Rejser til Rodi Garganico

Byen Rodi Garganico er beliggende på Garganohalvøens nordside. Det er oprindeligt et gammelt fiskerleje, og stadig den dag i dag kan man fornemme byens ubemærkethed, hvorfor byen er et godt eksempel på hverdagslivet ved havet.

Landskabet og havet

Her i olivenlandets hovedsæde Apulien støder man ved Rodi Garganico på et skønt panorama bestående af pinjetræer, olivenlunde, hvide klippekløfter, udkigstårne, trabucchi (forunderlige fiskeforanstaltninger i træ, der står som spinkle klatretårne langs klippekysten med nettene hængende ud over havet), himlen og overalt havet med dets ubeskrivelige farver. Her hersker der en berusende duft af appelsinblomst, der fylder luften og gaderne indtil den fortyndes over det salte hav. Duften er med til at gøre ethvert ophold i byen magisk; byen, hvor guderne boede før mennesket "pria degli uomini, vissero gli dei" (Manicone).

 

Byen består af høje huse, der har slået rødder næsten oven i hinanden på bjergryggen ud mod havet. Blandt byens bygninger finder man hellige rum, så som kirken Santuario Madonna della Libertà, Chiesa del Crocifisso m.m., og i den ældste del af byen ses levn fra de oprindelige bytårne og -mure. Neden for borgruinerne, hvor man stadig kan se de to tårne og levn fra havnens forsvarsmure, finder man et særligt pittoresk område, som det bestemt er anbefalelsesværdigt at begive sig rundt i. Man har ikke kunnet genskabe borgens historie, da kilderne er upræcise og modsigende, men man mener at den er bygget omkring 1535 og beboet af feudalherrerne Cavaniglia frem til 1806.

Børnevenlige strande

Strandene ved byen består primært af fint sand, og enkelte steder af grus. Der er yderst børnevenlige badeforhold, da havet ikke er særlig dybt langs kysten, og dermed indbyder den knap så erfarne svømmer til at boltre sig i de fristende bølger. Langs kysten vejrer det blå flag. Området er præget af et mildt klima: gennemsnitligt 8 grader i den koldeste måned; nemlig januar og gennemsnitligt (!) 23 grader i juni med op til 27 grader i juli og august.

Festligheder

Året begynder også i Apulien med karnevalet, som også i Rodi Garganico er en årlig tilbagevendende festlighed med optog i gaderne, byboerne iklædte farverige kostumer akkompagneret af larmende musik og farverig konfetti. Til påske afholdes her en forestilling under åben himmel, der skal minde os om Jesus’ passion og død.

Foråret er også tiden, hvor man fejrer appelsin- og citronhøsten med en Sagra delle Arance, hvor man kan nyde synet af gule og orange udsmykninger i gadebilledet, citrus-bodernes pragt og smage på alverdens forskellige tilberedninger af de vitaminholdige frugter.

Om sommeren afholdes her Festa del Patronale, som er et miks af tradition og underholdning, man kan komme og nyde nattens fantasifulde lysopsætninger rundt om i gaderne og de smukke fyrværkeriforestillinger, der afholdes i forbindelse med de mange sommerarrangementer i byen. Blandt andet kan nævnes Festival delle Bande, som efterhånden har udviklet sig til noget af et tilløbsstykke, hvor der kommer bigbands til byen fra hele Italien og enkelte fra udlandet for i tro med regionens traditioner at udbasunere deres musik på byens pladser og gadestrøg.

Rejser til Italien

Læs mere om Italien og find inspiration til din næste rejse her

Find rejsen til Italien her

Hoteller i Rodi Garganico