Rejser til Reykjavik

Verdens nordligst beliggende hovedstad udgør en fascinerende blanding af gammelt og nyt, hvilket gælder både i forhold til byens fysiske opbygning og det kulturelle. Book din rejse til Reykjavik med Escapeaway i dag!

Når du rejser til Reykjavik mødes du af fascinerende kontraster i form af blandt andet traditionelle, farverige huse beklædt med bølgeblik og nye monumentale glasbygninger. Selvom Reykjavik med blot 122.000 indbyggere (2016) knap nok kan kaldes for en rigtig storby, har Islands hovedstad de senere år desuden udviklet et kulturliv, som summer af kreativitet og nemt matcher det, du finder i langt større byer. Her venter dig talrige spændende gallerier, museer, teatre og butikker. Dertil kommer de mange spisesteder, hvor caféer om aftenen bliver til restauranter og endnu senere til livlige barer.

Trods en imponerende vækst i turismen de senere år er en rejse til Reykjavik stadig en meget anderledes oplevelse end den, du kan få i de andre nordiske hovedstæder. Reykjavik har således trods en stigende international indflydelse formået at bevare sin egen unikke karakter, hvor det stadig i høj grad de lokale, som præger bylivet. Regner man forstæderne med, huser hovedstaden da også omkring to-tredjedel af hele øens befolkning. Man mærker også tydeligt, at skønt byens historie strækker sig tilbage til vikingetiden, er Reykjavik i dag en by med et ungt hjerte. Særligt den lokale musikscene er kendetegnet af denne stærke puls, og du har gode chancer for at få at opleve intime livekoncerter med fremtidens stjerner, der kan være på tærsklen til at slå igennem i udlandet som for eksempel Björk, Sigur Rós og Ásgeir allerede har gjort det.

Sidst, men ikke mindst, er noget af det bedste ved en rejse til Reykjavik, at du er omgivet af et storslået vulkansk landskab, der byder på masser af uforglemmelige naturoplevelser. Hvad enten du søger en ferie med nye spændende kulturelle indtryk eller fredfyldte naturoplevelser i et fascinerende landskab, finder du det på en ferie i Reykjavik. Islands hovedstad, der har en betagende beliggenhed omgivet af fjelde og hav, er derfor ideel både til en forlænget weekend eller som udgangspunkt for en længere ferie på Island.

>> Læs også om rejser til Siglufjordur

Seværdigheder og oplevelser i Reykjavik

Vil du blive klogere på Islands interessante historie, er der flere meget anbefalelsesværdige museer i Reykjavik. Under Hotel Reykjavik Centrum bør du for eksempel se The Settlement Exhibition - Reykjavik 871± 2. Denne udstilling rummer et væld af arkæologiske rester fra et viking langhus, som man fandt i forbindelse med en udvidelse af hotellet. I stedet for at risikere at ødelægge de enestående fund i det der formentlig er en af de ældste bosættelse i Reykjavik ved at flytte dem, besluttede man at lade dem ligge, hvor de var som et nyt museum i hotellets kælder. 871± 2 i museets navn henviser til et lag af vulkansk støv, tefra, som er dateret til et udbrud omkring år 871 plus minus 2 år. Laget har været afgørende for at datere mange af de arkæologiske fund, man har gjort i Reykjavik.

Når du rejser til Reykjavik er det også oplagt med en tur på Islands Nationalmuseum. Her finder du ligeledes udstillinger, der fortæller historien om Island lige fra de første bosættelser i det 9. århundrede op til nutiden - også perioden efter Den Islandske Republik blev en suveræn stat i 1944. Besøger du kun ét af de historiske museer i løbet af din ferie, er nationalmuseet nok der, hvor du kan lære mest om Island. Det vil dog være en skam ikke også at lægge vejen forbi for eksempel Sagamuseet, hvor historien om de tidligste vikinger på Island fortælles med livagtige voksfigurer.

