Rejsetips til Napoli

Den næsten mytiske storby Napoli er Syditaliens pulserende hovedstad. Her venter dig et stykke ægte Italien, med simpel og velsmagende mad, smukke bygningsværker og nem og hurtig adgang til fantastiske øer og kyststrækninger. 

Få byer i Italien har så meget gadeliv som Napoli! Tilsæt verdens bedste pizza og en tur til Amalfikysten eller Sorrento, og du har den perfekt feriecocktail at se frem til. For alle pizza-, is- eller kaffeelskere er det et must at rejse til Napoli, men i denne del af Italien  kan du også opleve vulkaner, strande, dramatiske kystlinjer og unik kultur. 

At rejse til Napoli er et eventyr - byen ved bugten af samme navn har i århundreder været en by for sig selv, en by af arbejdere og immigranter fra mange nationer omkring Middelhavet. Byen lever i høj grad af og eksisterer sammen med den store vulkan Vesuv (Monte Vesuvio), som af vulkaneksperter anses for at være en af de mest aktive vulkaner i verden. Vesuv var sidst i udbrud i så sent som i 1944, og mange tror, det kan ske igen indenfor ikke alt for lang tid.

Napoli er Syditaliens hovedstad og er hovedstad i regionen Campania. Her er seværdigheder og ting at opleve for alle aldre, og byen er især spændende på grund af sit livlige og til tider let kaotiske gadeliv, som skaber en helt speciel atmosfære.

Napolis historie

Kaos er også en del af Napolis historie, som indtil Italiens genforening i 1861 var et temmelig kaotisk område,  hvor mange forskellige familier og lokale magtsultne politikere prøvede at påvirke byens liv og fremtid. Byen blev sandsynligvis grundlagt så tidligt som i det 6. århundrede f.kr. af græske tilflyttere. De kaldte byen Neapolis, den nye by, da den lå ganske tæt på den gamle by, Paleopolis, som også var blevet grundlagt 300 år tidligere af tidligere græske folkestammer. 

Byerne udviklede sig stille og roligt side om side, og i 326 f.Kr. tog romerne magten over også denne del af Italien, og slog byerne sammen under navnet Neapolis. Byen bevarede dog sin græske kultur og græske love i lang tid på trods af det romerske styre, og den blev hurtigt et attraktivt rejsemål for datidens romere på grund af sin politiske frihed, det milde klima og den smukke bugt. Middelalderen var en meget turbulent tid for byen med mange forskellige herskere, indtil det lykkedes normannerne (som var primært danske vikinger, som fra 900-tallet etablerede sig i det vi kalder for Normandiet og senere udviklede sig til en vigtig politisk spiller i Europa)  at indlemme byen i det syditalienske kongerige i 1139. Den sidste del af kampen om byen fandt sted  i 600 år fra 1280-tallet og frem til Italiens genforening i 1861, hvor det spanske og franske kongehus kæmpede om magten. Så jo, Napoli har haft en dramatisk og til tider kompliceret fortid.

Fakta om Napoli

Napoli er hovedstad i regionen Campania i det sydlige Italien. Campania er lige knap dobbelt så stor som Sjælland. Med cirka en million indbyggere i selve byen og i alt 4,4 millioner indbyggere alle forstæder og småbyer tæt på indregnet,  er det den tredjestørste by i Italien efter Rom og Milano. På trods af sin placering i den generelt fattigere del af Italien og sit ry som en underudviklet  og småbeskidt by, der styres af mafiaen, har byen den fjerdestørste økonomi i Italien efter Milano, Rom og Torino.

Når det er sagt, er det vigtigt at tilføje, at man som besøgende skal være opmærksom på, hvilke kvarterer man besøger, specielt om natten. Men det skal man jo de fleste steder i verden. Det betyder ikke, at du skal lade sig skræmme af byen; Napoli er en by, der på godt og ondt har alt fra syditaliensk skønhed og elegance til uorden og lettere kaos.  

