelle knudepunkt i Holland. Amsterdam er desuden landets største by med omkring 840.000 indbyggere inden for bygrænsen (ca. 2,4 millioner med forstæder). Byens indbyggere er fordelt på 180 forskellige nationaliteter, hvilket gør Amsterdam til en af de mest multikulturelle byer i verden.

Den store mangfoldighed er ikke noget nyt fænomen i Amsterdam, men tværtimod noget der har rødder mange århundreder tilbage i historien. Da Spanien i det 16. århundrede angreb de sydlige nederlandske provinser, som i dag udgør Belgien, rejste mange flygtninge således nordpå og fandt en sikker havn i Amsterdam. Byen og dens befolkning fik således næsten fra starten et ry for at være tolerante overfor fremmede kulturer, hvilket også tiltrak forfulgte såsom huguenotter fra Frankrig og jøder fra Den Iberiske Halvø, men også fra fjernere egne. Handelsbyen Amsterdam opdagede tidligt, at mangfoldigheden kunne være en styrke, da den gav tætte handelsforbindelser ud i verdenen. Det var også medvirkende til, at Amsterdam blev centrum for Hollands Gyldne Århundrede i i 1600-tallet, hvor republikken dominerede handlen på verdenshavene. Amsterdam var i denne periode knudepunkt for en stor del af verdens handel og var formentlig verdens rigeste by.

I dag er Amsterdam stadig kendt for at være en rummelig, åben by, og som besøgende vil du da også mærke, at her hersker en særlig atmosfære. De lokale nyder tydeligvis at bo i en af Europas mest charmerende byer, og selvom de må dele byen med mange turister og erhvervsrejsende, er det i høj grad de lokale, der giver byen dens afslappende og lidt tilbagelænede stemning. Den gamle købmandsmentalitet er dog også intakt, så det skader naturligvis ikke på imødekommenheden, at de mange turister skæpper godt i kassen. 

Omkring halvdelen af byens indbyggere er af ikke-hollandsk oprindelse. En betragtelig del stammer fra de tidligere hollandske kolonier i Indonesien og Sydamerika (Surinam), men også indvandrere fra især Marokko og Tyrkiet samt flygtninge fra andre dele af verden er med til at give Amsterdam dens farverige præg. Den hollandske hovedstad har stadig en stor tiltrækningskraft på både hollændere og udlændinge. Hovedstaden er således den hurtigst voksende by i Holland. Særligt de senere år har væksten været stærk. På bare to år (2015-16) voksede byen således med næsten 18.000 indbyggere. 

Der er mange grunde til, at folk fra hele verden også i dag flytter til Amsterdam - heriblandt byens rige kulturliv, et levende internationalt fællesskab og et arbejdsmarked i vækst. Dertil kommer naturligvis også, at det er nemt at begå sig i byen som udlændig. De fleste taler således noget nær flydende engelsk. 

En rejse til Amsterdam - bedre end nogensinde

Det er ikke svært at forstå, hvorfor Amsterdam af nogle bliver sammenlignet med Venedig. Placeringen i et meget lavt terræn har således nødvendiggjort et omfattende system af kanaler og betyder, at mange af husene ligeledes står på meterlange fundamentpæle. De 165 kanaler, der rummer omkring 2.500 husbåde og krydses af talrige romantiske broer, giver den hollandske hovedstad sin helt egen karakter. Dertil kommer naturligvis den stemning, som de utallige smukke bygninger fra det 16., 17. og 18. århundrede skaber.

I Amsterdam er man meget bevidst om, at det i lige så høj grad er byens charmerende atmosfære, der virker tiltrækkende på mange besøgende, som det er museerne og de andre seværdigheder. For omkring ti år siden besluttede bystyret sig derfor for at hjertet af Amsterdam trængte til en "hovedrengøring" og lancerede Projekt 1012 opkaldt efter den indre bydels postnummer. Formålet var især at ryddde op i det berygtede Red Light District og de populære coffeeshops. Ved at nedbringe antallet af bordeller er der i stedet skabt plads til nye butikker, caféer og boliger. Det er ikke sket uden sværdslag, men der er næppe tvivl om, at bymidten på sigt bliver endnu mere attraktiv for både lokale og turister. 

