Rejser til Gioia del Colle

- eller bare Gioia, som indbyggerne kalder byen, hvilket bliver til Scioo på dialekt. Gioia del Colle er beliggende 360 m.o.h og blev oprindeligt til omkring et byzantinsk slot. I mellemtiden har byen og slottet gennemgået forskellige påvirkninger, og fremstår i dag som en typisk italiensk by med en ældre fin bymidte og lidt nyere skud på stammen, jo længere man kommer fra centrum.

Gioia del Colle er beliggende 360 m.o.h og blev oprindeligt til omkring et byzantinsk slot, som regnes for et af de flotteste i regionen. Slottet er bygget efter en trapezformet plan med en stor indre gårdsplads og to imponerende tårne, der er udformet med kvaderornament i rød sten. Byen kaldes også bare Gioia af indbyggerne, hvilket bliver til Scioo på dialekt.

En af de mest kendte legender fortæller, at byens navn blev til efter at prinsessen Bianca Lancia, inden hun blev slæbt i fangenskab af Frederik (den Anden), tabte alle sine juveler på slottet uden nogensinde at finde en eneste af dem igen. Bynavnet betyder således: Juvel (spredt ud) på højdedraget.

Forfatteren Bonaventura da Lama fortæller om den selvsamme Bianca Lancia, hvorledes hun under sin graviditet med Manfredi af Sicilien blev lukket inde i slottet, fordi hun blev mistænkt for at have forrådt Frederik II. På væggene, i det rum hvor hun efter sigende var lukket inde, finder man i dag udskæringer, der skulle repræsentere prinsessens bryst, som prinsessen skærer af ydmyget over sit fangenskab og mistankerne imod hende. Ifølge den på dette tidspunkt noget markabre fortælling serverer hun efter fødslen det antageligt uægte barn og det afskårne bryst på et søvfad for den mistroiske Frederik II.

I dag fremstår byen som en typisk italiensk by med en ældre fin bymidte og lidt nyere skud på stammen, jo længere man kommer fra centrum. Og hvor fortidens stemmer kaldte ens tanker hen på juveler og fængslede kvinder, så er byen i dag kendt for sin mozzarella fior di latte og for vinen Primitivo di Gioia del Colle. Og netop mælkeproduktion, landbrug og handel er hjulene bag byens økonomi. Endelig burde byen være kendte som Sylvester Stallones italienske hjemby, idet hans oldefar, Silvestro, emigrerede til New York i begyndelsen af det forrige århundrede.
 

Byfester i Gioia del Colle:

Byens egen helgen San Filippo Neri fejres hvert år den 26. maj med et festligt optog og liv og lys i gaderne. I august afholdes der en religiøs (og kommerciel) fest kaldet Sagra della Mozzarella, og i september gentager det sig, denne gang blot for egnsvinen Primitivo.Rejser til Italien

Læs mere om Italien og find inspiration til din næste rejse her

Find rejsen til Italien her

Hoteller i Gioia del Colle