Rejser til Sulmona

Byens scenografi er værd at bemærke: den centrale torveplads Piazza Garibaldi med den imponerende fontæne i midten er stor og flot. Den ligger som et stort lærred med de omkringliggende hvidtoppede Majella-bjerge som ramme. På onsdage og lørdage summer pladsen af liv og høje røster: folk fra nær og fjern holder nemlig markedsdag her.

Sulmona er de sukkerglaserede mandlers paradis! De sukkerovertrukne mandler (på italiensk: confetti) er kendt i hele verden og præger i høj grad gadebilledet i Sulmonas arkader og handelsstrøg, fx den livlige Corso Ovidio (opkaldt efter den kendte digter).

Lokal souvenir og gaveidé

Producenterne kæmper om at lave de mest præsentable mandler, som bindes sammen til alskens former og figurer, fx blomster og insekter, og vikles ind i farverig cellofan. En original og lokal souvenir/gaveidé. De famøse confetti bruges i Italien især til bryllupper og barnedåb som bomboniera, der er et lille dekorativt minde til festdeltagerne. Besøg eventuelt sukkermandelmuseet Museo dell’arte Confettiera i Via Stazione Introdaqua 55, hvor der indtil videre er gratis adgang (lukket søndag).

Hvidløgsfestival i juli

Men Sulmona er meget mere end sukkermandler. Byens scenografi er værd at bemærke: den centrale torveplads Piazza Garibaldi med den imponerende fontæne i midten er stor og flot. Den ligger som et stort lærred med de omkringliggende hvidtoppede Majella-bjerge som ramme. På onsdage og lørdage summer pladsen af liv og høje røster: folk fra nær og fjern holder nemlig markedsdag her. Pladsen har mange funktioner og lægger også hus til juli måneds tilbagevendende hestevæddeløb Il Palio. Er man mere til hvidløgsfestival La Sagra dell’Aglio Rosso di Sulmona, skal man møde op på Campo di Fano (også i juli), hvor egnens særlige røde hvidløg fejres med uddeling af smagsprøver, akkompagneret af musik og med kåring af Mister Hvidløg.

Danske malere

Begge de danske malere P.S. Krøyer og Kristian Zahrtmann lod sig i begyndelsen af 1900-tallet drage af Piazza Garibaldis smukke placering under deres kunstmalerophold i Abruzzo, hvor Zahrtmann som bekendt opholdt sig i længere tid i landsbyen Civita d’Antino.

Rejser til Italien

Læs mere om Italien og find inspiration til din næste rejse her

Find rejsen til Italien her

Hoteller i Sulmona