Rejser til Vasto

Vasto ligger ved Adriaterhavet ca. 80 km syd for Pescara og er stadig ret uspoleret, ligesom regionen Abruzzo, som den ligger i. Den gamle bydel ligger hævet over den fine lyse sandstrand i Marina di Vasto helt nede ved vandet.

Historie

Vasto har et indbydende centrum med en lang historie bag sig, hvilket man finder flere tegn på ved en rundtur i byen. Den blev grundlagt af grækerne, men de levn, man primært har fundet, stammer fra tiden, hvor Vasto var en kommune under Romerriget – nemlig romerske badeanstalter, cisterner, mosaikker og rester af et amfiteater.

Byens struktur blev ændret i det 15. århundrede af Giacomo Caldora, som var blevet byens mest magtfulde mand. Caldora-familien byggede nye bymure, som stadig ses i dag: Torre Bassano på Piazza Gabriele Rossetti - byens centrale plads - Torre Diomede i Vico Storto del Passero, Torre Diamante på Piazza Verdi og Porta Catena, med Castello Caldoresco som den primære forsvarspost.

Il Castello Caldoresco er en imponerende renæssanceborg fra midten af 1400-tallet. Den har en kvadratisk form og har blandt andet været benyttet som fængsel og retsbygning i 1600-tallet. Borgen er senere blevet brugt til privat beboelse og det bliver den stadig delvist i dag, hvor dens udseende også er knap så militært.

Fra Piazza G. Marconi lige ved bar Venezia går der en trappe ned til Loggia Amblingh, som slutter ved Giardino Napolitano di Palazzo d'Avalos. Der er tale om et lille strøg beliggende uden på byen med betagende, smuk udsigt til bl.a. Vasto Marina nedenfor - men også til Molise, Gargano og på solrige dage Tremiti-øerne. Her finder man flere spisesteder og barer, der udover menukortet kan tilbyde en utrolig stemningsskabende udsigt. Det må være et drømmescenarie at sidde her på en varm sommeraften, nyde et autentisk måltid mad og et godt glas samtidig med at udsigten gør resten.

Naturreservatet Punta Aderci

Ca. 8 km nord for Vasto ligger byens udskibningshavn, hvorfra der tidligere var fast rutefart til Tremiti-øerne. Nord for havnen ligger Naturreservatet Punta Aderci, som omfavner et stykke bevaringsværdig natur langs de smukke skrænter ved Adriaterhavskysten. Området viser en mangfoldig natur bestående af klinter, vandreture, strande, flora - alt sammen i nærkontakt med havet. Reservatet er ca. 5 km langt og dækker et område på 285 hektar. Langs denne kyststrækning finder man også en af de klassiske fiskeposter trabucco, som giver kysten i Abruzzo, Molise og langs Gargano Nationalpark masser af karakter. Der er gratis adgang til området og gode parkeringsforhold.

Turisme

I juli og august måned vokser byens indbyggertal til ca. 100.000, når italienere fra Rom, Napoli og andre dele af Italien kommer hertil for at holde ferie. Vasto tiltrækker også internationale studerende, der kommer til byen for at gå på italiensk sprogskole. Resten af året bor her omkring 36.000 mennesker og da er byen mere stille og behagelig at besøge. Uden for højsæsonen kan man i ro og mag gå rundt og se på byens kirker, pladser og flotte bygninger som Palazzo D'Avalos, der vender ud mod havet og i dag fungerer som museum. Slottet har rødder tilbage til 1300-tallet og er opkaldt efter den oprindeligt spanske familie D’Avalos, som restaurerede det i midten af 1500-tallet, da det var brændt ned efter et tyrkisk angreb.

Der er få steder tilbage ved Middelhavet, hvor du finder en så fin strand, med klart og rent vand og smukke grønne omgivelser i baggrunden samt en rig historie. I 2011 vejrede det blå flag (La Bandiera Blu) igen ved Vasto, som det også gjorde i årene 1997–1999 og 2003–2008. Dette symboliserer en høj kvalitet på vandet, kysten, servicen, sikkerheds-foranstaltningerne og hensynet til miljøet.

Men Vasto Marina er mere end blåt flag. Her er et par kilometer med brede sandstrande, promenade med barer, restauranter og indkøbsmuligheder, lido'er, legeområder og gode parkeringsforhold samt badebroer, der hurtigere skaber adgang til de dybere vandforhold. For vandet er lavt et godt stykke ud. Det forlyder dog, at man nærmere havnen finder bedre svømmeforhold, hvor det hurtigere bliver dybt.

Mad

I det meste af juni måned afholdes en festival for ”il Brodetto di pesce alla Vastese”, som er en fiskesuppe, der er typisk for det lokale køkken. En lang række restauranter deltager og tilbereder supper til dem, der ikke kan modstå denne kulinariske oplevelse. Fisk og skalddyr er meget vigtige lokale delikatesser, men går man på det ugentlige marked, finder man også andre lokale specialiteter som Pecorino – fåreost – og Ventricina - en salami krydret med blandt andet peber og chili.Rejser til Italien

Læs mere om Italien og find inspiration til din næste rejse her

Find rejsen til Italien her

Hoteller i Vasto