Rejser til Dublin

Rejs til Dublin og oplev en dejlig lille storby, der har sin helt egen atmosfære og en befolkning, der har en smittende, umiddelbar livsglæde. Med sin overskuelig størrelse er Dublin perfekt til en forlænget weekend eller som udgangspunkt for en længere ferie på Den Grønne Ø.

Den irske hovedstad er ganske vist især berømt for sine utallige pubber, hvor der altid er masser af leben og ofte live musik. Men selvom det næsten er et must at nyde en Guiness eller to i løbet af ferien, er der også meget andet at opleve for hele familien i Irlands eneste storby.

En ferie i Dublin er for eksempel en chance for at rejse i de danske vikingers fodspor. Historien om vikingerne, der slog sig ned her i 800-tallet og var med til at grundlægge byen, kan du blandt andet udforske på National Museum of Ireland eller museet Dublinia, der er velegnet til børnefamilier. Det er dog bare et par af talrige, spændende museer rundt om i byen, ligesom du også nemt kan bruge lang tid på at udforske interessante gallerier, bryggerier og historiske seværdigheder såsom det flotte Dublin Castle.

Mens Irland er kendt i hele verden som hjemlandet for en af verdens mest kendte øl, har landet traditionelt ikke gjort sig så bemærket kulinarisk. Du kan stadig finde pubber i Dublin, hvor du kan få serveret en god gammeldags Irish Stew. Men er du mere til lidt lettere retter, kan du også nyde godt af, at især Dublin de senere år har gennemgået en gastronomisk udvikling, som minder om den, man har set med det Ny Nordiske Køkken i Danmark. Rejser du til Dublin, kan du derfor glæde dig til en rigtig livsnyderferie med god mad på restauranter, der gør en dyd ud af at bruge friske lokale råvarer i nye retter lavet med inspiration fra det traditionelle køkken.

Velkommen til Irland med Escapeaway, vi er specialister i rejser til Dublin hvor du bor på nøje udvalgte hoteller på din rejse.

>> Læs også om rejser til London
>> Læs også om rejser til Skotland

Hoteller i Dublin

Populært i Dublin

Irland, Dublin
  • Nærmeste lufthavn: 8 km
  • Internetadgang/Wi-Fi
  • Restaurant
Irland, Dublin
  • Nærmeste lufthavn: 13 km
  • Internetadgang/Wi-Fi
  • Reception
Irland, Dublin
  • Nærmeste lufthavn: 11 km
  • Afstand til centrum: ca. 0 m
  • Internetadgang/Wi-Fi

Mad og drikke

Jeg har her udvalgt et par af de kulinariske specialiteter og typiske retter, som du kan smage på, når du er på ferie i Dublin. God appetit og god rejse!

Øl i Dublin

Irland - og landets hovedstad Dublin - er verdensberømt for sine fremragende øl. Og det er ikke kun turisterne, der sætter pris på den; således er der kun fire andre nationer i verden, der drikker mere øl end irlænderne. Øllens popularitet hænger sammen med den unikke irske pub-kultur, som især blomstrer i den irske hovedstad, hvor du kan finde hele 751 irske pubber at indtage din øl på.

Det er svært at tænke på irsk øl uden samtidig at tænke på Guinness. Det nu verdensberømte øl-bryggeri begyndte sit forhold med den irske hovedstad for næsten 250 år siden. I 1755 oprettede Arthur Guinness således et lille bryggeri i byen Leixlip, der flyttede til St. James´ Gate i Dublin i slutningen af 1759. I det første stykke tide producerede bryggeriet kun ale, men senere skiftede det til også at producere porter. Produktionen voksede støt og i begyndelsen af det tyvende århundrede blev Guinness verdens største øl-bryggeri med eksport til en lang række lande. Det irske øl-bryggeri var dermed blevet til et globalt foretagende. 

Selv om Guinness ikke længere er den største brygger af øl i verden, forbliver det den største brygger af stout på det globale marked og det legendariske øl-bryggeri har fortsat en unik status, både blandt mange irere og blandt de mange udlændinge, der besøger Dublin og resten af Irland.

Foruden de store, kendte øl-bryggerier, som f.eks. Guinness, er det irske ølmarked også blevet beriget med en lang række nye, spændende øl udviklet af små mikro-bryggerier, der siden 1990´erne er skudt op rundt omkring i Irland. Et af de mest kendte i Dublin er Porterhouse.

Irish Stew

Hvis du vil prøve en af de mest traditionelle og folkelige retter, mens du er på ferie i Dublin, bør du prøve Irish Stew - eller på irsk kaldet "Stobhach". Irish Stew er, som navnet antyder en sammenkogt ret, men i virkeligheden dækker betegnelsen over hvilken som helst traditionel sammenkogt ret, hvor kød og rodfrugter indgår.

Der er stort set ligeså mange opskrifter på Irish Stew, som der er byer i Irland; men der er dog en række ingredienser, der går igen, såsom lam eller fårekød, samt kartofler, løg, gulerødder og persille. Får har traditionelt været mere brugt i retten, fordi kødet er federe og har en stærkere smag og generelt har været mere tilgængeligt i knappe tider.

Det bedste sted at indtage en Irish Stew i Dublin er naturligvis på én af de mange gode pubber i byen, ledsaget af en pint med Guinness.

Whiskey i Dublin

Hvis du er til whiskey, er du kommet til det helt rigtige sted, for Dublin har spillet en vigtig historisk rolle i ikke bare den irske, men også den globale whiskey-produktion gennem historien; og efter en nedgangsperiode for den irske whiskey indtil omkring 1990, er der nu igen skruet op for den irske whiskey-produktion. Der er derfor mange steder i byen, du kan smage på det, som man på gælisk kalder "uisce beatha", hvilket betyder "livets vand".

Irsk whisky var engang den mest populære spiritus i verden, men en lang periode med tilbagegang, der begyndte i slutningen af det 19. århundrede, og som fortsatte helt indtil slutningen af det tyvende århundre, formindskede den irske whiskeyproduktion fra 30 destillerier i 1890´erne til kun tre bare et århundrede senere.

Irsk whisky er dog lidt efter lidt ved at genvinde tidligere storhed og har været den spiritus, der har oplevet størst fremgang i verden siden 1990. Eksporten af irsk whiskey er således vokset med over 15% om året de seneste år, hvilket har ført til, at eksisterende destillerier er blevet udvidet og en række nye destillerier er blevet bygget rundt omkring i landet. Blandt de mest kendte irske whiskey-mærker, du kan smage på i Dublin, er Jameson Irish Whiskey, Kilbeggan Irish Whiskey, Paddy Irish Whiskey, Powers Irish Whiskey og Tullamore Dew Irish Whiskey m.fl.

Som nævnt foroven under seværdigheder er Jameson Distillery Bow St., beliggende ved Smithfield Square, et must på din liste over steder, du skal se, hvis du interesserer dig for whiskey. Her kan du opleve det originale sted, hvor Jameson Irish Whiskey blev destilleret indtil 1971, og som nu udgør et museum, der tilbyder guidede ture, whisky-smagning, bar og en gavebutik.