Agriturismo i Italien

Nyd en autentisk ferie på landet på et af vores charmerende og håndplukkede agriturismi (= i flertal) i Italien. Lad børnene løbe frit rundt med masser af plads og frisk luft til alle. Nyd de lækre, hjemmelavede retter af lokale råvarer - og indtag det uforglemmelige sceneri.

Italien har en særlig lovgivning, der definerer et 'agriturismo'. Der skal være en produktion af fødevarer af et vis omfang, før man kan kalde ens eget hus for en 'agriturismo', og mange danskere er faldet for denne unikke ferieform, som er ganske anderledes end den traditionelle, italienske ferie. Sammen med din familie kan du nyde en meget autentisk ferie på en italiensk gård, hvor I får indblik i livet på landstedet, som typisk er placeret smukt i landskabet, og gerne tæt på interessante, historiske småbyer.

På en typisk, italiensk agriturismo spiser man hovedsageligt mad fra lokale producenter og møder de familier, der driver dem. Familierne har ofte drevet gården gennem flere generationer - lang tid før begrebet agriturismo overhovedet opstod. Generelt er kvaliteten rigtig god og du har ofte valget mellem bed & breakfast-indkvartering, eller decideret ferielejlighed, hvor du selv står for al madlavning. Oplevelsen kaldes af mange "rustik", fordi den er så ægte, og der sjældent er to værelser, der er ens. Det omkringliggende landskab er en del af herlighederne og ofte kan man nyde udsigten fra en privat terrasse, eller fra pool-området.

Udvalgte rejsemål

Få en smagsprøve og se med nedenfor

Destinationer og hoteller

Book din ferie på landet i Italien hos Escapeaway

Hos Escapeaway er vi glade for at være specialister i Italien, og begrebet agriturismo ligger os meget nært. Normalt defineres et agriturismo i Italien som et sted, hvor der foregår produktion af fødevarer i et vist omfang. Dog har betegnelsen ’agriturismo’ rykket udover disse gængse grænser for de italienske regioners vedkommende i de senere år. Der findes steder i Italien, som officielt ikke står på listen over de officielle agriturismo-steder, og som lidt frit fortolket indeholder alt fra bed & breakfast og lejligheder samt pensioner i områder med fødevareproduktion. Ja, selv restauranter, hvor en vis procentdel af råvarerne er produceret og serveret på stedet, bliver af italienerne omtalt som agriturismo.

Således har hver region i Italien skabt deres særlige regler for og definitioner af agriturismo – til stor glæde for ferierejsende fra hele verden, som ønsker en afslappende og fredelige oplevelse pakket trygt ind i de mest bjergtagende naturscenarier. Den brede definition gør således mulighederne mange for valg af agriturismo-ferie i Italien.

Oprindeligt betød agriturismo landbrugs-turisme, hvor man kunne leje landmændenes gæsteværelse (eller sågar gården, som de boede på) i sin ferie. Det var en kærkommen mulighed for de italienske landmænd at tjene nogle ekstra skillinger ved siden af indtægten fra landbruget. Det har givet ferierejsende fra hele verden en unik lejlighed til at træde væk fra intensiteten som præger bylivet i feriesæsoner og ind i den elegance, som landsbylivet så herligt emmer af.

Navnet ”agriturismo” er sammensat af to italienske ord. Nemlig ’agricoltura’ (landbrug) og ’turismo’ (turisme). Det vil sige, at det er et mindre landsted, der tilbyder ophold i værelser eller lejligheder. Stilen er ofte rustik, mens standarden er simpel. Selve oplevelsen er meget charmerende, og du får muligheden for at opleve noget oftest meget autentisk. Nogle af disse landsteder henvender sig mere til par, mens andre også byder børnefamilier varmt velkomne.

Forskellige former for agriturismo-ferier

Ligesom mange af de andre ferieformer man kan komme på i Italien, kan agriturismo-ferier også byde på lidt af hvert. Hvad enten du vil leve det simple liv på din ferie med værten som husfælle eller du brænder for at opleve store middelalderlige villaer med udsigt til sjov og ballade i form af svømmeture i poolen og tennisdueller på banerne langs de mange vinranker og oliventræer, er du sikret en ferie af dimensioner på et af Italiens mange agriturismo-lokationer.

Agriturismi for børn

Skal børnene have store arealer at udfolde sig på, er en af de mange familievenlige agriturismi i Italien oplagt at investere en ferie i. Disse agriturismi har især taget hensyn til børnene, da de tilbyder legepladser, swimmingpool og forskellige dyr, som børnene kan få ferien til gå med. Mange steder er boligerne velegnet til 4-5 personer og ligger afsides, væk fra trafik og kaos. Der findes bl.a. børnevenlige agriturismi i Toscanas varierede landskab gemt mellem de mange bakker, i pizzaens hjemby Napoli, hvis populære bedrift i den gastronomiske verden i sig selv må kunne tiltrække børnefamilien og sågar i storbyen Rom, hvor der ligger agriturismi, som både ligger langt nok væk fra byens hektiske gang og oven i købet indbyder til afslapning og velvære i din ferie.

Er du hårdt ramt af amors pile, venter der turtelduerne en romantisk rede et sted ude i Piemontes idylliske og frodige natur, og langs Liguriens drømmeagtige strande, hvor du og din elskede kan nyde hinanden og lade kærligheden blomstre yderligere under jeres agriturismo-ferie.