Historie

Amsterdam, der oprindeligt blot var et lille fiskerleje og en handelsstation ved Amstel-flodens munding, omtales første gang som "Amsteldamme" i de historiske kilder i 1275. Det er således ikke en af Hollands ældste byer, men den udviklede sig til gengæld til at blive en af verdens vigtigste handelsbyer allerede i det 17. åhundrede - kendt som Hollands gyldne århundrede. 

Amsterdam blev takket være Det Hollandske Ostindiske Kompagni (VOC) således centrum for handelen med kolonierne i Asien. VOC gav en elite af byens købmænd stor politisk magt og ikke mindst stor velstand, som blandt andet blev brugt til at investere i de kanalprojekter, byggerier og kunst, du stadig kan se rundt om i landet den dag i dag.

Holland fik dog ikke lov at have den indbringende handel med Østen for sig selv. Frankrig og England ville også have en del af kagen, hvilket førte til krige. De svækkede Holland i løbet af det 18. århundrede. Et lavpunkt for landet og Amsterdam kom, da det kom under fransk kontrol i forbindelse med Napoleonskrigene, og heller ikke som en del af det hollandsk-belgiske kongerige 1815-30 genvandt byen sin tidligere status som førende handelsby. 

Sidst i det 19. århundrede oplevede Amsterdam omsider igen et opsving ikke mindst takket være den tyske industrielle revolution og anlæggelsen af Nordsøkanalen, som gav byen en vigtig adgang til havet. Holland forholdte sig neutral under Første verdenskrig, men blev til gengæld invaderet af tyskerne i starten af Anden verdenskrig. Det gik hårdt ud over Amsterdams jødiske indbyggere og de, som forsøgte at skjule dem fra nazisterne. Det anslås således at omkring 60.000 af byens jøder blev sendt til tyske koncentrationslejre - heriblandt Anne Frank, som døde i Bergen-Belsen koncentrationslejren.

Transport

Landets største lufthavn, Amsterdam Airport Schiphol, ligger blot omkring 20 km fra byen. Dette er en af Europas største lufthavne, hvorfra et væld af flyselskaber har ruter til stort set alle hjørner af verden - inklusiv danske lufthavne. Det er desuden nemt at komme videre fra lufthavnen med taxi, bus og tog. Det tager omkring en halv time at komme ind til bymidten. Flyver du i stedet til Rotterdam eller Eindhoven er der ligeledes mulighed for at komme det sidste stykke til Amsterdam med offentlig transport. 

I Amsterdam er den offentlige transport også veludviklet med både busser, sporvogne og metro. På vandet er der færger og kanalrundfarter. Til offentlig transport benyttes et såkaldt OV-chipkaart, der svarer til det danske Rejsekort. Det findes i forskellige udgaver, som enten kan tankes op eller købes med et bestemt antal rejsetimer på. Der findes desuden et særligt turistkort, "I amsterdam City Card", som udover transport blandt andet også giver adgang til mange af byens museer.

Bymidten er dog ikke større end at du kan nå omkring til meget blot til fods. Sidst, men ikke mindst, er Amsterdam en af verdens mest cyklistvenlige byer. Her er således flere cykler end indbyggere, og selvom der også kører biler i centrum, er der taget meget hensyn til cyklisterne med adskillige gader, som er helt eller delvist lukkede for biler. Der tilbydes cykeludlejning mange steder og en guidet cykeltur er en god måde at opleve byen på. Vil du udforske byen på egen hånd er der desuden afmærket seks ruter på op til 30 kilometers længde, som vil fører dig rundt blandt berømte seværdigheder og ukendte perler. Det kan også anbefales at leje en pedalbåd og tage en tur på en af kanalerne.

