Rocca Calascio

Rocca Calascio er navnet på et område, som befinder sig midt i Abruzzo inden for nationalparken Parco Nazionale del Gran Sasso e Monti della Laga. Det centrale element i parken er en cirka tusind år gammel borg kaldet La Rocca.

Militære formål

Selvom borgen menes at være opført i år 900, er det uvist hvem der præcist stod bag opførelsen og hvornår. Dog er det sikkert, at borgen, i kraft af sin arkitektur og svært tilgængelige position på en klipperyg i 1450 m højde (en af Italiens højstbeliggende), har tjent militære formål, og at skiftende erobrere har været bosat her indtil midten af 1700-tallet, hvor et voldsomt jordskælv gjorde væsentlig skade i området.

Fantastisk udsigt

I dag er der ikke meget krigsstemning over stedet, som byder på en fantastisk udsigt over Appenninerne og de omkringliggende dale. Foran borgen ligger resterne af, hvad der engang udgjorde borgens bolig- og arbejdskvarterer, og bag borgen ligger et omkring 300 m² klippeområde, som flader ud i et højslettelandskab, der strækker sig over mange kvadratkilometer i østlig retning. I dette område, hvor der er en række markerede vandrestier, kan man i øvrigt være heldig at se ørne og flere sjældne plantearter.

Cirka 150 meter fra borgen i nordvestlig retning ligger en ottekantet kirke bygget i 1400-tallet. Langs borgens nordlige side løber en vandresti på kanten af en skrænt. Skrænten går herefter brat ned mod dalen i nord, hvor endnu en vandresti strækker sig fra kirken og ned til hovedvejen. På sydsiden af borgen er der en dyb kløft, og det er ikke muligt at passere borgen på denne side.

 

Autenticitet og charme

Under borgen mod sydøst ligger selve Rocca Calascio by (knap 100 indbyggere). Den består af omkring 30 huse, hvoraf de ældste er fra omkring år 1100. I byen finder man en bar, som også sælger lokale oste, og en souvenirbutik, der sælger lokalproduceret håndværk såsom postkort, keramik og træarbejder. De øvrige bygninger er i mere eller mindre faldefærdig stand, men det er muligt at komme ind i enkelte af dem, og byen giver et samlet indtryk af autenticitet og charme.

Parkering langs vejen

Besøgende kan parkere langs hovedvejen, som begynder fra bunden i dalen, hvor byen Calascio ligger og fortsætter helt op til de første huse i Rocca Calascio. I alt er der omkring 5 km vej, og det kan visse steder lade sig gøre at parkere langs vejen. Når du har parkeret, kan du enten spadsere op i gennem Rocca Calascios smalle gader, og videre op til borgen, eller du kan tage vandrestien fra vejsvinget og op til kirken nordom.

Gratis adgang

Herfra kan besøgende frit bevæge sig rundt på borgen, ruinerne foran den og området bag. Der findes ingen offentlig transport til Rocca Calascio, men der kører enkelte rutebiler mellem Calascio by og Abruzzos hovedby, L’Aquila. Der er gratis adgang til borgen.