Langfredags optog i Sorrento

Processione del venerdì santo

Langfredag højtideligholder Sorrento Jesu korsfæstelse med to store processioner. Den ene finder sted allerede før daggry, mens den anden afholdes om aftenen. Processionerne organiseres af to forskellige såkaldte lægbroderskaber, som Sorrento altid har haft mange af.

En lang tradition

Både processioner og lægbroderskaber har en lang tradition bag sig i Sorrento. Begge dele kendes helt tilbage til 1300-tallet. Dengang piskede brødrene ofte sig selv som bodsøvelse, når de drog gennem gaderne. Den oplevelse må man undvære i dag, til gengæld kan man opleve optog af kutteklædte lægbrødre med tilhyllede ansigter, der får en til at sende en tanke til de amerikanske sydstaters Ku Klux Klan.

Optog før daggry

Processione dell’Addolorata (Den sørgende madonnas optog) starter langfredag før daggry. Lægbrødrene* fra Santa Monicas Broderskab vandrer rundt i mørket iført hvide kutter og med tilhyllede ansigter indtil daggry, hvor de slutter i kirken.

 

Aftenens optog

Om aftenen starter det store optog, processione del Cristo Morte (Den døde Kristus’ optog). Her bærer man gennem gaderne en statue af den døde Kristus nedtaget fra korset. Lægbrødrene er også her tilhyllede, nu kommer de fra Dødens Broderskab. Stemningen er alvorsfuld: Der spilles begravelsesmarcher, og man bærer rundt på forskellige genstande, der symboliserer Jesu lidelser som nagler fra korset, 30 sølvpenge og lansen der sårede ham i siden. Højdepunktet er, når 200 sangere i gregoriansk stil afsynger den bibelske salme Miserere**.

 

 

Lægbroderskaber

* Lægbroderskaber er sammenslutninger af mennesker, der uden at være en del af præsteskabet ønsker at hellige sig religiøs velgørenhed eller fordybelse. Der har altid været mange af dem i Sorrento, og der er stadig mindst fire. Den sørgende Madonnas procession forestås af Venerabile Arciconfraternita di Santa Monica, mens Den døde Kristus’ procession afholdes af Venerabile Arciconfraternita della Morte.
** Miserere er den 51. af Davids salmer fra Det gamle Testamente. Det er den mest yndede af de såkaldte bodssalmer, og den har gennem tiden været omgivet af en særlig aura. Bl.a. hemmeligholdte paven i mere end hundrede år melodien til salmen.