Æselvæddeløbet i Altavilla

Palio dell’anguria, d. 18. august.

I Altavilla er palioen modsat i mange andre byer af nyere oprindelse. Den blev skabt af en gruppe entusiastiske unge mennesker i 1979. Men der er en historisk baggrund for løbet, det er næsten en betingelse, fristes man til at sige.

En palio er et traditionelt væddeløb og som regel med en historisk baggrund. Der afholdes palio mange steder i Italien, som regel er det en kappestrid mellem byens kvarterer eller omegnens byer, og som regel foregår palioen i centrum af byen. Derudover kan måden en palio foregår på variere meget. Palioen i Altavilla kaldes vandmelons-palioen, palio dell’anguria. Den kaldes også La Corsa degli Asini, æselløbet.

Nyere løb, historisk baggrund

I Altavilla er palioen modsat i mange andre byer af nyere oprindelse. Den blev skabt af en gruppe entusiastiske unge mennesker i 1979. Men der er en historisk baggrund for løbet, det er næsten en betingelse, fristes man til at sige. Ifølge legenden besøgte den napolitanske dronning nemlig byen i 1396, og indbyggerne blev så begejstrede, at de for af sted på deres æsler for at bringe dronningen gaver. Det er denne begivenhed løbet skal genkalde, og vandmeloner skal gøre det ud for dronningens gaver.

Stædige æsler

D. 18 august bliver hovedstrøget Corso Garibaldi lavet om til en 300 meter lang væddeløbsbane. Festens dronning sidder for den ene ende og afventer sine gaver, og de mange tilrejsende tilskuere grupperer sig langs banen. Så stiller æslerne op, fire i hvert heat, og kapløbet kan begynde. Der er deltagere både fra byen og de omliggende kommuner, så der er også indbygget en kappestrid mellem byerne i løbet. Som man kunne vente, er det ikke altid lige nemt at få et æsel til at løbe på kommando, og jockeyernes kamp med de stædige dyr er en del af løbets underholdningsværdi. Når de indledende heats er ovre er der et stort middelalderoptog med udklædte ryttere og musik, så man underholdes mens man venter på finalen.

Finalen

De jockeys, der går videre til finalen, får nu en vandmelon i favnen og skal ride den sidste tur på denne måde. For at vinde skal man ikke bare nå først frem, men også levere melonen uskadt. Den heldige vinder slutter af med at ride frem til dronningen og lægge gaven for hendes fødder, og han får måske et lille kys som belønning.