Grotta Zinzulusa

Salentos forrevne klippekyst er spækket med grotter, vige og laguner med krystalklart vand, der er så gennemsigtigt, at man ikke tror sine egne øjne. Specielt på Adriatershavsstrækningen mellem Otranto og det sydligste punkt Santa Maria di Leuca finder man mange grotter, fx den lille paradisiske naturhavn Il Ciolo få km nord for Leuca, eller strækningens største grotte Grotta Zinzulusa, som ligger mellem Santa Cesarea Terme og Castro.

Grotten

Grotta Zinzulusa betyder Kludegrotten, og navnet kommer af formen på stalagmitterne og stalaktitterne i grotten, som minder om klude (zinzuli på lokal dialekt), der er hængt til tørre. Grotten har en kæmpe åbning, og indeni finder man de mest mærkværdige former (som er navngivet fx Madonna med barnet, domkirken og pulpituret) og farvenuancer, samt en lille sø Lago del Cocito, hvori der bor en lysfølsom skaldyrsart, som er eneste overlevende eksemplar af arten.

Guidet tur

Grotten er tilgængelig fra landsiden og den er nem at besøge, da der er parkering, cafè og restaurant lige ved. Prisen for at besøge grotten og komme på guidet besøg helt ind til bunden af grotten (ca. 150 m) er ca. 4 euro. Billetter købes ved parkeringspladsen. I sommerhalvåret er det muligt at besøge nærliggende grotter fra vandsiden med båd, der afgår fra Grotta Zinzulusa.