Rejser til L'Aquila

Kulturelt miljø i en storslået natur

Oplev l'Aquila placeret mellem ikke mindre end fire naturreservater flankeret af Appenninerne med toppe der når over 2000 m. Byen er rig på historie og kulturbegivenheder, nyd byen der ikke vil lade sig kue af naturkrafterne.

Jordskælvet

Et kraftig jordskæv ramte natten til 6. april 2009 byen L'Aquila og omegn. Vi har kendskab til alvorlige ødelæggelser i L'Aquilas historiske centrum. Mange monumenter er gået til grunde, kun ruiner er tilbage. Der kommer til at gå år før l’Aquila igen rejser sig og byder på den dejlige stemning som den var kendt og elsket for. Vi lader indtil videre teksten om byen stå, selv om vi ved at den mest af alt er et mindesmærke over den en gang så smukke by.

Et besøg værd

L’Aquila er hovedby i regionen Abruzzo og ligger i den nordvestlige del af regionen tæt på grænsen til Lazio. Byen er ret overset blandt turister fordi den ofte står i skyggen af Rom og regionens varemærke, som er de tre nationalparker. Byen er dog et besøg værd, da den bugner af historiske seværdigheder.

Grundlagt 1240

For at kunne forstå mange af byens seværdigheder til fulde, er det vigtigt at kende noget til byens omskiftelige tilværelse. Kejser Frederik II (1194 – 1250), som var kejser over Romerriget fra 1220 – 1250, grundlagde byen i 1240. Da byen blev grundlagt samlede han folk fra ikke mindre end 99 landsbyer, hvilket betød, at byen fik 99 kirker, 99 pladser og en ikke helt almindelig brønd med 99 haner (Fontana delle 99 cannelle). En stor del af kirkerne og pladserne er blevet ødelagt efter jordskælv, men brønden med de 99 haner fremstår stadig intakt. Byen opnåede først sin selvstændighed, da Italien blev samlet i 1861 og inden da havde den lidt mange tab. Et af de nederlag der har været med til at sætte sit præg på byen, var byens oprør mod det spanske styre i 1500-tallet. Indbyggerne blev som straf sat til at bygge det fort og fængsel – Forte Spagnolo – som man i dag kan besøge.

Kulturoplevelser

I nyere tid bærer byen præg af de mange unge studerende, som kommer langvejsfra, for at studere på byens musikkonservatorium og andre videregående uddannelser. Der findes derfor et rigt café-, restaurant- og butiksliv især omkring domkirkepladsen Piazza del Duomo og hovedstrøget Vittorio Emmanuele. Kulturoplevelser findes også i byen såsom teater, jazz og klassiske koncerter.

Gå ikke glip af...

Under et besøg i byen er der tre seværdigheder du ikke må lade din næse gå forbi: brøndpladsen Fontana delle 99 cannelle, fortet Forte Spagnolo og kirken Basilica di Santa Maria di Collemaggio.

Brøndpladsen Fontana delle 99 cannelle

Fontana delle 99 cannelle, som blev bestilt af bystyret i 1272 ligger i den vestlige del af byen og er en ikke helt almindelig brønd, da den har ikke mindre end 99 haner. Brønden er formet som en lille plads. På de tre af pladsens sider står en mur i hvide og røde sten, hvor de mange haner som er udformet som fabeldyr, ansigter og andre finurligheder er placeret nederst på muren. Til trods for jordskælv og andre uroligheder har vandet løbet ud af hanerne siden brønden blev bygget, hvilket er lidt af et mysterium. Brønden er derfor blevet et symbol på byens evne til at overleve og indbyggernes sammenhold. Vandet var tidligere rent drikkevand, men kan desværre ikke drikkes længere.

Fortet Forte Spagnolo

I 1520 gjorde L’Aquilas indbyggere som tidligere nævnt oprør mod det spanske styre, som siden starten af 1500-tallet havde regeret Syditalien. Oprøret blev slået ned med hård hånd, og som straf blev indbyggerne sat til at bygge Forte Spagnolo. For at straffen ikke skal blive glemt, står der over indgangsdøren ”ad reprimendam Aquilanorum audaciam” (”som reprimande for aquilanernes frækhed”). Fortet huser i dag Museo Nazionale d’Abruzzo (Abruzzos Nationalmuseum), hvor en af kuriositeterne er skelettet af en kæmpemammut, fundet i området i 1950. Fra fortet er der en smuk udsigt over byen.

Kirken Basilica di Santa Maria di Collemaggio

Basilica di Santa Maria di Collemaggio, som blev påbegyndt i 1277 ligger lidt uden for byen. Den har en fantastisk rød og hvid stenfacade med tre rosenvinduer og blev bygget på opfordring af Pietro Angeleri (senere pave Celestino V), som i en årrække levede som huleboer i Majella Nationalpark. Inde i kirken findes pavens smukke renæssancegravmæle. Kirken har desuden en Porta Santa (hellig dør), som er den eneste uden for Vatikanet. Den største religiøse begivenhed i kirken er derfor La Perdonanza, som finder sted hvert år mellem d. 28. og 29. august. Begivenheden går ud på, at pilgrimme og andre troende i 24 timer går ind og ud af døren, hvorved de alle håber på syndsforladelse.

L’Aquila ligger tæt på Gran Sasso Nationalparken, så et besøg i byen kan nemt kombineres med en heldagsudflugt til parken.

Rejser til Italien

Læs mere om Italien og find inspiration til din næste rejse her

Find rejsen til Italien her

Hoteller i L'Aquila