Fra Napoli er der masser af udflugtsmuligheder til nogle af Syditaliens største seværdigheder, bl.a. den berømte vulkan Vesuv, ruinerne af Pompeji, som er på UNESCO's verdensarvsliste, Herculaneum, en ruinby fra romertiden,  øerne Ischia, Capri og Procida, den eventyrligt smukke Amalfikyst og den romantiske by Sorrento.

Pizzaen - i hvert fald i den version vi kender blev - siger man - opfundet i Napoli. Byen derfor byder på mange gode pizzarestauranter. Man laver også lækker is i Napoli (gelato), og du vil overalt finde kaffebarer og caféer, hvor man serverer en fantastisk espresso, macchiato eller cortado.

Seværdigheter og shopping i Napoli

Hvis du er interesseret i kunst og historie, er der masser af muligheder ved at udforske Napolis mange museer. Et par af dem er Museo Archeologico Nazionale, hvor du kan se ting fundet i Pompeji og Herculaneum efter vulkanudbruddet år 79 e.kr. Museo e Gallerie Palazzo Reale di Capodimonte med sin store samling af kunst fra området er et must hvis du vil fordybe dig i byens historie.

Musikelskere kan se en operaforestilling på Teatro San Carlo - men bestil billetter i god tid. Dette teater er Italiens største og et af de smukkeste i verden. Interiøret er dekoreret med guld og rødt fløjl, og akustikken er virkelig god.

For lige knap 100 år siden gennemgik byen en stor forandring: fascismen i 1920'erne og 30'erne satte sit præg på byen. I denne periode fik byen en lufthavn, en moderne jernbanestrækning og endda startskuddet på et metrosystem. På trods af at byen blev bombet sønder og sammen i slutningen af Anden Verdenskrig, har den formået at bevare mange af sine historiske rester, et eksempel på det er det store slot Castel Nuovo nede ved havnen.

Byen puls og liv i gaden er en oplevelse i sig selv. Det kan varmt anbefales at sidde på en fortovscafé og bare betragte gadelivet. På Piazza Bellini ligger barerne som perler på en snor i et dejligt, grønt område. En anden mulighed er en café i indkøbscentret Galleria Umberto 1, hvor der er flere butikker, barer og restauranter.

Et andet tip er at tage til Napolis største torv, Piazza del Plebiscito, hvor du kan se den imponerende kirke Basilica di San Francesco di Paolo og det kongelige palads Palazzo Reale. Herfra er også en fantastisk udsigt over Napolibugten.

Napolibugten

Når du  kigger ud over Napolibugten og det omkringliggende område, vil du med det samme lægge mærke til vulkanen Vesuv. Denne enorme vulkan, der rejser sig 1280 meter over havets overflade, giver et både dramatisk, smukt og måske endda lidt uhyggeligt indtryk, og vulkanen og byen er da også meget tæt forbundet. Som en sovende kæmpe tårner den sig op over byen, og vulkanologer mener, at et nyt udbrud vil komme før eller siden.

Vulkanens mest berømte udbrud fandt sted i 79 e.Kr., da den dækkede byerne Pompeji og Herculaneum med lava og aske. Det hele gik hurtigt, på under en halv time var de to byer væk. På trods af den fare, som lokalbefolkningen lever med, har de valgt at lade livet fortsætte upåvirket, som det altid har gjort på vulkanens skråninger og i byen Napoli.

Et besøg i Napoli bør inkludere et besøg i bugten og gerne en promenade langs havet - måske til den lille havn i Santa Lucia. Engang var havnen hjemsted for fattige fiskerhytter og små både, men nu er den erstattet af fashionable hoteller, restauranter, caféer og yachter til virkelig mange penge. Uden for havnen, der er forbundet med en bølgebryder på øen Megaride, ligger Borgo Marinario og slottet Castel dell'Ovo, hvor der afholdes forskellige udstillinger og koncerter.

Som hovedstad i Campania fungerer Napoli som et knudepunkt for resten af regionen. Fra havnen i Napoli går der både til øerne Ischia, Capri og Procida, og også sydpå langs Amalfikysten. Der er også bådforbindelser hele vejen ned til øen Stromboli, som er en del af De Æoliske Øer ud for Siciliens nordkyst. Du kan også tage en færge til Sicilien eller til Sardinien. Hvis du hellere tage toget, kan du tage Vesuv-jernbanen (Circumvesuviana), som tager dig til Vesuv og hele vejen ned til Sorrento - en flot togrejse.

