Rejser til Husavik

Húsavík er kendt som Islands hvalhovedstad. Tilnavnet skyldes heldigvis ikke, at der landes hvaler i den lille havneby, men derimod at talrige hvalsafarier stævner ud herfra for at give turister en chance for at møde de store havpattedyr i deres rette element. Húsavík var en af de første byer i Island, som så et potentiale i at tilbyde hvalsafarier. I de nærliggende fjorde, Eyjafjörður og Skjálfandi, er havet bekyttet mod de stærkeste vinde, hvilket gør dem velegnede til hvalsafarier.

Meget mere end hvaler

Der er en høj succesrate på hvalsafarierne fra Húsavík, så med lidt held har du chance for at se både delfiner, vågehvaler, pukkelhvaler eller endda blåhvaler. En chance for at møde havets kæmper er dog ikke den eneste attraktion i Husavik.

Den nordlige by er for eksempel også kendt for at være stedet, hvor Islands første hus i år 860 blev bygget af en svensk viking. Det står gangske vist ikke længere, men rundt om i byen kan du se adskillige andre gamle og meget charmerende bygninger såsom huset Árholt fra slutningen af 1800-tallet, som altid har tilhørt den samme familie. Du kan heller ikke undgå at lægge mærke til den smukke, gamle kirke Húsavíkurkirkja fra 1907, der med sine 26 meters højde virker ret stor for en by af Husaviks beskedne størrelse.

På en rejse til Húsavík har du også mulighed for at stifte bekendtskab med vulkanøens varme undergrund. Byen har således sit eget svar på det sydlige Islands berømte Blue Lagoon i form af kurbadet GeoSea, der som navnet antyder, ligger helt ud til havet nord for byen. Her kan du slappe af i varmt, mineralrigt vand, der er geotermisk opvarmet. Det varme vand strømmer konstant fra to boringer op i kurbadets udendørs pools, hvorfra du kan nyde udsigten over havet. Er du rejst til Husavik med familien, er det også oplagt at besøge byens lille svømmebad, hvor der udover et svømmebassin, jacuzzi og hot tubs også er en børnpool med et par rutsjebaner.

Der er et godt udvalg af caféer og restauranter i Húsavík med alt fra international fastfood til lækre fiskeretter. I den travle sommersæson er det en god ide at bestille bord på restauranterne. Trods sin beskedne størrelse finder du også et bredt udvalg af supermarkeder og butikker, hvor du kan få det meste.

Diamond Circle

I Húsavík har du t godt udgangspukt for at udforske det nordlige Islands seværdigheder. Byen er således udgangspunktet for den såkaldte Diamond Circle, der en 260 kilometer lang sightseeing-rute i det nordøstlige Island. Følger du denne, vil du opleve nogle af landets mest spektakulære landskaber og seværdigheder.

Det inkluderer blandt andet den enorme hesteskoformede canyon Ásbyrgi, de særprægede klippeformationer ved Hljóðaklettar, lavamarkerne ved Krafla, søen Mývatn samt de mægtige Dettifoss og Goðafoss-vandfald. Det er en stor mundfuld at tage hele Diamond Circle-turen i ét stræk, men når du har din base i Husavik har du da også god mulighed for blot at tage nogle få af seværdigheder ad gangen.

Rejser til Island

Læs mere om Island og find inspiration til din næste rejse her

Find rejsen til Island her

Hoteller i Husavik