Rejser til Grottaglie

I provinsen Taranto finder man byen Grottaglie og dens ca. 35.000 indbyggere. Vi befinder os i Apulien i en lille bjerglandsby, der er kendt i hele Italien for sine pottemagere og sine mange klippegrotter.

Pottemagerne

Historisk har byen altid rummet en del pottemagere, der har beskæftiget en betragtelig del af byens indbyggere. Således var der i slutningen af 1700-tallet ca. 42 fabrikker med i alt 5.000 ansatte. Årsagen hertil skal findes i undergrunden, der er meget lerholdig. Produktionen har været koncentreret omkring tegl og køkkentøj. Fajance er først blevet en del af byens vartegn siden slutningen af 1700-tallet med særligt fokus på to retninger: ”arte ruagnara” og ”arte faenzara”. ”Arte ruagnara” dækker over almindelige brugsting ud fra en landbrugsmæssigt inspiration, mens ”arte faenzara” dækker over en mere dekorativ og ornamental stil, der er tiltænkt overklassen.

Byen og dens grotter

Området ved Grottaglie er fra naturens side præget af nogle markante kløfter, hvor der findes en del klippegrotter og huler. Det er i disse huler store dele af byens historie står beskrevet, idet grotterne gennem størstedelen af byens historie har været beboet. Af de mest kendte kan nævnes ”Gravina Riggio” og ”Cave Fantiano”. Se vores beskrivelse af grotter samlet under udflugten ”Grotterne ved Grottaglie”.
Takket være den stolte tradition for pottemageri, huser byen naturligvis sit eget pottemager-museum: Museo della ceramica med en historisk afdeling.

Byen i dag

Byen er meget besøgt og har derfor et imponerende udvalg af barer, restauranter og pizzeriaer, så selvom man ikke er til et besøg på byens museum, kan man sagtens få nogle timer til at gå med slentre omkring og nyde stemningen og byen. Husk blot, at som så mange andre steder, er det det historiske centrum, der har den største interesse, mens den nyere del af byen er mindre imponerende.
Ud over pottemagere, ernærer byens borgere sig ved en stor produktionen af bordvin og landbrug generelt. Måske grundet de landbrugsmæssige traditioner, er det her i byen muligt at få en guidet tur til hest, ligesom der arrangeres trekking-ture til grotterne.Rejser til Italien

Læs mere om Italien og find inspiration til din næste rejse her

Find rejsen til Italien her

Hoteller i Grottaglie