Rejser til Faskrudsfjordur

Fáskrúðsfjörður, der tidligere hed Búðir, ligger i det østlige Island. Faktisk er den lille landsby en af vulkanøens østligste bebyggelser og giver dig et godt udgangspunkt for at opleve denne smukke del af Island. Den lille by med omkring 700 indbyggere er dog også i sig selv et interessant bekendtskab. Noget af det første du vil bemærke udover den betagende beliggenhed, er byens franske islæt.

Den franske by på Island

Faskrudsfjordur, der ligger i bunden af en af områdets mange fjorde, blev oprindeligt etableret som en fiskestation i 1880. På den tid var det endnu ikke gået helt op for islændingene selv, hvilket guldgrube det omkringliggende, fiskerige farvand udgjorde. Det viste fiskere fra andre europæiske lande derimod, blandt andet de fiskere fra Frankrig. Frem til 1935 udgjorde Fáskrúðsfjörður knudepunkt for den franske fiskerflåde ved Island. Det var ikke blot nede i havnen, at den franske tilstedeværelses var tydelig i form af hundredvis af fiskerbåde. Oppe i byen blev der for eksempel oprettet et fransk konsulat og en læge åbnede et hospital for at betjene de franske fiskere.

I dag er de franske fiskere væk, men deres spor ses stadig i byen i form af blandt andet gadeskilte på fransk (og islandsk). Det gamle hospital er blever nænsomt renoveret og omdannet til et hotel, som også har en restaurant. I hotellets lobby er der desuden en interessant udstilling, som fortæller historien om tiden med de franske fiskere. I dag mindes byens beboere deres franske fortid med en sommerfestival, hvor der blandt andet spilles pétanque, og på Bastilledagen d. 14 juli.

Selvom de franske fiskere ikke længere sætter deres præg på livet i Fáskrúðsfjörður, er der stadig liv i fiskeriet. Som en af få småbyer på disse kanter har fiskeriet stadig en vigtig økonomisk rolle at spille her. Turismen er dog i vækst, og man forstår let hvorfor.

Nærliggende attraktioner

Rejser du til Faskrudsfjordur, får du et ideelt udgangspunkt for at udforske det østlige Island, der gemmer på nogle af landets smukkeste landskaber med alt fra snedækkede bjergtoppe til dybe fjorde og høje vandfald. Mod nord finder du for eksempel det populære vandreområde Víknaslóðir, hvor der er velafmærkede vandrestier til både korte dagsture og længere ture med overnatning.

På en rejse til Faskrudsfjordur og det østlige Island er det næsten et must på et tidspunkt at lægge vejen forbi et af landets højeste vandfald, Hengifoss. Dette 118 meter høje vandfald ligger tæt ved hovedvejen, og nær ved kan du også se det lidt mindre Litlanesfoss, som er omgivet af imponerende søjlebasalt.

Selvom naturen uden tvivl er Islands største attraktion, bør du også besøge nogle af områdets andre charmerende landsbyer. Omkring en times kørsel mod nord ligger for eksempel Seyðisfjörður, der må kandidere til at være en af vulkanøens mest idylliske landsbyer på grund af dens smukke beliggenhed. Ligesom Fáskrúðsfjörður var Seyðisfjörður i forrige århundrede en livlig fiskerby, hvor primært norske fiskere havde deres gang. I de ældste dele af byen har arkitekturen da også mange norske træk. I dag er den lille kystby kendt for at tiltrække kunstnere og her afholdes hvert år i juli en kunstfestival.

Velkommen til Island med Escapeaway, vi er specialister i rejser til Faskruosfjorour og andre rejsemål på øen hvor du bor på nøje udvalgte hoteller på din rejse.

Rejser til Island

Læs mere om Island og find inspiration til din næste rejse her

Find rejsen til Island her

Hoteller i Faskrudsfjordur