Rejser til Itriadalen

Itriadalen udgøres af de seværdige byer trullibyen Alberobello, grottebyen Castellana Grotte, Cisternino – der er på listen over Italiensk smukkeste middelalderbyer, Fasano, den runde by Locorotondo, mini barokbyen Martina Franca, Noci og Putignano. Territoriet grænser desuden op til det sydligste af højsletten kaldet Le Murge.

Itriadalen dækker et lille område i det centrale Apulien, der strækker sig ind i provinserne Bari, Brindisi og Taranto.

Itriadalen udgøres således af de seværdige byer trullibyen Alberobello, grottebyen Castellana Grotte, Cisternino – der er på listen over Italiensk smukkeste middelalderbyer, Fasano, den runde by Locorotondo, mini barokbyen Martina Franca, Noci og Putignano. Territoriet grænser desuden op til det sydligste af højsletten kaldet Le Murge.

Naturen

Områdets flora består af egetræsskove og traditionel middelhavsvegetation, der hist og pist beklæder små bløde bakkedale, der ellers er karakteriserede ved menneskeskabte markforløb. Jordbunden er kendetegnet af en rød flintholdig jord blandet med kalk. Mange steder støder man på ældgamle olivenlunde, der naturligvis høstes for at udvinde ekstra jomfru olivenolie (bemærkelsesværdig er olien Villa Castelli DOC). Et interessant motiv i dalen er den røde jordbund, hvorfra krogede grågrønne oliventræsskulpturer stikker op af jorden, mens oldgamle stengærder omkranser hele scenariet. Endelig byder Itriadalen på et utal af vinmarker hvorfra man får en udmærket hvidvin (eksempelvis Locorotondo DOC og Martina Franca DOC).

Seværdigheder

Det kendetegn, som bedst beskriver området er de karakteristiske og ejendommelige kegleformede bygninger, kaldet trulli’er, som man finder en hel hærskare af i byen Alberobello (optaget på UNESCO’s verdensarvliste i 1996) og som henleder tankerne på en mediterransk version af H.C. Andersens eventyr. Den hyppige forekomst af trulli’er betyder, at dalen i folkemunde kaldes for Trulli-dalen, til trods for at trulli’erne også findes i rigt mål uden for Itriadalen - de ses nemlig helt fra den hvide by Ostuni til den mindre kendte by Corato (nord for Bari). Trulli’ernes oprindelse er meget usikker og sagnomspundet … og man gætter videre den dag i dag omkring deres tilblivelse og oprindelige funktion. Bygningerne, som både kan have formål som fx beboelse, værksted og religiøst tilholdssted, er kendetegnende ved, at kalkstenene ikke er sat sammen med mørtel, men sidder i spænd. Den mindeværdige oplevelse at overnatte i en trullo kan realiseres i Alberobello, Castellana Grotte eller Fasano.

Drypstenshuler og grotter

Desuden er de mange imponerende drypstenshuler og kæmpe underjordiske grotter ved Castellana Grotte – kaldet Grotte di Castellana - meget besøgte og yderst seværdige, ligesom de geologiske kløfter ved byen Villa Castelli er af stor historisk værdi. I drypstenshulerne Grotte di Castellana venter en oplevelse af den anden verden: Disse hvide underjordiske grotter er mere end 3 km lange og 70 meter dybe. Når solens stråler finder vej ned gennem hullerne, opleves ubeskrivelige scenarier, som selv et moderne spejlreflekskamera ikke kan gengive. Her langt under jorden er den absolut største seværdighed Den Hvide Grotte, men husk varmt tøj og gode sko, for her er kuperet og temperaturerne overstiger ikke 15 graders varme, selvom solens stråler når herned pletvist. Hvis man ikke kan få nok af denne anden verden af oplevelser, kan man kontakte Federazione Speleologica Pugliese (Apuliens center for huleforskning) for besøg i grotterne Grotte del Trullo i Putignano og Grotte di Nove Casedde i Martina Franca, for undergrunden i denne region stopper aldrig med at overraske.

Herregårde

Slutteligt er der herregårdene, der på disse egne kaldes for masserie, og som er pompøse og monumentale herresæder, der stikker op af jorden som hvide sten til evigt minde om en anden og svunden tid. En masseria er typisk fra 1700- eller 1800-tallet og fungerede nærmest som et selvstændigt lille bysamfund med egenproduktion og egen kirke. Mange af disse masserie er i dag restaurerede med nænsom hånd og indrettede til fine og autentiske overnatningssteder. Dette er en af de bedste måder at opleve det ægte og historiske Apulien på.

Strandene

Kysten i Apulien er kendtegnet ved sin uendelige foranderlighed fra klipperev til det fineste sand og det altomfavnende azurblå hav, der indbyder til barnlig leg, entusiastisk snorkling og rolige svømmetag. Kysten ud for Itriadalen er kendetegnet ved sandstrande, klitter og fredede uberørte naturreserver. I kystbyen Monopoli finder man således en mindre sandstrand og gennemsigtigt vand og lidt sydligere endnu ved Il Capitolo finder man lange, hvide sandstrande, der ubetvivleligt indbyder til en dag ved vandet. Ønsker man at kaste sig i bølgerne blå fra en forreven klippekyst, skal man ikke rejse langt mod nord, for i Polignano a Mare finder man netop disse for enhverv gammel sørøver skrækindjagende klippeforekomster, der indbyder til hvinende hovedspring og fascinerende blikke fra tilskuerne.

Festligheder

Festival della Valle d’Itria, afholdes årligt i Martina Franca over sommerens hede måneder juli og august. Festivalen opstod tilbage i 1975 og henvender sig til den klassisk interesserede, der både finder inspiration i musikken, lyrikken og teaterkunsten. Fra en opstillet scene i Palazzo Ducale kan man under festivalen nyde alt fra obskure og sjældent fremførte opsætninger til forestillinger fra den klassiske operas repertoire.

Aktiviteter

Området er oplagt til forskellige former for ferieaktiviteter, så som cykling, golf, trekking, dykkersport, surfing og ridning.

Itriadalen udgør et stykke af en længere cykelrute, der strækker sig over ca. 250 km mellem Apulien, Basilicata og Campania. Der er tale om en rute, som ganske få turistguider nævner, da den berører et kæmpestort naturområde, der ligger mellem menneskeskabte marker, langs en af Europas længste akvædukter Sele-Calore, der løber mellem Caposele i Campania og Santa Maria di Leuca i Apulien. Den omtalte rute er desværre ikke afmærket, og kan derfor være svær at finde, hvis det ikke var for lågerne med skriften: EAAP – lågerne sørger for at bilkørselsforbudet overholdes, for ruten er forbeholdt gående, cyklister og ryttere. På ruten, der løber gennem Itriadalen, kommer man blandt andet forbi smukke eksempler på befæstede masserie: Seppunisi, Montedoro, Circiello, Cuoco og San Pietro og smukke naturstrækninger. Her er altså tale om en anderledes måde at opdage Apulien og dens spidsfindigheder på.

Spørg på det lokale turistkontor, hvor I skal henvende jer hvis I mangler udstyr eller nærmere informationer.
For golfentusiaster kan vi oplyse, at man kan henvende sig til Golf Club S. Domenico, for at få luft under vingerne på de 18 huller til par 72. Golfklubben er beliggende ved kysten ud for Fasano, 5 km syd for strandende ved Il Capitolo.

Rejser til Italien

Læs mere om Italien og find inspiration til din næste rejse her

Find rejsen til Italien her

Hoteller i Itriadalen