Reykjaviks bymidte er ikke større end at det meste kan ses til fods. Gå for eksempel en tur op til Hallgrímskirkja, byens kendte vartegn, som er en af de mest besøgte seværdigheder i Reykjavik. Kirkens særprægede tårn, der lidt ligner en rumraket, kan ses næsten overalt i byen. Der er gratis adgang til kirken, som er opkaldt efter digteren Hallgrímur Pétursson, men det koster 1000 ISK (ca. 60 kr.) at komme op i tårnet. For den pris får du til gengæld en af de bedste udsigter over byen. 

Et af byens andre meget iøjefaldende bygningsværker, som er af nyere dato, er koncerthuset Harpa. Den spektakulære bygning, der ligger ved havnefronten, huser Islands symfoniorkester og den islandske opera. Bag dette arkitektoniske mesterværk står det danske arkitektkontor Henning Larsen Architects og den dansk-islandske kunstner Olafur Eliasson, som har skabt den betagende facade i stål og glas.

Udover de kendte seværdigheder i Reykjavik, som tiltrækker tusindvis af besøgende, kan du også finde mange lidt mere ukendte perler i form af for eksempel små museer, gallerier og markeder. Gå også en tur forbi kirkegården Hólavallagarður, der er en af de ældste og største af sin slags på Island. Det er meget stemningsfuld at spadsere en tur rundt mellem de gamle gravsteder. Ikke mindst fordi kirkegården samtidig udgør en af de ældste skove på vulkanøen. Har du øjnene med dig, kan du her finde gravsteder for nogle af Islands mest kendte historiske skikkelser fra det 19. og 20 århundrede som for eksempel Jón Sigurðsson, der var leder af den islandske selvstændighedsbevægelse i 1800-tallet.

Trænger du til at slappe af efter en dag med sightseeing eller shopping? Der er næppe noget meget mere afslappende for kroppen end et besøg i et af byens geotermiske svømme- eller spabade. Det kunne for eksempel være et besøg i Laugardalslaug, der er et af landets største badeanlæg med svømmebassiner i olympisk størrelse både inde og ude - naturligvis opvarmede til 27–29°C med vulkanøens rigelige geotermiske energi. Derudover kan du her dase i adskillige varme boblebade (38-44°C), blive løsnet helt op i dampbade og tage en tur ned ad en lang vandrutsjebane. Det er med andre ord et sted, hvor både børn og voksne kan bruge lang tid. Alt sammen får du til en ganske rimelig indgangspris.

Restauranter, natteliv og shopping 

For få årtier siden ville det næsten have været umuligt at forestille sig, at Reykjavik en dag skulle omtales som en af Europas hotteste byer takket være sit livlige natteliv. Ikke desto mindre kan du nu til dags nemt finde en trendy natklub eller livekoncert, der fortsætter til ud på de små timer. Faktisk er det mere reglen end undtagelsen, at der først for alvor kommer gang i nattelivet efter midnat. Inden da er der tilsvarende rig mulighed for at spise på gode restauranter, som også inden for de senere år har oplevet en sand opblomstring med innovative kokke, der ikke er bange for at udvikle nye velsmagende retter med traditionelle ingredienser. 

Gennemgående for det lokale køkken er, at de friske ingredienser har høj prioritet. På Island er det da naturligvis også oplagt at benytte de rigelige forsyninger af frisk fisk og andet godt fra havet, men det kan også varmt anbefales at prøve de lækre retter med lam eller vildt. Der er nu til dags også vegetariske retter på menuen de fleste steder. Ved morgenbordet vil du hurtigt opdage at islændingene er vilde med skyr. Det er dog langt fra det mest usædvanlige det traditionelle køkken kan byde på. Mange turister lokkes for eksempel til at smage på et stykke Hákarl - tørret, rådden haj. Efter sigende skal der drikkes rigelige mængder brændevin for at tage den grimme smag. Det er næppe en delikatesse, som nogensinde vil opnå samme succes uden for landets grænser, som skyr.

Der er dog også andre mere appetitlige lokale specialiteter at prøve for eksempel den klassiske ’pylsa’  - en islandsk hot dog. Umiddelbart er det indbegrebet af international fastfood, men på Island får den et ekstra twist med lokalt opdrættet lam, svinekød og oksekød toppet med rå eller sprøde løg, ketchup, sød sennep og en remoulade af mayo, kapers, sennep og urter. Det er ikke helt løgn, når islændingene påstår, at hot dogs er nationalspisen. Der er ofte lang kø foran en af de mest kendte Bæjarins Beztu Pylsur (pølsevogn), der ligger overfor koncerthuset.