Vejr og klima

Det hollandske klima er meget, som vi kender det i Nordeuropa. Det vil sige sommeren er typisk varm, men kan have koldere perioder, mens det om vinteren sjældent bliver rigtig koldt, omend temperaturen i perioder godt kan dykke et stykke under nul. Regn kan forekomme hele året, men normalt er foråret den tørreste årstid.

Amsterdam kan derfor besøges året rundt, men flest vælger dog at rejse hertil i foråret og om sommeren. Der er dog også en særlig stemning i byen, når vintermørket lægger sig og de romantiske broer lyser op. Der er desuden masser af indendørs fornøjelser i byen, hvis vejret ikke arter sig.

Godt at vide

Valuta: Euro. De fleste butikker, restauranter og hoteller tager imod de mest almindelige kreditkort, men der er undtagelser. Det anbefales derfor at spørge på forhånd eller eventuelt have kontanter med for en sikkerheds skyld. Der er aldrig langt til nærmeste hæveautomat. Vær opmærksom på at 200 og 500 euro-sedler ikke accepteres ret mange steder. Det er også en god ide, at have lidt småpenge på sig for adgang til offentlige toiletter. 

Drikkepenge: Regningen på restauranter, barer, taxier osv. inkluderer altid service, men det er kutyme at give mellem 5 og 10 procent ekstra i drikkepenge (hvis betjeningen har været tilfredsstillende).

Sprog: Det er nemt at begå sig på engelsk i Amsterdam, da de fleste lokale taler et om ikke flydende så i hvert fald ganske godt engelsk. Det er dog ingen skade til at vise lidt imødekommenhed ved at lære et par hollandske gloser på forhånd som for eksempel ‘dankjewel’, der betyder 'mange tak'.

Red Light District: Prostitution og bordeldrift er lovligt i Holland. Der findes da også stadig adskillige vinduesbordeller i det berygtede Red Light District, selvom der i forbindelse med byfornyelsesprojektet 1012 er sket en reduktion i antallet og indført flere regler for at mindske risikoen for, at kvinder udnyttes til prostitution mod deres vilje. Selvom der findes frivillige grupper, som laver oplysende rundvisninger i Red Light District, bør kvarteret ikke opfattes som en almindelig seværdighed. Kvinderne i vinduerne bryder sig for eksempel ikke om at blive fotograferet og konfronterer ofte folk, som ikke følger skiltenes henstilling om 'Ingen fotografering'.

Kaffebar ≠ coffeeshop: Hvis du går ind i en coffeeshop i Amsterdam for at slukke kaffetørsten, bliver du måske overrasket. En koffieshop / coffeeshop er således primært et sted, man kommer for at købe og ryge forskellige former for cannabis, omend der ofte også sælges lidt mad og alkoholfrie drikkevarer. Holland og i særdeleshed Amsterdam har i mange år været kendt ude i verden for at have et frisindet syn på "bløde stoffer" som cannabis, men der eksisterer dog også mange misforståelser. Således har cannabis aldrig været fuldt lovliggjort, men man har blot ikke straffet folk med cannabis på sig kun til eget forbrug (maks 30 gram). Ligeledes er der ikke ubetinget opbakning i lokalbefolkningen til coffeeshops'ne, og der er de senere år indført visse stramninger. Blandt andet må der i dag kun sælges 5 gram til en kunde pr. dag. Der var også for få år siden optræk til at indføre en regel om, at der kun skulle være adgang for hollændere til byens coffeeshops. Reglen blev indført i det sydlige Holland, men i Amsterdam er man som turist endnu velkommen i byens mange coffeeshops. 

Rejser til Holland

Læs mere om Holland og find inspiration til din næste rejse her

Find rejsen til Holland her

Hvad siger gæsterne i Amsterdam?

8,9
Samlet gæstebedømmelser
Baseret på 7 anmeldelser