Pizzaens hjemby

Der er blevet sagt meget om Napoli i årenes løb, og det er ikke altid de mest positive ting. Nogle områder skal du som turist ikke bevæge dig ind i om aftenen, og lad det dyre ur og diamanterne blive hjemme på hotellet.  Når det er sagt, bør du ikke gå glip af denne fantastiske by med dens kaotiske trafik, smukke kunst, azurblå vand og ikke mindst dens berømte pizza. Pizzaen blev trods alt opfundet i Napoli, så de ved, hvordan den skal laves. Der er mange interessante historier om pizza, og en af dem fortæller, hvordan den klassiske Pizza Margherita fik sit navn.

En aften i 1889 ville kong Umberto I og hans dronning Margherita, som opholdt sig i deres sommerresidens i Napoli, prøve denne lokale specialitet, som var kendt som en "fattigmandsret". Det er jo trods alt kun dej, tomater og ost det handler om. En mand ved navn Raffaele Esposito, en velkendt "pizzaiolo" (pizzabager) i byen, fik æren af at levere tre forskellige pizzaer til kongen og dronningen. To af pizzaerne havde allerede navne, men den sidste, der viste farverne i det italienske nationalflag (grøn, hvid og rød på grund af ingredienserne basilikum, mozzarella og tomat), havde ikke noget navn. Dronning Margherita syntes, at denne pizza var den bedste af de tre. Sådan fik denne klassiske pizza sit navn. Du kan stadig besøge Rafael Espositos pizzeria, som nu hedder Pizzeria Brandi. Restauranten har været åben siden 1760.

Velkommen til Napoli med Escapeaway

Den nemmeste måde at komme hertil er ved at flyve til Napolis lufthavn, officielt Aeroporto Internazionale di Napoli, som ligger i udkanten af byen. Fra danske lufthavne er der fra og til direkte fly i højsæsonen (fra Billund og Kastrup) men oftest skal du skifte fly undervejs. En oplagt mulighed er at flyve til Rom, kun en time væk med tog. Til Rom er der flere og billigere afgange fra danske lufthavne, og det italienske togsystem fungerer fint. Det tager kun et par minutter at køre mellem byen og lufthavnen i Napoli.

Med Escapeaway kan du nemt planlægge, tilpasse og booke din rejse til Napoli. Desuden kan du vælge mellem vores nøje udvalgte hoteller. Glem ikke at tjekke vores unikke Hideaways-hoteller i Napoli!  Du kan også leje en bil for at få bedre muligheder for at udforske alle de fantastiske steder i området og Campania - dette gælder kun, hvis du skal bevæge dig udenfor Napoli. 

>>> Se alle vores Hideaways-hoteller i Napoli

>>> Læs mere om Sorrento

>>> Læs mere om Amalfikysten

>>> Læs mere om øerne Capri, Ischia og Procida

>>> Læs mere om Campania

>>> Læs mere om Syditalien

>>> Læs mere om Italien

>>> Læs mere om Pompeji og Vesuv

Hoteller i Napoli

Populære hoteller i Napoli

Italien, Syditalien, Campania, Napoli
8,9
Meget godt
1311 anmeldelser
  • Nærmeste lufthavn: 10 km
  • Nærmeste strand: ca. 2.2 km
  • Pool (evt. sæsonåben)
Italien, Syditalien, Campania, Napoli
8,7
Meget godt
275 anmeldelser
  • Nærmeste lufthavn: 7 km
  • Nærmeste strand: ca. 2.8 km
  • Internetadgang/Wi-Fi
Italien, Syditalien, Campania, Napoli
8,6
Meget godt
1697 anmeldelser
  • Nærmeste lufthavn: 14 km
  • Internetadgang/Wi-Fi
  • Restaurant

Hvad siger gæsterne i Napoli?

8,2
Samlet gæstebedømmelser
Baseret på 50 anmeldelser