Rejser til Loreto Aprutino

Loreto Aprutino er en levende handelsby med 5.000 indbyggere, der alle synes at leve i byens offentlige rum. Her findes man historiske monumenter, statuer af byens helgen og de faldne soldater, besøgsværdige kirker og et lille udvalg af butikker og spisesteder. Byen er kendt for sin olivenolieproduktion, og huser derfor et olivenoliemuseum.

Loreto Aprutino er by, der emmer af lokalt liv og god stemning. Der er tale om en middelalderlig landsby, der er blevet udbygget til en funktionel handelsby, som ligger på en lille bjergtop som et skildpaddeskjold. Øverst oppe finder man det kolossale Castello Chiola, der er blevet ombygget ved flere lejligheder siden sin opførelse i 1864. Desuden finder man byens fajancemuseum heroppe: Museo Acerbo delle Ceramiche di Castelli. Nedenfor snor byens gaderne sig gennem indbydende åbne pladser og tætte beboelsesområder.

Synlig lokalbefolkning

De ca. 5.000 indbyggere synes alle at leve i det offentlige rum. Byens centrale plads Piazza Garibaldi er således mødested for byens ældre mænd, der diskuterer de politiske forhold, dagens sportsresultater eller måske endda konernes seneste påfund i køkkenet. Længere oppe ad vejen finder man en anden piazza og en stor indhegnet legeplads, hvor kvinderne og børnene opholder sig, mens de ældre koner sludrer resigneret i små klynger på bænkene langs bymuren. Da vi spurgte én af de lokale, hvad denne piazza kaldes, trak hun genert på skuldrene, kiggede op på statuen af en falden soldat og sagde: Piazza dei Caduti (de faldnes plads). Men det står endnu ubekræftet hen. Den kunne også hedde Belvedere, for der er en smuk udsigt til landskabet nedenfor herfra.

Historiske monumenter og festligheder

Byen rummer nogle få interessante kirker, bl.a. San Pietro Apostolo fra det 15. århundrede, der er bemærkelsesværdig for sine vinduer og en sølvurne med San Zopito’s aske. San Zopito er byens helgen og fejres både pinsedag og 2. pinsedag ved, at et barn i hvide klæder rider en hvid okse frem til helgenens statue, hvor oksen tvinges til at knæle for statuen, før den føres ind i kirken.

Desuden henvises til kirken San Francesco d’Assisi fra det 13. århundrede, hvor man bør notere sig indgangspartiet og klokketårnet; og i oplandet finder man den vigtigste af kirkerne Santa Maria in Piano, der blev ombygget i 1280 og udsmykket med nogle fantastiske freskomalerier, der er blandt de vigtigste i Abruzzo i dag.

Produkter

Byen og området er kendt for deres udsøgte Ekstra Jomfru olivenolie, pastaproduktionen og så deres kødkvæg. Særligt olivenolie-produktionen er i højsædet her, hvilket afspejles i tilstedeværelsen af et olivenolie-museum i byen, Museo dell’Olio, der skildrer en olivenpresse fra 1880.

Byen rummer gode parkeringsforhold, mange forskellige butikker og cafeer, barer samt flere spisesteder.

Rejser til Italien

Læs mere om Italien og find inspiration til din næste rejse her

Find rejsen til Italien her

Hoteller i Loreto Aprutino