Rejser til Bard

Midt mellem to bjerge dukker Bard op som en frygtindgydende og uindtagelig borg med rødder tilbage til år 1034 beliggende på en klippetop. At nærme sig borgen Forte di Bard og landsbyen Borgo di Bard er som at besøge en tidslomme. Bard ligger på grænsen til Piemonte, blot 70 km nord for Torino og er for nylig blevet optaget på listen over de smukkeste middelalderbyer i Italien, I borghi più belli d'Italia. Man passerer uvilkårligt Bard for at komme ind i Aostadalen.

Borgo di Bard

Bard er en middelalderlig åbenbaring. Landsbyen (borgo på italiensk) består af blot én hovedgade Via Vittorio Emanuele II som løber parallelt med borgen. I starten af gaden finder man en kiosk og et trattoria, og for enden af gaden dukker kirken Maria Assunta og rådhuset op. Flere ejendomme i gaden stammer helt tilbage fra det 15. og 16. århundrede, fx Casa Challant, Casa del Vescovo og Casa della Meridiana.

Forte di Bard

Selve borgen ligger i flere niveauer. Man ankommer først til et velkomstcenter (åbnet i 2009), hvorfra man kan tage tre panoramiske elevatorer op til borgen (gratis). Fra elevatorerne ligger hele dalen og byens tage i ens synsfelt. I velkomstcentret kan man se kortfilm om borgen, indsamle materiale om borgen og udflugtmulighederne i området og ellers få svar på stort set hvad som helst. Borgen er med tiden blevet forvandlet til et kulturelt centrum, hvor der arrangeres koncerter under åben himmel. Det omfattende restaureringsarbejde af borgen begyndte helt tilbage i 1993 og er først afsluttet i 2008. Borgen huser fem interessante museer, blandt andet Alpemuseet Museo delle Alpi, som tager gæsterne med på en rejse gennem de vestlige alper i dag, landskaberne, befolkningen og myterne. De fire andre museer er Børnenes Alper, Kunsthal for Samtidskunst, Grænsemuseet og Borgmuseet.

Specialiteter og kunsthåndværk

I Bard er der mange muligheder for at købe egnsprodukter og få indblik i områdets håndværkstraditioner. Omtrent midt i landsbyen Bard ligger Adret - Casa della Meridiana, som har specialiseret sig i specialiteter og gaveartikler. Her kan man ofte prøvesmage og købe egnsprodukter fra Aostadalen. Butikken er åben i weekenden fra 10:00 til 19:00 og hver dag i hele juli og august (mandag lukket). Den ligger på hovedgaden Via Vittorio Emanuele II, 75. Oppe på borgen finder man også butikker med delikatesser Sapori del Forte, bogladen Libreria del Forte, chokoladebutikken Cioccolateria del Forte, værkstedet med lokalt håndværk Artigianato del Forte og en café, hvor deres varme kakao efter sigende skulle være en lang køretur værd.

Parkeringsmuligheder

Under velkomstcentret (under borgen) ligger der et overdækket parkeringshus i gadeniveau til absolut tilforladelige priser. Alternativt kan man parkere gratis for enden af landsbyen oppe ved kirken eller langs floden (på den modsatte side end byen Hône), hvorfra der vil være hyppige gratis shuttlebusser hen til velkomstcentret. Nærmeste togstation er Pont-Saint-Martin, ca. 5 km.Rejser til Italien

Læs mere om Italien og find inspiration til din næste rejse her

Find rejsen til Italien her

Hoteller i Bard