Der er også gode muligheder for shopping når du rejser til Reykjavik, hvor butikslivet er koncentreret omkring gaderne Laugavegur og Skólavörðustígur, hvor både lokale og turister ynder at slentrer rundt mellem både kendte mærkevarebutikker og mindre specialbutikker med lokale produkter afbrudt af kaffepauser med pandekager på hyggelige kaffebarer i den gamle bydel. Et godt tip er også at gå på opdagelse i sidegaderne, hvor der ofte kan gøres gode fund. De mest eftertragtede islandske specialiteter er uldvarer, herunder den traditionelle islændertrøje ’lopapeysa’, håndlavet keramik og smykker. I tillæg til butikkerne i Laugavegur og Skólavörðustígur, kan du også shoppe i shoppingcentrene Kringlan og Smáralind, som tilsammen har hundredevis af butikker. Husk at du kan handle taxfree på Island, da du kan få tilbagebetalt momsen på 15 procent i lufthavnen inden indtjekning.

Porten til Islands seværdigheder

Reykjavik er et naturligt udgangspunkt for en ferie på i Island. Den lille hovedstad har et sprudlende kulturliv, som man sagtens kan bruge en hel weekend på at udforske. Men det er dog ikke til at komme uden om, at øens største attraktion er den omkringliggende natur med bjerge, gletsjere, vulkaner og varme kilder. Der er ikke langt fra Reykjavik til denne storslåede natur, så selv hvis du kun er på en kort smuttur til Island, kan du fra Reykjavik nemt tage på dagsture til nogle af øens største seværdigheder.

Golden Circle

Der er talrige turarrangører i Reykjavik, som tilbyder rundture til seværdigheder i nærheden af byen. Den mest populære dagtur fra Reykjavik er den såkaldte Golden Circle. Dette består af en rundtur med besøg i Tingvellir Nationalpark, hvor politikeren Thorgeir Ljosvetningagodi i år 1000 erklærede Island for kristent, og hvor den islandske republik blev udråbt i 1944. Tingvellir er også kendt for, at man her kan se mødet mellem den nordamerikanske og eurasiske tektoniske plade. Derudover besøger man det enorme vandfald Gullfoss og gejserne Geysir, der har lagt navn til fænomenet gejsere, og Strokkur. Selvom der næsten altid er mange andre turister disse steder, er det ikke noget der for alvor spolerer oplevelsen af disse fantastiske seværdigheder. Ofte krydres denne ca. 300 kilometer lange rundtur desuden med stop ved mindre kendte attraktioner, hvor man får et indtryk af livet på Island væk fra turismen.

The Blue Lagoon

Ikke langt fra Reykjavik i lavamarkområdet på halvøen Reykjanes ligger luksusspabadet The Blue Lagoon. Blue Lagoon ligger tæt på Keflavik lufthavn og det er ikke usædvanligt at flyrejsende benytter et skifte på Island til et afslappende besøg.

Transport og lufthavne

Keflaviks internationale lufthavn ligger 48 km fra Reykjavik. Lufthavnen betjenes af flere flyselskaber med direkte ruter til Danmark, heriblandt Icelandair, WOW Air og SAS.

Der kører regelmæssigt bus fra lufthavnen ind til Reykjavik. Turen tager cirka 45 minutter. Du kan naturligvis også vælge at leje en bil. Det kan være en fordel, hvis du har planer om at tage på udflugter uden for byen i løbet af ferien. En lille håndfuld biludlejningsfirmaer har kontor i ankomsthallen.

Selvom Reykjavik efter internationale standarder er en lille hovedstad, dækker den alligevel et betragteligt geografisk område, når forstæderne regnes med. Vil du ikke gå for langt, er der heldigvis et godt netværk af bybusser. Du kan eventuelt købe et såkaldt Reykjavik City Card fra turistkontoret, der giver dig 24, 48 eller 72 timers ubegrænset brug af bybusser samt rabat til en række af byens attraktioner.