>> Læs mere om agriturismo i Piemonte
>> Læs mere om agriturismo i Ligurien

Luksus-agriturismo

Vil du ikke nøjes med, men vil gå linen ud når det gælder komfort og kvalitet, vil de luksuriøse agriturismi være et oplagt valg til din ferie. På de luksuriøse agriturismi du omringet af herskabelige omgivelser, indgroet stilhed og den italienske charme, som agriturismi bugner af. Du kan f.eks. forkæle dig selv med et ophold i en agriturismo i det naturskønne Umbrien med imponerende bygningsopførsler og middelalderlig mystik.

De ovenfornævnte typer agriturismi er blot toppen af agriturismo-bjerget. Hvis du hellere vil fordybe dig i Italiens vinkunst, kan du bl.a. besøge vindistriktet, Valpolicella, Chianti eller Montefalco, som garanterer dig en sanseoplevelse i druernes udsøgte safter, hvor vinsmagning bare følger på vinsmagning. Eller du kan hoppe ind i et landskab, der er et postkort værdigt ved at besøge et af de mange eksotiske agriturismo’er, der byder på palmer, sol, idyl og naturskønne oplevelser, hvad enten ferien går til Sicilien, Calabrien eller Basilicata.

>> Læs mere om agriturismo på Sicilien

Stort udvalg af hoteller og ferieboliger

Agriturismo er som nævnt et italiensk begreb, der beskriver et feriested eller en feriebolig, hvor der er produktion af fødevarer af et vist omfang. Det kan være en olivenlund eller en vingård i Italien med ferielejligheder tilknyttet. Det kan også være, at der produceres oste, frugt, olivenolie eller andre fødevarer. Ofte vil der være gode faciliteter som fx. udendørs pool og i mange tilfælde en lokal restaurant som serverer lækker mad, baseret på gode råvarer de lokale producenter.

Hos Escapeaway finder du et stort udvalg af ferieboliger, som har betegnelsen agriturismo på visitkortet. Du kan vælge at bo på hotel, hvor der indgår morgenmad og evt. andre måltider eller i en ferielejlighed, hvor der er bedre plads og køkken, så du selv kan lave mad. De fleste agriturismo, hvor man bor i en ferielejlighed, giver også mulighed for, at man kan købe måltider direkte på feriestedet.

Hvorfor vælge at bo på agriturismo?

Agriturismo tiltaler flere og flere rejsende, der ønsker at tilføje endnu en dimension til rejsen udover afslapning og sightseeing. På den romantiske agriturismo kan det forelskede par fordybe sig i hinanden i fred og ro og omgivet af flot natur. På vingårdsferien kan du dyrke din interesse for et godt glas vin og samtidig se, hvordan produktionen foregår. Børnefamilien vil elske en børnevenlig agriturismo, fordi der som regel er legeplads, swimmingpool eller andre faciliteter, der kan underholde børnene.

Efterspørger du luksus og forkælelse finder du også det. Agriturismo med vægt på wellness, flotte detaljer og lækre omgivelser er der ingen mangel på i Italien. Flere af agriturismo-stederne ligger i spændende regioner, hvor der er mulighed for at tage på små udflugter til nærliggende middelalderlandsbyer, museer eller andre attraktioner og seværdigheder. Agriturismo giver dig ikke bare en dejlig ferie, men også nogle anderledes oplevelser med den lokale vin- eller fødevareproduktion.

Agriturismo Toscana

Toscana er måske den region i Italien, der er mest kendt for smuk natur og stærke, kulinariske traditioner. En af de bedste måder at opleve denne regions herligheder på er netop ved at tage på ferie i en agriturismo. Ferieformen giver en unik mulighed for at slippe væk fra den travle hverdag og opleve de smukke omgivelser og den lokale kultur på en mere intim måde, og udvalget i Toscana er større end noget andet sted i Italien. Regionen er kendt for sine vinmarker, olivenlunde, bakker og dale. På en agriturismo kan du opleve de smukke landskaber, lære om landbrugspraksis og frem for alt nyde lokale specialiteter - helt frisk fra produktionen. Mange agriturismi i Toscana tilbyder også aktiviteter som madlavningskurser, vandreture og vinsmagninger, så der er masser at se og gøre.

En anden fordel ved at tage på agriturismo i Toscana er, at det er en bæredygtig ferieform, der støtter lokalsamfundet og bevarelsen af den lokale kultur og traditioner. Ved at bo på en agriturismo støtter du den helt lokale økonomi og får en mere naturlig oplevelse af Toscana i autentiske omgivelser.

>> Du kan læse mere om Agriturismo i Toscana her

Bestil agriturismo nemt, billigt og sikkert

Bestil din ferie med ophold på agriturismo hos Escapeaway, så er du sikker på, at kvaliteten er god og prisen rigtig. Hos Escapeaway har du altid mange muligheder at vælge imellem - du kan bestille en rejse inkl. fly fra København, Aarhus, Aalborg, Billund eller Hamburg lufthavn, eller du kan vælge kun at bestille opholdet og selv arrangere transporten til Italien. Uanset hvilken type rejse der passer dig bedst, kan du være sikker på, at din ferie er i gode hænder.

Læs mere om de forskellige agriturismo på rejsemål i hele Italien. Du finder bl.a. agriturismo i Toscana, Umbrien, på Sardinien og Sicilien, i Sorrento-området og på den smukke Amalfikyst.

>> Læs også om bondegårdsferie i Italien her
>> Sådan finder du en ferie på en vingård i Italien