Slangefestival i Cocullo

Syd for Abruzzos regionshovedstad L’Aquila og tæt på Sulmona ved motorvejen E80 ligger den lille bjerglandsby Cocullo. Byen er meget smuk og seværdig, men normalt er den stille og søvndyssende. Den første torsdag i maj indtages byen dog af op mod 15.000 pilgrimme og turister. Menneskemængden samles her for at tage del i den religiøse festival Processione dei Separi – en festival tilegnet helgenen San Domenico Abate (951 Foligno - 1031 Sora).

Legenden

San Domenico Abate er den helgen, som efter sigende beskytter mod slangebid. Ifølge legenden skulle han en gang været kommet forbi byen Cocullo, som på det tidspunkt var meget plaget af slanger. Hans tilstedeværelse gjorde mirakuløst, at alle slangerne mistede deres kraft. Da han forlod byen efterlod han en hestesko fra sit muldyr, som skulle beskytte mod dyrebid i almindelighed og sin egen kindtand, som skulle beskytte specifikt mod slangebid. Tanden opbevares den dag i dag i San Domenico-kirken, der er bygget i byen til ære for helgenen.

Forberedelse og selve festen

Forberedelserne til festen starter om foråret, når sneen er smeltet, hvor særligt trænede ”slangetæmmere” jager de slanger, som senere bruges i festlighederne. Selve festen starter med, at de mange pilgrimme står i kø uden for San Domenico-kirken for at hive i kirkens klokkestreng med tænderne. Denne skik gør, at man skulle undgå at få tandpine. Kl. 12 begynder så processionen, hvor statuen af San Domenico Abate bæres gennem byen dækket med de mange slanger. Mange troende nærmer sig under processionen statuen, som de enten rører ved, knæler ved siden af eller hænger pengesedler på. Når festlighederne er slut slippes, slangerne løs, der hvor de er blevet fanget.