Rejser til Cilento Naturreservat

Cilento Naturreservat strækker sig ud over 181.000 hektarer og er et af Italiens største reservater. Det blev grundlagt i 1991 og blev erklæret kulturskat af UNESCO i 1997.

Cilento-reservatet strækker sig over 181.000 hektar og er et af Italiens største. Det blev grundlagt i 1991, og seks år senere fik det Unescos stempel som kulturskat. Reservatet er enestående, fordi det har formået at udvikle sig i harmoni med naturen og det lokale miljø. I reservatet bor der 235.000 indbyggere. Der findes mange høje bjergtoppe og mere end 2000 grotter.


Utroligt varieret

Campanias kyst danner Cilento reservatets naturlige grænse på den vestlige side. Landskabet varierer helt utroligt fra fine sandstrande til dramatiske klipper og maleriske forbjerge, der bliver mere og mere barske mod syd. Omkring Palinuro-forbjerget har havet gennemtrængt mange af klippegrotterne, og der er opstået en helt særlig fauna, som har tilvendt sig de varme svovlkilder i grotterne. "Grotta Azzurra" er en af de mest spektakulære med lyset, der reflekterer sig i vandet og danner en helt uforglemmelig blå farve.

Middelhavets mangfoldighed

Længere nordpå kan man beundre Middelhavets mangfoldighed af fiskearter i Punta Licosa. De besøgende kan desuden opleve sejlads med de traditionelle træbåde fra Agropoli til Sapri.

Floraen

Cilento reservatet har over 1800 forskellige plantearter mange af dem er endemiske og findes udelukkende i dette område. Den mest kendte er primula palinuri, som er blevet valgt som symbol for Cilento reservatet. På stranden finder man endnu havliljen (Pancratium maritimum), på klipperne vokser kippenelliker (Dianthus rupicola), etc. De tørreste områder er rige på den middelhavske busk, den røde enebærbusk og johannesbrødtræs farver. Oppe i bjergene findes der tætte skove af bøgetræer, kastanjetræer, egetræer og så kan man finde den sjældne Etna krespin (Berberis aetnensis).

Dyrelivet

Cilento reservatets fauna er meget varieret på grund af de mange økosystemer som findes i området. På bjergspidserne ser man ofte kongeørne (Aquila chrysaetos), pellegrino falke og ravne der holder øje med en fra luften. Deres ofre er typisk vagtler og harer, som området er så rig på. På græsmarkerne finder man ræve og mår, i skovene er der spætter og syvsovere, ved vankilderne bor der den sjældne salamander med glasmærker (Salamandrina tergiditata), vandsolsort (Cinclus cinclus) og i vandpytterne findes der frøer af flere slags. Den mest værdifulde beboer af reservatet er dog odderen som findes i dele af floden Calore og så er der ulven, som findes i let voksende antal i reservatet.

Det hellige bjerg

En vandretur til Monte Gelbison er en oplagt udflugt, når man vælger Cilento-reservatet som rejsemål. Pilgrimme fra hele området har før kristendommen vandret ad det hellige bjergs stier op til det græske tempel, der prydede bjergtoppen. Templets massive vægge kan endnu beundres i den nuværende kirkes krypt. Bjerget kaldes Monte Sacro eller Monte Gelbison, men betydningen er den samme. Gelbison er nemlig en italiensk omskrivning af ’Det hellige bjerg’ på arabisk. Gennem tiderne har området været under mange forskellige civilisationers styre, men bjerget er altid forblevet et symbol på de overnaturlige kræfter, og generation efter generation har de lokale gået hele vejen fra kysten op til toppen.

Til fods eller i bil

Man kan vælge at køre til bjergets fod og gå hele vejen til toppen af en velholdt sti, der løber gennem skov og åbne marker. Turen tager ca. ½ dag og kan gøres - med ro og pauser - af enhver, som ikke er gangbesværet. Har man ikke lyst til at gå hele vejen så er det muligt at køre helt op til toppen og beundre det smukke landskab. På toppen er der et lille spisested og bar, der bestyres af nonner og her kan man købe sig et let måltid og noget at drikke. Åbningstiderne ligger dog ikke fast, og det er en god idé at have lidt at drikke med hjemmefra. Vi har været på bjergtoppen i flere omgange, og været så heldige at kunne skimte Sardinien i horisonten ved solnedgang en klar aften i slutningen af oktober måned.

Rejser til Italien

Læs mere om Italien og find inspiration til din næste rejse her

Find rejsen til Italien her

Hoteller i Cilento Naturreservat