Pompei

Pompeis historie går langt tilbage. Den blev grundlagt af grækerne på præhistoriske lavastrømme i nærheden af floden Sarno, ikke langt fra havet, engang i det 7. eller 8. århundrede før vor tidsregning.

Pompei er uden tvivl den mest kendte attraktion i området omkring Napoli og Amalfikysten.

Vulkanudbruddet

Pompei var et livligt romersk centrum med badeanstalter, teatre, handlende og bordeller, da byen d. 24. august år 79 pludselig blev ramt af en frygtelig skæbne, der bragte alt levende til ophør. Vesuvs vulkanudbrud drev en hel bys befolkning på flugt fra den brændende aske, der i løbet af tre dage begravede byen, og henkastede den i en tornerosesøvn, der varede i mere end 1000 år. Mange indbyggere nåede at slippe væk, men man antager alligevel, at et par tusinde omkom.

Genopdagelsen

Pompei blev først genopdaget i midten af 1700-tallet, hvor man påbegyndte de første udgravninger, som endnu ikke er afsluttet! Vi står over for nogle af de mest fuldstændige og imponerende ruiner fra romersk tid. Særligt fascinerede levn er de hulrum, der opstod, da asken lagde sig omkring de afdøde. I 1800-tallet, på Thorvaldsens tid, fik man den geniale idé at bruge dem som ”støbeforme”, hvorved man fik en lang række ”statuer” af mennesker i dødskamp. Skrækindjagende og fascinerende på samme tid! Størstedelen findes nu i Napoli, men der er også nogle stykker tilbage rundt omkring i selve Pompei.

Farverig by

Udgravningerne har afsløret en stor, farverig by, som der måtte hele 3 km bymur til at omslutte. De fleste mosaikker og malerier er blevet overflyttet til Napolis arkæologiske museum, men den lille del, som er blevet tilbage, og frem for alt husene, vejene, teatrene og templerne i sig selv, giver mere end rigeligt materiale til 3-4 timers udforskning!

Pompeis Centrum

Som i alle romerske byer var Pompeis centrum bygget op omkring en stor firkantet plads kaldet forum. Her foregik det politiske, økonomiske og meget af det sociale liv, og derfor er det også her, man finder de mest betydningsfulde offentlige bygninger. Omkring forum finder vi således resterne efter en stor og imponerende basilika i græsk stil, templerne for Apollon og Jupiter, samt den store handelsplads, Macellum. I lang tid var det i sidstnævnte, at størstedelen af byens handel foregik, men langsomt flyttede mange af de handlende væk til den store vej Via dell’Abbondanza, der udgår fra forum. Som man stadig kan iagttage en tendens til i mange italienske byer, grupperede de handlende sig her efter erhverv, således at bagerne lå et sted, slagterne et andet, klædehandlerne et tredje osv. Der kan gå lang tid med at udforske de mange butikker og huse i dette kvarter, men det er yderst tilrådeligt at anskaffe sig en guidebog, da det er småt med forklaringer på stedet.

Afslappende fritid

Vi finder selvsagt også spor af romernes fritidsliv. Her er barer, der udskænkede varm vin. Læg mærke til de store, velbevarede kar i bardisken! Badeanstalter skorter det naturligvis ikke på. De velhavende romere led ikke af vor tids forkvaklede forhold til det at arbejde: Arbejdet var et (nødvendigt) onde, og dem, der kunne undgå det, tilbragte hellere deres dag i skyggen, på baren, på idrætsbanen eller sammen med vennerne i de offentlige badeanstalter. Man badede op til flere timer om dagen, og når man ikke var i vandet, så kunne man spise og sladre med vennerne i andre lokaler. Badene var sindrigt inddelt i varme, lunkne og kolde bade, og tilhørte man eliten, havde man selv bad med rindende vand i hjemmet!

Aktiv fritid

Hvis man følte trang til fysisk udfoldelse, så var der også et stort sportssted, hvor man kunne kaste sig ud i atletiske øvelser af enhver art. Også her var der et bassin, hvor man kunne svale kroppen efter al "svederiet". En helt anden form for fysiske udfoldelser fandt sted i bordellerne. Man lagde let mærke til dem fra gaden, da der over døren ofte hang yderst tydelige indikationer af, hvad man skulle bruge indenfor. Ja, vi taler om meget nydelige falliske skulpturer. Indenfor var der tit store vægillustrationer af, hvilke tjenester man kunne købe sig til.

Amfiteatre til forskellige formål

Ingen romersk by uden et amfiteater. Pompei er da heller ingen undtagelse, og her ligger et velbevaret teater med plads til op mod 12.000 tilskuere. Her har gladiatorkampe, dyrekampe og lignende fundet sted. Desuden var der både et stort og et lille teater, hvor der blev opført skuespil. Det store teater, som især blev brugt til klassiske komedier og tragedier, stammer fra den sannitiske periode og kunne rumme 5.000 tilskuere. Det lille teater stammer derimod fra den romerske tid, og her blev der især spillet musik og opført mimiske forestillinger.

Pompeis historie

Pompeis historie stammer tilbage fra det 7. årh. f. Kr., hvor grækerne tæt ved Sarno-flodens udmunding grundlage byen. Siden kom byen for en kort bemærkning under etruskerne, før et andet folkeslag, sanniterne, erobrede området i det 5. årh. f.Kr. Sanniterne kontrollerede byen i mere end 300 år, indtil den blev en romersk koloni. Den romerske kultur blev på alle punkter en del af byens identitet.I over 150 år blomstrede og voksede Pompei sig til en stor og fremtrædende romersk by. Alt dette bringes med ét til ophør, da vulkanen Vesuv bryder ud.