Høstoptog og byfest i Casoli

Festa di Santa Reparata i oktober

I den lille by Casoli i det sydlige Abruzzi holder man festen over tre døgn fra d.6. oktober om aftenen til det afsluttende fyrværkeri ved midnatstid d.9. Festlighederne starter og slutter på den centrale Plads, Piazza Brigata Majella, der er opkaldt efter en lokal partisangruppe fra anden verdenskrig.

Der er flere steder i Abruzzerne tradition for at man ved efterårstid symbolsk ofrer af årets udkomme. Måske har det engang været til naturguder, nu er det gerne til byens skytshelgen. Ceremonierne har et religiøst præg, men det er bestemt også en fest.

I den lille by Casoli i det sydlige Abruzzi holder man festen over tre døgn fra d. 6. oktober om aftenen til det afsluttende fyrværkeri ved midnatstid d. 9. Festlighederne starter og slutter på den centrale Plads, Piazza Brigata Majella, der er opkaldt efter en lokal partisangruppe fra anden verdenskrig. Sent fredag aften er der musik til man kl. 1 om natten antænder illuminationer. Allerede kl. 5 om morgenen er der så igen fyrværkeri og musik i gaderne. Så er alle friske og veloplagte, når det traditionelle marked starter kl. 8 morgen.

Samme aften er der igen musik og optræden på gaderne.På tredjedagen, d.8. oktober, foregår så festens hovedbegivenhed, Gave-optoget (sfilata dei donativi). Fra alle byens kvarterer bevæger optog sig ind mod Santa Reparata-kirken med gaver. Det er typisk frugt og grønsager, men der er alle slags produkter, blandt andet fantasifulde kager i magnumstørrelse. Gaverne bæres typisk i kobberkar af kvinder i folkedragter, andre køres på ladvogne, trukket af traktorer. Gaverne er tiltænkt helgeninden og byens skytshelgen Sankt Reparata. De afleveres uden for hendes kirke og ender med at blive solgt til gavn for festen. Optogene er naturligvis ledsaget af musik, der ligesom dragterne gerne er traditionel.

Den sidste dag slutter man af med procession og messe tidligt på aftenen, derefter er der mere musik på Piazza Brigata Majella og endelig kl. 24 det afsluttende fyrværkeri.

* Sankt Reparata var en ung pige på 12 år, som blev tortureret og halshugget under kristenforfølgelserne i året 250, fordi hun nægtede at ofre til de romerske guder.