Praktisk information

Sprog: Selvom engelsk vinder frem som det primære andetsprog, forstår de fleste islændinge stadig dansk. Island er således det eneste land uden for Danmark, hvor man underviser i dansk som sprog i skolen. Tiltaler du en islænding på dansk, vil du dog opleve, at især mange unge vil foretrække at svare på engelsk. 

Valuta: Islandske krónur (ISK). En krónur opdele i 100 aurar. Mønter findes i værdierne 100 kr., 50 kr., 10 kr., 5 kr. og 1 kr. Sedler findes i værdierne 10.000 kr., 5.000 kr., 2.000 kr., 1.000 kr. og 500 kr. Alle islandske banker tilbyder veksling af valuta. Der er banker og hæveautomater i Keflavik lufthavn. I skrivende stund (2018) svarer 100 ISK til ca. 6 danske kroner. 

Ligesom i Danmark kan du bruge kreditkort på langt de fleste hoteller, restauranter samt i butikker. Bemærk dog, at American Express ikke er særligt udbredt.

Drikkepenge: Betjening er ligesom herhjemme inkluderet i priserne i Island. Drikkepenge forventes derfor ikke. Synes man for eksempel, at tjeneren har givet en ekstraordinær god betjening, er det dog ikke unormalt at give 10 procent ekstra.

Tidszone:  Island følger Greenwich Mean Time (GMT) året rundt, og tidsforskellen i forhold til Danmark varierer derfor afhængig af vintertid og sommertid i Danmark. Ved sommertid er Island således 2 timer bagud i forhold til Danmark, men om vinteren kun 1 time. 

Mobil og internet: Det meste af Island dækkes i fællesskab af de fire mobiloperatører Síminn, Vodafone, TAL og Nova. Særligt hvis du rejser på en længere udflugt uden for Reykjavik, anbefales det at have adgang til en mobiltelefon i nødstilfælde. Nødtelefonnummeret i hele Island er 112.

Du kan finde gratis wifi på mange offentlige steder i Reykjavik, for eksempel caféer, hoteller og lignende.

Vejr og klima: Trods navnet har Island takket være Golfstrømmens varme forholdsvis milde vintre med temperaturer mellem -5 og 5 grader. Reykjavik har således et varmere klima end de fleste andre steder på samme breddegrad. Somrene er dog det til trods ret korte og normalt kølige med temperaturer, der typisk blot ligger mellem 12 og 15 grader (kan dog nå op på 20 grader). Vær forberedt på lidt af hvert vejrmæssigt, og medbring en også i sommermånederne gerne en varm trøje og vandtæt overtøj. Planlægger du at tage på længere ture uden for Reykjavik, er det naturligvis endnu vigtigere at være forberedt på uventede vejrforhold. 

Nordlys og midnatssol: I den nordligste del af landet går solen aldrig helt ned i juni, omend du skal helt ud på Grímsey-øen nord for polarcirklen for at se den. Til gengæld har du fra september til midt i april gode chancer for at opleve nordlys (aurora borealis) i og omkring Reykjavik. For at undgå forstyrrelserne fra det kunstige lys, er det en fordel at søge uden for byen.

Læs mere om rejser til Reykjavik hos byens officielle turistbureau.

>> Se alle rejser til Island her
>> Book en luksusrejse med Escapeaway

Rejser til Island

Læs mere om Island og find inspiration til din næste rejse her

Find rejsen til Island her

Andre links

Hoteller i Reykjavik

Populære hoteller i Reykjavik

Island, Reykjavik
9,1
Fabelagtigt
777 anmeldelser
  • Nærmeste lufthavn: 50 km
  • Afstand til centrum: ca. 0 m
  • Internetadgang/Wi-Fi
Island, Reykjavik
8,8
Meget godt
1480 anmeldelser
  • Nærmeste lufthavn: 50 km
  • Internetadgang/Wi-Fi
  • Restaurant
Island, Reykjavik
9,2
Fabelagtigt
447 anmeldelser
  • Nærmeste lufthavn: 50 km
  • Afstand til centrum: ca. 10 m
  • Internetadgang/Wi-Fi